X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Ewa Przyjaciółka

Wysłany: 5 września 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;-) wiadomo jak brzuszek się pokazuje to wiadomo, że rośnie prawidłowo
    My mamy prenatalne teraz 20 września. Po 5 tygodniach w końcu zobaczymy maleństwo.. To tak bardzo się ciągnie. ;-(

A co do brzuszka to wiecie rano jak wstanę to praktycznie nie widzę tego aż tak. Może czasami. Mój mąż mówi, że widać różnicę... Ale wieczorem wybija.. Tylko nie wiem czy to nie jest tak, że wiadomo zjem coś jakieś wzdęcia itd. Dlatego pytam, wiem, wiem szukam dziury w całym. Ale trochę się martwię.. Chociaż wiem że na to mamy jeszcze czas ;-)

Ewa
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa wiele z nas juz tu pisalo o tym ze brzuszek z rana jest mniejszy a "wybija" wieczorem. Sama tak mam ;) Szukalam tez troche po internecie na ten temat i bardzo duzo mam ma tak na poczatku ;)

Ewa lubi tę wiadomość

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • Dziunka Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśkalevel2 witaj :)
    Troszkę Was nadrobiłam :) w weekend wyjechaliśmy z mężem nad jeziorko i chyba zaczęłam czuć to słodkie przemieszczanie się w brzuszku..to moja pierwsza ciąża i pewności nie mam ale nigdy wcześniej czegoś takiego nie czułam a teraz od piątku codziennie wieczorem skupiam się na brzuszku i wyczuwam pojedyncze bulgotania, musiałam się wygadać bo na razie tylko mężowi powiedziałam :)
    paolcia ja ostatnio szukałam na vinted.pl i jest spory wybór, na lupkach szukam już od 2-3tyg i wszystkie są w rozm.od 38, póki co kupiłam 2x legginsy takie bardziej zimowe z luźną nie uciskającą górą..
    u mnie jak założę obcisłą bluzkę lub sukienkę to znajomi już zauważają brzuszek, więc chyba czas rozejrzeć się za spodniami bo pogoda już chyba nie będzie łaskawa na sukienki..
    magda86 tak jak napisała klarcia jest opcja że przez pierwsze 33dni zwolnienia może płacić Ci jeszcze pracodawca dopiero później ZUS ja niedawno byłam na chorobowym takim dłuższym ale z tego co pamiętam i pracodawca i ZUS z wypłatą za zwolnienie czekali do ostatniego dnia zwolnienia.. czasem jeśli wypadała to niedziela świadczenie dostawałam w piątek..także musisz uzbroić się w cierpliwość :)

f2w33e3kembcagk8.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Widać, że masz bardzo słabą pamięć. Połowę ciąży spędziłam na patologii ciąży, bo miałam uszkodzone narządy przez Jagodę. Nie pukała kciukiem jak do drzwi, waliła od razu z całej nogi albo łokcia. Niemniej czułam dokładnie, kiedy się przekręca, kiedy przeciąga a kiedy kopie. Nigdy nie pukała do okienka.
    Fipsik...normalnie prawie LEZE pod stolem czytajac Twoje posty :)
    Juz pare dni temu smialam sie do tableta,az pytal co takiego wyczytalam :)

Fipsik lubi tę wiadomość

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Englein Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marpati wrote:
    1. W foteliku nie ma określonej ilości godzin ile małych może siedzieć, ważne aby co godzine/dwie zrobić postuj, aby zmienić pozycję. Trochę ponosić, nakarmić, przewinąć. Poza tym dziecko da Ci do zrozumienia, że mu nie wygodnie. My jeździliśmy praktycznie od zera na długie dystanse i mały dzielnie znosił, teraz gorzej bo z fotelika ucieka :/
    2. W teorii możesz latać z dzieckiem które ukończyło 7dni! W praktyce wygląda to inaczej, bo dziecko potrzebuje dokumentu. Nie wiem czy rodzisz w UK czy w Polsce, ale za granicą jest łatwiej. Po zarejestrowaniu umawiasz się na wizytę w ambsadzie, wypełniasz formy z ojcem dziecka i po +/- 2 tygodniach masz paszport tymczasowy na rok! Bez nr. Pesel. W Polsce gorzej to wygląda, bo masz obowiązek zarejestrować dziecko, zameldować, nadać pesel i z tym wyrabiasz dokumenty. Czasowo 2 miesiące lekko. Nie słuchaj tylko ludzi aby latać ze starszym dzieckiem, że strach malucha narażać na samolot. Im mniejsze dziecko tym lepiej, pierwszy lot syn miał 2,5 miesiąca. Najlepsza jak do tej pory podróż. Lecę za tydzień z dwuletnim synem i jestem chora na samą myśl.
    Tarczyca się o sobie przypomniała. Wynik z przed tygodnia 2,78, a miałam przed 1,7 :( mam brać normalnie euthyrox 25, a co drugi dzień 50. Boję się trochę o to bo wcześniejsza ciąże przez to
    straciłam.

