X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marcowe mamy 2024
Odpowiedz

Marcowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Matka-Szajba Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2024, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    U mnie wizyta była w piątek, wszystko w normie, przymierzam się do spakowania walizki właśnie żeby była w razie w ..
    Weekend dosyć intensywny więc dzisiaj jakieś ogólne osłabienie. W zeszłym tygodniu w końcu byłam na szczepieniu na krztusiec, także to już z głowy.

Rzeczywiście jakoś cicho się tutaj zrobiło

Ja wlasnie zbieram rzeczy do walizy - wczoraj rossmann, dzisiaj ciuszki, za tydzien przyjdzie mi jeszcze paczka z koszulami pizamami i innymi i bede sie mogla spakowac

MamciaUK lubi tę wiadomość

preg.png
  • Jagaja Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2024, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie już torba spakowana :), mam nadzieję, że mam w niej wszystko. Ogólnie czuję się w porządku, trochę już siły odmawiają posłuszeństwa. Też mam chyba te skurcze przepowiadające, szczególnie jak wstaję i chodzę, tak jakby ktoś wkładał mi na chwilę kamień do brzucha. Wizytę mam w przyszłym tygodniu, już nie mogę się doczekać, bo jakoś już mi się dłuży :) termin na 10 marca, nie dowierzam, że jeszcze tylko miesiąc!

28.10.2022 pierwsze II
    3.11 💔
    18.01.2023 ponownie II
    22.01 💔
    kwiecień/maj/czerwiec kolejne starania
    27.06.2023 kolejne II
    28.06 beta 24
    30.06. beta 66
    06.07 beta 1018

Acard+duphaston
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2024, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagaja, ja też mam takie twardnienia brzucha - zwłaszcza jak wstanę. Na chwilę twardy i za chwilę przechodzi. Ale w ogóle ostatnio miałam sporo różnych skurczy, zaczęłam mocniej suplementować magnez i z grubsza przeszło.

Mimisia, a jak tam Twoja anemia? Ja odebrałam właśnie wyniki morfologi i mam już hemoglobinę 10,8 💪 (ostatnio 10,6), więc bardzo poooowolutku wracam do normy. Miałam już 10,0, więc obecny wynik 10,8 jest super jak dla mnie. Może do porodu dobiję 11 😆

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png

Wysłany: 6 lutego 2024, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi niestety hemoglobina baaaardzo poleciala, bo z eleganckiego 11,6 (max w ciazy byl 12,3) spadla do 7,6 ;(

preg.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego 2024, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie hemoglobina podskoczyła i w zeszłym tygodniu miałam 12,5. Aż sama byłam zaskoczona

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2024, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    U mnie hemoglobina podskoczyła i w zeszłym tygodniu miałam 12,5. Aż sama byłam zaskoczona
    Wow, super. Takie 12,5 to była dla mnie norma przed ciążą. Mi lekarz mówił, że największy dołek jest chyba ok. 28 tc, więc jak już to przeszłyśmy to dalej musi być już lepiej :D

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Agatina85 Koleżanka

Wysłany: 8 lutego 2024, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wszystkim, jak samopoczucie, boicie się porodu? Jak nastawienie? Ja w przyszłym tygodniu badania HBs hiv vdrl i paciorkowce itd i już koncoweczka.

Dziś zauważyłam pod pachami i w pachwinach koło nóg okropną wysypkę trochę swędzącą ale podobno tak się zdarza w 3 trymestrze więc muszę to tylko smarować. Czymś wysuszającym ma ktoś coś podobnego? To taki może być ciążowy liszajec ponoć.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agatina85 wrote:
    Hej wszystkim, jak samopoczucie, boicie się porodu? Jak nastawienie? Ja w przyszłym tygodniu badania HBs hiv vdrl i paciorkowce itd i już koncoweczka.

