Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mimisia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem już umówiona na badanie w 3 trymestrze. Kompletnie nie wiem, kiedy to zleciało 🙈 Ja od razu wiedziałam, że będą takie badania, bo na samym początku lekarz prowadzący mi objaśniał, jak będzie to wszystko mniej więcej wyglądało krok po kroku.
    Ja płacę za nie 390 złotych🫣

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2023, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi88 wrote:
    Cześć Dziewczyny 🙂 jestem po wizycie kontrolnej. Wg mojej ginekolog glukozę mam w normie po krzywej cukrowej ufff 🙂 Dodatkowo mam brać witaminy B komplex na uzupełnienie tego niedoboru wit. B12. Z synusiem wszystko ok, rośnie jak na drożdżach i już ma prawie 860 gram 🙈

Ja w przyszłym tygodniu idę na krzywą. Odciągam to jak tylko mogę, bo najbardziej mnie zniechęca to siedzenie dwie godziny 😅

Dobrze, że synuś zdrowy i że u Ciebie wszystko dobrze z tym cukrem wyszło 🙈 Dopiero co zakładałyśmy wątek, a zaraz będziemy mówić o porodach. Szok!

• ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2023, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam dosyć wysokie tętno jak mierze ciśnienie, zawsze powyżej 90. Pytałam o to lekarza i mówił, że jest ok. Zresztą w ciąży może się zdarzyć, że nawet zwykłe codzienne czynności podniosą wynik.

Co do trzecich prenatalnych też się na nie zapiszę, ale dopiero po rutynowej wizycie w pon.

Dzisiaj zaczęłam szkołę rodzenia, mieliśmy pierwsze stacjonarne zajęcia. Tematem była torba porodowa i takie ogólne wprowadzenie do porodu. Pani opowiedziała tez o praktykach w szpitalach odnośnie nacięcia krocza, tak jak już wcześniej czytałam lepiej żeby pękło niż naciąć. Lepsze gojenie i mniej powikłań. Podobno w Polsce odsetek nacięć to prawie 60%, gdzie inne kraje poniżej 10%.. Kazała nam zapoznać się ze swoimi prawami jeśli chodzi o poród - tak żeby być świadomym o co można prosić i czego wymagać. :)

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2023, 05:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ja w przyszłym tygodniu idę na krzywą. Odciągam to jak tylko mogę, bo najbardziej mnie zniechęca to siedzenie dwie godziny 😅

Dobrze, że synuś zdrowy i że u Ciebie wszystko dobrze z tym cukrem wyszło 🙈 Dopiero co zakładałyśmy wątek, a zaraz będziemy mówić o porodach. Szok!

Też się trochę obawiałam tej krzywej głównie ze względu na brak możliwości wypicia nawet trochę wody w trakcie badania oraz oczekiwania tych dwóch godzin. Jednak powiem Ci, że szybko mi te dwie godziny minęły🙂 Ja wzięłam sobie książkę do czytania, do tego trochę w internecie posiedziałam i minęło 😉.

Ma_karon07 ja właśnie muszę zacząć kompletować torbę do szpitala, bo coś ostatnio nachodzą mnie wyrzuty, że jeszcze nic nie mam przygotowane do szpitala w razie wu. 🙈

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2023, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi88 wrote:
    Też się trochę obawiałam tej krzywej głównie ze względu na brak możliwości wypicia nawet trochę wody w trakcie badania oraz oczekiwania tych dwóch godzin. Jednak powiem Ci, że szybko mi te dwie godziny minęły🙂 Ja wzięłam sobie książkę do czytania, do tego trochę w internecie posiedziałam i minęło 😉.

Ma_karon07 ja właśnie muszę zacząć kompletować torbę do szpitala, bo coś ostatnio nachodzą mnie wyrzuty, że jeszcze nic nie mam przygotowane do szpitala w razie wu. 🙈
    Gratuluje zdrowego chłopczyka. I dobrych wieści z wizyt.

