X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, dziewczyny. Jak ja czytam ile Wy macie już kupionych rzeczy, albo po dzieciach zostawionych to mam wrażenie, że ja jestem w ciemnej *****🙈 Nawet nie wiem od czego zacząć kompletowanie wszystkiego i tak sobie odciągam, odciągam i odciągam🫣

Sylwia, gratuluje drugiej córeczki ♥️♥️♥️

Julka, nic się nie stresuj. Traktuj pappe jako zły sen. Ja mam połówkowe 8 albo 15 listopada i staram się już nie wracać do tych prenatalnych I trymestru.

Ja ruchy czuje dopiero od jakichś dwóch dni, a wcześniej kompletnie nic. Ale teraz się synek tam kręci i kręci, zwłaszcza jak jedziemy samochodem 😀

Nie wiem kiedy to zleciało, że dopiero się o ciazy dowiadywaliśmy, a to już tyle czasu 🥹🥹🥹

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 22 października 2023, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Matko, dziewczyny. Jak ja czytam ile Wy macie już kupionych rzeczy, albo po dzieciach zostawionych to mam wrażenie, że ja jestem w ciemnej *****🙈 Nawet nie wiem od czego zacząć kompletowanie wszystkiego i tak sobie odciągam, odciągam i odciągam🫣

Sylwia, gratuluje drugiej córeczki ♥️♥️♥️

Julka, nic się nie stresuj. Traktuj pappe jako zły sen. Ja mam połówkowe 8 albo 15 listopada i staram się już nie wracać do tych prenatalnych I trymestru.

Ja ruchy czuje dopiero od jakichś dwóch dni, a wcześniej kompletnie nic. Ale teraz się synek tam kręci i kręci, zwłaszcza jak jedziemy samochodem 😀

Nie wiem kiedy to zleciało, że dopiero się o ciazy dowiadywaliśmy, a to już tyle czasu 🥹🥹🥹
    Dziekuje:)
    Ja w tej 2 ciazy to mam taki luz jeśli chodzi o kupowanie czegokolwiek że szok😁ale pamiętam że w pierwszej to najpierw zrobiłam sobie listę tych rzeczy które mi potrzeba ,segregując np.do kąpieli co potrzebne i wypisywałam, a co już kupiłam to wykreślałam bo inaczej bym się pogubiła😁tak samo robiłam z ubrankami:)może to jakaś podpowiedź od czego zacząć 😊

Ediii91 lubi tę wiadomość

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Ja w tej 2 ciazy to mam taki luz jeśli chodzi o kupowanie czegokolwiek że szok😁ale pamiętam że w pierwszej to najpierw zrobiłam sobie listę tych rzeczy które mi potrzeba ,segregując np.do kąpieli co potrzebne i wypisywałam, a co już kupiłam to wykreślałam bo inaczej bym się pogubiła😁tak samo robiłam z ubrankami:)może to jakaś podpowiedź od czego zacząć 😊

A nie masz może tej listy gdzieś schowanej na pamiątkę?🤣

Ewentualnie może byśmy wszystkie dziewczyny, stworzyły taką wspólną listę, co potrzeba🙈 Wiem, że można znaleźć w necie, ale tutaj już niektóre z Was mają doświadczenie i wiedza, co się faktycznie przydaje, a co jest tylko takim wyciąganiem kasy z niedoświadczonych mam jak ja🙈

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 22 października 2023, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chętnie przygarnę taką listę 🤣
    Mimisia nie martw się, bo ja też jestem w ciemnej d. z kupowaniem czegokolwiek. Na razie kupiłam ubranka na 56 cm i kilka motków włóczki na kocyk 🤣 stwierdziłam że będę tworzyć samodzielnie 🤣

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    A nie masz może tej listy gdzieś schowanej na pamiątkę?🤣

