Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJa sie teraz nie poce, w sumie gdyby nie bole brzucha i ruchy to bym nie zauwazyla ze w ciazy jestem 😀 Pomijajac oczywiscie miliard wizyt i najwiekszy stres w zyciu.
Marcela ale nie trzeba Adrianna zapisywac, mozna Ada. To jest chyba inne imie nawet a nie zdrobnienie tak mi sie wydaje.
U nas patowa sytuacja. Miala byc Vivien, ale jakos nie jestem przekonana. Przeczytalam juz chyba wszystkie imiona w ilus jezykach i nic 🤣 A najlepszy spis imion nadanych w pl, niektore to chyba zaluja ze mezow dyslektykow wyslaly rejestrowac takie byki w pisowni ze mozna sie usmiac.
-
Natalia masz rację jest Ada, Adriana i Adrianna ale, że mamy krótkie nazwisko to jakoś dłuższe imię lepiej mi tutaj pasuje, pomijając Laure bo to ogólnie z nazwiskiem mi w miarę ładnie brzmi 😆 no ja ostatnio widziałam listę imion badanych chyba w Katowicach i tych które urzędnicy odmówili, np ktoś chciał nazwać dziecko NutellaAniołek 17.10.2017- 8t5d
-
Ja odkąd byłam nastolatką marzyłam o Tosi, do tego stopnia że mężowi dąłam "ultimatum" jak zaczeliśmy się spotykać "zgadzasz się na Tosię?"
Kobieta zmienną jest i ostatecznie postawiliśmy na Laurę. Mąż trochę oponował na początku ale ostatecznie się zgodził.
Dziewczyny, takie pytanie mam odnośnie prania
Ile razy pierzecie ciuszki? Bo w którejś z książek wyczytałam że zaleca się min. 2 razy -
słonykarmel wrote:A w ogóle może się orientujecie co w takiej sytuacji: dostałam wezwanie do sądu jako świadek jakoś za niecałe 2 tygodnie, to będzie już 8 miesiąc! od ponad 3 msc jestem na zwolnieniu, lekarz mówi, że nie powinnam zeznawać, tylko napisać oświadczenie jaka sytuacja, dała mi jeszcze takie ogóle zaświadczenie, że ciąża 30 tydzień.
Tylko nie wiem czy to uznają... Mam zamiar tam zadzwonić do sekretariatu i dopytać jeszcze.
Jestem wściekła, że teraz takie rzeczy, coś ten 3 trymestr mi nie wychodzi tak to byłam spokojna, jak w innym świecie, a teraz ciągle coś, tym bardziej, że sprawa się ciągnie ze 2 lata, już 2 razy byłam wzywana i odwoływali to teraz w 8 miesiącu mnie wzywają i zamiast zamawiać wyprawkę to siedzę i myślę co zrobić -
Ushio wrote:Ja odkąd byłam nastolatką marzyłam o Tosi, do tego stopnia że mężowi dąłam "ultimatum" jak zaczeliśmy się spotykać "zgadzasz się na Tosię?"
Kobieta zmienną jest i ostatecznie postawiliśmy na Laurę. Mąż trochę oponował na początku ale ostatecznie się zgodził.
Dziewczyny, takie pytanie mam odnośnie prania
Ile razy pierzecie ciuszki? Bo w którejś z książek wyczytałam że zaleca się min. 2 razy -
Ja też wczoraj zrobiłam zamówienie w Gemini. Niby tylko jakieś waciki, pieluchy, podkłady i już mam 450 zł. Więc jak komuś wyszło 900 z laktatorem czy termometrem, to szacun
Mam pytanie odnośnie butelki, wystarczy zwykła, czy wszystkie brałyście antykolkową? Nie wiem na którą się zdecydować, bo nie planuję karmić butelką,ale może warto jakaś mieć w domu. -
ja tam piore raz, w 60 st. i 4 płukania:P prasuje tylko te najbardziej pogniecione. resztę ładnie składam:D bez przesady kiedyś mama prala we frani i też było super i nie po pierdyliard razy mam kota, wszędzie sierść, jakbym miała dziecko i jego ubrania tak sterylizowac to bym chyba oszalala:D16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa
20.07.22 Prenatalne, pępowina dwunaczyniowa, synek ??
15.06.22 Mamy 💜 i 10 mm Żabeczkę 😻
05.03.2020 39tc , cc rodzi się Szymcio💙 ma 2 lata i 5 m-cy
29.07.19 Serduszko 💖 8tc+1, 17 mm człowieka -
A jaki termometr polecacie ? ja mam taki zwykły, rteciowy pod pache. uważam że najlepszy zawsze był ale nie wiem może są lepsze ? polecacie coś sprawdzonego ?16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa
Ja jeszcze sie nie wzielam za pranie, ale też planuje jeden raz wyprać + prasowanie.
Nie zauważyłam też żebym jakoś bardziej sie pociła niż zwykle.
Ja butelki wzięłam ostatecznie Philips Avent natural, one chyba mają jakiś zaworek antykolkowy, chociaż coś nie chce mi się wierzyć, że wystarczy odpowiednia butelka, żeby dziecko nie miało kolek. -
Majowa_nadzieja wrote:A jaki termometr polecacie ? ja mam taki zwykły, rteciowy pod pache. uważam że najlepszy zawsze był ale nie wiem może są lepsze ? polecacie coś sprawdzonego ?
Co do butelek to dr.brown.
