X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • coffee Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Pina87 szczerze mówiąc to próbowałam tyle rzeczy, że wątpię, że coś na to może zadziałać. Mamarin i ten drugi lek na mdłości odstawiłam bo mi nie pomagało a nawet miałam wrażenie, że mi szkodzi. Na żołądek najlepsze kiszonki, a tu zjadłam ogórka i wymioty. Kupiłam kefir, fakt żołądek zaczął pracować poczułam silny głód i w końcu normalnie zjadłam. Ale za drugim razem już po kefirze zwracałam. Renni biorę pomaga mi jedynie na czas ssania. Nie czuję wtedy mdłości i przez tę chwilę mogę na przykład pozmywać naczynia. Krople miętowe biorę ale nie pomagają. Raz wypiłam miętę pieprzową i pomogło ale boję się pić częściej bo mimo, że niby można to jakoś nie mam odwagi. Migdały na chwilkę pomagają ale raz nawet dwa, które zjadłam zwróciłam. Banan działa osłonowo na żołądek ale zdarza się zwrócić. Na pewno też siemie lniane ale nie wiem czy w ciąży można. No to chyba tyle. Jestem załamana :(

Siemie lniane w ciazy mozna jak najbardziej i osobiscie polecam z calego serca ;) ja pije codziennie po szklance duzej ;) Na klopoty z zoladkiem polecam moj sprawdzony przez wiele lat sposob... jajko po francusku z sola(oczywiscie z umiarem tej soli ;) ) jedzone spokojnie, kazdy kes powoli przezuwany :) Masz jeszcze kilka innych ale one zazwyczaj sprawdzaja sie na 90% ;)

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • befra Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie! Coś cisza od rana. U mnie pogoda nie ciekawa i zapowiada się siedzenie w domku.

Wiecie, wczoraj wieczorem po kolacji poczułam coś dziwnego. Tak jakby delikatne pukanie w samym dole brzucha? Myślicie że to może być dzidzi? W pierwszej ciąży czułam bardzo późno i zastanawiam się czy to możliwe. Wg om jestem w 14 tyg a wg USG w 13.

Dziunka lubi tę wiadomość

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Ja właśnie po pobieraniu krwi, nawet jakoś poszło w kolejce i bezboleśnie. U mnie położna jak zapisuje w karcie ciąży, a jest np. 14t3d to pisze 14/15. I ja też tak mówię jak mnie pytają.
    Mnie znowu ostanio poniosło w galerii i kupiłam 2 bodziaki :-D .
    Wczoraj jak się trzymałam za brzuch wieczorem to czułam pod palcami takie przemieszczenie się

Vaina, Athia, Dziunka lubią tę wiadomość

17u93e5ep5g57u5f.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Witam...u mnie szarowka , lekko kropi.

kurcze, jak wstaje do ubikacji w nocy po kilka razy ale przed godz. 4 to jest ok...ale jak tylko wstane po 4...czy jak dzis ok. 4.30 to miewam problemy z zasnieciem (a wstaje z mezem o 6.05 bo robie mu sniadanie itp). Jak ide do pracy na 8 to juz sie nie klade...wiec mam wrazenie,ze dzien zaczyna mi sie wtedy o 4.30 a nie o 6 :)
    Ech....

Pytanie techniczne do obeznanych w temacie:
    - ile czasu niemowle moze jechac samochodem w foteliku sam ( (4-5mies niemowle), wiem,ze sa specjalne gondole,gdzie dziecko moze normalnie lezec zamiast w foteliku ale mi chodzi o fotelik :)
    - czy sa jakies normy, zalecenia lekarzy od ja,iego wieku mozna latac z dzieckiem (niemowleciem) samolotem?

Czirisz, obstawiam ze to z wysilku.

Balladyna, mam nadzieje ze lezysz i odpoczywasz :) Co zreszta polecam wszystkim :)

Co do zoladkowych problemow, pare lat temu mialam spore proble z z zoladkiem, wtedy lekarz uczulal mnie,ze nawet u zdrowych ludzi mieta moze dodatkowo podrazniac scianki zoladka (blone sluzowa zoladka). Zalecal wtedy rumianek zamiast miety.

Mi zawsze mówiono, że niemowlę powinno jeździć maks 2 godziny w foteliku.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    befra wrote:
    Witajcie! Coś cisza od rana. U mnie pogoda nie ciekawa i zapowiada się siedzenie w domku.

