Marcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Emi88 wrote:Wiesz co u mnie też jest problem z wkluwaniem się i wczoraj nie było inaczej 🙈 ale moja mama podpowiedziała mi, że mogłam poprosić i założenie wenflonu i wtedy nie powinno być takich problemów z wkłuciem się. Pić nie można z tego co wiem tylko ewentualnie zwilżyć usta 😔.
Ma_karon07 i chyba Ty masz rację, z tymi normami a kumpela mi podesłała złe normy.
O matko. No to się zapowiada wesoły dzień 😅 Będę musiała dzień wcześniej porządnie popić i rano 🫣
Daj znać jak coś się wyjaśni z tymi Twoimi wynikami, ale czasami też nie warto samemu interpretować, bo potem wychodzą takie kwiatki, że człowiek zdiagnozuje jedno, a lekarz nie widzi problemu 🫠 -
Dziewczyny, ale to przed tą krzywą jak wstanę rano to nie mogę się niczego napić? Ja muszę, inaczej mam taką gęstą krew (odwodniona jestem), że nie mogą pobrać, bo z wkłuciem nigdy nie mają większego problemu. Zawsze przed pobraniem mówili mi że mogę spokojnie czystą wodę pić.Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Dziewczyny, ale to przed tą krzywą jak wstanę rano to nie mogę się niczego napić? Ja muszę, inaczej mam taką gęstą krew (odwodniona jestem), że nie mogą pobrać, bo z wkłuciem nigdy nie mają większego problemu. Zawsze przed pobraniem mówili mi że mogę spokojnie czystą wodę pić.
Ja wam powiem, że ta krzywa to jednak nie jest zbyt miarodajne badanie. Cukier na czczo tak jak ciśnienie powinno się mierzyć na spokojnie zaraz po wstaniu z łóżka, albo jeszcze w nim. A tu na badanie idziemy lub czekamy czasem godzinę po przebudzeniu, ten cukier często jest stresowy (podwyższony przez stres) i później kwiatki wychodzą że niby cukrzyca a po wizytach u diabetologa i mierzeniu sobie glukometrem w domu wszystko jest w najlepszej normie (u mnie tak jest). W dzień badania zmierzyłam cukier na czczo było 74, a już godzinę później w labo 91, niby oba wyniki w normie ale to widać jak bardzo mój organizm jest podatny na stres 🤷🏼♀️ Tak wspominam o tym, że może któraś z was będzie w podobnej sytuacji żeby się nie martwić i jak coś to diabetolog wszystkie wątpliwość rozwieje i glukometr, bo czasem to żadna cukrzyca nie jest.🩷 -
Mira000 wrote:Dziewczyny, ale to przed tą krzywą jak wstanę rano to nie mogę się niczego napić? Ja muszę, inaczej mam taką gęstą krew (odwodniona jestem), że nie mogą pobrać, bo z wkłuciem nigdy nie mają większego problemu. Zawsze przed pobraniem mówili mi że mogę spokojnie czystą wodę pić.
Ja mam dokładnie to samo. Zawsze na badania idę z butelką wody, bo nawet podczas czekania muszę pić, bo zresztą doradziły mi pielęgniarki, wiedząc że zawsze są ze mną problemy 🤦♀️ Więc jakbym się nie napiła to po prostu chyba by nic nie pobrały. -
Tattyteddy wrote:Można, ale samą wodę niegazowaną.
Ja wam powiem, że ta krzywa to jednak nie jest zbyt miarodajne badanie. Cukier na czczo tak jak ciśnienie powinno się mierzyć na spokojnie zaraz po wstaniu z łóżka, albo jeszcze w nim. A tu na badanie idziemy lub czekamy czasem godzinę po przebudzeniu, ten cukier często jest stresowy (podwyższony przez stres) i później kwiatki wychodzą że niby cukrzyca a po wizytach u diabetologa i mierzeniu sobie glukometrem w domu wszystko jest w najlepszej normie (u mnie tak jest). W dzień badania zmierzyłam cukier na czczo było 74, a już godzinę później w labo 91, niby oba wyniki w normie ale to widać jak bardzo mój organizm jest podatny na stres 🤷🏼♀️ Tak wspominam o tym, że może któraś z was będzie w podobnej sytuacji żeby się nie martwić i jak coś to diabetolog wszystkie wątpliwość rozwieje i glukometr, bo czasem to żadna cukrzyca nie jest.