-
Tez sie zastanawialam na butelkami z dr.browna ale pomyslalam ze polozna srodowiskowa daje zawsze u nas kazdej dwie butelki z avantu to kupilam jedna sobie z ta rurka w srodku antykolkowa, ale sama juz nie wiem czy beda super. Szwagierka karmi tymi z avantu i ma i tak mega kolki jej maly.
2021.05.05 crio blastki 4BB
5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
2021.10.03 usg ważę 700g❤
2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc
Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
-
Ja kupiłam butelki z Avent, mam i medela. Te medela wydają mi się najbardziej kosmiczne, niby jakieś najbardziej podobne anatomicznie do sutka. W praktyce się okaże co się sprawdzi
Termometr wybrałam bezdodykowy, ale na później to itak chyba ten douszny będzie najlepszy. Rtęciowy za długo trzeba trzymać i z takim maluchem to nie przejdzie.
Okrycia kąpielowe mam z firmy akuku i z Lidla. Ale oba po praniu jakieś takie twarde, nawet prasowanie niewiele pomogło.
Wszystko prałam raz w 60 stopniach, mam jakiś taki program na ubranka dzieciece w pralce, powonno wystarczyć. Wszystko też już wyprasowane ale później nie wyobrażam sobie tego robić na codzien szykujemy się do zakupu suszarki.
Do prania jeszcze zostały mi moje kocyki, które uszyłam i może jakieś części wózka i fotelika, choć sama nie wiem czy jest sens skoro nie będzie bezpośrednio kontaktu ze skórą dziecka. Najprawdopodobniej tylko wszystko przeciągnę parownicą.
Powiem Wam, że meble mam już od prawie dwóch tygodni, malowanie też skończone jakis tydzień temu i jak pokoik jest zamknięty na noc to rano po otwarciu jeszcze czuć zapach mebli, taki sklepowy. Staram się ciągle wietrzyć ale jakoś wyjątkowo długo się to utrzymuje.
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
My po wizycie, mała waży 1161 g (5 tygodni temu 580 g), więc w miarę w normie, ułożona główkowo, szyjka 4,4 cm.
Trochę się lekarka przejęła (a ja w ślad za nią, choć ostatecznie zapewniała, że jest ok...), bo obwód brzuszka i kość udowa zostają w tyle względem główki.
Mówiła wprawdzie, że o hipotrofii absolutnie nie ma mowy, bo jednak ładnie przybrała na wadze, ale sama się zaczęłam zastanawiać, czy się prowadzę odpowiednio... czuję się dobrze, a więc normalnie pracuję, kontaktuję się z klientami itd. a może należałoby więcej odpoczywać? już sama nie wiem, czy to miałoby aż taki wpływkate2friend, Agulkowa, Makt lubią tę wiadomość
-
Ja prałam raz w 60 stopniach plus prasowanie.
Termometr mam bezdotykowy. A ręcznik z kapturkiem mam od polskiej firmy Layette. Kosztował miliony monet, ale jest duży i miękki.
Ja po wywiadzie wśród koleżanek kupiłam 2 butelki antykolkowe po 150 ml Dr Browns i Twistshake. Ale zastanawiam się nad sterylizatorem. Kupowaliście?
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Mi sterylizator wydawal sie zbędny. Co do butelek to przy Gabrysiu mialam na poczatku aventa wlasnie otrzymane u poloznej ale te malitkie i szybko trzeba bylo przejsc na wieksze. Koszt dużej aventu jest podobny do dr.browna a dr ma lepsze opinie wiec dlatego zostalam przt brownie. Ja raczej kp nie bede, tzn. Na poczatku mam zamiar ale pozniej zrezygnuje zapewne albo i odrazu dlatego butelki musza byc
-
sweetmalenka wrote:Rteciowym ciezko jest zmierzyc niemowlakowi. Ja mam taki bezdottkowy z aliexpress i jest super :p
Co do butelek to dr.brown.
A masz gdzieś link do tego bezdotykowego z alie?16.08. Drugi Synuś, pępowina trójnaczyniowa
Synka karmilam tylko piersią a teraz chciałabym mieszanie, żeby później nie było jak z Małym, że żadnej butelki alni mm nie chciał ruszyć a na 10 miesięcy odstawil się od piersi. Dlatego teraz chce próbować z butelka odrazu ale nie bardzo wiem jaka wybrać, czytałam coś o avent i właśnie tych twistshake ale zastanawiam się czy ta druga to nie jakis wynalazek 😆Aniołek 17.10.2017- 8t5d
-
nick nieaktualnyElo a jakie masz przelywy i stan lozyska? Konkretnie jaki wymiar brzuszka i kosci udowej? To tak widze podobnie wielkoscia jak moja.
Ja mam butelki aventu, ze wszystkich ktore probowalam te sie sprawdzily i moja niestety z innych nie pije. Ale teraz wszystkie sa chyba antykolkowe, to tylko tyle znaczy ze maja stystem odpowietrzania. A kolki to z reguly niedojrzalosc ukl pokarmowego i tez inne przyczyny/choroby bo kazdy placz dziecka od razu jest przypisywany kolce a tak nie jest.Elo lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTe twistshake tez mamy, to zwykla butelka z takim sitkiem w srodku zeby niby latwiej rozmieszac mleko bylo, mozna to wyjac. Smoczki ma fajne miekkie takie sutkowe ale moja woli twardsze aventu bo te sie jej zasysaja. Dla malucha tez sprawdze czy da rade bo mam te male smoczki ☺️
Sterylizator napewno kupie, przy dwojce to ulatwienie.