Wiecie, wczoraj wieczorem po kolacji poczułam coś dziwnego. Tak jakby delikatne pukanie w samym dole brzucha? Myślicie że to może być dzidzi? W pierwszej ciąży czułam bardzo późno i zastanawiam się czy to możliwe. Wg om jestem w 14 tyg a wg USG w 13.
    U mnie to jelita często tak pukają. W pierwszej ciąży pierwsze pukanie dziecka w brzuch poczułam w 20 tyg. To już było porządne i pewne. Dzidzia jest malutka raczej nie ma siły pukać w brzuch tym bardziej, że dzieli ją wiele warstw. Takie jest moje zdanie. Jednak można wyczuć przemieszczanie się, takie przesuwanie, trudno to określić ale jest to odczuwalne jakby w głębi.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coffee wrote:
    Siemie lniane w ciazy mozna jak najbardziej i osobiscie polecam z calego serca ;) ja pije codziennie po szklance duzej ;) Na klopoty z zoladkiem polecam moj sprawdzony przez wiele lat sposob... jajko po francusku z sola(oczywiscie z umiarem tej soli ;) ) jedzone spokojnie, kazdy kes powoli przezuwany :) Masz jeszcze kilka innych ale one zazwyczaj sprawdzaja sie na 90% ;)
    A jak to po francusku, znaczy na twardo?

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • milagro Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej witam się w rozpoczętym 14 Tym i II trymestrze :) U nas też szarowa za oknem. Ja dopiero się z łóżka wygramolilam ;)

Co do zapisu tyg. Jak byłam w 12t5d to mój dr wpisał mi w karcie 13t.

MatyldaG, kr0pka, borsuk, anuschka, Vaina, m@rtynka lubią tę wiadomość

Tosiu czekamy na Ciebie :)
    hchys65g0858ajku.png
    30 tc - 1430g 34tc- 2182g
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie powrót mdlosci na całego :/ A już myślałam że będzie lepiej

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi Aarizona i Englein, bałam się trochę, że coś nie tak z moim układem krwionośnmym albo, że to oznaka słabości organizmu.

U mnie zawsze na wizycie zapisują dokładnie z dniami, a przy rozmowie to jako ten tydzień wyżej. A jak mnie pytają czy to położne czy inni specjaliści to odpowiadam, że w zaokrągleniu 13 tydz, a dokładniej to 12t3d :)

• Klarcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi dziś rano zmienili termin prenatalnych z 19 na 16 września :) W sumie się cieszę, bo 18 mamy z mężem rocznicę ślubu i chcieliśmy wtedy właśnie rodzinie powiedzieć, a jak już będzie po prenatalnych to będę spokojniejsza.

Pytanie do dziewczyn w podobnym tygodniu ciąży co ja, widać już u Was brzuszek?
    Bo u mnie jakby delikatne wybrzuszenie zaraz nad spojeniem a potem drugi brzuch, ale spożywczy... :/

Zazdroszczę Wam, że możecie sobie pospać. Ja od 5 na nogach a od 7 w pracy...i do tego ta okropna pogoda. :/

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też miałam takie kropki, małe krwiaczki.

Tygodnie u nas mówią różnie. Ja JESTEM W 13 tygodniu, ale SKOŃCZONYCH mam 12 tygodni.

My jeździliśmy samochodem zgodnie z zaleceniami, 2h jechać, wyjąć nakarmić, przwinąć, dać chwilę wytchnienia, żeby "rozprostowało kości" i spwrotem na 2h do spania w aucie.

Co do ruchów dziecka, w tych wczesnych tygodniach można odczuwać jakby rybka pływała, jakby się coś ocierało o ścianki, pękające bąbelki, ruch czegoś obcego. Takie filmowe "pukanie" tak naprawdę to rzadko się zdarza. Częściej się wypychają, przesuwają, przekręcają, przeciągają, czkawkę mają. Na logikę. Dziecko w brzuchu nie puka mamie "haloo jest tam kto? odpukaj mi 2 razy jesli mnie słyszysz" ;) Poprostu się ruszają i my to odczuwamy.