Dziekuje:)
    Zapytalam,bo rozwazalismy wczoraj ew.urloplatem po urodzeniu malucha.
    Samochod odpada,boza dlugo sie jedzie. Padlo wstepnie na samolot,jesli w ogole.
    Rodzic bede w UK i tu male bedzie mialo wyrabiany najpierw brytyjski paszport, z uwagi na fakt ze robi sie go szybciej (hmm...wlasciwie koresponxencyjnie). Polski, ze wzgledu na formalnosci zrobimy dopiero w Polsce, za jednym razem umiejscowiajac akt urodzenia (i unikajac wyrabiania tymczasowego jaki wydaje ambasada-przynajmniej takie informacje posiadam na te chwile w tej kwestii).

5fdazm9.png

• Englein Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    borsuk wrote:
    U mnie poza oponką pod pępkiem nic więcej się nie ujawniło ;) Ale podbrzusze się zrobiło bardziej twarde niż zwykle :)
    Ja mam dziwnie, pod biuste jakby jedna oponka mala (a nie mialam tak przed ciaza) ...odznaczona talia i ponizej pepka juz wybrzuszenie.
    No niestety posiadamtroche adprogramowych kg ale jed ak czuje, w ktorym miejscu pod pepkiem usadawia sie malenstwo.

Ja dzis zrobilam prze arsz przez centrum handlowe kolo pracy...w koncu w HM dorwalamdwiefaj e bluzeczki, jedna z mrotkim, druga z dluzszym rekawem. Cena mnie zszokowalam, tylko niecale £8. W szoku bylam jaki maja duzy wybor roznych spodni. Niemniej jeszcze nie mierzylam,bo mieszcze sie jeszcze w dwie pary jeansow, po domu w leginsach. Na razie jest ok.

5fdazm9.png

• borsuk Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula33 wrote:
    Miałam dzisiaj usg prenatalne. Przezierność karkowa 1,64, kość nosowa obecna, wszystkie narządy na swoim miejscu, półkule mózgowe symetryczne :) Maluch ma już 7,5 cm :) Płci jeszcze nie dało się uchwycić.
    U mnie brzuch jest bardzo leciutko zaokrąglony, widoczny tylko jak założę coś obcisłego. Nadal jestem z wagą 4 kg na minusie. Z córką w ciąży przytyłam 14 kg a teraz coś mi się wydaje, że będzie mniej. Mam o wiele szczuplejsze uda, biodra, pośladki a w pierwszej ciąży te części ciała powiększały mi się w pierwszej kolejności. Moja sylwetka jakaś taka bardziej męska się zaczyna robić. Może tym razem to chłopak będzie? Ogólnie cała zeszczuplałam tylko brzuszek się lekko powiększa.
    Bardzo się cieszę z takich dobrych wieści <3 Jeszcze tylko fotki brakuje ;)

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Witam sie po ciężkim weekendzie. W sobotę montaż nowej kuchni wieczorem do rodziców a niedziela rano wypad na grzyby a popoludniu ukladanie wszystkiego w nowych meblach. Wieczorem podałam na pysk nie mialam siły nawet do łóżka dojść. Dziś chyba organizm daje mi znak ze wczoraj przesadzilam i leżę jeszcze w łóżku i nie mogę sie podnieść z braku sił. Też czułam wczoraj takie puk puk i juz sama nie wiem czy to dziecko czy coś innego.

hchy43r8kkymthav.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja czuje wyraźnie pod wałem tłuszczu twardą piłkę :) ale to lekko kilka cm nad spojeniem, do pępka jeszcze daleko. Jutro zresztą się okaże na prenatalnych.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 5 września 2016, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do tego L4 to mi wypłaca pracodawca a mojej siostrze jak wyplacał Zus to miała zawsze na koncie po kilku dniach zakończenia danego L4

hchy43r8kkymthav.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Też miałam takie kropki, małe krwiaczki.

