X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • ChciałabymJuż Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    a co z tymi prenatalnymi, bo nie wiem, jak się przygotować. To tylko USG czy coś jeszcze? Trzeba byc ewentualnie na czczo, czy cos w tym guście? Gin nie wspomnial, ale wole sie upewnic.

Kochana, nie trzeba być na czczo. To jest USG, tylko że dłuższe. U mnie trwało 30 minut. Później dostałam zdjęcia i opis :)

Ooo widzę, że m@rtynka juz też odpisała :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2016, 19:31

chloet, Magda86_0309 lubią tę wiadomość

dqprupjyo7wwzfuq.png

thgfe6hhvbp6j415.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po USG genetycznym. Dziękuję za wszystkie kciuki - wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Dzieciaczek ma 5 cm, serducho pika, przepływ krwi w normie, reszta narządów na ten moment również.
    Ryzyko chorób genetycznych: niskie, więc raczej nie będę już robić dodatkowych badań z krwi.

Jestem mega, mega szczęśliwa :) Trzymam teraz kciuki za resztę z Was i będę czekać na Wasze relacje.

I tak, jak jedna z Was pisała wcześniej - uspokoiłam się w końcu po tym USG i nawet odważyłam się wejść w końcu do sklepu dziecięcego pooglądać wózki. Wiem, że na każdym etapie ciąży coś może się wydarzyć, ale chyba w końcu zacznę się cieszyć swoim stanem, zamiast się zamartwiać czy na pewno cały czas jestem w ciąży (to z powodu braku objawów).

Jeszcze raz dzięki dziewczyny za wsparcie, fajnie, że jesteście <3

Mimi86, milagro, misia_, MatyldaG, Fipsik, m@rtynka, anuschka, julllla, kr0pka, Magdzia88, Magda86_0309, taka_ja, Gosiek78, jenny88, Anita12, Athia, Tosia 1981, Marynia991, borsuk, Dziunka, Angie 232 lubią tę wiadomość

rqkqj11.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet super, bardzo sie ciesze :)
    dodaj fotke jak masz mozliwosc ;)

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

• Fipsik Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poczułam kopniaki późno, dopiero w 22 tygodniu, a dlatego, że łożysko miałam na ścianie przedniej (tej od pępka) i waliła w łożysko zamiast we mnie. Dopiero jak podrosła i zaczęła walić też po bokach to odczułam. Jak jest łożysko od strony narządów wewnętrznych to są trochę chronione a szybciej czuć ruchy. Mi niestety młoda rozwaliła żołądek, trzustkę i wątrobę i na patologii leżałam :/ Oby teraz gdzie indziej się umiejscowiło :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo dzięki
    Widzę że dużo nas na 1.03 ! Tutaj się jednak lepiej odnajduje niż na lutowkach. Tam dziewczyny znają już płeć i czują ruchy. Tylko ja jestem w tyle hihi

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czułam ruchy w pierwszej ciąży coś między 17-18 tyg a w drugiej ciut wcześniej bo między 16-17 tyg. Ciekawe jak będzie teraz, może za miesiąc już coś się zacznie dziać

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pina87 wrote:
    Dziewczyny a ja mam takie pytanie.... czy wam się coś takiego może przydarza również.... od kilku dni codziennie leci mi krew z nosa. Głównie jak schylam głowę - jak wymiotuję, jak schylę się nad zlewem żeby twarz umyć, jak leżę... Czytałam, że w ciąży kobiety mają więcej krwi, może to jest związane? Uważacie, że trzeba to konsultować z lekarzem?

Mam podobnie! Krwawienie z nosa, strupy, duszności. Wczoraj pytałam na wizycie i to normalne. Mogę jedynie sobie pomóc woda morska

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    wiecie co...zazdroszcze wam...ze wy juz o takich sprawach jak szkola rodzenia...ciuchy ciazowe...buteleczki itd.
    ja narazie zyje z dnia na dzien....chcialabym poogladac jakies fajne rzeczy na allegro...albo cos w tym stylu ..ale nie robie tego...boje sie!? Tak boje !
    nie potrafie sie jeszcze cieszyc chociaz tak bardzo tego pragne!

wsluchuje sie w moje cialo...nie potrafie juz racjonalnie myslec....czy czasem nie powinnam skontaktowac sie z lekarzem...? czy to ok czy nie?
    czy to klucie ma takie byc? tlumacze sobie ze tak..bo macica sie rozciaga...ale czy napewno to macica?
    bole plecow...miesni...od 3 dni dokuczaja mi ...a najbardziej dokuczaja mojej glowie....
    nie chce lazic do lekarzy marudzic...narzekac....3 sierpnia bylam ostatni raz na wizycie....oszaleje do przyszlego tygodnia!!!!
    dlaczego bola te miesnie??? przeziebienie??? boze ...jest mi tak ciezko.....na duszy

