X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2023, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, powiedziałyście o tym Vinted i dzisiaj zamówiłam spodnie, komplet dresowy i leginsy 😳 Faktycznie tak fajne rzeczy są, choć trzeba się przedzierać przez dużo takich nieciekawych ofert 🙈

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2023, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do żelaza to i ja się zmagam. Ostatnio już było 11.3 a startowałam z poziomu 13 hemoglobiny. Tylko mój żołądek i jelita nie tolerują tabletek z żelazem i kupiłam sobie takie w płynie za 70 zł 🤦🏼‍♀️Jak mi to nie pomoże to nie wiem. Ale ogólnie już nie kręci mi się w głowie, więc albo stoi w miejscu albo coś wzrosło mam nadzieję. Jeśli się poprawi to wam wtedy śmiało polecę ten specyfik no a jeśli nie to też napiszę czego nie kupować by nie utopić kasy, bo to bez recepty. W piątek robię badania i krzywą cukrową.

🩷
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2023, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Co do żelaza to i ja się zmagam. Ostatnio już było 11.3 a startowałam z poziomu 13 hemoglobiny. Tylko mój żołądek i jelita nie tolerują tabletek z żelazem i kupiłam sobie takie w płynie za 70 zł 🤦🏼‍♀️Jak mi to nie pomoże to nie wiem. Ale ogólnie już nie kręci mi się w głowie, więc albo stoi w miejscu albo coś wzrosło mam nadzieję. Jeśli się poprawi to wam wtedy śmiało polecę ten specyfik no a jeśli nie to też napiszę czego nie kupować by nie utopić kasy, bo to bez recepty. W piątek robię badania i krzywą cukrową.

Jeśli nie tolerujesz żelaza w tabletkach, to ja dostałam od lekarza feroplex. To takie shoty do picia. Też kosztują w granicach 70 zł, ale może warto podpytać swojego lekarza, jak nie zobaczysz poprawy po tych swoich preparatach ;)

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2023, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Jeśli nie tolerujesz żelaza w tabletkach, to ja dostałam od lekarza feroplex. To takie shoty do picia. Też kosztują w granicach 70 zł, ale może warto podpytać swojego lekarza, jak nie zobaczysz poprawy po tych swoich preparatach ;)
    Też o nim słyszałam. Ja teraz shotuję bardziej naturalny preparat. Jak będzie poprawa w wynikach to bez problemu polecę, na razie nie będę w ciemno polecać bo nie wiem czego się spodziewać. Nie wiem co mi się porobiło, w pierwszej ciąży dopiero w 3 trymestrze spadło mi lekko żelazo i zwykłe najtańsze tabletki podniosły i żadnych skutków żołądkowo-jelitowych, a teraz od początku już tak żelazo spadło a startowałam z takim samym poziomem, no a ból żołądka i jelit to nie wspomnę, okropność.

🩷
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2023, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Też o nim słyszałam. Ja teraz shotuję bardziej naturalny preparat. Jak będzie poprawa w wynikach to bez problemu polecę, na razie nie będę w ciemno polecać bo nie wiem czego się spodziewać. Nie wiem co mi się porobiło, w pierwszej ciąży dopiero w 3 trymestrze spadło mi lekko żelazo i zwykłe najtańsze tabletki podniosły i żadnych skutków żołądkowo-jelitowych, a teraz od początku już tak żelazo spadło a startowałam z takim samym poziomem, no a ból żołądka i jelit to nie wspomnę, okropność.