Tygodnie u nas mówią różnie. Ja JESTEM W 13 tygodniu, ale SKOŃCZONYCH mam 12 tygodni.

My jeździliśmy samochodem zgodnie z zaleceniami, 2h jechać, wyjąć nakarmić, przwinąć, dać chwilę wytchnienia, żeby "rozprostowało kości" i spwrotem na 2h do spania w aucie.

Co do ruchów dziecka, w tych wczesnych tygodniach można odczuwać jakby rybka pływała, jakby się coś ocierało o ścianki, pękające bąbelki, ruch czegoś obcego. Takie filmowe "pukanie" tak naprawdę to rzadko się zdarza. Częściej się wypychają, przesuwają, przekręcają, przeciągają, czkawkę mają. Na logikę. Dziecko w brzuchu nie puka mamie "haloo jest tam kto? odpukaj mi 2 razy jesli mnie słyszysz" ;) Poprostu się ruszają i my to odczuwamy.
    Fipsik, u mnie od 20 tygodnia to było dokładnie pukanie. Zaczęło się trzema puknięciami, później chwila przerwy i cztery puknięcia :) no a potem to co piszesz ale puknięcia były dość często :)

kark lubi tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Mamuśka Level2 :)

Z brzuszkiem to kiedyś też już pisałam. Moja spożywcza ciąża ładnie się uformowała już nie jest wiotkim wałem, ale większość boczków zeszła w przód. Jak założę coś obcisłego to jakbym była już na końcówce :D. Podejrzewam, że to wszystkie wnętrzności są w tej spożywczej, a dziecię po prostu niżej - tak jak na wklejonym zdjęciu.
    Szkoda, że nie mam dobrego porównania do tego co było wcześniej. Nie wiem czy zmieszczę się w tą sukienkę z której mam zdj z boku to bym pokazała. Swoją drogą teraz też muszę cyknąć ot tak na pamiątkę. Robiłam w 8t to zrobie teraz w 12t :)

Podobnie jak Ty Fipsik potrafię już wyczuć, ostatnio był to grejpfrut, ale teraz porównałabym do wielkości melona :D - ale tylko na stojąco, na leżąco nie ma szans

Przy kolejnej ciąży szybciej czuje się ruchy, bąbelki itp :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:29

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2016, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark ja bym już zostawiła ten ślubny zestaw, a kupiła ten rocznicowy. Ten w czerwone róże tylko na specjalne okazje, a rocznicowy na częstsze eleganckie imprezki :)

kark lubi tę wiadomość

• Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    U mnie 2 tygodnie temu było smyranie, teraz jest właśnie delikatne puk puk.
    Nie mówię, że cały czas, bo jak człowiek cały dzień zajęty, to ciężko to nawet zauważyć, ale rano czy wieczorem jak jestem cierpliwa to czuję :)

A na takie coś się natknęłam wczoraj wieczorem:
    6c1e297c3e7bea15.jpg
    Czyli to jednak nie jelita na naszym etapie :)
    U mnie na pewno jeszcze jelita pukają :)
    Super zdjęcia.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Fipsik, u mnie od 20 tygodnia to było dokładnie pukanie. Zaczęło się trzema puknięciami, później chwila przerwy i cztery puknięcia :) no a potem to co piszesz ale puknięcia były dość często :)

No nie wiem. Może to kwestia słownictwa. Dla mnie pukanie to palcami jak do drzwi i nielogiczne mi się wydaje, żeby dziecię pukało paluszkami. Może tak odczuwacie wczesne kopanie, choć dla mnie czucie kopnięć 3mm stópki w 13 tygodniu też jest nierealne. Co innego właśnie przemieszczanie się czy pchanie całym ciałem na którąś ze ścian macicy. Ale może i mnie zaskoczy dziecię i zacznie mnie kopać jeszcze we wrześniu. Nie nastawiam się na czucie ruchów przed 16 tygodniem, a już napewno nie kopnięć. Przynajmniej się nie zawiodę.