Może kup sobie detektor tętna i w chwilach zwątpienia zamiast lecieć znowu do lekarza możesz sama spr w domu. Dziewczyny na lutowkach kupowaly używane nawet za 50zl.
    Co do zakupów to ja kupiłam ciuchy ciążowe bo znalazłam stronkę gdzie mają zimowe wyprzedaże do 50% także stwierdziłam że jak nie teraz to później będzie mi szkoda kupić za całą cenę. Ale to nie oznacza że czuje się pewnie w tej ciąży. Staram się myśleć pozytywnie i cieszyć tym stanem ale chyba aż do 30 tyg będzie mi towarzyszył strach przed przedwczesnym porodem

201703012752.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nelus a gdzie takie wyprzedaże? :)

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Anita12 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko_ja wrote:
    Czarnuszka - to będziemy razem rodzić ;)

Anita12 - ja jestem 2 lata po operacji przepukliny kręgosłupa, odcinek lędźwiowy i zaczynam mieć duże problemy ze zmianą pozycji (ból powrócił) - obawiam się że też mnie czeka wczesne L4 i cc, chodź nie ukrywam że nastawiłam się już na poród naturalny.

A właśnie dziewczyny - jakie jest Wasze nastawienie do porodu siłami natury?
    Ja właśnie długo próbowałam siłami natury ale nie było postępu produ jednak miałam niewyobrażalny ból miedzy innymi w lędźwiach. W każdym razie po tej ciąży kilka razy już zaniemogłam. Wkrótce po cc wstałam z krzesła i ścieło mnie z nóg. Ból po prostu sprowadził mnie na podłoge, że nie mogłam się ruszyć. No i lekarz powiedział, że ciąża mi pogorszyła stan kręgosłupa. Dlatego już teraz nie chcę ryzykować.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izu2016 wrote:
    Gratuluje udanych wizyt!

Co do porodu to ja tylko i wyłącznie cc, pierwszym razem rodziłam sn bez znieczulenia 14 godzin, miałam poród wywoływany ze względu na skoki ciśnienia, koszmar, więcej się na to nie piszę..... dziecko urodziło się wymęczone, z opuchniętą głowa od uderzania w szyjkę macicy...

oczywiście nie pisze tego żeby kogoś straszyć, ale teraz rozumiem dlaczego tak dużo jest cc na życzenie

każdy poród jest inny, niektóre dziewczyny urodzą sn w 2 godziny, także nigdy nie wiadomo co nas czeka przy porodzie sn, może być szybko a może być niestety długo, ja wolę drugi raz nie ryzykować, mam złe doświadczenia :(
    Doskonale Cie rozumiem. Ja miałam traumatyczne przeżycia związane z porodem i też bym się już nie odważyła:( przykro mi bo trafiłam na niewłaściwych lekarzy i piękne przeżycie zamienili w traumę.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    Ja mam mieszane uczucia i szczerze powiedziawszy najbardziej byłabym zadowolona jakby dziecko się po prostu zmaterializowało obok ;)

Ja się boję porodu sn nawet nie ze względu na ból (cc a raczej dochodzenie do siebie po niej w końcu też nie jest żadną przyjemnością) co jakiś komplikacji, niedotlenienia dziecka itp..
    A najgorsze co może być - sąsiadka tak skończyła i nie ona jedna z resztą -
    namęczyła się SN a potem się okazało że i tak muszą ciąć.. :/

Jak będzie.. sama nie wiem, zobaczymy..

Wiem jedno - każda powinna mieć wybór i tyle.. I rozszarpałabym każdą głupią babę, która rzuca tekstami, że tylko SN, że cesarka to nie poród, co z Ciebie za matka itp. Ch**j komu do tego jak kto rodzi, ot moje zdanie :) Niestety ale nie toleruję nawiedzonych porodoterrorystek i laktoterrorystek i to się nie zmieni :)
    Ja tak miałam, że się wycierpiałam a później i tak cieli. A co do cc to miałam jak poród naturalny bo byłam przytomna. Znieczulona tylko od poasa w dół. Wszystko czułam, jak mi spod piersi córcię wyjęli. Niesamowite uczucie:) a później mi do policzka przyłożyli taką cieplutką. Przy mnie ją ważyli, etc. Wszystkiego byłam świadoma. Jak wjechałam na salę to od razu do piersi ją dostałam. Także cc niczego nie umniejsza. Chyba, że ktoś się do nieprzytomności znieczula, bo i tak niektóre dziewczyny wolą.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Kasiula02 Przyjaciółka

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakby któraś z Was miała możliwość to sobie kupcie naprawde dobra cena w niemieckim Lidlu (stacjonarnym) rajstopki ciążowe S czarne za 2,99euro 40 DEN.
    Nie mogę ich znaleźć na stronie...