Dziś zauważyłam pod pachami i w pachwinach koło nóg okropną wysypkę trochę swędzącą ale podobno tak się zdarza w 3 trymestrze więc muszę to tylko smarować. Czymś wysuszającym ma ktoś coś podobnego? To taki może być ciążowy liszajec ponoć.
    Ja właśnie byłam dzisiaj u lekarza i dostałam do zrobienia wszystkie zakaźne + miałam pobrany wymaz na GBS. Trochę przerażające jest to że poród tak blisko 😅

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Emi88 Koleżanka

Wysłany: 8 lutego 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny 😊 ja na razie mam tylko zrobione badania na HCV, ale to ze względu na to, że akurat mam tego wirusa 😔 kolejne badania pewnie będę miała zlecone na wizycie 23 lutego. Ogólnie synek rośnie jak na drożdżach, bo w 33+0 tc ważył 2420 g 🙈 moja ginekolog powiedziała, że jak tak dalej będzie przybierać to prawdopodobnie będziemy rozwiązywać ciążę 2 tygodnie wcześniej 🙈.
    U mnie na końcówce ciąży spadła hemoglobina i od tego tygodnia zaczęłam brać żelazo. Odliczam już dni do porodu, bo nie czuję się zbyt dobrze: zespół cieśni nadgarstka jeszcze bardziej mi dokucza tak samo jak mdłości z wymiotami, do tego doszły bóle pleców zwłaszcza jak leżę 😔

• Skakanka Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2024, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne Panie, jako mama oraz studentka dietetyki pediatrycznej, chciałam zachęcić i prosić o pomoc wszystkie kobiety, które są mamami, bądź chcą nimi zostać do wypełnienia poniższej ankiety, umożliwi mi to zebranie niezbędnych informacji do przeprowadzenia badań w swojej pracy dyplomowej. Celem przeprowadzenia badania jest ocena świadomości kobiet na temat wpływu karmienia piersią na matkę i dziecko. Ankieta jest w pełni anonimowa, a wyniki zostaną wykorzystane jedynie do celów naukowych.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfnMjKC4glU6BJ0JtT9cbVoO5-6jh8FxB8As9G1v8WmPWtKow/viewform?usp=sf_link

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi i poświęcony czas

Wysłany: 9 lutego 2024, 06:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie chyba wskoczyłam w ten czas kiedy zaczyna mi się dłużyć. Dlatego tak odwlekałam zamówienie rzeczy do torby i pakowanie jej (choć samo pakowanie jeszcze przede mną bo czekam na ostatnie przesyłki) - zawsze po tym zaczyna się dłużyć. To już 33 tydzień, 16.02 mam wizytę i mam szczerą nadzieję że dowiem się czy czekam na godzinę zero w domu czy rozpakują mnie dwa tygodnie wcześniej ze względu na ciśnienie.

Ogólnie czuje się okej, choć odrobinę bardziej ospała - najprawdopodobniej przez to że poleciała mi hemoglobina. Brzuch mi twardnieje przy przejściu nawet z pokoju do łazienki, a co dopiero przy dłuższym spacerze. Czuję się jak pingwin 🐧 bo kiwam się na boki jak chodzę, a jak leżę w nocy i mam się przekręcać z boku na bok - to jakby cała misja alpinistyczna na śnieżkę - przydał by się wyciąg bo sapię jak stara syrenka 😂

Pocieszam się tym że już bliżej niż dalej, i najpóźniej za 7 tygodni będę już po wszystkim.

preg.png
  • Jasqa Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2024, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_karon07 wrote:
    A możesz powiedzieć co brałaś? Ja zaczynałam ciążę z wynikiem hemoglobiny 15,5 a teraz 28 tydzień i 11,2 i odczuwam to mocno:⁠-⁠(

• Romantyczna23 Znajoma

Wysłany: 9 lutego 2024, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie😄
    Chcialam sie was zapytac jak to jest z cukrzyca ciazowa,wywoluje sie zazwyczaj wczesniej porod? A drugie pytanie po narodzinach dziecka, gdy same zajmujemy sie noworodkiem to na sali sa jakies kosze na zuzyte pampersy czy gdzie trzeba wyrzucac? I jak z przewijaniem ? Na lozku czy na przewijaku? I jak z karmieniem ?czy czesto przystawiac do piersi czy np co 2 czy co 3h? Moze troche glupie pytania ale to moj pierwszy porod i bardzo sie boje...