Ewentualnie może byśmy wszystkie dziewczyny, stworzyły taką wspólną listę, co potrzeba🙈 Wiem, że można znaleźć w necie, ale tutaj już niektóre z Was mają doświadczenie i wiedza, co się faktycznie przydaje, a co jest tylko takim wyciąganiem kasy z niedoświadczonych mam jak ja🙈
    Mimisia mimo że od mojego porodu upłynęło 5 lat to powiem Ci ze zadałaś trudne pytanie. Bo wszystko się zmienia . Myślę że Ediii i Sywlia są na bieżąco to nam pomogą. Bo ja też wszystko musze od nowa. Ale z tego co pamiętam u mnie przy córce z kosmetycznych rzeczy się sprawdziło tak: linomag zielony do pupy, waciki kosmetyczne, octenisept, apirator do nosa woda morska do noska, inhalator ale to na późniejszym etapie ale się przydaje dla całej rodziny, termometr, o i termofor z pestek wiśni obowiązkowe w domu do masowania brzuszka, tez miałam benthen jak był zaczerwieniony tylek, smoczki i butelki to zależy od dziecka moja akceptowała tylko nuk. Olejek że słodkich migdałów na ciemieniuchę i taka szczotkę z miękkim włosiem do ciemieniuchy. I oczywiście . Wit d polecam devikap on jest na receptę ale po nim mieliśmy mało problemów z brzuchem. Resztę niech dziewczyny się wypowiedzą. I do kąpieli używaliśmy emolientow ale tylko chwile.

Ediii91 lubi tę wiadomość

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dziewczyny dopiszą swoje rzeczy to któraś jak ma czas mogę i jak. Stworzyć taka tabelkę żeby było łatwiej ze wszystkim i dobrze było odczytać. Co Wy na to?

Mira000 lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Jak dziewczyny dopiszą swoje rzeczy to któraś jak ma czas mogę i jak. Stworzyć taka tabelkę żeby było łatwiej ze wszystkim i dobrze było odczytać. Co Wy na to?
    Było by super ❤️ Ja jestem zielona w temacie 🙈

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie gdzieś ta lista jest:)jak córka pójdzie spać to poszukam, ewentualnie napisze co u mnie się sprawdziło a co wcale nie.Tak na szybko to u mnie no.kokon sie nie sprawdził wcale,kocyków mam tyle że teraz nie kupuje żadnego, co do maści to u nas sprawdza się bapanthen,a do włosów używam szampon z musteli przeciw ciemieniusze i u nas sprawdza sie genialnie:)co do kąpania to na początku mieliśmy jakiś żel z bobini chyba ale był straszny i bardzo mało wydajny i przeszliśmy na Johnson taki żółty i sprawdza się.Reszte ogarnę jak uspie córkę.Ostatnia rzeczą jaką kupiłam w wyprawce to była lampka Sowa, bo nie dość że jest do ładowania,ma regulacje natężenia światła i kolory to jest gumowa więc na wyjazdy też jest pakowana.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:

Ooo jakby Ci się chciało to byłoby naprawdę super 🙈

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Pewnie gdzieś ta lista jest:)jak córka pójdzie spać to poszukam, ewentualnie napisze co u mnie się sprawdziło a co wcale nie.Tak na szybko to u mnie no.kokon sie nie sprawdził wcale,kocyków mam tyle że teraz nie kupuje żadnego, co do maści to u nas sprawdza się bapanthen,a do włosów używam szampon z musteli przeciw ciemieniusze i u nas sprawdza sie genialnie:)co do kąpania to na początku mieliśmy jakiś żel z bobini chyba ale był straszny i bardzo mało wydajny i przeszliśmy na Johnson taki żółty i sprawdza się.Reszte ogarnę jak uspie córkę.Ostatnia rzeczą jaką kupiłam w wyprawce to była lampka Sowa, bo nie dość że jest do ładowania,ma regulacje natężenia światła i kolory to jest gumowa więc na wyjazdy też jest pakowana.

Super, jakby Ci ją tylko gdzieś udało odkopać to poproszę 🙈 Bo ja szczerze mówiąc jestem bardzo kiepska w tych kwestiach. 🫣

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Super, jakby Ci ją tylko gdzieś udało odkopać to poproszę 🙈 Bo ja szczerze mówiąc jestem bardzo kiepska w tych kwestiach. 🫣
    Tez taka byłam w 1 ciąży 😀poszukam,poszukam żeby zobaczyć czego mi brakuje przy 2😀😄

Mira000, Julka21 lubią tę wiadomość

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomysł z lista super ! Ja tez w ciemnej d jeśli chodzi o wyprawkę, ale narazie o tym jeszcze nie myślę. Teraz wyczekuje do połówkowych i dopiero po nich zacznę coś może kupować.

