X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2020 :)
Odpowiedz

Marcowe mamy 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rusałka06 wrote:
    Ja dziś miałam drugie usg 3 trymestru. Miałam skierowanie z Enelmed w pakiecie to poszłam chociaż jakoś badania w Enelmed vs mój ginekolog to jakaś przepaść. 5 minut usg i każdy komentarz musiałam wymuszać na lekarzu. Ale wszystko wyglada super, ułożenie główkowe, waga 2100g czyli 69 centyl. Ostatnio był 92 centyl wiec trochę chłopak przystopował na szczęście ;)

Ja mam imię wybrane - Adam już z 15 lat ;) dobrze ze mąż zaakceptował bo by był problem.

Nie wiem za to na jaki szpital się zdecydować i to mnie meczy ostatnio...
    Też chciałam Adam ale szwagierka ma Adama k się zastanawiam

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • meetme Przyjaciółka

Wysłany: 8 stycznia 2020, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, gratuluje wszystkich udanych wizyt 😁ja tez miałam dzisiaj Usg 3 trymestru :) mały wazy 1500g czyli 67 centyl 😊 niestety lekarz mnie trochę zmartwił, bo leży poprzecznie ( to akurat czułam), ale jest 2 razy owinięty pępowina wokół szyi. Na wydruku z Usg napisał, ze może nastąpić ryzyko kolizji pępowinowej :/ mówił, żeby się nie przejmować i pokazać mojej lekarce. No, ale jak poczytałam sobie trochę na internecie o tym to się zaczęłam stresować.... póki co nie mam za dużo czasu dla siebie i na wyprawkę bo córeczka jeszcze nie wróciła do przedszkola, ale muszę się spiąć i ogarnąć wszystko bo z tà pępowiną to nie wiadomo :/

Mia ❤️ lubi tę wiadomość

laijp2.png
  • Jejku Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie sądziłam, że to mnie będzie niepokoić, ale czy któraś z Was ma takie mocno gwałtowne ruchy malucha? Od 2 dni czuję się dosłownie pokopana od środka. Są takie momenty, że mi się dziecko szamocze jak karp w reklamówce 😵 boli mnie też brzuch, tak jakbym naprawdę miała od środka siniaki. Czy dziecko może kopać aż tak mocno? ;) ciężko mi przez to spać, bo pół nocy mam tornado w brzuchu.
    I teraz nie wiem czy to po prostu taki etap czy może umówić się na dodatkową wizytę, żeby to skontrolować?

2fwagov3v67bgll4.png
    gg64roeqsrk054fy.png
  • Gratka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2020, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    A furagina nie dziala? Na mnie zawsze najszybciej. I tez duzo wit c przy tych moczowych problemach.

Wszystkie dzieci maja juz wybrane imie? Nic mi sie nie podoba nie moge nic znalezc 🤦‍♀️

No właśnie na mnie nie podzialalo. 0 poprawy w wynikach.

f2w3skjojj1fj9kq.png

klz98ribo229snxh.png

11.03.2020 - Alicja 3500g, 57cm
    11.2018 - Julia 8 tc [*]
    33lata
  • Auricomka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku wrote:
    Nie sądziłam, że to mnie będzie niepokoić, ale czy któraś z Was ma takie mocno gwałtowne ruchy malucha? Od 2 dni czuję się dosłownie pokopana od środka. Są takie momenty, że mi się dziecko szamocze jak karp w reklamówce 😵 boli mnie też brzuch, tak jakbym naprawdę miała od środka siniaki. Czy dziecko może kopać aż tak mocno? ;) ciężko mi przez to spać, bo pół nocy mam tornado w brzuchu.
    I teraz nie wiem czy to po prostu taki etap czy może umówić się na dodatkową wizytę, żeby to skontrolować?
    Ja dzisiaj 32+4 od czterech dni mój mały szaleje tak że właśnie spać nie mogę , brzuch i zebra wręcz mnie bolą i generalnie energia +400peocent dotego co było.myslalam że to przez przeziebienie . Idę na wizyteza tydzień to zapytam botez mnie to zastanawiało. Najgorzej jak śpię na boku bo mi ladujete swojeraczki i nóżki wszędzie :)

