Marcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też jestem już umówiona na badanie w 3 trymestrze. Kompletnie nie wiem, kiedy to zleciało 🙈 Ja od razu wiedziałam, że będą takie badania, bo na samym początku lekarz prowadzący mi objaśniał, jak będzie to wszystko mniej więcej wyglądało krok po kroku.
Ja płacę za nie 390 złotych🫣 -
Emi88 wrote:Cześć Dziewczyny 🙂 jestem po wizycie kontrolnej. Wg mojej ginekolog glukozę mam w normie po krzywej cukrowej ufff 🙂 Dodatkowo mam brać witaminy B komplex na uzupełnienie tego niedoboru wit. B12. Z synusiem wszystko ok, rośnie jak na drożdżach i już ma prawie 860 gram 🙈
Ja w przyszłym tygodniu idę na krzywą. Odciągam to jak tylko mogę, bo najbardziej mnie zniechęca to siedzenie dwie godziny 😅
Dobrze, że synuś zdrowy i że u Ciebie wszystko dobrze z tym cukrem wyszło 🙈 Dopiero co zakładałyśmy wątek, a zaraz będziemy mówić o porodach. Szok! -
Ja też mam dosyć wysokie tętno jak mierze ciśnienie, zawsze powyżej 90. Pytałam o to lekarza i mówił, że jest ok. Zresztą w ciąży może się zdarzyć, że nawet zwykłe codzienne czynności podniosą wynik.
Co do trzecich prenatalnych też się na nie zapiszę, ale dopiero po rutynowej wizycie w pon.
Dzisiaj zaczęłam szkołę rodzenia, mieliśmy pierwsze stacjonarne zajęcia. Tematem była torba porodowa i takie ogólne wprowadzenie do porodu. Pani opowiedziała tez o praktykach w szpitalach odnośnie nacięcia krocza, tak jak już wcześniej czytałam lepiej żeby pękło niż naciąć. Lepsze gojenie i mniej powikłań. Podobno w Polsce odsetek nacięć to prawie 60%, gdzie inne kraje poniżej 10%.. Kazała nam zapoznać się ze swoimi prawami jeśli chodzi o poród - tak żeby być świadomym o co można prosić i czego wymagać.04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
11.07.23 - ⏸️
31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
28.08 - 10t4d ❤️
05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰 -
Mimisia wrote:Ja w przyszłym tygodniu idę na krzywą. Odciągam to jak tylko mogę, bo najbardziej mnie zniechęca to siedzenie dwie godziny 😅
Dobrze, że synuś zdrowy i że u Ciebie wszystko dobrze z tym cukrem wyszło 🙈 Dopiero co zakładałyśmy wątek, a zaraz będziemy mówić o porodach. Szok!
Też się trochę obawiałam tej krzywej głównie ze względu na brak możliwości wypicia nawet trochę wody w trakcie badania oraz oczekiwania tych dwóch godzin. Jednak powiem Ci, że szybko mi te dwie godziny minęły🙂 Ja wzięłam sobie książkę do czytania, do tego trochę w internecie posiedziałam i minęło 😉.
Ma_karon07 ja właśnie muszę zacząć kompletować torbę do szpitala, bo coś ostatnio nachodzą mnie wyrzuty, że jeszcze nic nie mam przygotowane do szpitala w razie wu. 🙈 -
Emi88 wrote:Też się trochę obawiałam tej krzywej głównie ze względu na brak możliwości wypicia nawet trochę wody w trakcie badania oraz oczekiwania tych dwóch godzin. Jednak powiem Ci, że szybko mi te dwie godziny minęły🙂 Ja wzięłam sobie książkę do czytania, do tego trochę w internecie posiedziałam i minęło 😉.
Ma_karon07 ja właśnie muszę zacząć kompletować torbę do szpitala, bo coś ostatnio nachodzą mnie wyrzuty, że jeszcze nic nie mam przygotowane do szpitala w razie wu. 🙈Emi88 lubi tę wiadomość
-
Dla mnie krzywa cukrową to najgorsze badanie w całej ciazy. Mi przez godzinę w głowie się kręciło. I było mi tak dziwnie odbijało mi się ta glukozowa. Po godzinie jak rękę odjal było wszystko ok. Mimisia kiedy masz wizytę następna. Prawie co pisałyśmy o prenatalnych pappie a już temat jest torby do szpitala. Ale ten czas leci.... Jak szalony ... Ja zaczęłam 28 tc. Uwielbiam być w ciazy czuć jej ruchy ale strach o nią żeby było dobrze również odczuwam. Choinki ubrane?
-
Julka21 wrote:Dla mnie krzywa cukrową to najgorsze badanie w całej ciazy. Mi przez godzinę w głowie się kręciło. I było mi tak dziwnie odbijało mi się ta glukozowa. Po godzinie jak rękę odjal było wszystko ok. Mimisia kiedy masz wizytę następna. Prawie co pisałyśmy o prenatalnych pappie a już temat jest torby do szpitala. Ale ten czas leci.... Jak szalony ... Ja zaczęłam 28 tc. Uwielbiam być w ciazy czuć jej ruchy ale strach o nią żeby było dobrze również odczuwam. Choinki ubrane?
Kolejne badanie mam 21 grudnia.
