WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Englein Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    pytanie też, co zrobisz z wiedzą o chorobie. Jeśli chcesz usunąć to jak najbardziej warto wtedy robić dalsze badania. Jeśli chcesz tylko wiedzieć, żeby się przygotować - ja bym poczekała do połówkowego.
    Terminacji nie bierzemy pod uwage, stąd zdanie męża żeby nie róbic harmony bo to nic nie zmieni.

Fipsik, chloet lubią tę wiadomość

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • male_m Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się zastanawiam nad stokke :) ale na razie odpuściłam wszelkie łażenia po sklepach bo to coś mega męczące jest szczególnie jak sama nie wiem co chcę. U nas na szczęście jakoś w połowie października są targi "dzieciowe" więc planuję się wybrać i wszystko w jednym miejscu obmacać :) nawet męża przekonałam że tak to jest szansa, że będzie musiał tylko jeden dzień poświęcić na oglądanie i wybieranie wszystkiego i już nie będzie musiał więcej po sklepach jeździć.

Co do fotelików to wydaje mi się że te 2 artykuły dość sensownie są napisane:

http://antoonovka.pl/2016/07/fotelik-samochodowy/
    http://antoonovka.pl/2016/07/fotelik-samochodowy-tylem/

Także może komuś się przydadzą.

noPip1.png

Synek, marzec 2017
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny. Ja ogłoszeniem, mam do sprzedania spodnie ciążowe z h&m, skinny, rozmiar 40 (ale wychodzi bardziej 38, mało rozciągliwy materiał). Jest jedna mała skaza na nogawce, prze zewnętrznym szwie poniżej kieszeni. Nie jest to dziurka bo nie prześwituje, po prostu taka mała wada z czarną nitką od spodu.
    Ogólnie portki jak nówka, noszone przez dwa miesiące. Na mnie są za małe. Kupiłam bo myślałam że jak jedne z h&m 40 pasują i pozostałe też będą a tu taka niespodzianka ;/ Cena 50zł razem z przesyłką. Jak ktoś będzie chętny to proszę na priv pisać.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/674e8c7c473b.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d6ab98e26130.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d1778085d278.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85b56b961af2.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c769d8eca38.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6dd125144787.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c772e8da3d17.jpg

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Wyniki sa w normie. Zawsze jakieś przesunięcia się znajda ale nie sa dużo mniejsze czy większe a normy sa normami. Każdy człowiek jest inny. Mi tez kilka parametrów zawsze wychodzi niżej niż powinno i lekarz mowi, ze to wszystko zależne od wieku płci wagi diety itp. Wiec nie ma się co martwic.

Co do becikowego to tak jest ograniczenie dochodowe. Jeżeli ma się dochód na osobę powyżej 1922 (rodzice plus dzieci/dziecko) to nie dostanie się 1000 zl. I papiery składa się w MOPS, OPS czy GOPS w zależności od przynależności. Do tego potrzeba multum papierkow. Ale jakich to już zależy od gminy. Na 500 na pierwsze dziecko dochód poniżej 800/osobe a na drugie i kolejne bez dochodu.

Z tego co ja wiem to to becikowe z MOPSu jest tym becikowym dodatkowym i wszystko co napisałaś się zgadza. Tego nie dostaliśmy, bo mamy za wysokie zarobki. Natomiast to becikowe, które się należy każdemu bez względu na zarobki dostaliśmy z Urzędu Gminy.

gl.
    Z

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, becikowe z mopsu jest tym głównym becikowym z gminy ale wszystkie formalności załatwia się w MOpS tak jak 1000 zł przez rok dla bezrobotnych. Bogate gminy, które mają własne środki są w stanie podarować rodzicom, którym urodziło się dziecko 1000 zł. Moja gmina nie ma takiej bonifikaty bo jest za biedna. Dodatkowym 1000 jaki można uzyskać jest ten który składa się przy składaniu wniosku o zasiłek rodzinny, ale to już przy dochodzie nie przekraczającym 674 na osobę.

Także aby dostać becikowe należy spełniać kryteria. Anita12 widocznie otrzymała tysiąc bez niczego bo Twoja gmina posiada na to środki.

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Nie, becikowe z mopsu jest tym głównym becikowym z gminy ale wszystkie formalności załatwia się w MOpS tak jak 1000 zł przez rok dla bezrobotnych. Bogate gminy, które mają własne środki są w stanie podarować rodzicom, którym urodziło się dziecko 1000 zł. Moja gmina nie ma takiej bonifikaty bo jest za biedna. Dodatkowym 1000 jaki można uzyskać jest ten który składa się przy składaniu wniosku o zasiłek rodzinny, ale to już przy dochodzie nie przekraczającym 674 na osobę.

Także aby dostać becikowe należy spełniać kryteria. Anita12 widocznie otrzymała tysiąc bez niczego bo Twoja gmina posiada na to środki.
    Dostałam w 2014 roku 1000 zł becikowego. A wszystko załatwialiśmy w Urzędzie Gminy, nie w MOPS. Nigdy nie byłam w MOPS i nawet nie wiem, gdzie jest :/ a nie byliśmy bo wiedzieliśmy, że nam się nie należy.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do becikowego na stronie UM Warszawa jest to http://www.um.warszawa.pl/node/5565 i tylko jeszcze jedno z 2009 o zaswiadczeniu lekarskim http://www.um.warszawa.pl/aktualnosci/po-becikowe-z-zaswiadczeniem-od-lekarza i tam jest informacja o dodatkowym zasilku do ktorego podejrzewam ze jest ta kwota max netto. No ale to tyle co wyczytalam

