Marcowe mamy 2024
-
WIADOMOŚĆ
-
Tattyteddy wrote:Hej, to ja też mam właśnie hemoglobinę 12.2, ja brałam żelazo na receptę. Właśnie też największy spadek miałam od 13-28 tygodnia, a potem zaczęło rosnąć. Jak mi to żelazo spadało to czułam się fatalnie, spadek samopoczucia (jakby objawy depresji 🤷🏼♀️) i słabo mi się robiło, że prawie mdlałam. Teraz jest już super, fajnie jakby się już utrzymało w tych okolicach do porodu, bo już nie biorę nic oprócz ciążowych witamin i w nich mam 30 mg żelaza, ale już tego na receptę nie biorę.
Porodu jakoś się nie boję, w sumie teraz jestem bardziej podekscytowana niż przerażona (bałam się na początku drugiej ciąży i całą pierwszą też, a teraz to już co ma być to będzie) , coraz częściej mam bóle jak na okres takie lekkie, wieczorem i rano i już czuję że to już niedługo. W sumie zostało jakieś 5-6 tygodni, a może 4 👀 -
Jasqa wrote:A jakie brałaś żelazo, jak długo i jaki miałaś najniższy poziom hemoglobiny? Bo ja właśnie czuję się tak depresyjnie i strasznie nerwowa, wg lekarza wynik nie jest taki zły ale ja znam swój organizm, wiem że czułabym się lepiej z lepszą morfologią 😣
Może po prostu bierz jakieś żelazo bez recepty już skoro źle się czujesz a lekarze to zwykle na receptę dają jak widzą ze te bez recepty nie działają.🩷 -
A właśnie u mnie żelazo na receptę w ogóle nie działało, miałam spadek do 10,0, a jak dostałam małe dawki (dwa/trzy razy dziennie) bez recepty to zaczęło bardzo powoli rosnąć i na tych żelazach bez recepty jestem już jakiś 3 miesiąc. Jak miałam żelazo 10,0 to wydawało mi się że nie czuję się jakoś bardzo źle (bardziej chyba myślałam że to ciąża sama w sobie), dopiero jak mi podskoczyło tak do 10,5 to poczułam się znacznie lepiej i wtedy zauważyłam że wcześniej czułam się źle 😆 A poziom 12 z kawałkiem to moja norma sprzed ciąży - w ciąży raczej nieosiągalna.
Tattyteddy lubi tę wiadomość
Ja 31, on 34
marzec 2021 - start starań
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:A właśnie u mnie żelazo na receptę w ogóle nie działało, miałam spadek do 10,0, a jak dostałam małe dawki (dwa/trzy razy dziennie) bez recepty to zaczęło bardzo powoli rosnąć i na tych żelazach bez recepty jestem już jakiś 3 miesiąc. Jak miałam żelazo 10,0 to wydawało mi się że nie czuję się jakoś bardzo źle (bardziej chyba myślałam że to ciąża sama w sobie), dopiero jak mi podskoczyło tak do 10,5 to poczułam się znacznie lepiej i wtedy zauważyłam że wcześniej czułam się źle 😆 A poziom 12 z kawałkiem to moja norma sprzed ciąży - w ciąży raczej nieosiągalna.
Każdy organizm też jest inny ale ja ogólnie mam żal do lekarza bo mi z poziomu 13.5 w miesiąc spadło na 12 i żałuję że wtedy przy 12 już sobie czegos nie brałam bez recepty nawet 15 mg żelaza(czyli prawie nic), żeby nie odczuwać tak negatywnie skutków szybkiego spadku żelaza.🩷 -
Właśnie kupiłam zaraz po wynikach chela ferr Olimpu i pod koniec zrobię wyniki, akurat dwa tygodnie będą i skontroluje pod koniec tygodnia czy nadal tak drastycznie spada, bo kiedyś że tak powiem w normalnych warunkach ten preparat mnie ratował i podnosił mi hemoglobinę bardzo szybko :-) bo tak jak mówicie, jak spadnie tak nisko to do końca ciąży już nie zdąży się podnieść.
