Marcowe mamy 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak byłam wczoraj u fizjo to leżąc na plecach kazał mi podnieść lekko głowę, wtedy zrobił się stożek z brzucha i jak dotknął brzucha po środku wzdłuż to było widać że mięśnie się powoli rozchodzą na boki, jest taka przerwa...
Wymasowal mnie, wyrolowal skórę . Sama się mam masować, partner ma rolować codziennie. Założył plastry na brzuch aby podtrzymywały mięśnie i teraz częściej się mam u niego pojawiać aby jeszcze bardziej się nie rozeszły.
Kladac się i wstając to tylko pozycja z boku.
Jak najmniej napinac brzuch -
W dniu wyjscia ze szpitala moj synek wazyl 2400g dokladnie :p Druga dzidzia juz jest pewnie wieksza wiec przynajmniej 56 bedzie pasować, a nie wisiec xd
Mi w pierwszej ciazy sie robil stozek, nie bylam u fizjo (wiem to akurat blad), ćwiczyłam pozniej sporo i brzuch sie zrobil płaski wiec chyba nie mialam nie rozjescia, ale nie znam sie. Teraz po porodzie zanim zaczne cwiczyc na pewno to skonsultuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 13:00
-
nick nieaktualnyW 3 trym ciazy rozejscie jest fizjologiczne. Inaczej by brzuch nie mogl rosnac. O rozejsciu mozna mowic dopiero kiedy po porodzie nie wroci do swojego normalnego stanu. Ja bym akurat tejpow nie kleila ani zadnych pasow podtrzymujacych bo te miesnie musza same pracowac...
-
Natalia te plastry nie wpływają na rośniecie brzucha. On sobie spokojnie rośnie jak trzeba ale te plastry są tylko wzdłuż brzucha na środku i tylko działają na te mięśnie proste brzucha. Są elastyczne, bezpieczne zarówno dla mnie jak i dla malucha. Nic przecież groźnego bym sobie nie dała przykleić 😜
Po prostu wolę dmuchać na zimne skoro jest to rekomendowane przy takich dolegliwościach i później po porodzie będzie mniej chrzanienia się z powrotem dojscia tych mięśni do stanu pierowtnego -
Generalnie rozejście to najlepiej widać na USG... myślę, że przy zwykłym badaniu fizykalnym może być problem stwierdzić dokładnie, co się ile rozeszło i w którym miejscu.
Na pewno rozejście samo w sobie jest fizjologiczne, czyli naturalne, pytanie, kiedy ma miejsce (czy nie na wczesnym etapie ciąży jak brzuch jest mniejszy) i jak wygląda powrót po porodzie. Jak byłam na ciążowej wizycie u fizjo urologicznej to ona mówiła, że kluczowa jest pod tym względem końcówka ciąży, ale też (o czym się chyba aż tyle nie mówi) połóg. Ona powiedziała, że najczęściej do bardziej patologicznych stanów rozejścia mięśnia prostego (czyli takich, gdzie rozejście jest na tyle duże, że samoistny powrót do sprawności będzie utrudniony) dochodzi właśnie w połogu i wtedy szczególnie mamy się powstrzymać przed dźwiganiem i napinaniem mięśni.
Co do tejpowania - akurat fizjo, u której byłam opowiadała się pozytywnie i wiele sportmenek, które znam, też to robiły, ale ona mówiła, że uzależnia tejpy właśnie od stanu mięśnia prostego na koniec ciąży - czyli jeśli wszystko jest w normie to nie tepuje, jeśli rozejście jest już spore i sam brzuch duży to zakłada tejpy, żeby trochę mięśnie odciążyć. -
Straszycie z tym rozejściem mieści, ja przyznaję że nawet nie wiedziałam, że coś takiego może się zdarzyć.
Po 6h wypuścili mnie z IP, czuje się jak wrak człowieka po siedzeniu na tych twardych krzesłach. Jutro rano wizyta z USG u ordynator i ma decydować co ze mną dalej robić.
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
nick nieaktualnyMia juz teraz masz przerwe na brzuchu? Ja myslalam ze to raczej po ciazy przerwa zostaje a to juz teraz moze byc? To ja przerwy nie mam. Siadam wstaje normalnie brzuchem, nosze dziecko na boku itd Po cc tez szybko normalnie brzuchem bo
niby wlasnie nie wolno itd A too zapewne duzo zalezy od stanu miesni przed ciaza i od wielkosci brzucha w ciazy.