Właśnie narazie kupiliśmy całe pudło bombek i innych ozdób na choinkę i mam nadzieję, że już w weekend ubiorę choinkę, jak nam się uda wybrać jakąś ładną Stwierdziłam, że nie będę czekać do wigilii, bo teraz jest najlepszy okres na czekanie jak dla mnie 😀
A w czwartek idziemy z narzeczonym na zajęcia z opieki nad noworodkiem 🫣 Dla nas to to dosyć istotne, bo pierwsze dziecko i się mój biedny chłop już stresuje 😂 -
Jak tam wasze krzywe cukru dziewczyny? Na czczo mam ledwo cukier 68-72 (dzisiaj o dziwo 77 w innym labolatorium), a z krzywej wyszła mi cukrzyca ciążowa 😆 Ciekawe co mi dalej lekarz zaleci...Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Jak tam wasze krzywe cukru dziewczyny? Na czczo mam ledwo cukier 68-72 (dzisiaj o dziwo 77 w innym labolatorium), a z krzywej wyszła mi cukrzyca ciążowa 😆 Ciekawe co mi dalej lekarz zaleci...
Ja na czczo miałam 86, po godzinie 131 a po dwóch 125. A to aż tak Ci wzrosło po glukozie? -
Emi88 wrote:Ja na czczo miałam 86, po godzinie 131 a po dwóch 125. A to aż tak Ci wzrosło po glukozie?Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Julka21 wrote:Dziewczyny kupowałyście otulacz do fotelika? . Jeśli tak to jakie?
A ja mam takie pytanie. Dostawalyscie skierowanie na krzywą cukrową od lekarza, czy opłacałyście sobie prywatnie? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak to wygląda 🙈 -
Mimisia wrote:Oj, ja jeszcze nie kupowałam, ale chętnie poczytam, jeśli inne dziewczyny już to zrobiły.
A ja mam takie pytanie. Dostawalyscie skierowanie na krzywą cukrową od lekarza, czy opłacałyście sobie prywatnie? Bo nie wiem szczerze mówiąc jak to wygląda 🙈 -
Julka21 wrote:Ja chodzę prywatnie do ginekologa wiec robiłam prywatnie ale dziewczyny jak chodzą na NFZ to napewno dostają
Ja też chodzę prywatnie, ale np. na comiesięczne badanie krwi i moczu wystawia mi mój lekarz rodzinny, ale dzisiaj nie było mojej lekarki i trafiłam do innej w zastępstwo i jakaś nieogarnięta i stwierdziła, że nie mogę dostać i się właśnie zastanawiam. Już nawet nie chodzi o to kilka złotych, tylko tak z ciekawości 😀 -
Mimisia wrote:Ja też chodzę prywatnie, ale np. na comiesięczne badanie krwi i moczu wystawia mi mój lekarz rodzinny, ale dzisiaj nie było mojej lekarki i trafiłam do innej w zastępstwo i jakaś nieogarnięta i stwierdziła, że nie mogę dostać i się właśnie zastanawiam. Już nawet nie chodzi o to kilka złotych, tylko tak z ciekawości 😀Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Julka21 wrote:Dziewczyny kupowałyście otulacz do fotelika? . Jeśli tak to jakie?
Ja kupiłam ten:
https://jukki.pl/pl/p/Kocyk-do-fotelika-samochodowego-Savanna-Fun-i-oliwkowy-Velvet-/3379?gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyeWrBhDDARIsAGP1mWQXvEcDEpZ4GbSmFrw8WKZFZfjaFRDoidF_CFAHzgjmVbYktwYe9p8aAjwYEALw_wcB -
Dziewczyny, ja sobie trochę stracha napędziłam 🙈 Generalnie od kilku dni coś mnie bierze i wczoraj już mi mega napuchnąl migdałek i pojawił się mega ból. Oczywiście domowymi sposobami się leczyłam itd, ale to nic nie pomagało. Jak rozmawiałam z tą lekarką o skierowanie na badanie to wspomniałam jej i zapytałam, co mogę brać. Ona jakaś taka w ogóle dziwna była, w każdym razie doradziła, żebym sobie przepłukała gardło Glimbaxem. I ja głupia przepłukałam raz i dopiero potem zobaczyłam na ulotce, że nie powinno się go stosować w ciąży…
I teraz się mega martwię. Powiedzcie mi dziewczyny, czy jak raz przepłukałam to coś mogłam zaszkodzić dziecku? 🥹 Tam substancja jest dikoflenak, który właśnie w ciąży nie jest wskazany i już w necie wyczytałam, że może prowadzić do wad u dziecka. -
Mimisia wrote:Dziewczyny, ja sobie trochę stracha napędziłam 🙈 Generalnie od kilku dni coś mnie bierze i wczoraj już mi mega napuchnąl migdałek i pojawił się mega ból. Oczywiście domowymi sposobami się leczyłam itd, ale to nic nie pomagało. Jak rozmawiałam z tą lekarką o skierowanie na badanie to wspomniałam jej i zapytałam, co mogę brać. Ona jakaś taka w ogóle dziwna była, w każdym razie doradziła, żebym sobie przepłukała gardło Glimbaxem. I ja głupia przepłukałam raz i dopiero potem zobaczyłam na ulotce, że nie powinno się go stosować w ciąży…
I teraz się mega martwię. Powiedzcie mi dziewczyny, czy jak raz przepłukałam to coś mogłam zaszkodzić dziecku? 🥹 Tam substancja jest dikoflenak, który właśnie w ciąży nie jest wskazany i już w necie wyczytałam, że może prowadzić do wad u dziecka. -
Mimisia od jednego razu na pewno nic nie zaszkodzi, zresztą żeby coś zaszkodziło to musiałabyś go pewnie połknąć a nie płukać Tak samo szałwią można płukać, ale nie można połykać.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak