MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
kr0pka wrote:standard, u nas jest to samo.. nic mi nie jest Kotek, Przejdzie, zawsze tak mam/często tak mam (jakby to, że coś się dzieje często czy "od zawsze" oznaczało, że jest to zupełnie normalne i zdrowe).. Jedyny moment kiedy bez przymusów poszedł do lekarza to jak w zeszłym roku, prawdopodobnie od bardzo częstych lotów, zaczął mieć mega krwotoki z nosa.. po tym jak po jednym z większych prawie zemdlał w końcu dotarło do niego, że to nie przelewki.. a że jeszce Pani laryngolog okazała się bardzo ładna to cóż, nagle polubił wizyty u lekarza
zawsze jest to jakiś sposób
Taki typ i już!
Mój poszedł dwa razy. Raz jak stanął za mna w łazience i w lustrze zobaczyłam jego powiekę która wyglądała jak wielka bania, i wczoraj jak nie umiał chodzić, siedzieć ani leżeć z powodu tego bólu pleców!
A na krwotoki z nosa pomogło mojemu regularne oddawanie krwi
Ja z powodu ciąży musiałam przestać, i teraz mnie już 3 razy zdarzyła się krew z nosa -
AnnaE. wrote:Dziewczyny, czytam o tych badaniach prenatalnych i się pogubiłam..
http://badaniaprenatalne.pl/czym_badania_prenatalne/
Czy rzeczywiście badanie NIFTY kosztuje 2500zł ??
Piszą, że te badania niejednokrotnie ratują dzieci..
Zapisałam się jak na razie na USG prenatalne (tak powiedziałam pani w rejestracji nie bardzo jeszcze wiedząc o co mi chodzi) i ona rzekła: "dobrze, czyli zwykłe USG ciąży, cena 120 zł" No i teraz nie wiem czy to jest to samo co USG genetyczne (badanie przezierności karkowej) czy zwykłe USG? Ile może kosztować najmniej takie badanie prenatalne/genetyczne? Mam wrażenie, że pani podała mi jakąś niską cenę. -
Zapisałam się jak na razie na USG prenatalne (tak powiedziałam pani w rejestracji nie bardzo jeszcze wiedząc o co mi chodzi) i ona rzekła: "dobrze, czyli zwykłe USG ciąży, cena 120 zł" No i teraz nie wiem czy to jest to samo co USG genetyczne (badanie przezierności karkowej) czy zwykłe USG? Ile może kosztować najmniej takie badanie prenatalne/genetyczne? Mam wrażenie, że pani podała mi jakąś niską cenę.
NIFTY rzeczywiscie tyle kosztuje ale mysle ze dopiero gdyby np na usg wyszly jakies nieprawidlowosci to warto sie nad nim zastanowic bo jest nieinwazyjny -
AnnaE o tym NIFTY nie słyszałam mi lekarz wspominał o HARMONY to pewnie coś podobnego bo i cena ta sama. Co do tego usg to mnie mój lekarz też normalnie zapisał i powiedzial ze to takie dokładniejsze usg. A jak bedzie cenowo to nie wiem. Nie wspominał że drozej niż normalnie.Tosiu czekamy na Ciebie
30 tc - 1430g 34tc- 2182g -
borsuk wrote:To niezle akcje miałaś ze swoim facetem
Taki typ i już!
Mój poszedł dwa razy. Raz jak stanął za mna w łazience i w lustrze zobaczyłam jego powiekę która wyglądała jak wielka bania, i wczoraj jak nie umiał chodzić, siedzieć ani leżeć z powodu tego bólu pleców!
A na krwotoki z nosa pomogło mojemu regularne oddawanie krwi
Ja z powodu ciąży musiałam przestać, i teraz mnie już 3 razy zdarzyła się krew z nosa
wiesz co, powiem Ci, że od kiedy zmienił pracę i latamy tylko rekreacyjnie to od tamtej pory jest <odpukać> spokój więc chyba faktycznie u niego zmiany ciśnienia miały wpływ (bo diagnoz różnych to był z milion chyba).
Ja akurat jak się zdecydowałam, że w końcu chcę iść oddać krew to tydzień pozniej dowiedziałam się o ciąży więc niestety ale trochę na mnie znowu poczekają -
Vaina wrote:Mi dziś mówił bez nazwy, że jest badanie nieinwazyjne które wykrywa wady w 99,9% ale kosztuje ponad 2 tys - od razu pomyślałam o tym NIFTY bo też słyszałam, ale o ratowaniu życia nie słyszałam
Dla mnie chyba ważniejsze są te 2 prenatalne bo wykrywają wady serca, a to idzie pomóc maluszkowi
mysle ze jak usg i jeszcze pappa wychodza prawidlowo to nie ma sie co martwic, moze jakbym miala w rodzinie jakies choroby genetyczne czy np byla juz po 35 roku zycia to bym sie bardziej zastanowila nad tym testem. -
borsuk wrote:U mnie badanie przezierności karkowej kosztuje prywatnie 250zł, a z testem pappa 400zł. Zwykła wizyta z usg kosztuje 100zł
Co masz na myśli badanie przezierności karkowej? Czy to jest właśnie USG genetyczne/prenatalne? Przepraszam, ale myślałam, że to ogarniam a widzę że jednak nie i wolę się upewnić. Test PAPP-A robisz u ginekologa? Bo to jest pobranie krwi przecież, więc myślałam że z tym się robi gdzie indziej.. Nic mi o tych testach ginekolog nie mówił.. u niego na pewno się tych badań nie robi bo ma mały prywatny gabinet bez recepcji nawet.. -
Vaina wrote:Mi dziś mówił bez nazwy, że jest badanie nieinwazyjne które wykrywa wady w 99,9% ale kosztuje ponad 2 tys - od razu pomyślałam o tym NIFTY bo też słyszałam, ale o ratowaniu życia nie słyszałam
Dla mnie chyba ważniejsze są te 2 prenatalne bo wykrywają wady serca, a to idzie pomóc maluszkowi
Co masz na myśli mówić "2 prenatalne" tzn które?Jak się nazywają?
