X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Jeśli chodzi o wizyty to ja dopiero co byłam na wizycie, następna dopiero 21 grudnia, tuż przed świętami. Teraz mam zrobić niebawem krzywą cukru, także będziemy się na pewno dobrze bawić.

A jeśli chodzi o wypłatę to od pracodawcy dostałam faktycznie te 100% - no może 20 zł mniej niż zwykle - na początku roku miałam podwyżkę, a ogólnie dostaję stałą pensję (więc do średniej rocznej weszły mi ze 2 miesiące kiedy miałam niższą pensję).
    A z ZUSu podobno wypłata zależy od liczby dni w miesiącu - najsłabszy będzie luty bo ma najmniej dni 😄

O to będziemy wizytować w tym samym dniu 🙈 Dla mnie najgorsze będzie to siedzenie dwie godziny na tej krzywej. Chyba kocioćwiku dostanę 🤣

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Mimisia w jakim momencie ciąży synuś te 600g?

Ja dzisiaj byłam na wizycie i 690g w 24+0.
    Mam zleconą krzywą cukrową i kolejna wizyta 18.12.

11.12 zaczynam szkołę rodzenia 😊

Wizytę miałam w tamtym tygodniu i to było dokładnie 22+5 :)

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 27 listopada 2023, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Wizytę miałam w tamtym tygodniu i to było dokładnie 22+5 :)
    Mimisia będzie duzy chłopak. Ciekawe ile bd ważył przed porodem. Szacuje Ok 4 kg.

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2023, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    O to będziemy wizytować w tym samym dniu 🙈 Dla mnie najgorsze będzie to siedzenie dwie godziny na tej krzywej. Chyba kocioćwiku dostanę 🤣
    Ja też 2 h mordęgi. Ja się jeszcze boję, że teraz wszyscy chorują i jak tam będę 2h siedzieć to coś złapię 😶

🩷
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia, ostatnio pisałyśmy o tej hemoglobinie - pobierałam krew we wtorek tydzień temu i wyszła mi 10,0 + wiadomo wszystko zaniżone. Dwa dni później pobierałam krew na badania specjalistyczne w szpitalu (inne labolatorium), gdzie też mam zleconą standardową morfologię. Na te wyniki czeka się dość długo, więc dzisiaj je odebrałam i uwaga - hemoglobina 11,2 + w ogóle erytrocyty lepsze itd. 🧐
    Ja nie wiem o co chodzi 😆 Różnica w czasie pobrania to dosłownie dwa dni. Czy to możliwe że hemoglobina skoczyła mi o 1,2? Co prawda jak dostałam wynik 10,0 do zajadłam duuużo mięsa następnego dnia (chyba ze 3 posiłki), no ale i tak jest to bardzo podejrzane 🧐

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Mimisia, ostatnio pisałyśmy o tej hemoglobinie - pobierałam krew we wtorek tydzień temu i wyszła mi 10,0 + wiadomo wszystko zaniżone. Dwa dni później pobierałam krew na badania specjalistyczne w szpitalu (inne labolatorium), gdzie też mam zleconą standardową morfologię. Na te wyniki czeka się dość długo, więc dzisiaj je odebrałam i uwaga - hemoglobina 11,2 + w ogóle erytrocyty lepsze itd. 🧐
    Ja nie wiem o co chodzi 😆 Różnica w czasie pobrania to dosłownie dwa dni. Czy to możliwe że hemoglobina skoczyła mi o 1,2? Co prawda jak dostałam wynik 10,0 do zajadłam duuużo mięsa następnego dnia (chyba ze 3 posiłki), no ale i tak jest to bardzo podejrzane 🧐

O matko, to faktycznie dziwne. A nie jest też tak np. że jak badanie wykonywane na innym sprzęcie to są inne zakresy?🙈
    Kurcze, aż ciężko uwierzyć, że posiłki mięsne aż tak poprawiły krew, skoro tabletki tego nie zrobiły, nie?