hrqoyx8d84qsxxuk.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku wrote:
    Tak. Mam to samo ;)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • kate2friend Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 06:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do imienia to tez sie zastanawiam ciagle chociaz niby mamy wybrana Anie, ale jakos tak chcialabym zeby mnie olsnilo na ine imie..
    Moja to ostatnio tak kopie nozkami dziwnie jakby miala czkawke bo to takie regularne puk puk puk...co sekunde i trwa roznie raz minutke raz 5min i nic innego nie czuje tylko nozki w okolicy lini majtek a glowke ma prawie po srodku pod prawym cyckiem i tu juz czuje tylko czasami jak sie mega wypina i przekreca ale te kopniaczki to mnie martwia bo nie przypuszczalam ze tak moze sie dziecko ruszac.
    Wogole w nocy codziennie rowno 1:30 wstaje tak mokra wszedzie, plecy, pod cyckami na gaciach ze musze sie przebierac. Tez sie tak pocicie? Hormony czy co? Moze mam za cieplo bo teraz leze w kokonie tym ciazowym i mam jeden rog pod posladkiem a drugi miedzy nogami i na wierzch kołdra...mecza mnie te noce coraz bardziej

thgfs65gpu8ocaxc.png
    2021.05.05 crio blastki 4BB
    5dpt bhcg 20,52; 7dpt bhcg 48,18; 9dpt bhcg 189,84; 13dpt bhcg 1726; 14dpt usg mamy pecherzyk ciazowy
    21dpt bhcg 20544,47 mIU/ml prog 12,87
    2021.05.29 (23dpt) usg mamy serduszko❤
    2021.06.15 usg dzidzia ma 2cm❤
    2021.07.08 usg dzidzia ma 6cm❤
    2021.08.05 usg dziewczynka 150g❤
    2021.09.03 usg ważę juz 330g❤
    2021.10.03 usg ważę 700g❤
    2021.12.22 usg ważę 2,8kg❤
    2022.01.10 3780g 53cm Ewelinka porod cc

Mamy jeszcze 4❄❄❄❄
    2021.04.06 transfer blastki 4AB, 9dpt bhcg 0
    2020.03.19 Ania 52cm, 3680g
    2019.07.29 dzidzia 0,3cm ❤
    11dpt bhcg 959, 9dpt bhcg 354, 7dpt bhcg 81,76
    2019.07.08 FET 4AA godz 14:00 (EG)
    klz9f71xqupqgh4t.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 06:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    meetme wrote:
    Hej, gratuluje wszystkich udanych wizyt 😁ja tez miałam dzisiaj Usg 3 trymestru :) mały wazy 1500g czyli 67 centyl 😊 niestety lekarz mnie trochę zmartwił, bo leży poprzecznie ( to akurat czułam), ale jest 2 razy owinięty pępowina wokół szyi. Na wydruku z Usg napisał, ze może nastąpić ryzyko kolizji pępowinowej :/ mówił, żeby się nie przejmować i pokazać mojej lekarce. No, ale jak poczytałam sobie trochę na internecie o tym to się zaczęłam stresować.... póki co nie mam za dużo czasu dla siebie i na wyprawkę bo córeczka jeszcze nie wróciła do przedszkola, ale muszę się spiąć i ogarnąć wszystko bo z tà pępowiną to nie wiadomo :/
    Z tego co wiem to wiekszosc dzieci ma pepowine wokol szyi. Nawet podwójnie. To sie moze zmieniac. Notabene- kolezanka rodzila corke ktora miala podwójna petle z pepowiny

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2020, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Z tego co wiem to wiekszosc dzieci ma pepowine wokol szyi. Nawet podwójnie. To sie moze zmieniac. Notabene- kolezanka rodzila corke ktora miala podwójna petle z pepowiny

Oj nie wiem, niby tak pisza ale to chyba nie do konca tak jest. Pierwsza corka jak bylam juz w szpitalu przed porodem to jak zobaczyli ze ma prpowine dwa razy wokol szyji to od razu zrobili natychmiast cc. Wczesniej robili codziennie usg i nie miala tak...
    Moja tez sie tak rusza ze sie zastanawiam skad ma taka sile na te 1300 gram 😀 To co bedzie pozniej 😀 I jednak juz widze inny temperament niz moje dwie poprzednie krolewny, bedzie powtorka z zywego srebra pierworodnej ☺️ Inaczej tez na stres reaguje, aktywnoscia a nie cisza, ciekawe jak takie dzieciaczki juz na takim etapie sa rozne ☺️

Imie to udreka, tez czekam na olsnienie ale nic do mnie nie przemawia.