Wszystko przyjdzie w swoim czasie. Ruchy, poród.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:43

Anita12 lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamuśka level2 wrote:
    Witam wszystkie Oczekujące:)
    Tyle się naczytałam na tym forum, że postanowiłam się dołączyć- w końcu :)
    Ja mam za sobą 12 tyg + 5 dni.
    To moja druga ciąża. mam już córę 7 letnią ale czuję się po takiej przerwie jakbym była w pierwszej :D

w pierwszej ciąży praktycznie nie miałam żadnych objawów zero mdłości zero wymiotów itp. dopiero jak w 5 mies poczułam ruchy dziecka to dotarło do mnie że będę mamą ;)

No i tym razem jest podobnie raczej nie mam mdłości a jeśli już to sporadycznie wieczorami gdy zjem coś naprawdę ciężkostrawnego, także i tym razem zero wymiotów. A brzusio już lekko się zaokrąglił (na szczęście jeszcze spodnie są ok)

termin mam na 22 marca, może któraś z was też?
    Witaj :)

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ten dzien tez szaro- bury :/ I bardzo drażni mnie dzis moj brzuch... Caly czas czuje rozpychanie, ciagniecie, ucisk i ma dodatek jakies dziwne klucie od czasu do czasu. Raz nisko z lewej strony, raz jakby w szyjce macicy, raz jakby w pochwie... Pierwszy raz tak mam. Na dodatek jakos chyba krzywo spalam bo mnie bola plecy ale nie kregoslup tylo jakis miesien na dole z lewej strony ale to tylko jak sie rusze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2016, 14:45

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    ja czuje wyraźnie pod wałem tłuszczu twardą piłkę :) ale to lekko kilka cm nad spojeniem, do pępka jeszcze daleko. Jutro zresztą się okaże na prenatalnych.
    A ja się macam i macam i nic nie mogę wyczuć:/

Ewa lubi tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    No nie wiem. Może to kwestia słownictwa. Dla mnie pukanie to palcami jak do drzwi i nielogiczne mi się wydaje, żeby dziecię pukało paluszkami. Może tak odczuwacie wczesne kopanie, choć dla mnie czucie kopnięć 3mm stópki w 13 tygodniu też jest nierealne. Co innego właśnie przemieszczanie się czy pchanie całym ciałem na którąś ze ścian macicy. Ale może i mnie zaskoczy dziecię i zacznie mnie kopać jeszcze we wrześniu. Nie nastawiam się na czucie ruchów przed 16 tygodniem, a już napewno nie kopnięć. Przynajmniej się nie zawiodę.

Wszystko przyjdzie w swoim czasie. Ruchy, poród.
    Wiesz w 20 tygodniu, podkreślam, bo wcześniej to tylko jelita mi pukają :) pukanie to było, jakby dziecko ruszało ręką, a uderzyło mnie w brzuch trzy razy łokciem. To było dokładnie coś takiego. Albo kopało nogami a uderzało kolanem. No ja tak sobie to pukanie wyobrażam. No nie, że puk, puk to ja! :-)
    I zgadzam się całkowicie, że nie da się wyczuć kopania w tak wczesnej ciąży. Maluch jest za mały a warstw za dużo.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 5 września 2016, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie odnośnie spania, wiem, ze ten wątek już się pojawił kiedyś.

Czy można w ciąży (przynajmniej na tym etapie kiedy nie ma jeszcze brzucha, lub jest niewielki) spać na brzuchu?? Ja tak w zasadzie śpię na brzucho-boku (trudno mi to wyjaśnić, generalnie na brzuchu ale z jedną nogą podciągniętą do klatki na żabę i głową w bok), tak mi jest najwygodniej, ale nie wiem czy tak można?

Załączam zdjęcie z neta, bo mój opis jest mega dziwny.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/563902172af0.jpg

MatyldaG, Ewa, Paolina91, czirisz, taka_ja, Mimi86, borsuk lubią tę wiadomość

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
‹‹ 342 343 344 345 346 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