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    O matko, to faktycznie dziwne. A nie jest też tak np. że jak badanie wykonywane na innym sprzęcie to są inne zakresy?🙈
    Kurcze, aż ciężko uwierzyć, że posiłki mięsne aż tak poprawiły krew, skoro tabletki tego nie zrobiły, nie?
    Wiesz co, są inne widełki normy, ale jednostka wyniku jest ta sama, więc powinno wyjść podobnie. Zwłaszcza że 2 miesiące temu miałam robione w tych samych labach badania tylko w tygodniowym odstępie to wyszły mi w jednym 11,0 a w drugim 10,8, czyli sensownie, bo ta hemoglobina mi cały czas leciała w dół.
    Ja nie wiem, dziwne to bardzo, ale pocieszam się że może nie jest aż tak źle. Zobaczymy co będzie przy kolejnej kontroli. Teraz biorę żelazo, piję sok z pokrzywy, zakwas z buraka i codziennie na obiad mięcho. Oby coś to dało 😅

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2023, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a poniżej jakiej wartości hemoglobiny wdrożyli Wam ta suplementację ?

Mój ostatni wynik to 12,1

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    Dziewczyny a poniżej jakiej wartości hemoglobiny wdrożyli Wam ta suplementację ?

Jak miałam 11,0 to dostałam info że jestem na granicy, a na następnej wizycie było już 10,2 i dostałam żelazo. 12,1 to super wynik w ciąży, nie ma się czego doszukiwać, a na pewno jest w normie.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:

Jak miałam wynik 11.3 to mi wdrożył żelazo w tabletkach i na kolejnej wizycie wyniki były gorsze i wtedy mi dołożył jeszcze żelazo do picia. Zobaczymy na kolejnych badaniach, czy to coś pomogło 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2023, 19:42

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2023, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oki, to zobaczymy jak to będzie po kolejnych badaniach.

Trzymam kciuki za Was by dodatkowe preparaty były skuteczne 😊

11.07.23 - ⏸️
    28.08 - 10t4d ❤️
  • Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:

2 miesiące temu miałam 11.4 i wtedy miałam już brać cokolwiek bez recepty, za miesiąc było 11.3 i dostalam na receptę żelazo, a jutro idę robić krew i w poniedziałek się dowiem na wizycie co wyszło.
    Wynik 12 hemoglobiny to już tak na granicy normy bo norma właśnie się od 12 zaczyna a już poniżej to szybko leci i ciężko podnieść to żelazo. A to żelazo i tak będzie siadać, bo dziecko większe i wyciąga, więc jeśli nic nie bierzesz to już lepiej zacząć coś brać. Mnie denerwuje, że jak miałam we wrześniu hmb na 12 to nie zalecił mi już wtedy brania żelaza nawet jakiegoś w mniejszej dawce typu 15 mg żeby dobry stan podtrzymywać a nie włączać żelazo w kosmicznych dawkach jak już jest coraz gorzej i wtedy boli żołądek i jelita z takiej dużej dawki 😔

🩷
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2023, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze że jakbym teraz miała wynik 11 hemoglobiny, to byłabym naprawdę szczęśliwa :D z jednym problemem mniej :D

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • anaa174 Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2023, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hemoglobina 10.6 (norma lab od 11.2). Wjechał tardyferon i od wczoraj ładuje zakwas z buraka.
    Niby anemia to częsta sprawa w ciąży, ale jednak powód do głupiego stresu. Kurcze dziewczyny, w internecie to się zawsze człowiek naczyta i panika później...
    Widziałam wśród poleceń tabletki z buraka, znacie? Chyba w ciąży takie tabletki są ok prawda?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2023, 10:50

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:
    U mnie hemoglobina 10.6 (norma lab od 11.2). Wjechał tardyferon i od wczoraj ładuje zakwas z buraka.
    Niby anemia to częsta sprawa w ciąży, ale jednak powód do głupiego stresu. Kurcze dziewczyny, w internecie to się zawsze człowiek naczyta i panika później...
    Widziałam wśród poleceń tabletki z buraka, znacie? Chyba w ciąży takie tabletki są ok prawda?
    Nie widziałam nigdy tabletek z buraka, ja też popijam zakwas, choć podobno burak jak i jego przetwory mają tylko działanie krwiotwórcze i nie pomagają bezpośrednio na anemię - wchłanianie żelaza z roślin jest na poziomie 2-5%. Ale wychodzę z założenia że na pewno codzienna dawka nie zaszkodzi a może pomóc :)

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:

Dlatego ja się już trochę nauczyłam, że zazwyczaj jak coś dostaje od lekarza to potem już staram się tego nie kwestionować i nie diagnozować się sama w necie, bo to tylko dodatkowy stres generuje 🙈 A w necie to wiadomo. Każdy może coś napisać i się podpisać jako fachowiec w danej dziedzinie.