-
Nifty podobny jak Harmony ale sa miedzy nimy roznice, przeciwnicy i z2olennicy jednego lub drugiego. To podobno odpowiednik amniopunkcji ale nieinwazyjny. Podobno,bo juz rozne art.czytalam.
Na razie nastawiam sie na Nifty, niemniej zobaczymy co wykaza prenatalne. Tu tylko to jest platne. Reszta na ubezpieczenie. Ale,jesli z pierwszego usg w 12 tc wyjdzie,ze wszystko ok to nie kieruja na prenatalne. Tu wiek nie ma nic do powiedzenia. Licza sie tylko parametry z krwi, usg itp. -
AnnaE. wrote:Co masz na myśli badanie przezierności karkowej? Czy to jest właśnie USG genetyczne/prenatalne? Przepraszam, ale myślałam, że to ogarniam a widzę że jednak nie i wolę się upewnić. Test PAPP-A robisz u ginekologa? Bo to jest pobranie krwi przecież, więc myślałam że z tym się robi gdzie indziej.. Nic mi o tych testach ginekolog nie mówił.. u niego na pewno się tych badań nie robi bo ma mały prywatny gabinet bez recepcji nawet..
MatyldaG lubi tę wiadomość
-
Vaina wrote:TO wiem że test nie ratuje
Tylko tak mi się wydaje choc pewnei się mylę że nawet jakby mi wyszło że pewnie dziecko będzie miało np. zespół downa to się tego, że tak powiem nie da naprawić. Że te testy dają tylko informację że jest duża szansa na chorobę genetyczną lub nie - nie wiedziałam że czasem da się coś z tym zrobićwiec czy to tak naprawde mozna nazwac ratowaniem zycia to nie wiem ;/
-
Balladyna wrote:Dziewczyny, jak zrobię test HCG a serduszko (niedajboże) przestało bić to wyjdzie wynik kiedy rozwój się zatrzymał czy beta nadal rosnie?
:P zaraz pasem po tyłku dostaniesz
Kasiula02 lubi tę wiadomość
-
Vaina wrote:Szczerze to nie wiem jak sie nazywają, wiem tylko że robi się je koło 20 tygodnia, ale dokładnie kiedy i na czym polegają to jeszcze się nie orientowałam
ale tez jeszcze nie wiem na czym ono polega
Vaina lubi tę wiadomość
-
MatyldaG wrote:Balladyna!! co to za pytanie?
:P zaraz pasem po tyłku dostaniesz
Hahaha
Pytanie bo mam USG dopiero za miesiąc i wolałabym pójść na nie spokojna. A skoro beta mogłabym mi zapewnić spokój to czemu nie
Misia ❤ 25.03.2017
Ciąża biochemiczna 05.03.2018 -
Zapisałam się jak na razie na USG prenatalne (tak powiedziałam pani w rejestracji nie bardzo jeszcze wiedząc o co mi chodzi) i ona rzekła: "dobrze, czyli zwykłe USG ciąży, cena 120 zł" No i teraz nie wiem czy to jest to samo co USG genetyczne (badanie przezierności karkowej) czy zwykłe USG? Ile może kosztować najmniej takie badanie prenatalne/genetyczne? Mam wrażenie, że pani podała mi jakąś niską cenę.
To jest długie badanie moze trwać nawet do 30 min i dostaje sie na koniec płytkę z filmikami i tak dalej przynajmniej ja tak miałam...17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Powiem Wam dziewczyny, że jeszcze nie tak dawno temu myślałam sobie, że jak zajdę w ciążę to od razu pójdę na zwolnienie i będę sobie spokojnie w domu odpoczywać...
A teraz, patrząc na to jak długie przerwy są między jednym badaniem USG a drugim cieszę się, że chodzę do pracy i zajmuję czymś głowę bo bym chyba zwariowała z tego czekania...
Kolejną wizytę mam 26.08 dopiero, a ja już przebieram nóżkami...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2016, 15:14
Klarcia, Vaina, Fedra, Englein lubią tę wiadomość
-
Dokładne USG prenatalne (badanie przezierności karkowej, chyba przegrody nosowej etc.) kosztuje ok. 200zł, a badanie krwi testem dodatkowo ok. 180zł. To są ceny od gina z certyfikatem fmf, dlatego mogą być wyższe.
Wiecie już ile kosztuje badanie połówkowe to koło 20 tygodnia ciąży? -
Balladyna wrote:Hahaha
Pytanie bo mam USG dopiero za miesiąc i wolałabym pójść na nie spokojna. A skoro beta mogłabym mi zapewnić spokój to czemu nie
Balladyna, prawda jest taka, że w późniejszych tygodniach ciąży beta HCG nie jest już badaniem miarodajnym, bo może ale nie musi przyrastać proporcjonalnie (o 100% na 48h-72h). Co prawda jeśli wzrasta to na pewno ciąża się rozwija.
Mi moja lekarka kazała sobie bety odpuścić, bo może to wzbudzić większe nerwy gdyby wynik wyszedł o kilka jednostek niższy niż powiedzmy "prawidłowy" wskaźnik przyrostu.
Czekaj spokojnie na kolejną wizytę i nie kombinuj.