• Jasqa Koleżanka

Wysłany: 9 lutego 2024, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Romantyczna23 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie😄
    Chcialam sie was zapytac jak to jest z cukrzyca ciazowa,wywoluje sie zazwyczaj wczesniej porod? A drugie pytanie po narodzinach dziecka, gdy same zajmujemy sie noworodkiem to na sali sa jakies kosze na zuzyte pampersy czy gdzie trzeba wyrzucac? I jak z przewijaniem ? Na lozku czy na przewijaku? I jak z karmieniem ?czy czesto przystawiac do piersi czy np co 2 czy co 3h? Moze troche glupie pytania ale to moj pierwszy porod i bardzo sie boje...
    Nie ma u Ciebie w szpitalu czegoś takiego jak dni otwarte kiedy oprowadzają ciężarne kobiety po oddziale? Może warto byłoby sprawdzić i pójść żebyś czuła się spokojniejsza, albo iść na szkołę rodzenia przy Twoim szpitalu :⁠-⁠) U mnie są sale dwuosobowe, w każdej sali jest waga, przewijak, taki jakby zlew do kąpieli dziecka, w szafce są kosze oznaczone czy można tam wrzucać pampersy. Dla każdej sali jest osobna łazienka.

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2024, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Romantyczna23 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie😄
    Ja mam cukrzycę ciążową i lekarz powiedział że jeśli wszystko będzie ok (pewnie łożysko, waga dziecka) to nie będzie potrzeby wcześniejszego wywoływania, przy czym myślę że dłużej niż do 40 tc mi chodzić nie pozwolą.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • ma_karon07 Ekspertka

Wysłany: 9 lutego 2024, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jasqa wrote:
    A możesz powiedzieć co brałaś? Ja zaczynałam ciążę z wynikiem hemoglobiny 15,5 a teraz 28 tydzień i 11,2 i odczuwam to mocno:⁠-⁠(

Nie brałam nic specjalnie na to, także tutaj nie pomogę

04.01.23 zabieg - poronienie zatrzymane 8tc/10tc
    11.07.23 - ⏸️
    31.07.23 - jest zarodek i serduszko, 6t3d 🤞🏻
    28.08 - 10t4d ❤️
    05.09 I prenatalne, wyniki dobre 😍
    06.11 II prenatalne, wszystko dobrze, dziewczynka 🩷
    09.01 III prenatalne, wyniki dobre 🥰
  • Jagaja Przyjaciółka

Wysłany: 10 lutego 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że mój organizm już się chyba przygotowuje do porodu 😄 drugi raz w tym tygodniu rozwolnienie, a czuję się ogólnie dobrze, więc to nie żadna jelitówka itp. I ogólnie jakieś takie żołądkowe problemy. Już ciężko mi się w nocy przewrócić z boku na bok, częstszy mocz i w ogóle zaczęłam chodzić jak żółw. Jestem ciekawa ile jeszcze… ja już mam torbę w całości spakowana, więc ogólnie psychicznie chyba jestem gotowa. A jakie Wy macie nastawienie przed porodem?

28.10.2022 pierwsze II
    3.11 💔
    18.01.2023 ponownie II
    22.01 💔
    kwiecień/maj/czerwiec kolejne starania
    27.06.2023 kolejne II
    28.06 beta 24
    30.06. beta 66
    06.07 beta 1018

Acard+duphaston
  • Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, to ja też mam właśnie hemoglobinę 12.2, ja brałam żelazo na receptę. Właśnie też największy spadek miałam od 13-28 tygodnia, a potem zaczęło rosnąć. Jak mi to żelazo spadało to czułam się fatalnie, spadek samopoczucia (jakby objawy depresji 🤷🏼‍♀️) i słabo mi się robiło, że prawie mdlałam. Teraz jest już super, fajnie jakby się już utrzymało w tych okolicach do porodu, bo już nie biorę nic oprócz ciążowych witamin i w nich mam 30 mg żelaza, ale już tego na receptę nie biorę.

Porodu jakoś się nie boję, w sumie teraz jestem bardziej podekscytowana niż przerażona (bałam się na początku drugiej ciąży i całą pierwszą też, a teraz to już co ma być to będzie) , coraz częściej mam bóle jak na okres takie lekkie, wieczorem i rano i już czuję że to już niedługo. W sumie zostało jakieś 5-6 tygodni, a może 4 👀

🩷
  • Mira000 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja raz jestem podekscytowana, raz się boję i mówię że o nieee, jeszcze nie. Innym razem mam takie poczucie, że już chcę wejść na tą porodówkę, wykonać zadanie i wyjść 😂 Także u mnie karuzela emocjonalna jeśli chodzi o poród.

Ja 31, on 34
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
  • Tattyteddy Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co u was? Jak samopoczucie?

🩷
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