Iriiska o matko 6 h czekania?🤦♀️ ObledWiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 16:54
-
Ja już po wizycie, dzidzia waży 2750g😍 miałam też ktg i wyszło mi kilka nawet regularnych skurczow, w ogóle ich nie czulam, gin mówi że jeszcze tydzień półtora i niech się dzieje 😀 ciekawe jak to wyjdzie
Pytałam się też gina o to rozejscie mięśni to mi powiedział że u mnie wszystko jest dobrze, więc to że się stożek robi chyba nie musi od razu przesądzac
Agulkowa, Mia ❤️, bummy, Katy, kate2friend, Natalia05, Gratka, marcela123, GWHT lubią tę wiadomość
-
Natalia05 wrote:Moja pierwsza corka miala 2940 g i 56 cm i byla strasznie chuda...
Kazio był 3 cm krótszy
19.03.2020 (39+0), CC, 13:35, 3335g, 54 cm
24.06.2022 (39+1), SN, 9:55, 2985g, 52 cm
2 IVF-9.07.19(20dc)-ET(2)-3.1.1
6dpt beta 12,37, prog 8,6;
15dpt (4+6)- GS 2,2 mm, YS 1,1 mm;
23dpt (6+0)- CRL 1,8 mm i ❤️
13.10.21(21dc)-FET(5)-S-bl2
+atosiban+encorton 7,5mg+Prograf+accofil
6 dpt beta 20,51
15 dpt (5+0)-GS 3,7 mm
21 dpt (5+6)-CRL 1,8 mm i ❤️
Pozostałe transfery:
•19.03.2019
•31.03.2021
•15.07.2021
•5.01.2024
skuteczności 33,33%
Amh 2019 1,35->2024 0,58
Nasza historia
-
iriiska wrote:Straszycie z tym rozejściem mieści, ja przyznaję że nawet nie wiedziałam, że coś takiego może się zdarzyć.
Po 6h wypuścili mnie z IP, czuje się jak wrak człowieka po siedzeniu na tych twardych krzesłach. Jutro rano wizyta z USG u ordynator i ma decydować co ze mną dalej robić.
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Olalasz wrote:Podobno ten tydzień jakiś hardkorowy. Ja czekałam 5h na IP.
PCOS, MTHFR, PAI-1, hiperprolaktynemia.
M - fragmentacja DNA
🔸2018 - 3 x IUI cb
🔸01.2019 - 1 IVF FAMSI długi protokół, hiperka. 25.02 pick-up 4 kumulusy, 2 oocyty -> 1❄️ (4BC). 03.04 FET. 10dpt beta 0,1.
🔸04.2019 - 2 IVF FAMSI długi protokół. 24.05 pick-up 10 kumulusów, 7 oocytów -> 6 ❄️ 😍
27.06 FET 3AB i 3BB. 5dpt beta 28. 7dpt beta 77. 11dpt beta 258. 14dpt beta 945. 21dpt beta 14561, są dwa pęcherzyki. 28dpt mamy ❤️❤️. 17t4d będzie parka!
24.02.2020 Nasze skarby są już z nami! 🥰
"Kiedy coś uparcie gaśnie, zaufaj iskierce nadziei" -
iriiska wrote:Tak, widać było, jedna dziewczyna na korytarzu IP męczyła się ze skurczami bo nie było co z nią zrobić a Ty masz już normalnie salę?
iriiska lubi tę wiadomość
31.01-1 IUI 🙁
25.02- 2IUI🙁
06.05- początek przygotowań do IVF
19.06 punkcja: 11 oocytów, 7 dojrzałych, 7 zarodków
22.06 transfer dwóch 3-dniowych zarodków (8A/B i 10A),
1 ❄️ -
Tak, jak Elo pisze rozejscie ostatecznie stwierdza sie przez usg powlok brzucha juz po porodzie. Fizjoterapeutka u ktorej bylam przed ciaza ma usg w gabinecie (polecam Kasię Galińską na insta). No i niestety wbrew pozorom rozejscie zdarza sie czesciej u osob, ktore przed ciaza mialy silne miesnie brzucha. A stożek sygnalizuje, ze dochodzi do dysfunkcji przedniej sciany brzucha, trzeba wtedy pilnowac sie, zeby jak najmniej uzywac miesni brzucha, ale nie oznacza to, ze rozejscie nie zniknie po porodzie. No i ginekolog raczej tego wszystkiego nie oceni, jedynie fizjoterapeuta urogienkologiczny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 20:56
Elo, Katy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Natalia - wiadomo, ze przy porodzie sie uzywa. Chodzi o codzienne czynnosci. Wstawanie bokiem itp. Lepiej dmuchac na zimne jesli mozna. Wydaje mi sie, ze raczej nie da sie tego stozka pomylic z zadnym innym A rozejscie zdarza sie czesto, tylko te male mozna latwo skorygowac cwiczeniami.
No, ale kazda robi co uwaza, ja sie wybieram do fizjo po porodzieDorjana, talku lubią tę wiadomość