X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, dziewczyny. Jak ja czytam ile Wy macie już kupionych rzeczy, albo po dzieciach zostawionych to mam wrażenie, że ja jestem w ciemnej *****🙈 Nawet nie wiem od czego zacząć kompletowanie wszystkiego i tak sobie odciągam, odciągam i odciągam🫣

Sylwia, gratuluje drugiej córeczki ♥️♥️♥️

Julka, nic się nie stresuj. Traktuj pappe jako zły sen. Ja mam połówkowe 8 albo 15 listopada i staram się już nie wracać do tych prenatalnych I trymestru.

Ja ruchy czuje dopiero od jakichś dwóch dni, a wcześniej kompletnie nic. Ale teraz się synek tam kręci i kręci, zwłaszcza jak jedziemy samochodem 😀

Nie wiem kiedy to zleciało, że dopiero się o ciazy dowiadywaliśmy, a to już tyle czasu 🥹🥹🥹

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Matko, dziewczyny. Jak ja czytam ile Wy macie już kupionych rzeczy, albo po dzieciach zostawionych to mam wrażenie, że ja jestem w ciemnej *****🙈 Nawet nie wiem od czego zacząć kompletowanie wszystkiego i tak sobie odciągam, odciągam i odciągam🫣

Sylwia, gratuluje drugiej córeczki ♥️♥️♥️

Julka, nic się nie stresuj. Traktuj pappe jako zły sen. Ja mam połówkowe 8 albo 15 listopada i staram się już nie wracać do tych prenatalnych I trymestru.

Ja ruchy czuje dopiero od jakichś dwóch dni, a wcześniej kompletnie nic. Ale teraz się synek tam kręci i kręci, zwłaszcza jak jedziemy samochodem 😀

Nie wiem kiedy to zleciało, że dopiero się o ciazy dowiadywaliśmy, a to już tyle czasu 🥹🥹🥹
    Dziekuje:)
    Ja w tej 2 ciazy to mam taki luz jeśli chodzi o kupowanie czegokolwiek że szok😁ale pamiętam że w pierwszej to najpierw zrobiłam sobie listę tych rzeczy które mi potrzeba ,segregując np.do kąpieli co potrzebne i wypisywałam, a co już kupiłam to wykreślałam bo inaczej bym się pogubiła😁tak samo robiłam z ubrankami:)może to jakaś podpowiedź od czego zacząć 😊

Ediii91 lubi tę wiadomość

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Ja w tej 2 ciazy to mam taki luz jeśli chodzi o kupowanie czegokolwiek że szok😁ale pamiętam że w pierwszej to najpierw zrobiłam sobie listę tych rzeczy które mi potrzeba ,segregując np.do kąpieli co potrzebne i wypisywałam, a co już kupiłam to wykreślałam bo inaczej bym się pogubiła😁tak samo robiłam z ubrankami:)może to jakaś podpowiedź od czego zacząć 😊

A nie masz może tej listy gdzieś schowanej na pamiątkę?🤣

Ewentualnie może byśmy wszystkie dziewczyny, stworzyły taką wspólną listę, co potrzeba🙈 Wiem, że można znaleźć w necie, ale tutaj już niektóre z Was mają doświadczenie i wiedza, co się faktycznie przydaje, a co jest tylko takim wyciąganiem kasy z niedoświadczonych mam jak ja🙈

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chętnie przygarnę taką listę 🤣
    Mimisia nie martw się, bo ja też jestem w ciemnej d. z kupowaniem czegokolwiek. Na razie kupiłam ubranka na 56 cm i kilka motków włóczki na kocyk 🤣 stwierdziłam że będę tworzyć samodzielnie 🤣

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    A nie masz może tej listy gdzieś schowanej na pamiątkę?🤣