• vanilia120 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratka wrote:
    Dzięki za odpowiedzi. Dokupie sobie jeszcze ten sok. I trzeba zwalczyć to dziadostwo bo już za długo trwa. Tylko jak tu wody więcej pić. Cały czas tylko piję i sikam 😂.
    A masz jakieś inne objawy niż tylko złe wyniki? Piecze Cię cewka? Bo u mnie jest twk, że wyniki moczu i posiew jest super, a piecze mnie strasznie cewka.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Oj nie wiem, niby tak pisza ale to chyba nie do konca tak jest. Pierwsza corka jak bylam juz w szpitalu przed porodem to jak zobaczyli ze ma prpowine dwa razy wokol szyji to od razu zrobili natychmiast cc. Wczesniej robili codziennie usg i nie miala tak...
    Moja tez sie tak rusza ze sie zastanawiam skad ma taka sile na te 1300 gram 😀 To co bedzie pozniej 😀 I jednak juz widze inny temperament niz moje dwie poprzednie krolewny, bedzie powtorka z zywego srebra pierworodnej ☺️ Inaczej tez na stres reaguje, aktywnoscia a nie cisza, ciekawe jak takie dzieciaczki juz na takim etapie sa rozne ☺️

Imie to udreka, tez czekam na olsnienie ale nic do mnie nie przemawia.
    Ja tez byłam w szoku jak dowiedziałam sie ze koleżanke po terminie wypusciii z podwójną petla do domu. Wrocila po 2 dniach i wywolywali jej poród i normalnie rodzila. Pytali o cc ale nikt nie naklanial. Wiec chyba to normalne.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Gratka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vanilia120 wrote:
    A masz jakieś inne objawy niż tylko złe wyniki? Piecze Cię cewka? Bo u mnie jest twk, że wyniki moczu i posiew jest super, a piecze mnie strasznie cewka.

Nie mam żadnych objawów tam. Nic nie piecze, nic nie boli. Nerki, pęcherz też ok. Często sikam ale to normalne. Wyniki nie są jeszcze tragiczne ale jednak oprocz bakteri sa tez leukocyty czyli stan zapalny. I to już trwa drugi miesiąc. Po furaginie nic się nie poprawiło.

Kate2friend ja też się budzę w nocy cała mokra. Może to hormony? Ogólnie jestem zmarzluch i lubię ciepło ale w nocy lubię jak jest chłodniej. Lepiej się śpi. Nie wiem jak to będzie jak się dzidziuś pojawi i będzie trzeba grzać

f2w3skjojj1fj9kq.png

klz98ribo229snxh.png

11.03.2020 - Alicja 3500g, 57cm
    11.2018 - Julia 8 tc [*]
    33lata
  • meetme Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:

Tak, to prawda ze większość dzieci jest owinięta ( moja córka tez była). Lekarz powiedział, ze normalnie to nawet tego nie mówi, ale przy położeniu poprzecznym w brzuchu ta pępowina może go trzymać i po prostu może się nie obrócić. A jeśli by się obrócił z nią na szyi to może się zacisnąć. Zobaczymy co moja lekarz powie na to.

U nas imię już wybrane- Wiktor 😊 wszystkim się podoba i córeczka tak słodko mówi, ze Wiktor jest u mamy w brzuszku i będzie się z nim bawić 😊

laijp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 stycznia 2020, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzeczne to znaczy ze glowa dziecka jest z jednaj strony a pupa drugiej strony brzucha? Czy mowicie o miednicowym?

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia05 wrote:
    Poprzeczne to znaczy ze glowa dziecka jest z jednaj strony a pupa drugiej strony brzucha? Czy mowicie o miednicowym?
    Tak. Jak głowa np z prawej a pupa z lewej to poprzecznie. Jak głowa na górze a pupa na szyjce to miednicowo :p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • vanilia120 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratka wrote:
    Nie mam żadnych objawów tam. Nic nie piecze, nic nie boli. Nerki, pęcherz też ok. Często sikam ale to normalne. Wyniki nie są jeszcze tragiczne ale jednak oprocz bakteri sa tez leukocyty czyli stan zapalny. I to już trwa drugi miesiąc. Po furaginie nic się nie poprawiło.

