X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Jasqa Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2024, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tattyteddy wrote:
    Hej, to ja też mam właśnie hemoglobinę 12.2, ja brałam żelazo na receptę. Właśnie też największy spadek miałam od 13-28 tygodnia, a potem zaczęło rosnąć. Jak mi to żelazo spadało to czułam się fatalnie, spadek samopoczucia (jakby objawy depresji 🤷🏼‍♀️) i słabo mi się robiło, że prawie mdlałam. Teraz jest już super, fajnie jakby się już utrzymało w tych okolicach do porodu, bo już nie biorę nic oprócz ciążowych witamin i w nich mam 30 mg żelaza, ale już tego na receptę nie biorę.

Porodu jakoś się nie boję, w sumie teraz jestem bardziej podekscytowana niż przerażona (bałam się na początku drugiej ciąży i całą pierwszą też, a teraz to już co ma być to będzie) , coraz częściej mam bóle jak na okres takie lekkie, wieczorem i rano i już czuję że to już niedługo. W sumie zostało jakieś 5-6 tygodni, a może 4 👀
    A jakie brałaś żelazo, jak długo i jaki miałaś najniższy poziom hemoglobiny? Bo ja właśnie czuję się tak depresyjnie i strasznie nerwowa, wg lekarza wynik nie jest taki zły ale ja znam swój organizm, wiem że czułabym się lepiej z lepszą morfologią 😣

• Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasqa wrote:
    A jakie brałaś żelazo, jak długo i jaki miałaś najniższy poziom hemoglobiny? Bo ja właśnie czuję się tak depresyjnie i strasznie nerwowa, wg lekarza wynik nie jest taki zły ale ja znam swój organizm, wiem że czułabym się lepiej z lepszą morfologią 😣
    Najniżej było 11.2 i dostałam sorbifer na receptę. Przy tamtym poziomie też czułam się bardzo źle i zawroty głowy i samopoczucie było do tyłka. Teraz jest super już ❤️ A nie pamiętam jak długo brałam, już na kolejnej wizycie poziom się podniósł, a ostatnio mocno wybiło w górę. Dzidzia robiła zapas żelaza w tych tygodniach 13-28 i wtedy największy spadek jest.

Może po prostu bierz jakieś żelazo bez recepty już skoro źle się czujesz a lekarze to zwykle na receptę dają jak widzą ze te bez recepty nie działają.

🩷
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A właśnie u mnie żelazo na receptę w ogóle nie działało, miałam spadek do 10,0, a jak dostałam małe dawki (dwa/trzy razy dziennie) bez recepty to zaczęło bardzo powoli rosnąć i na tych żelazach bez recepty jestem już jakiś 3 miesiąc. Jak miałam żelazo 10,0 to wydawało mi się że nie czuję się jakoś bardzo źle (bardziej chyba myślałam że to ciąża sama w sobie), dopiero jak mi podskoczyło tak do 10,5 to poczułam się znacznie lepiej i wtedy zauważyłam że wcześniej czułam się źle 😆 A poziom 12 z kawałkiem to moja norma sprzed ciąży - w ciąży raczej nieosiągalna.

Tattyteddy lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    A właśnie u mnie żelazo na receptę w ogóle nie działało, miałam spadek do 10,0, a jak dostałam małe dawki (dwa/trzy razy dziennie) bez recepty to zaczęło bardzo powoli rosnąć i na tych żelazach bez recepty jestem już jakiś 3 miesiąc. Jak miałam żelazo 10,0 to wydawało mi się że nie czuję się jakoś bardzo źle (bardziej chyba myślałam że to ciąża sama w sobie), dopiero jak mi podskoczyło tak do 10,5 to poczułam się znacznie lepiej i wtedy zauważyłam że wcześniej czułam się źle 😆 A poziom 12 z kawałkiem to moja norma sprzed ciąży - w ciąży raczej nieosiągalna.
    Bo ogólnie mniejsze dawki lepiej się wchłaniają niż takie końskie, ja się nie stosowałam do zaleceń lekarza i też brałam mniej i co drugi dzień, bo chyba bym urodziła ale odbytem 😂😸

Każdy organizm też jest inny ale ja ogólnie mam żal do lekarza bo mi z poziomu 13.5 w miesiąc spadło na 12 i żałuję że wtedy przy 12 już sobie czegos nie brałam bez recepty nawet 15 mg żelaza(czyli prawie nic), żeby nie odczuwać tak negatywnie skutków szybkiego spadku żelaza.