A o tabletkach z buraka nie słyszałam🫣

Ja dzisiaj miałam pierwsze spotkanie grupowe z położną i powiem Wam, że jestem bardzo mile zaskoczona. Omawia się fajne tematy i dodatkowo mają być organizowane zajęcia z opieki nad noworodkiem i się na pewno wybierzemy z narzeczonym :)

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2023, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wtrącę tak z innej beczki, że polecam ustawienie sobie na profilu PUE ZUS subskrypcji na zwolnienia - jak lekarz wystawi zwolnienie to przychodzi informacja smsem, tak jak e-recepta. Właśnie po całych 3 dniach walki dostałam wiadomość, że lekarz w końcu wystawił mi to zwolnienie z tygodniowym opóźnieniem, choć uparcie twierdził że już tydzień temu wystawił i wszystko działa... Czytałam też historie dziewczyn które po miesiącu się zorientowały że nie mają zwolnienia i był problem 😆 Mam wrażenie że żadna z takich historii nie może mnie ominąć, nie mogę spokojnie posiedzieć na l4 tylko ciągle coś 😆

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • anaa174 Koleżanka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze z tą anemia.. ja z morfologia badałam też żelazo i ferrytyne. I tu się robi trochę dziwnie, bo żelazo mam dość wysokie. Dziś 106, miesiąc temu 130 (norma 37-170). Boje się że biorąc leki z żelazem przesadze. I w ogóle jak to jest że żelazo wysoko a hemoglobina leci ;/

Druga sprawa która mnie mega stresuje, to od kilku dni jakoś słabiej czuję ruchy dziecka. One są ale jakieś takie delikatne.. i nie wiem co o tym myśleć.. mam łożysko na przedniej ścianie, więc może to jest powód. Umówiłam się na dziś na USG bo oszaleje przez weekend

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2023, 20:40

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2023, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:
    Dziewczyny jeszcze z tą anemia.. ja z morfologia badałam też żelazo i ferrytyne. I to się robi trochę dziwnie, bo żelazo mam dość wysokie. Dziś 106, miesiąc temu 130 (norma 37-170). Boje się że biorąc leki z żelazem przesadze. I w ogóle jak to jest że żelazo wysoko a hemoglobina leci ;/

Druga sprawa która mnie mega stresuje, to od kilku dni jakoś słabiej czuję ruchy dziecka. One są ale jakieś takie delikatne.. i nie wiem co o tym myśleć.. mam łożysko na przedniej ścianie, więc może to jest powód. Umówiłam się na dziś na USG bo oszaleje przez weekend
    Musisz lekarza zapytać o to żelazo. Z tego co wiem to pomiar samego żelaza nie jest miarodajny - może skoczyć z dnia na dzień bo np. zjadłaś dużo mięsa dzień wcześniej.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 1 grudnia 2023, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anaa174 wrote:
    Dziewczyny jeszcze z tą anemia.. ja z morfologia badałam też żelazo i ferrytyne. I to się robi trochę dziwnie, bo żelazo mam dość wysokie. Dziś 106, miesiąc temu 130 (norma 37-170). Boje się że biorąc leki z żelazem przesadze. I w ogóle jak to jest że żelazo wysoko a hemoglobina leci ;/

Daj znać po wizycie.

Ja sama właśnie tak ostatnio myślę, że coś słabiej czuję te ruchy ale myślę że to może też moje zmęczenie na to wpływa, sama nie wiem. Dodatkowo najbardziej czułam ruchy w weekend jak leżałam i odpoczywałam, a w tygodniu w pracy może nie przywiązuje takiej uwagi do tego.

Jak to u Was dziewczyny wygląda już codziennie ruchy o jakiś stałych porach i takie mega mocne kopniaki czujecie ?

11.07.23 - ⏸️
    28.08 - 10t4d ❤️
‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