Ewentualnie może byśmy wszystkie dziewczyny, stworzyły taką wspólną listę, co potrzeba🙈 Wiem, że można znaleźć w necie, ale tutaj już niektóre z Was mają doświadczenie i wiedza, co się faktycznie przydaje, a co jest tylko takim wyciąganiem kasy z niedoświadczonych mam jak ja🙈
    Mimisia mimo że od mojego porodu upłynęło 5 lat to powiem Ci ze zadałaś trudne pytanie. Bo wszystko się zmienia . Myślę że Ediii i Sywlia są na bieżąco to nam pomogą. Bo ja też wszystko musze od nowa. Ale z tego co pamiętam u mnie przy córce z kosmetycznych rzeczy się sprawdziło tak: linomag zielony do pupy, waciki kosmetyczne, octenisept, apirator do nosa woda morska do noska, inhalator ale to na późniejszym etapie ale się przydaje dla całej rodziny, termometr, o i termofor z pestek wiśni obowiązkowe w domu do masowania brzuszka, tez miałam benthen jak był zaczerwieniony tylek, smoczki i butelki to zależy od dziecka moja akceptowała tylko nuk. Olejek że słodkich migdałów na ciemieniuchę i taka szczotkę z miękkim włosiem do ciemieniuchy. I oczywiście . Wit d polecam devikap on jest na receptę ale po nim mieliśmy mało problemów z brzuchem. Resztę niech dziewczyny się wypowiedzą. I do kąpieli używaliśmy emolientow ale tylko chwile.

Ediii91 lubi tę wiadomość

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dziewczyny dopiszą swoje rzeczy to któraś jak ma czas mogę i jak. Stworzyć taka tabelkę żeby było łatwiej ze wszystkim i dobrze było odczytać. Co Wy na to?

Mira000 lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Jak dziewczyny dopiszą swoje rzeczy to któraś jak ma czas mogę i jak. Stworzyć taka tabelkę żeby było łatwiej ze wszystkim i dobrze było odczytać. Co Wy na to?
    Było by super ❤️ Ja jestem zielona w temacie 🙈

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie gdzieś ta lista jest:)jak córka pójdzie spać to poszukam, ewentualnie napisze co u mnie się sprawdziło a co wcale nie.Tak na szybko to u mnie no.kokon sie nie sprawdził wcale,kocyków mam tyle że teraz nie kupuje żadnego, co do maści to u nas sprawdza się bapanthen,a do włosów używam szampon z musteli przeciw ciemieniusze i u nas sprawdza sie genialnie:)co do kąpania to na początku mieliśmy jakiś żel z bobini chyba ale był straszny i bardzo mało wydajny i przeszliśmy na Johnson taki żółty i sprawdza się.Reszte ogarnę jak uspie córkę.Ostatnia rzeczą jaką kupiłam w wyprawce to była lampka Sowa, bo nie dość że jest do ładowania,ma regulacje natężenia światła i kolory to jest gumowa więc na wyjazdy też jest pakowana.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:

Ooo jakby Ci się chciało to byłoby naprawdę super 🙈

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Pewnie gdzieś ta lista jest:)jak córka pójdzie spać to poszukam, ewentualnie napisze co u mnie się sprawdziło a co wcale nie.Tak na szybko to u mnie no.kokon sie nie sprawdził wcale,kocyków mam tyle że teraz nie kupuje żadnego, co do maści to u nas sprawdza się bapanthen,a do włosów używam szampon z musteli przeciw ciemieniusze i u nas sprawdza sie genialnie:)co do kąpania to na początku mieliśmy jakiś żel z bobini chyba ale był straszny i bardzo mało wydajny i przeszliśmy na Johnson taki żółty i sprawdza się.Reszte ogarnę jak uspie córkę.Ostatnia rzeczą jaką kupiłam w wyprawce to była lampka Sowa, bo nie dość że jest do ładowania,ma regulacje natężenia światła i kolory to jest gumowa więc na wyjazdy też jest pakowana.