-
Cześć dziewczyny. Długo mnie tu nie było. A więc od jakiś 2 tyg jestem w domu. Co tydz mam ktg i lekarza. Właśnie jutro mam wizytę. Powiem ze po wizycie jestem spokojniejsza. Plus jeszcze położna przyjezdza badać tętno wszystko jest narazie Ok. Tydz temu mloda wazyla 2400. Wiec odbiła od wagi. Mam nadzieję że jutro też będzie dobrze wazyc. Z negatywów to wyszedl mi pozytywny gbs. I co jestem w 37 tc czyli jak to położna mowi zaczęty 38 w sunie nie wiem jak oni to liczą. Wstępnie jak nie urodzę 26 lutego ide na cc. Bo moja księżniczka jest ułożona pośladkowo . Końcówka ciazy jest wykańczająca. Jedynie nie mam dla młodej butelki do karmienia a nastawiam selie na kp. W każdej chwili można kupić. U nas w szpitalu jest sklep medyczny to też mają wszystko. Pozdrawiam was serdecznie.
-
Julka21 wrote:Cześć dziewczyny. Długo mnie tu nie było. A więc od jakiś 2 tyg jestem w domu. Co tydz mam ktg i lekarza. Właśnie jutro mam wizytę. Powiem ze po wizycie jestem spokojniejsza. Plus jeszcze położna przyjezdza badać tętno wszystko jest narazie Ok. Tydz temu mloda wazyla 2400. Wiec odbiła od wagi. Mam nadzieję że jutro też będzie dobrze wazyc. Z negatywów to wyszedl mi pozytywny gbs. I co jestem w 37 tc czyli jak to położna mowi zaczęty 38 w sunie nie wiem jak oni to liczą. Wstępnie jak nie urodzę 26 lutego ide na cc. Bo moja księżniczka jest ułożona pośladkowo . Końcówka ciazy jest wykańczająca. Jedynie nie mam dla młodej butelki do karmienia a nastawiam selie na kp. W każdej chwili można kupić. U nas w szpitalu jest sklep medyczny to też mają wszystko. Pozdrawiam was serdecznie.
Ten termin cesarki to już 39 tydzień będzie? Trzymam mocno kciuki i jednocześnie jestem przerażona jak blisko rozwiązania już jesteśmy.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
[suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Julka, no to piękna waga już! Cieszę się że wszystko dobrze ❤️
Ten termin cesarki to już 39 tydzień będzie? Trzymam mocno kciuki i jednocześnie jestem przerażona jak blisko rozwiązania już jesteśmy. -
To ja już mogę rodzić. Spakowałam dziś torbę. Tzn walizka i torba - myślałam że będzie za dużo miejsca ale w sumie jest akurat
Emi88 wrote:Pytanie do Dziewczyn, które brały żelazo. Czy Wam też podczas brania żelaza zwiększyły się mdłości i wymioty? Niby moja ginekolog uprzedziła mnie, że może tak być, ale nie spodziewałam się że aż tak 😔
Niestety tak ;-( -
Julka21 wrote:Mira000 tak u mnie w szpitalu wykonują cesarki w 39 tc. Jutro mam wizytę i popytam wszystko mojego lekarza. A ty jak się czujesz na koncowce
U mnie wzloty i upadki, raz się czuję bardzo dobrze a raz gorzej. Ogólnie zaczęły mi się problemy z twardnieniem brzuszka i bólem w kroku/spojenia łonowego, zwłaszcza przy przekręcaniu się z boku na bokJa 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:U mnie wzloty i upadki, raz się czuję bardzo dobrze a raz gorzej. Ogólnie zaczęły mi się problemy z twardnieniem brzuszka i bólem w kroku/spojenia łonowego, zwłaszcza przy przekręcaniu się z boku na bok
O matko, takie bole to i Ja mam… strasznie uciążliwe.. i coraz gorzej się czuję w sensie psychicznym - ciągle zmęczona, ciągle coś boli… -
Mimisia daj znać co u Ciebie? Dawno się nie odzywałaś. Dziewczyny mi się zaczęły skurcze przepowiadające zaczynały się u góry brzucha i schodziły a dol. Do tego mam ucisk na pecherz w nocy spac nie mogę. Macie klucia w pochwie? Tez mi się zaczynają. Mam nadzieję że za jie długo urodzę. Chociaż każdy mowi ze każdy dzień w brzuchu jest na wagę złota.