A ja myślę, że takich badań to jest pewnie właśnie bardzo dużo. U nas jednak jest tak, że panie z analityki wychodzą pierwsza i na początku wolałaja Panie, które idą na krzywą, żeby właśnie uniknąć takiego czekania w kolejce. Chociaż tyle🙈 -
Mimisia wrote:A ja myślę, że takich badań to jest pewnie właśnie bardzo dużo. U nas jednak jest tak, że panie z analityki wychodzą pierwsza i na początku wolałaja Panie, które idą na krzywą, żeby właśnie uniknąć takiego czekania w kolejce. Chociaż tyle🙈
A te normy co kilka lat stopniowo są zaniżane i niby może dobrze bo lepiej jest to przebadane ktoś by pomyślał, że tak musi być. A ja z panią z labo rozmawiałam i ona mi całkiem szczerze mówiła, że to o grubą kasę chodzi żeby to ciągle zaniżać żeby więcej ludzi naciągać. No i gdzie jest prawda?mamba85 lubi tę wiadomość
🩷 -
Tattyteddy wrote:Fajnie macie i w sumie tak powinno być, super. U mnie to muszę sama tłumaczyć się ludziom, że jestem w ciąży i muszę wejść ale czuję się przy tym okropnie i widzę te spojrzenia. Dlatego ostatnio przyszłam pół godziny przed otwarciem a już czekało 3 osoby i zeszło 45 min zanim ja weszłam a w sumie to ponad godzinę od wstania i jak ten cukier na czczo ma być miarodajny, no niezbyt 🤷🏼♀️.
A te normy co kilka lat stopniowo są zaniżane i niby może dobrze bo lepiej jest to przebadane ktoś by pomyślał, że tak musi być. A ja z panią z labo rozmawiałam i ona mi całkiem szczerze mówiła, że to o grubą kasę chodzi żeby to ciągle zaniżać żeby więcej ludzi naciągać. No i gdzie jest prawda?
Noo wiem, ja też jak idę na zwykłe badania i teoretycznie mam pierwszeństwo w ciąży to się zawsze stresuje wejść poza kolejka, bo ludzie są parszywi… Na szczęście u nas te panie w laboratorium są serio kumate i same mówią żeby się pchać, bo te stare baby też w ciąży były kiedyś i już zapomniały jak to jest 😅
A to racja odnośnie tych norm i właśnie na ten sam temat rozmawiałam z moją ciocią położną. Jak ona się uczyła na studiach to norma była znacznie wyższa, ale stopniowo zmniejszają i się rynek napędza, bo trzeba iść do diabetologa itd🫣 -
Hej dziewczyny:)trochę się nie odzywałam i miałam co nadrabiać:)co do wyników to nie analizujcie same bo można sobie tylko stracha napędzić,ja byłam na krzywej w piątek a dziś juz po wizycie:)na szczęście wyniki wszystkie ok,maleńka rośnie ma już 1063 g:)co do samych badań to ja u mnie w labotlratorium dowiadywałam się jak to jest z tą glukozą czy trzeba przynosić czy nie(w 1 ciazy musiałam przyjść już z rozrobiona glukoza) ,i mi kazały jak przyjdę zgłosić że na krzywą.Trzymam kciuki za każdą,żeby wyniki i wszystko inne było dobrze no i zdrowka byście nic nie złapały:)
Emi88 lubi tę wiadomość
-
Hejka, było już sporo o krzywej cukrowej, ja idę na nią jutro i zobaczymy co to będzie;) powiedzcie mi jeszcze jak u was sprawy ciśnienia i tętna? Nie mierzę tego codziennie bo się tylko nakręcałam rano zaraz po przebudzeniu mam 125-130 na 80 i tętno też było max 99 więc jest w miarę ok ale teraz w ciągu dnia ciśnienie w miarę ok ale tętno to nawet 108, odczekałam 10 minut po wysiłku a i tak 108 wiem ze niby to jest normalne ale powiedzcie jak to u was wygląda ? Rozmawiałyście o tym z lekarzami? Dużo odpoczywam ale fakt że często chodzę po schodach wieszam pranie czasem odkurzam czy to faktycznie trzebaby już ograniczyć? Z drugiej strony takie leżenie plackiem też jest chyba niedobre:/
-
Agatina85 wrote:Hejka, było już sporo o krzywej cukrowej, ja idę na nią jutro i zobaczymy co to będzie;) powiedzcie mi jeszcze jak u was sprawy ciśnienia i tętna? Nie mierzę tego codziennie bo się tylko nakręcałam rano zaraz po przebudzeniu mam 125-130 na 80 i tętno też było max 99 więc jest w miarę ok ale teraz w ciągu dnia ciśnienie w miarę ok ale tętno to nawet 108, odczekałam 10 minut po wysiłku a i tak 108 wiem ze niby to jest normalne ale powiedzcie jak to u was wygląda ? Rozmawiałyście o tym z lekarzami? Dużo odpoczywam ale fakt że często chodzę po schodach wieszam pranie czasem odkurzam czy to faktycznie trzebaby już ograniczyć? Z drugiej strony takie leżenie plackiem też jest chyba niedobre:/
Mi lekarz już od samego początku ciąży kazał mierzyć ciśnienie 2 razy dziennie, więc mierzę rano i wieczorem. Prawidłowo mierzy się po okresie spoczynku - chociaż z pół godziny. Ja mam tętno normalne tj. 70-80pare, czasami skoczy mi do 90paru - zwykle jak mam bardzo niskie ciśnienie. Nie wydaje mi się żebyś miała ograniczyć aktywność, pewnie mierzysz zbyt szybko po aktywności, a serduszko w ciąży naturalnie przyspiesza.
Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Ja też się jutro wybieram na krzywą. Mam nadzieję że nie będzie problemów ze skierowaniami itp. to będziemy się męczyć razem
Mi lekarz już od samego początku ciąży kazał mierzyć ciśnienie 2 razy dziennie, więc mierzę rano i wieczorem. Prawidłowo mierzy się po okresie spoczynku - chociaż z pół godziny. Ja mam tętno normalne tj. 70-80pare, czasami skoczy mi do 90paru - zwykle jak mam bardzo niskie ciśnienie. Nie wydaje mi się żebyś miała ograniczyć aktywność, pewnie mierzysz zbyt szybko po aktywności, a serduszko w ciąży naturalnie przyspiesza.
Mi nawet lekarz nic nie mówił, że mam to kontrolować i teraz mi dałaś do myślenia 😀 -
Ja byłam trochę zaskoczona że mam mierzyć, ale w sumie to ma sens, bo nagły wzrost ciśnienia może świadczyć np. o rozwijającym się stanie przedrzucawkowym, a żeby wiedzieć czy skoczyło to trzeba mieć ciągłość pomiarów. Poza tym nadciśnienie w ciąży jest niebezpieczne. Lekarz co wizytę przegląda sobie mój dzienniczekJa 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Cześć Dziewczyny 🙂 jestem po wizycie kontrolnej. Wg mojej ginekolog glukozę mam w normie po krzywej cukrowej ufff 🙂 Dodatkowo mam brać witaminy B komplex na uzupełnienie tego niedoboru wit. B12. Z synusiem wszystko ok, rośnie jak na drożdżach i już ma prawie 860 gram 🙈
-
Emi88 wrote:Cześć Dziewczyny 🙂 jestem po wizycie kontrolnej. Wg mojej ginekolog glukozę mam w normie po krzywej cukrowej ufff 🙂 Dodatkowo mam brać witaminy B komplex na uzupełnienie tego niedoboru wit. B12. Z synusiem wszystko ok, rośnie jak na drożdżach i już ma prawie 860 gram 🙈
Super, to dobre wieści:) niech rośnie, wkraczamy w 3 trymestr teraz już będzie z górki:) teraz krzywa potem konsultacja lekarska i w 30 tygodniu doktor od prenatalnych kazał się zjawić na ostatnim badaniu prenatalnym 3 trymestru co szczerze zdziwiło mnie bo myślałam ze prenatalne są tylko na początku potem połówkowe ale okazuje się ze jeszcze będzie prenatalne w 30 tygodniu. Wybieracie się też na to badanie? Oczywiście dotyczy to głównie mam po 35 roku życiamamba85 lubi tę wiadomość
-
Agatina85 wrote:Super, to dobre wieści:) niech rośnie, wkraczamy w 3 trymestr teraz już będzie z górki:) teraz krzywa potem konsultacja lekarska i w 30 tygodniu doktor od prenatalnych kazał się zjawić na ostatnim badaniu prenatalnym 3 trymestru co szczerze zdziwiło mnie bo myślałam ze prenatalne są tylko na początku potem połówkowe ale okazuje się ze jeszcze będzie prenatalne w 30 tygodniu. Wybieracie się też na to badanie? Oczywiście dotyczy to głównie mam po 35 roku życia
Tak są trzy badania prenatalne i też się wybieram na to trzecie 🙂. Tyle, że ja płacę za nie, choć też mam już skończone 35 lat 🤔