Wiadomo. W takim razie dawaj znać na bieżąco i mam nadzieję, że się poprawia🙈
    Żelazo to tak w ogóle chyba przeora, a jeszcze powoduje zaparcia, co jak dla mnie jest koszmarem, bo i tak od początku ciąży mam z tym problem, to jeszcze to mi dowala 🙄

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2023, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Wiadomo. W takim razie dawaj znać na bieżąco i mam nadzieję, że się poprawia🙈
    Żelazo to tak w ogóle chyba przeora, a jeszcze powoduje zaparcia, co jak dla mnie jest koszmarem, bo i tak od początku ciąży mam z tym problem, to jeszcze to mi dowala 🙄
    Zaparcia to i ja też mam od samego początku, trochę pomaga owsianka na śniadanie i banany. Ale ogólnie to tabletki najbardziej wpływały mi na ból żołądka i jelit (jelita tak bolały jakby ktoś mi tam igły wbijał). A chociaż jak pije ten płyn to nie mam tego. Ważne żeby chociaż wyniki z krwi nie spadły. Jakby już morfo była na 12 poziomie i utrzymać ten stan to byłoby spoko.

A wy kiedy macie jakieś badania i wizyty?

🩷
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2023, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Zaparcia to i ja też mam od samego początku, trochę pomaga owsianka na śniadanie i banany. Ale ogólnie to tabletki najbardziej wpływały mi na ból żołądka i jelit (jelita tak bolały jakby ktoś mi tam igły wbijał). A chociaż jak pije ten płyn to nie mam tego. Ważne żeby chociaż wyniki z krwi nie spadły. Jakby już morfo była na 12 poziomie i utrzymać ten stan to byłoby spoko.

A wy kiedy macie jakieś badania i wizyty?

Jutro mam endokrynologa, w przyszłym tygodniu robię krzywą cukrową. Wizyta u gina dopiero 11 grudnia 🙂. Czekam jeszcze cały czas na opis rezonansu głowy ...

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam kolejną wizytę 21 grudnia i na nią mam przyjść z krzywą cukrową już :)

Generalnie, mój narzeczony wyłapał dobre promocje na ten cały black friday i kupiliśmy wózek, fotelik i bazę do fotelika 🙈 Czyli można powiedzieć, że w końcu zdecydowaliśmy się na pierwszy krok w stronę kompletowania wyprawki, co tak bardzo odciągałam. 🙄

Emi88, Mira000 lubią tę wiadomość

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia gratuluje udanej wizyty. Super ze wszystko wporzadku. Oby tak dalej. Ile juz twoj syn waży? Bo on chyba z tych większych. Ja mam wizytę 1 grudnia . Zobaczymy ile ta moja Klarcia waży. I super ze juz zaczęłaś wyprawkę. U mnie z wyprawkw nic się nie dzieje wszystko mam na strychu nie posegregowane nie wyprane. Nie wiem na co czekam. W nocy kiepsko sypiam. Chyba po 1 porodzie jest strach ze znowu wszystko nagle wyjdzie . Mało się udzielam bo nie chce nikogo dołować.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mimisia gratuluje udanej wizyty. Super ze wszystko wporzadku. Oby tak dalej. Ile juz twoj syn waży? Bo on chyba z tych większych. Ja mam wizytę 1 grudnia . Zobaczymy ile ta moja Klarcia waży. I super ze juz zaczęłaś wyprawkę. U mnie z wyprawkw nic się nie dzieje wszystko mam na strychu nie posegregowane nie wyprane. Nie wiem na co czekam. W nocy kiepsko sypiam. Chyba po 1 porodzie jest strach ze znowu wszystko nagle wyjdzie . Mało się udzielam bo nie chce nikogo dołować.

Synuś na wizycie 23 listopada ważył już 602 gramy 🙈 Lekarz mówił, żeby szykować się na dużego osobnika, patrząc po wymiarach wszystkich 😀

Oj kochana, jak masz jakieś doły to zawsze możesz tutaj pisać. Jak to mówią, w kupie siła 🥰🤭

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Synuś na wizycie 23 listopada ważył już 602 gramy 🙈 Lekarz mówił, żeby szykować się na dużego osobnika, patrząc po wymiarach wszystkich 😀

Oj kochana, jak masz jakieś doły to zawsze możesz tutaj pisać. Jak to mówią, w kupie siła 🥰🤭
    Poprostu boję się że będzie jak z córką ze mi nagle wody odejdą. Chociaż przed tym wydarzeniem to plamiłam a teraz jest cisza. Ale strach pozostał.

• Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2023, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Poprostu boję się że będzie jak z córką ze mi nagle wody odejdą. Chociaż przed tym wydarzeniem to plamiłam a teraz jest cisza. Ale strach pozostał.

Ojj współczuję niepokoju ale i też rozumiem, tak samo się często zamartwiam czymś i tak jak pisałam nie dociera do mnie to że jestem już tak daleko w ciąży tzn prawie 24 tydzień :)

Jednak z każdą wizytą z każdym tygodniem uspokajam się i wierzę że u Ciebie trzymam będzie, mój dr zawsze powtarza że to że miałam wcześniej poronienie lub były komplikacje nie oznacza z automatu że teraz ciąża jest zagrożona czy coś. Pamiętam że taka byłam w szoku że po poronieniu wcale się ze mną jakoś nie „cackał” i traktował jak zdrową normalną ciąże:) a ja z automatu myślałam o sobie jako o „zagrożonej”.

Także głowa do góry, jesteśmy już bliżej niż dalej o będzie dobrze, wszystkim tego życzę:)

A tak z zupełnie innej beczki pytanie do dziewczyn które są już miesiąc na l4, powiedzcie czy to prawda że to wynagrodzenie faktycznie wychodzi 100% wypłaty? Oczywiście ze średniej z ostatniego roku. U nas były już wypłaty a ja jeszcze nie dostałam, może to być związane z tym że miałam zwolnienie na 24 dni i teraz w piątek miałam przedłużone na kolejny miesiąc? Bo jestem zdziwiona trochę, może czekają na to aby zwolnienie faktycznie było na te 33 dni a mi dr wystawił na 24 dni w piątek były wypłaty i może nie było mojej bo zwolnienie na ten czas trwało 24 dni a w piątek popołudniu przedłużył na kolejny miesiac

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozumiem i to na pewno ogromny stres po poprzedniej ciąży, ale pomyśl, że wcale nie jest powiedziane, że jak raz się zdarzyło to będzie też tak drugi raz. A co najważniejsze, odeszły Ci wody płodowe, a całe szczęście córcia urodziła się zdrowa, więc masz na własnym przykładzie, że to nie zawsze musi kończyć się źle :) Trzeba teraz podchodzić do tego tak, że na pewno będziesz bardziej uważać i będziesz bardziej wyczulona i z pewnością odpowiednio wcześniej zauważysz jakieś niepokojące sygnały, bo już masz doświadczenie w takim przykrym przypadku.

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatina85 wrote:
    Ojj współczuję niepokoju ale i też rozumiem, tak samo się często zamartwiam czymś i tak jak pisałam nie dociera do mnie to że jestem już tak daleko w ciąży tzn prawie 24 tydzień :)

Jednak z każdą wizytą z każdym tygodniem uspokajam się i wierzę że u Ciebie trzymam będzie, mój dr zawsze powtarza że to że miałam wcześniej poronienie lub były komplikacje nie oznacza z automatu że teraz ciąża jest zagrożona czy coś. Pamiętam że taka byłam w szoku że po poronieniu wcale się ze mną jakoś nie „cackał” i traktował jak zdrową normalną ciąże:) a ja z automatu myślałam o sobie jako o „zagrożonej”.

Także głowa do góry, jesteśmy już bliżej niż dalej o będzie dobrze, wszystkim tego życzę:)

A tak z zupełnie innej beczki pytanie do dziewczyn które są już miesiąc na l4, powiedzcie czy to prawda że to wynagrodzenie faktycznie wychodzi 100% wypłaty? Oczywiście ze średniej z ostatniego roku. U nas były już wypłaty a ja jeszcze nie dostałam, może to być związane z tym że miałam zwolnienie na 24 dni i teraz w piątek miałam przedłużone na kolejny miesiąc? Bo jestem zdziwiona trochę, może czekają na to aby zwolnienie faktycznie było na te 33 dni a mi dr wystawił na 24 dni w piątek były wypłaty i może nie było mojej bo zwolnienie na ten czas trwało 24 dni a w piątek popołudniu przedłużył na kolejny miesiac

Tak, ja dostaje 100 procent wynagrodzenia, a nawet troszeczkę więcej, bo to średnia z trzech ostatnich miesięcy, a miałam premię. I dostawałam od razu terminowo na 10, a też nie zaczynałam L4 na początku miesiąca, tylko jakoś od 15. Jak się na zwolnienie z powodu ciąży to po prostu nie obniżają niż proporcjonalnie, tak jak na normalnym l4, tylko tak jakbyś chodziła do pracy, więc w sumie nie wiem, czemu miałabyś jeszcze nie dostać 🙈 Może warto dopytać ;)

• Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2023, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Tak, ja dostaje 100 procent wynagrodzenia, a nawet troszeczkę więcej, bo to średnia z trzech ostatnich miesięcy, a miałam premię. I dostawałam od razu terminowo na 10, a też nie zaczynałam L4 na początku miesiąca, tylko jakoś od 15. Jak się na zwolnienie z powodu ciąży to po prostu nie obniżają niż proporcjonalnie, tak jak na normalnym l4, tylko tak jakbyś chodziła do pracy, więc w sumie nie wiem, czemu miałabyś jeszcze nie dostać 🙈 Może warto dopytać ;)

Dzięki za info, dostałam już i niestety jakoś 500zl mniej, a średnia z 12 ostatnich miesięcy jest wyższa o te 500 także nie kumam nic z tego :/ jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach i niby 100% a nie do końca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2023, 17:44

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatina85 wrote:
    Dzięki za info, dostałam już i niestety jakoś 500zl mniej, a średnia z 12 ostatnich miesięcy jest wyższa o te 500 także nie kumam nic z tego :/ jak to mówią diabeł tkwi w szczegółach i niby 100% a nie do końca

Wiesz co, z ciekawości sprawdziłam swoją wypłatę na L4 i faktycznie w październiku dostałam trochę mniej, jakieś dwie stówy, ale kolejne wypłaty już miałam nawet większe. 😳 Może tak będzie też w Twoim przypadku i może faktycznie jakoś przeliczają to inaczej dopóki nie upłynie to 30 dni.

• Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 27 listopada 2023, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Wiesz co, z ciekawości sprawdziłam swoją wypłatę na L4 i faktycznie w październiku dostałam trochę mniej, jakieś dwie stówy, ale kolejne wypłaty już miałam nawet większe. 😳 Może tak będzie też w Twoim przypadku i może faktycznie jakoś przeliczają to inaczej dopóki nie upłynie to 30 dni.

Tak mi się wydaje, bo nie sądzę żeby się pomylili w pracy:) dzięki za sprawdzenie i info. Trzymajcie się ciepło idą mrozy

Mimisia lubi tę wiadomość

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o wizyty to ja dopiero co byłam na wizycie, następna dopiero 21 grudnia, tuż przed świętami. Teraz mam zrobić niebawem krzywą cukru, także będziemy się na pewno dobrze bawić.

A jeśli chodzi o wypłatę to od pracodawcy dostałam faktycznie te 100% - no może 20 zł mniej niż zwykle - na początku roku miałam podwyżkę, a ogólnie dostaję stałą pensję (więc do średniej rocznej weszły mi ze 2 miesiące kiedy miałam niższą pensję).
    A z ZUSu podobno wypłata zależy od liczby dni w miesiącu - najsłabszy będzie luty bo ma najmniej dni 😄

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia w jakim momencie ciąży synuś te 600g?

Ja dzisiaj byłam na wizycie i 690g w 24+0.
    Mam zleconą krzywą cukrową i kolejna wizyta 18.12.

11.12 zaczynam szkołę rodzenia 😊

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Mimisia w jakim momencie ciąży synuś te 600g?

Ja dzisiaj byłam na wizycie i 690g w 24+0.
    Mam zleconą krzywą cukrową i kolejna wizyta 18.12.

11.12 zaczynam szkołę rodzenia 😊
    O moją tez wazyla 670g w 24 tc.

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