-
Właśnie, Mimisia, dawno się nie odzywała, też jestem ciekawa co u niej.
Julka, a wcześniej miałaś też takie zwykłe twardnienia brzucha - czasami na górze, czasami na dole (bezbolesne)? Ja takich typowo przepowiadających nie mam - takich jak opisujesz że zaczynają się u góry i schodzą na dół, ale to chyba i tak jeszcze na nie za wcześnie, bo do 37 tc trochę mi zostało i brzuch też mam wysoko.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Właśnie, Mimisia, dawno się nie odzywała, też jestem ciekawa co u niej.
Julka, a wcześniej miałaś też takie zwykłe twardnienia brzucha - czasami na górze, czasami na dole (bezbolesne)? Ja takich typowo przepowiadających nie mam - takich jak opisujesz że zaczynają się u góry i schodzą na dół, ale to chyba i tak jeszcze na nie za wcześnie, bo do 37 tc trochę mi zostało i brzuch też mam wysoko. -
Julka21 wrote:Mira 000 tak miałam zwykle twardnienie brzucha jak by kamien tam był. A te są inne. Zaczynają się na gorze brzucha I zchodza niżej. Ja mam prawie 38 tc.
Dawaj znać jak tam się wszystko u Ciebie rozwija dalej.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Mira000 wrote:Po 37 tc niby można już rodzić bo ciąża donoszona. Torbę mam już spakowaną, więc chociaż pod tym kątem jestem w gotowości jakby co, bo psychicznie to nie bardzo
Dawaj znać jak tam się wszystko u Ciebie rozwija dalej. -
Julka21 wrote:Dzisiaj mam wizytę i ktg. Wszystko napisze wieczorem. Mira000 w sumie nie wiem jak to liczą bo mi położna mowila jak.zacz3lwm 37 tc ze to juz 38 więc zapytam się dziś mojego lekarza jaki ma pomysł na mnie. Mam wyniki moczu zle. Bo ma. Duzo glukoza. Ale ja ist jem.duzo słodkiego. I przed badaniem tez się nazarlam słodkiego. Końcówka ciazy jest ciężka
A te wyniki moczu dziwne, glukoza w moczu to raczej przy cukrzycy mogłaby się zdarzyć, no ciekawe co lekarz powie.Ja 31, on 34
wrzesień 2022 - HBA 32%
3 x cykle stymulowane ❌
styczeń 2023 - HBA 63%
3 x IUI ❌
20.03.2024 r. - chłopak
-
Hej! Ja trafiłam w sobotę wieczorem do szpitala z bólem żołądka i brzucha naprzemiennie. Okazało się, że to nic związanego z ciążą, twierdzą, że po prostu dzidzia może już uciskać na wątrobę i macice. Teraz już ból jest mniejszy albo i niewyczuwalny. Dzisiaj miałam iść do domu to sobie wymyślili nadciśnienie. Ale ja się tak denerwuje, że nic dziwnego, że tu mam wysokie… w domu kontrolowałam i było w normach. Mają mi dziś założyć holter i mam tu jeszcze posiedzieć do jutra…. No mam nadzieję, bo już chce wracać do domciu…. Taki był plan żeby dopiero ze skurczami wylądować na porodówce, a tu takie akcje… już sobie wkręcam, że wody mi odeszły hahahah, ale pewnie mylę to ze zwykłymi codziennymi objawami. A jak u Was?28.10.2022 pierwsze II
3.11 💔
18.01.2023 ponownie II
22.01 💔
kwiecień/maj/czerwiec kolejne starania
27.06.2023 kolejne II
28.06 beta 24
30.06. beta 66
06.07 beta 1018
Acard+duphaston