A jak u Was dziewczyny ze szkołą rodzenia? Już się zapisałyście albo czy będziecie się zapisywać ??

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Tez taka byłam w 1 ciąży 😀poszukam,poszukam żeby zobaczyć czego mi brakuje przy 2😀😄
    Poszukaj poszukaj i wtedy się podzieli rzeczy kosmetyczne dla maluszka rzeczy do porodu rzeczy dla bobasa i rzeczy do szpitala dla nas może taki być podział? A i ja sobie przypomnę przy okazji. Jeszcze poczekam na Ediii czy coś dopisze.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Pomysł z lista super ! Ja tez w ciemnej d jeśli chodzi o wyprawkę, ale narazie o tym jeszcze nie myślę. Teraz wyczekuje do połówkowych i dopiero po nich zacznę coś może kupować.

A jak u Was dziewczyny ze szkołą rodzenia? Już się zapisałyście albo czy będziecie się zapisywać ??
    Ja byłam 5 lat temu na szkole rodzenia. Teraz się nie zapisuje. Powiem ze życie samo weryfikuje wszystko. Ale jak masz ochotę idz dowiesz się o pielęgnacji noworodka o pierwszej pomocy. Zwiedzisz porodówkę. Zawsze to bd plus dla Ciebie my mieliśmy jeszcze ćwiczenia na szkole rodzenia.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Mimisia ja nawet nie odróżniałam body od pajaca 😜🙉

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:

Ja się chyba nie planuje zapisywać, przynamniej do tej pory nie miałam tego w planach🙈 Wiem, że wiele dziewczyn sobie to chwali, ale mnie do tego jakos nie ciagnie 🙈
    Miałam wybrany szpital, gdzie chciałabym robić, to mi mój lekarz odradzał i teraz od nowa się będę zastanawiać nad wyborem placówki🫣

• Sylwia2691 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny lista na bank będzie tylko,że wieczorem bo okazało sie że notes w którym była został wyniesiony przez małżonka na strych🙈więc jak wróci to mi ściągnie i wam napisze😉ale jakbym zapomniała bo niestety w tej ciazy moja pamięć jest straszna to się przypomnijcie🙂

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 23 października 2023, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Dziewczyny lista na bank będzie tylko,że wieczorem bo okazało sie że notes w którym była został wyniesiony przez małżonka na strych🙈więc jak wróci to mi ściągnie i wam napisze😉ale jakbym zapomniała bo niestety w tej ciazy moja pamięć jest straszna to się przypomnijcie🙂

Oj, ja się na pewno będę przypominała jak natręt 🤣

• Ediii91 Ekspertka

Wysłany: 23 października 2023, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Tak,tak:)moja jest z sierpnia a Edii chyba z września jak dobrze kojarzę?Edii twoja już zaczęła chodzić?
    Dokładnie tak❤️ Anielcia jest z 26 września, więc roczek pyknął, a dopiero co się urodziła😅
    Nie chodzi jeszcze, ale od paru dni zauważyłam że puszczą się np przy łóżku, zrobi swoje dwa kroczki i chwyta stołu, prócz tego jest nieznośna więc może to skok rozwojowy poprzedzający chodzenie🙈
    A Jagoda kiedy zaczela chodzić?

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka

Wysłany: 23 października 2023, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia2691 wrote:
    Miałam dokładnie tak samo 😅
    Nie wiem jak tu się dodaje zdjęcia bo bym wrzucila listę wyprawkowa która mi osobiście się bardzo przydała.

22.08.2023 - prenatalne, dziewczynka❤️ 6.7cm
    20.07.2023 - pierwsza wizyta- 1.23cm i bijące serduszko❤️
    25.06.23 - dwie kreseczki
    17.02.22 - bijące serduszko i 1cm małego człowieka
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