i jeszcze te zwykłe leginsy granatowe, jak na razie nie prześwitują...
    http://www.lidl.de/de/esmara-damen-leggings/p224967?searchTrackingQuery=strumpfen&searchTrackingId=Product.224967&searchTrackingPos=4&searchTrackingOrigPos=4&searchTrackingRelevancy=90.45&searchTrackingPage=1&searchTrackingPageSize=36&searchTrackingOrigPageSize=36

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2016, 20:55

f2w3s65gt51mqu6j.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda ja mieszkam w Kanadzie więc raczej nie wysyłają z tej strony do polski
    www.motherhoodcanada.ca

MatyldaG lubi tę wiadomość

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja długo rodzilam bo 19h do tego parlam 2h a mimo wszystko chce jeszcze raz! Dla mnie to były najlepsze chwilę w zyciu

chloet, m@rtynka, Magda86_0309 lubią tę wiadomość

201703012752.png
  • chloet Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, właśnie doczytałam na wydruku USG, że mam łożysko: nisko, na tylnej ścianie.
    Czy to ma jakieś znaczenie na tym etapie ciąży?

rqkqj11.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdzia88 wrote:
    wiecie co...zazdroszcze wam...ze wy juz o takich sprawach jak szkola rodzenia...ciuchy ciazowe...buteleczki itd.
    ja narazie zyje z dnia na dzien....chcialabym poogladac jakies fajne rzeczy na allegro...albo cos w tym stylu ..ale nie robie tego...boje sie!? Tak boje !
    nie potrafie sie jeszcze cieszyc chociaz tak bardzo tego pragne!

wsluchuje sie w moje cialo...nie potrafie juz racjonalnie myslec....czy czasem nie powinnam skontaktowac sie z lekarzem...? czy to ok czy nie?
    czy to klucie ma takie byc? tlumacze sobie ze tak..bo macica sie rozciaga...ale czy napewno to macica?
    bole plecow...miesni...od 3 dni dokuczaja mi ...a najbardziej dokuczaja mojej glowie....
    nie chce lazic do lekarzy marudzic...narzekac....3 sierpnia bylam ostatni raz na wizycie....oszaleje do przyszlego tygodnia!!!!
    dlaczego bola te miesnie??? przeziebienie??? boze ...jest mi tak ciezko.....na duszy
    Rozumiem Cię, bo w pierwszej ciąży tak samo to wszystko odbierałam. Paniczny strach. Bałam się, że jak coś sobie kupię ciążowego czy dla maluszka to zapesze i się coś stanie. I tak było ze wszystkim. Komu nie musiałam to nie mówiłam o ciąży żeby czegoś nie zepsuć. Dziwiłam się, że inni mogą się cieszyć, mówić, kupować a ja nie. Teraz już jest u mnie troszkę lepiej. Wspieram Cie i proszę, myśl pozytywnie, bo inaczej to się umęczysz. Jeśli Cię coś mocno niepokoi zawsze możesz pójść wcześniej na wizytę. Zapytać o wszystko, jak dobry lekarz to powinien zrozumieć. Bardzo trudno samemu , zwłaszcza w pierwszej ciąży oszacować czy coś takiego ma prawo się dziać czy nie.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kanadyjskie może nie ale "zwykłe" http://www.motherhood.com już wysyła ale jakie koszty ito nie payrzyłam, z ciekawości jutro poszperam bo nigdy na tej stronie nie byłam znam tylko ze słyszenia ;)

Aaaa wysyłałaś kiedyś jakieś paczki do Polski? Ja chorujŕ na zagraniczne yankee candle (choć mam już tyle, xe jak mąź zobaczy jeszcze choc jedną to wyrzuci mnie z domu) ale ze sklepów z "Hameryki" nie wysyłaja do Pl :(

A co do porodu jeszcze to jak Anita napisała, jeszcze wiele zależy od lekarzy. Moja koleżanka miała 2 cesarki, obydwie w tym samym szpitalu i o ile po pierwszej była zachwycona tak po drugiej stwierdziła, że jakby tak wyglądała pierwsza to by się więcej nie zgodziła :/

Nelus, Anita12 lubią tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miło czytać dobre wiadomości na koniec dnia :) Gratuluję wszystkim dzisiejszych udanych wizyt:)
    Mam nadzieję, że czytając każdego dnia nowe posty będą w nich tylko i wyłącznie pozytywne informacje :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2016, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiek78 wrote:
    Oj jak ja bym chciała już mieć taką informację .... ale jeszcze muszę chwilę - do jutra poczekać.
    Trochę chyba panikuję, ale w zeszłym roku właśnie w 8 tygodniu wszystko się .... skończyło, a najmłodsza już nie jestem.
    Ale dobre myśli mnie nie opuszczają ;)
    A ja się zastanawiałam czy ktoś jeszcze bliski mojemu wiekowi tutaj jest.:) jak miło:) Jak minie ten czas będzisz spokojniejsza. Zobaczysz. Wszystko będzie dobrze:)

Gosiek78 lubi tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