🩷
  • Jasqa Koleżanka

Wysłany: 12 lutego 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie kupiłam zaraz po wynikach chela ferr Olimpu i pod koniec zrobię wyniki, akurat dwa tygodnie będą i skontroluje pod koniec tygodnia czy nadal tak drastycznie spada, bo kiedyś że tak powiem w normalnych warunkach ten preparat mnie ratował i podnosił mi hemoglobinę bardzo szybko :⁠-⁠) bo tak jak mówicie, jak spadnie tak nisko to do końca ciąży już nie zdąży się podnieść.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2024, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Długo mnie tu nie było. A więc od jakiś 2 tyg jestem w domu. Co tydz mam ktg i lekarza. Właśnie jutro mam wizytę. Powiem ze po wizycie jestem spokojniejsza. Plus jeszcze położna przyjezdza badać tętno wszystko jest narazie Ok. Tydz temu mloda wazyla 2400. Wiec odbiła od wagi. Mam nadzieję że jutro też będzie dobrze wazyc. Z negatywów to wyszedl mi pozytywny gbs. I co jestem w 37 tc czyli jak to położna mowi zaczęty 38 w sunie nie wiem jak oni to liczą. Wstępnie jak nie urodzę 26 lutego ide na cc. Bo moja księżniczka jest ułożona pośladkowo . Końcówka ciazy jest wykańczająca. Jedynie nie mam dla młodej butelki do karmienia a nastawiam selie na kp. W każdej chwili można kupić. U nas w szpitalu jest sklep medyczny to też mają wszystko. Pozdrawiam was serdecznie.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Cześć dziewczyny. Długo mnie tu nie było. A więc od jakiś 2 tyg jestem w domu. Co tydz mam ktg i lekarza. Właśnie jutro mam wizytę. Powiem ze po wizycie jestem spokojniejsza. Plus jeszcze położna przyjezdza badać tętno wszystko jest narazie Ok. Tydz temu mloda wazyla 2400. Wiec odbiła od wagi. Mam nadzieję że jutro też będzie dobrze wazyc. Z negatywów to wyszedl mi pozytywny gbs. I co jestem w 37 tc czyli jak to położna mowi zaczęty 38 w sunie nie wiem jak oni to liczą. Wstępnie jak nie urodzę 26 lutego ide na cc. Bo moja księżniczka jest ułożona pośladkowo . Końcówka ciazy jest wykańczająca. Jedynie nie mam dla młodej butelki do karmienia a nastawiam selie na kp. W każdej chwili można kupić. U nas w szpitalu jest sklep medyczny to też mają wszystko. Pozdrawiam was serdecznie.
    Julka, no to piękna waga już! Cieszę się że wszystko dobrze ❤️
    Ten termin cesarki to już 39 tydzień będzie? Trzymam mocno kciuki i jednocześnie jestem przerażona jak blisko rozwiązania już jesteśmy.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego 2024, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Julka, no to piękna waga już! Cieszę się że wszystko dobrze ❤️
    Ten termin cesarki to już 39 tydzień będzie? Trzymam mocno kciuki i jednocześnie jestem przerażona jak blisko rozwiązania już jesteśmy.
    Mira000 tak u mnie w szpitalu wykonują cesarki w 39 tc. Jutro mam wizytę i popytam wszystko mojego lekarza. A ty jak się czujesz na koncowce

• Emi88 Koleżanka

Wysłany: 14 lutego 2024, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie do Dziewczyn, które brały żelazo. Czy Wam też podczas brania żelaza zwiększyły się mdłości i wymioty? Niby moja ginekolog uprzedziła mnie, że może tak być, ale nie spodziewałam się że aż tak 😔

• Matka-Szajba Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego 2024, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś

To ja już mogę rodzić. Spakowałam dziś torbę. Tzn walizka i torba - myślałam że będzie za dużo miejsca ale w sumie jest akurat ;-)

Emi88 wrote:
    Pytanie do Dziewczyn, które brały żelazo. Czy Wam też podczas brania żelaza zwiększyły się mdłości i wymioty? Niby moja ginekolog uprzedziła mnie, że może tak być, ale nie spodziewałam się że aż tak 😔

Niestety tak ;-(

preg.png
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 14 lutego 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mira000 tak u mnie w szpitalu wykonują cesarki w 39 tc. Jutro mam wizytę i popytam wszystko mojego lekarza. A ty jak się czujesz na koncowce

U mnie wzloty i upadki, raz się czuję bardzo dobrze a raz gorzej. Ogólnie zaczęły mi się problemy z twardnieniem brzuszka i bólem w kroku/spojenia łonowego, zwłaszcza przy przekręcaniu się z boku na bok :/

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Matka-Szajba Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego 2024, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    U mnie wzloty i upadki, raz się czuję bardzo dobrze a raz gorzej. Ogólnie zaczęły mi się problemy z twardnieniem brzuszka i bólem w kroku/spojenia łonowego, zwłaszcza przy przekręcaniu się z boku na bok :/