Dziunka, Englein, taka_ja lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Magda86_0309 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z Wami w 16 tyg. Nadal męczą mnie nudności, dopóki jem, jest spoko, ale z kolei boję się, że za bardzo przytyję.

Mam takie pytanie natury technicznej do tych z Was, które w okresie ciąży są na L4 w pracy. Ja mam niestety taką pracę, że jest bardzo stresująca i lekarz od razu powiedział, że wypisze mi L-4. Pytanie dotyczy tego, że w tym miesiącu pieniądze powinien wypłacać mi już nie pracodawca tylko ZUS. Wynagrodzenie zawsze miałam wypłacane do 10-go, ale mój pracodawca często wysyłał przelew już na początku miesiąca (tak ok. 3-go). Na razie jednak z ZUS nic nie dostałam. Pytanie kiedy mogę się spodziewać? Znajoma mówiła, że jeśli dostarczam pracodawcy w terminie L4 to nie muszę się o nic martwić, bo on jest zobowiązany dostarczyć to do ZUS i ja nie muszę w tym celu nic robić, ale czy na pewno? Sorry, być może niektórym z Was wyda się naiwne moje pytanie, ale jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a przez moje samopoczucie w ciąży nie miałam nawet siły zapoznać się bliżej z tematem.

rrb7y10.png
  • Marpati Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Witam...u mnie szarowka , lekko kropi.

kurcze, jak wstaje do ubikacji w nocy po kilka razy ale przed godz. 4 to jest ok...ale jak tylko wstane po 4...czy jak dzis ok. 4.30 to miewam problemy z zasnieciem (a wstaje z mezem o 6.05 bo robie mu sniadanie itp). Jak ide do pracy na 8 to juz sie nie klade...wiec mam wrazenie,ze dzien zaczyna mi sie wtedy o 4.30 a nie o 6 :)
    Ech....

Pytanie techniczne do obeznanych w temacie:
    - ile czasu niemowle moze jechac samochodem w foteliku sam ( (4-5mies niemowle), wiem,ze sa specjalne gondole,gdzie dziecko moze normalnie lezec zamiast w foteliku ale mi chodzi o fotelik :)
    - czy sa jakies normy, zalecenia lekarzy od ja,iego wieku mozna latac z dzieckiem (niemowleciem) samolotem?

Czirisz, obstawiam ze to z wysilku.

Balladyna, mam nadzieje ze lezysz i odpoczywasz :) Co zreszta polecam wszystkim :)

Co do zoladkowych problemow, pare lat temu mialam spore proble z z zoladkiem, wtedy lekarz uczulal mnie,ze nawet u zdrowych ludzi mieta moze dodatkowo podrazniac scianki zoladka (blone sluzowa zoladka). Zalecal wtedy rumianek zamiast miety.
    1. W foteliku nie ma określonej ilości godzin ile małych może siedzieć, ważne aby co godzine/dwie zrobić postuj, aby zmienić pozycję. Trochę ponosić, nakarmić, przewinąć. Poza tym dziecko da Ci do zrozumienia, że mu nie wygodnie. My jeździliśmy praktycznie od zera na długie dystanse i mały dzielnie znosił, teraz gorzej bo z fotelika ucieka :/
    2. W teorii możesz latać z dzieckiem które ukończyło 7dni! W praktyce wygląda to inaczej, bo dziecko potrzebuje dokumentu. Nie wiem czy rodzisz w UK czy w Polsce, ale za granicą jest łatwiej. Po zarejestrowaniu umawiasz się na wizytę w ambsadzie, wypełniasz formy z ojcem dziecka i po +/- 2 tygodniach masz paszport tymczasowy na rok! Bez nr. Pesel. W Polsce gorzej to wygląda, bo masz obowiązek zarejestrować dziecko, zameldować, nadać pesel i z tym wyrabiasz dokumenty. Czasowo 2 miesiące lekko. Nie słuchaj tylko ludzi aby latać ze starszym dzieckiem, że strach malucha narażać na samolot. Im mniejsze dziecko tym lepiej, pierwszy lot syn miał 2,5 miesiąca. Najlepsza jak do tej pory podróż. Lecę za tydzień z dwuletnim synem i jestem chora na samą myśl.
    Tarczyca się o sobie przypomniała. Wynik z przed tygodnia 2,78, a miałam przed 1,7 :( mam brać normalnie euthyrox 25, a co drugi dzień 50. Boję się trochę o to bo wcześniejsza ciąże przez to straciłam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 11:14

sktjqhi.png
    rfpn987.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w nocy mdłości, ale postanowiłam nie wymiotować, bo potem mnie zoladek boli. Teraz tez leze i boje się wstać.

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda86_0309 wrote:
    Witam się z Wami w 16 tyg. Nadal męczą mnie nudności, dopóki jem, jest spoko, ale z kolei boję się, że za bardzo przytyję.

Mam takie pytanie natury technicznej do tych z Was, które w okresie ciąży są na L4 w pracy. Ja mam niestety taką pracę, że jest bardzo stresująca i lekarz od razu powiedział, że wypisze mi L-4. Pytanie dotyczy tego, że w tym miesiącu pieniądze powinien wypłacać mi już nie pracodawca tylko ZUS. Wynagrodzenie zawsze miałam wypłacane do 10-go, ale mój pracodawca często wysyłał przelew już na początku miesiąca (tak ok. 3-go). Na razie jednak z ZUS nic nie dostałam. Pytanie kiedy mogę się spodziewać? Znajoma mówiła, że jeśli dostarczam pracodawcy w terminie L4 to nie muszę się o nic martwić, bo on jest zobowiązany dostarczyć to do ZUS i ja nie muszę w tym celu nic robić, ale czy na pewno? Sorry, być może niektórym z Was wyda się naiwne moje pytanie, ale jeszcze nigdy nie byłam w takiej sytuacji, a przez moje samopoczucie w ciąży nie miałam nawet siły zapoznać się bliżej z tematem.

Kochana wszystko zależy jak duża jest firma w której pracujesz. Bo jeśli to duża firma (powyżej chyba 50 pracowników) to wynagrodzenie powinnaś mieć wypłacane nadal przez pracodawcę na takich samych zasadach jak do tej pory, natomiast jeśli to kilkuosobowa firma to płatności przejmuje ZUS i wtedy oni mają chyba 30 dni na wypłatę licząc od daty dostarczenia L4, czyli w praktyce trochę się czeka.

A ZUS zaczyna wypłacanie dopiero po 33 dniach zwolnienia, wcześniej płaci pracodawca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 11:17

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Ewa Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heej ;-) dawno mnie tutaj nie było ;-) widzę że maleństwa rosną zdrowo bardzo się cieszę. Dzisiaj zaczynamy 12tc. I stąd też moje pytanie... Jak Wasze brzuszki ?? Są już widoczne ??? Pozdrawiam ;-)

Ewa
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa wrote:
    Heej ;-) dawno mnie tutaj nie było ;-) widzę że maleństwa rosną zdrowo bardzo się cieszę. Dzisiaj zaczynamy 12tc. I stąd też moje pytanie... Jak Wasze brzuszki ?? Są już widoczne ??? Pozdrawiam ;-)

No właśnie o to samo pytałam Ewa, u mnie praktycznie nic, a jak u Ciebie?

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik to nawet nie dokladnie było takie pukanie, nie wiem jak to nazwać. Coś na pewno czułam ale co to nie wiem. Zobaczymy czy się powtórzy :-)

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też jeszcze nic nie widać, dziś jestem w normalnych spodaniach sprzed ciąży :D

Fipsik to jak ty czujesz, jak dziecko walnie głową w brzuch od środka (gdy hest mniejsze), kopnie nogą w niego czy łokciem (ja jest starsze)? U mnie to jest na początku ciąży delikatne puk puk "filmowe", potem łup łup "filmowe".
    Ale pozazdrościć, że u Ciebie Jagoda była na tyle kulturalna, że się tylko ocierała i wypychała, mnie dzieci normalnie waliły ile miały sił :)

Co do jazdy to z 4-5 miesięcznym bobasem jeździliśmy nawet po 5-6h, ale też były przerwy co ok. 2h na przewinięcie, karmienie, czasem jak nie spało to na zabawę i pokazanie gdzie jesteśmy itp. :)

Anita12 lubi tę wiadomość

• borsuk Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie poza oponką pod pępkiem nic więcej się nie ujawniło ;) Ale podbrzusze się zrobiło bardziej twarde niż zwykle :)

Ewa lubi tę wiadomość

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
‹‹ 340 341 342 343 344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