Kate2friend ja też się budzę w nocy cała mokra. Może to hormony? Ogólnie jestem zmarzluch i lubię ciepło ale w nocy lubię jak jest chłodniej. Lepiej się śpi. Nie wiem jak to będzie jak się dzidziuś pojawi i będzie trzeba grzać
    Twk na dobrą sprawę dopiero zrozumiecie co to znaczy pocić się po porodzie. Wtedy to wychodzi cała woda z organizmu i człowiek jest mokry od głowy aż po same stopy.

0b1298a846.png
    d9rgk6nlgu4atc8w.png

08.08.2016 - ciaza obumarla w 9 tygodniu :(
    Mthrf c667, pai-1, pco

• Nikodemka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meetme - Wiktor to byl nasz drugi typ :) Jesli kolejny tez bedzie chlopiec, to na pewno Wiktor.
    Moj maly chyba sie w koncu przekrecil... Nie jest teraz poprzecznie, ale obstawiam, ze nogami w dol.
    Ja tez sie poce w nocy, ale to jeszcze jakos znosze, gorzej jest z bezsennoscia. Dzis spalam w ciagu calej nocy 4h... Po prostu leze z oczami jak 5 zl i gapie sie w sufit.
    Co do tych silniejszych ruchow to w weekend tez mialam stracha. Bardzo sie szarpal, az zastanawialam sie czy nie sprawdzic czy wszystko ok.

meetme lubi tę wiadomość

hchygov3p2jypx4e.png
    Synek - 17.03.2020 🚗
    Drugie bobo w drodze 🌸
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa. - szczęśliwy cykl ❤️
  • słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2020, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też dziecko nie ma jeszcze imienia, ale w końcu coś wybierzemy, wczoraj pojechaliśmy oglądać wózki i foteliki, coś tam już wiemy więcej :)

• marcela123 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia 2020, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym poceniem to rzeczywiście jest tragedia dopiero po porodzie, budziłam się w nocy cała mokra i było mi mega zimno a to było latem.
    Ja nie mam pojęcia jak Mała leży, ale nie czuję w ogóle żeby siedziała mi pod zebrami a Staś mocno mi się tam wpychal a cały czas był glowkowo ułożony. Czuję kopniki po bokach brzucha i na dole, wczoraj wieczorem to tak mi gmerala w okolicach szyjki, że płakać mi się chciało i miałam wrażenie że zaraz wyjdzie.
    U nas umie też nie wybrane, jak chyba skłaniam się na Laure a mąż mówi, że absolutnie nie, on chce Zoje. Jedyne imię na które oboje w miarę się zgadzamy to Ada ale wtedy trzeba by zapisać Adrianna, więc dalej w lesie jesteśmy, ale chociaż jakieś typy sa

Aniołek 17.10.2017- 8t5d
    tb739vvjdr6gsxwh.png

3i49hdgew2fq6tag.png
  • słonykarmel Ekspertka

Wysłany: 9 stycznia 2020, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle może się orientujecie co w takiej sytuacji: dostałam wezwanie do sądu jako świadek jakoś za niecałe 2 tygodnie, to będzie już 8 miesiąc! od ponad 3 msc jestem na zwolnieniu, lekarz mówi, że nie powinnam zeznawać, tylko napisać oświadczenie jaka sytuacja, dała mi jeszcze takie ogóle zaświadczenie, że ciąża 30 tydzień.
    Tylko nie wiem czy to uznają... Mam zamiar tam zadzwonić do sekretariatu i dopytać jeszcze.
    Jestem wściekła, że teraz takie rzeczy, coś ten 3 trymestr mi nie wychodzi :( tak to byłam spokojna, jak w innym świecie, a teraz ciągle coś, tym bardziej, że sprawa się ciągnie ze 2 lata, już 2 razy byłam wzywana i odwoływali to teraz w 8 miesiącu mnie wzywają i zamiast zamawiać wyprawkę to siedzę i myślę co zrobić :(

‹‹ 552 553 554 555 556 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