Emi88 lubi tę wiadomość

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2023, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie krzywa cukrową to najgorsze badanie w całej ciazy. Mi przez godzinę w głowie się kręciło. I było mi tak dziwnie odbijało mi się ta glukozowa. Po godzinie jak rękę odjal było wszystko ok. Mimisia kiedy masz wizytę następna. Prawie co pisałyśmy o prenatalnych pappie a już temat jest torby do szpitala. Ale ten czas leci.... Jak szalony ... Ja zaczęłam 28 tc. Uwielbiam być w ciazy czuć jej ruchy ale strach o nią żeby było dobrze również odczuwam. Choinki ubrane?

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2023, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Dla mnie krzywa cukrową to najgorsze badanie w całej ciazy. Mi przez godzinę w głowie się kręciło. I było mi tak dziwnie odbijało mi się ta glukozowa. Po godzinie jak rękę odjal było wszystko ok. Mimisia kiedy masz wizytę następna. Prawie co pisałyśmy o prenatalnych pappie a już temat jest torby do szpitala. Ale ten czas leci.... Jak szalony ... Ja zaczęłam 28 tc. Uwielbiam być w ciazy czuć jej ruchy ale strach o nią żeby było dobrze również odczuwam. Choinki ubrane?

Kolejne badanie mam 21 grudnia.
    Właśnie narazie kupiliśmy całe pudło bombek i innych ozdób na choinkę i mam nadzieję, że już w weekend ubiorę choinkę, jak nam się uda wybrać jakąś ładną ;) Stwierdziłam, że nie będę czekać do wigilii, bo teraz jest najlepszy okres na czekanie jak dla mnie 😀

A w czwartek idziemy z narzeczonym na zajęcia z opieki nad noworodkiem 🫣 Dla nas to to dosyć istotne, bo pierwsze dziecko i się mój biedny chłop już stresuje 😂

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2023, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam wasze krzywe cukru dziewczyny? Na czczo mam ledwo cukier 68-72 (dzisiaj o dziwo 77 w innym labolatorium), a z krzywej wyszła mi cukrzyca ciążowa 😆 Ciekawe co mi dalej lekarz zaleci...

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2023, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Jak tam wasze krzywe cukru dziewczyny? Na czczo mam ledwo cukier 68-72 (dzisiaj o dziwo 77 w innym labolatorium), a z krzywej wyszła mi cukrzyca ciążowa 😆 Ciekawe co mi dalej lekarz zaleci...

Ja na czczo miałam 86, po godzinie 131 a po dwóch 125. A to aż tak Ci wzrosło po glukozie?

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2023, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi88 wrote:
    Ja na czczo miałam 86, po godzinie 131 a po dwóch 125. A to aż tak Ci wzrosło po glukozie?
    Tak, chyba się chwalić nie będę, szkoda gadać. Ale kręciło mi się lekko w głowie po tej glukozie 😆

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 12 grudnia 2023, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Tak, chyba się chwalić nie będę, szkoda gadać. Ale kręciło mi się lekko w głowie po tej glukozie 😆

Może dali Ci glukozę z wkładką 😅

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupowałyście otulacz do fotelika? . Jeśli tak to jakie?

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2023, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Oj, ja jeszcze nie kupowałam, ale chętnie poczytam, jeśli inne dziewczyny już to zrobiły.

A ja mam takie pytanie. Dostawalyscie skierowanie na krzywą cukrową od lekarza, czy opłacałyście sobie prywatnie? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak to wygląda 🙈

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 13 grudnia 2023, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Oj, ja jeszcze nie kupowałam, ale chętnie poczytam, jeśli inne dziewczyny już to zrobiły.

A ja mam takie pytanie. Dostawalyscie skierowanie na krzywą cukrową od lekarza, czy opłacałyście sobie prywatnie? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak to wygląda 🙈
    Ja chodzę prywatnie do ginekologa wiec robiłam prywatnie ale dziewczyny jak chodzą na NFZ to napewno dostają

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2023, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Ja chodzę prywatnie do ginekologa wiec robiłam prywatnie ale dziewczyny jak chodzą na NFZ to napewno dostają

Ja też chodzę prywatnie, ale np. na comiesięczne badanie krwi i moczu wystawia mi mój lekarz rodzinny, ale dzisiaj nie było mojej lekarki i trafiłam do innej w zastępstwo i jakaś nieogarnięta i stwierdziła, że nie mogę dostać i się właśnie zastanawiam. Już nawet nie chodzi o to kilka złotych, tylko tak z ciekawości 😀

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2023, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Ja też chodzę prywatnie, ale np. na comiesięczne badanie krwi i moczu wystawia mi mój lekarz rodzinny, ale dzisiaj nie było mojej lekarki i trafiłam do innej w zastępstwo i jakaś nieogarnięta i stwierdziła, że nie mogę dostać i się właśnie zastanawiam. Już nawet nie chodzi o to kilka złotych, tylko tak z ciekawości 😀
    Ja robiłam w innej przychodni niż jest mój lekarz rodzinny, więc płaciłam. Ale słyszałam że rodzinny może wystawić tylko na 2 punktową - czy to prawda to nie wiem.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 13 grudnia 2023, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:

Ja kupiłam ten:

https://jukki.pl/pl/p/Kocyk-do-fotelika-samochodowego-Savanna-Fun-i-oliwkowy-Velvet-/3379?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWQXvEcDEpZ4GbSmFrw8WKZFZfjaFRDoidF_CFAHzgjmVbYktwYe9p8aAjwYEALw_wcB

• Mimisia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja sobie trochę stracha napędziłam 🙈 Generalnie od kilku dni coś mnie bierze i wczoraj już mi mega napuchnąl migdałek i pojawił się mega ból. Oczywiście domowymi sposobami się leczyłam itd, ale to nic nie pomagało. Jak rozmawiałam z tą lekarką o skierowanie na badanie to wspomniałam jej i zapytałam, co mogę brać. Ona jakaś taka w ogóle dziwna była, w każdym razie doradziła, żebym sobie przepłukała gardło Glimbaxem. I ja głupia przepłukałam raz i dopiero potem zobaczyłam na ulotce, że nie powinno się go stosować w ciąży…
    I teraz się mega martwię. Powiedzcie mi dziewczyny, czy jak raz przepłukałam to coś mogłam zaszkodzić dziecku? 🥹 Tam substancja jest dikoflenak, który właśnie w ciąży nie jest wskazany i już w necie wyczytałam, że może prowadzić do wad u dziecka.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 14 grudnia 2023, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia wrote:
    Dziewczyny, ja sobie trochę stracha napędziłam 🙈 Generalnie od kilku dni coś mnie bierze i wczoraj już mi mega napuchnąl migdałek i pojawił się mega ból. Oczywiście domowymi sposobami się leczyłam itd, ale to nic nie pomagało. Jak rozmawiałam z tą lekarką o skierowanie na badanie to wspomniałam jej i zapytałam, co mogę brać. Ona jakaś taka w ogóle dziwna była, w każdym razie doradziła, żebym sobie przepłukała gardło Glimbaxem. I ja głupia przepłukałam raz i dopiero potem zobaczyłam na ulotce, że nie powinno się go stosować w ciąży…
    I teraz się mega martwię. Powiedzcie mi dziewczyny, czy jak raz przepłukałam to coś mogłam zaszkodzić dziecku? 🥹 Tam substancja jest dikoflenak, który właśnie w ciąży nie jest wskazany i już w necie wyczytałam, że może prowadzić do wad u dziecka.
    Mimisia spokojnie od jednego razu nie powinno nic się stać. Zreszta na większości leków pisze ze trzeba się skontaktować z lekarzem jak jesteś w ciąży. Spokojnie nic się nie dzieje

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia od jednego razu na pewno nic nie zaszkodzi, zresztą żeby coś zaszkodziło to musiałabyś go pewnie połknąć a nie płukać :) Tak samo szałwią można płukać, ale nie można połykać.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
‹‹ 52 53 54 55 56 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