O matko, takie bole to i Ja mam… strasznie uciążliwe.. i coraz gorzej się czuję w sensie psychicznym - ciągle zmęczona, ciągle coś boli…

preg.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2024, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimisia daj znać co u Ciebie? Dawno się nie odzywałaś. Dziewczyny mi się zaczęły skurcze przepowiadające zaczynały się u góry brzucha i schodziły a dol. Do tego mam ucisk na pecherz w nocy spac nie mogę. Macie klucia w pochwie? Tez mi się zaczynają. Mam nadzieję że za jie długo urodzę. Chociaż każdy mowi ze każdy dzień w brzuchu jest na wagę złota.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2024, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie, Mimisia, dawno się nie odzywała, też jestem ciekawa co u niej.
    Julka, a wcześniej miałaś też takie zwykłe twardnienia brzucha - czasami na górze, czasami na dole (bezbolesne)? Ja takich typowo przepowiadających nie mam - takich jak opisujesz że zaczynają się u góry i schodzą na dół, ale to chyba i tak jeszcze na nie za wcześnie, bo do 37 tc trochę mi zostało i brzuch też mam wysoko.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2024, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Właśnie, Mimisia, dawno się nie odzywała, też jestem ciekawa co u niej.
    Julka, a wcześniej miałaś też takie zwykłe twardnienia brzucha - czasami na górze, czasami na dole (bezbolesne)? Ja takich typowo przepowiadających nie mam - takich jak opisujesz że zaczynają się u góry i schodzą na dół, ale to chyba i tak jeszcze na nie za wcześnie, bo do 37 tc trochę mi zostało i brzuch też mam wysoko.
    Mira 000 tak miałam zwykle twardnienie brzucha jak by kamien tam był. A te są inne. Zaczynają się na gorze brzucha I zchodza niżej. Ja mam prawie 38 tc.

• Julka21 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2024, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira 000 dziewczynie z czerwcowej jest w 37 i 7 dniu ciazy wody odeszły. Chyba już trzeba być gotowym na wszystko

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2024, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Mira 000 tak miałam zwykle twardnienie brzucha jak by kamien tam był. A te są inne. Zaczynają się na gorze brzucha I zchodza niżej. Ja mam prawie 38 tc.
    Po 37 tc niby można już rodzić bo ciąża donoszona. Torbę mam już spakowaną, więc chociaż pod tym kątem jestem w gotowości jakby co, bo psychicznie to nie bardzo :D
    Dawaj znać jak tam się wszystko u Ciebie rozwija dalej.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Julka21 Ekspertka

Wysłany: 15 lutego 2024, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Po 37 tc niby można już rodzić bo ciąża donoszona. Torbę mam już spakowaną, więc chociaż pod tym kątem jestem w gotowości jakby co, bo psychicznie to nie bardzo :D
    Dawaj znać jak tam się wszystko u Ciebie rozwija dalej.
    Dzisiaj mam wizytę i ktg. Wszystko napisze wieczorem. Mira000 w sumie nie wiem jak to liczą bo mi położna mowila jak.zacz3lwm 37 tc ze to juz 38 więc zapytam się dziś mojego lekarza jaki ma pomysł na mnie. Mam wyniki moczu zle. Bo ma. Duzo glukoza. Ale ja ist jem.duzo słodkiego. I przed badaniem tez się nazarlam słodkiego. Końcówka ciazy jest ciężka

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 15 lutego 2024, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka21 wrote:
    Dzisiaj mam wizytę i ktg. Wszystko napisze wieczorem. Mira000 w sumie nie wiem jak to liczą bo mi położna mowila jak.zacz3lwm 37 tc ze to juz 38 więc zapytam się dziś mojego lekarza jaki ma pomysł na mnie. Mam wyniki moczu zle. Bo ma. Duzo glukoza. Ale ja ist jem.duzo słodkiego. I przed badaniem tez się nazarlam słodkiego. Końcówka ciazy jest ciężka
    Z mojego doświadczenia szpitalnego i nie tylko wynika że lekarze zawsze liczą skończone tygodnie, więc jak skończyłaś 37 tc to będą mówić że jesteś w 37 tc. Donoszona ciąża jest właśnie przy skończonym 37 tc, czyli 37+0.
    A te wyniki moczu dziwne, glukoza w moczu to raczej przy cukrzycy mogłaby się zdarzyć, no ciekawe co lekarz powie.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Jagaja Przyjaciółka

Wysłany: 19 lutego 2024, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja trafiłam w sobotę wieczorem do szpitala z bólem żołądka i brzucha naprzemiennie. Okazało się, że to nic związanego z ciążą, twierdzą, że po prostu dzidzia może już uciskać na wątrobę i macice. Teraz już ból jest mniejszy albo i niewyczuwalny. Dzisiaj miałam iść do domu to sobie wymyślili nadciśnienie. Ale ja się tak denerwuje, że nic dziwnego, że tu mam wysokie… w domu kontrolowałam i było w normach. Mają mi dziś założyć holter i mam tu jeszcze posiedzieć do jutra…. No mam nadzieję, bo już chce wracać do domciu…. Taki był plan żeby dopiero ze skurczami wylądować na porodówce, a tu takie akcje… już sobie wkręcam, że wody mi odeszły hahahah, ale pewnie mylę to ze zwykłymi codziennymi objawami. A jak u Was?

28.10.2022 pierwsze II
    3.11 💔
    18.01.2023 ponownie II
    22.01 💔
    kwiecień/maj/czerwiec kolejne starania
    27.06.2023 kolejne II
    28.06 beta 24
    30.06. beta 66
    06.07 beta 1018

Acard+duphaston
‹‹ 71 72 73 74 75 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