Super, jakby Ci ją tylko gdzieś udało odkopać to poproszę 🙈 Bo ja szczerze mówiąc jestem bardzo kiepska w tych kwestiach. 🫣

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Super, jakby Ci ją tylko gdzieś udało odkopać to poproszę 🙈 Bo ja szczerze mówiąc jestem bardzo kiepska w tych kwestiach. 🫣
    Tez taka byłam w 1 ciąży 😀poszukam,poszukam żeby zobaczyć czego mi brakuje przy 2😀😄

Mira000, Julka21 lubią tę wiadomość

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomysł z lista super ! Ja tez w ciemnej d jeśli chodzi o wyprawkę, ale narazie o tym jeszcze nie myślę. Teraz wyczekuje do połówkowych i dopiero po nich zacznę coś może kupować.

A jak u Was dziewczyny ze szkołą rodzenia? Już się zapisałyście albo czy będziecie się zapisywać ??

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Tez taka byłam w 1 ciąży 😀poszukam,poszukam żeby zobaczyć czego mi brakuje przy 2😀😄
    Poszukaj poszukaj i wtedy się podzieli rzeczy kosmetyczne dla maluszka rzeczy do porodu rzeczy dla bobasa i rzeczy do szpitala dla nas może taki być podział? A i ja sobie przypomnę przy okazji. Jeszcze poczekam na Ediii czy coś dopisze.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Pomysł z lista super ! Ja tez w ciemnej d jeśli chodzi o wyprawkę, ale narazie o tym jeszcze nie myślę. Teraz wyczekuje do połówkowych i dopiero po nich zacznę coś może kupować.

A jak u Was dziewczyny ze szkołą rodzenia? Już się zapisałyście albo czy będziecie się zapisywać ??
    Ja byłam 5 lat temu na szkole rodzenia. Teraz się nie zapisuje. Powiem ze życie samo weryfikuje wszystko. Ale jak masz ochotę idz dowiesz się o pielęgnacji noworodka o pierwszej pomocy. Zwiedzisz porodówkę. Zawsze to bd plus dla Ciebie my mieliśmy jeszcze ćwiczenia na szkole rodzenia.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Mimisia ja nawet nie odróżniałam body od pajaca 😜🙉

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:

Ja się chyba nie planuje zapisywać, przynamniej do tej pory nie miałam tego w planach🙈 Wiem, że wiele dziewczyn sobie to chwali, ale mnie do tego jakos nie ciagnie 🙈
    Miałam wybrany szpital, gdzie chciałabym robić, to mi mój lekarz odradzał i teraz od nowa się będę zastanawiać nad wyborem placówki🫣

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lista na bank będzie tylko,że wieczorem bo okazało sie że notes w którym była został wyniesiony przez małżonka na strych🙈więc jak wróci to mi ściągnie i wam napisze😉ale jakbym zapomniała bo niestety w tej ciazy moja pamięć jest straszna to się przypomnijcie🙂

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Dziewczyny lista na bank będzie tylko,że wieczorem bo okazało sie że notes w którym była został wyniesiony przez małżonka na strych🙈więc jak wróci to mi ściągnie i wam napisze😉ale jakbym zapomniała bo niestety w tej ciazy moja pamięć jest straszna to się przypomnijcie🙂

Oj, ja się na pewno będę przypominała jak natręt 🤣

• Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Tak,tak:)moja jest z sierpnia a Edii chyba z września jak dobrze kojarzę?Edii twoja już zaczęła chodzić?
    Dokładnie tak❤️ Anielcia jest z 26 września, więc roczek pyknął, a dopiero co się urodziła😅
    Nie chodzi jeszcze, ale od paru dni zauważyłam że puszczą się np przy łóżku, zrobi swoje dwa kroczki i chwyta stołu, prócz tego jest nieznośna więc może to skok rozwojowy poprzedzający chodzenie🙈
    A Jagoda kiedy zaczela chodzić?

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 23 października 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Miałam dokładnie tak samo 😅
    Nie wiem jak tu się dodaje zdjęcia bo bym wrzucila listę wyprawkowa która mi osobiście się bardzo przydała.

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