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 te 1000 zł o którym mówisz to określa powyższa ustawa a dokladnie art. 22a i 22b Art. 22a. 1. Rada gminy w drodze uchwały może przyznać zamieszkałym na
    terenie jej działania osobom jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia ich dziecka.
    2. Do zapomogi, o której mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów rozdziałów 4,
    6 i 7.
    3. Szczegółowe zasady udzielania zapomogi określa uchwała rady gminy.
    4. W związku z urodzeniem się jednego dziecka może być przyznana tylko jedna zapomoga.
    5. Wypłaty zapomóg finansowane są ze środków własnych gminy.
    Art. 22b. 1. Rada gminy, biorąc pod uwagę lokalne potrzeby w zakresie
    świadczeń na rzecz rodziny, może w drodze uchwały, ustanowić dla osób
    zamieszkałych na terenie jej działania świadczenia na rzecz rodziny inne niż określone
    w art. 2 pkt 1–3, 4 i 5.
    2. Szczegółowe zasady przyznawania świadczeń, o których mowa w ust. 1, oraz
    ich wysokość określa uchwała, o której mowa w ust. 1.
    3. Do świadczeń, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów rozdziałów
    4, 6 i 7.
    4. Wypłaty świadczeń, o których mowa w ust. 1, finansowane są ze środków
    własnych gminy.

severi lubi tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20032282255

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta sama ustawa mówi o becikowym a dokladnie rozdział 2a art 15b i dalsze.

Pracuje w pomocy społecznej. Wiem co z czym się je i wiem jakie są świadczenia. Twoja gminamogla sobie pozwolić na wypłacanie jednorazowego dodatku ale nie jest on jednorazowa zapomoga z tyt urodzenia się dziecka czyli potocznie zwanym becikowym

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Anita12 te 1000 zł o którym mówisz to określa powyższa ustawa a dokladnie art. 22a i 22b Art. 22a. 1. Rada gminy w drodze uchwały może przyznać zamieszkałym na
    terenie jej działania osobom jednorazową zapomogę z tytułu urodzenia ich dziecka.
    2. Do zapomogi, o której mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów rozdziałów 4,
    6 i 7.
    3. Szczegółowe zasady udzielania zapomogi określa uchwała rady gminy.
    4. W związku z urodzeniem się jednego dziecka może być przyznana tylko jedna zapomoga.
    5. Wypłaty zapomóg finansowane są ze środków własnych gminy.
    Art. 22b. 1. Rada gminy, biorąc pod uwagę lokalne potrzeby w zakresie
    świadczeń na rzecz rodziny, może w drodze uchwały, ustanowić dla osób
    zamieszkałych na terenie jej działania świadczenia na rzecz rodziny inne niż określone
    w art. 2 pkt 1–3, 4 i 5.
    2. Szczegółowe zasady przyznawania świadczeń, o których mowa w ust. 1, oraz
    ich wysokość określa uchwała, o której mowa w ust. 1.
    3. Do świadczeń, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się przepisów rozdziałów
    4, 6 i 7.
    4. Wypłaty świadczeń, o których mowa w ust. 1, finansowane są ze środków
    własnych gminy.
    Wiem, wiem, że tak też jest bo o tym czytałam. Ale pamiętam, że wtedy w 2014 roku się dowiadywaliśmy i było, że każdemu się należy. Poszłam teraz zapytać mojego M jak było i to samo mówi.
    No cóż pojedziemy do Gminy to się dowiemy jak to jest. Tu na forum opinie są sprzeczne :/

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli musiała przedstawić dochody to tak było to becikowe ale jeżeli przyszłaś do Urzedu Gminy i "wyszlas" z 1000 to jest zapomoga na którą gmina mogła sobie pozwolić i wypłaciła Ci to z własnych środków. Niestety nie kazda gmina ma tak dobrze

severi lubi tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ustawa i jednorazowej zapomodze jest jedną i od 2013 roku wprowadzone sa kryteria które w 2014 nie zostały zdjęte. Więc podejrzewam, że gmina ma swoje dodatkowe becikowe. Zdarzają się takie gminy. Ale tak jak mówię becikowe to główne jest przyznawane zgodnie z kryterium ale jest też dodatkowe 1000 które jest przyznawane przy zasiłku rodzinnym które jest dla rodzin ubogich.

severi lubi tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Jeżeli musiała przedstawić dochody to tak było to becikowe ale jeżeli przyszłaś do Urzedu Gminy i "wyszlas" z 1000 to jest zapomoga na którą gmina mogła sobie pozwolić i wypłaciła Ci to z własnych środków. Niestety nie kazda gmina ma tak dobrze
    No niestety tak łatwo nie poszło. Trzeba było złożyć masę dokumentów ale tym to już się mój M zajmował. W każdym razie nie było to zależne od zarobków bo byśmy nie dostali.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • severi Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli tak naprawde kazdy musi pochodzić u siebie żeby sie dowiedzieć ile skąd i z jakiego tytułu :)

kark lubi tę wiadomość

f2w39jcg7nkjwvn7.png
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziwna sprawa dlatego, ze wszystko jest pod jedną ustawę, ale nie mnie się w to mieszac.

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Unbelmoshed ma rację. O to becikowe z mops gops gdzie jest ten dochòd netto powyzej 1900 zl na kazdego czlonka rodziny mozna sie ubiegac przez rok od urodzenia dziecka.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 9 września 2016, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paolina91 wrote:
    Ale macie ambitne tematy ostatnio... Podziwiam! Ja sie witam w trzecim dniu z rzędu z bolacą glową!! Ile jeszcze? :/
    Sprawdz cz nie masz za niskiego cisnienia ja miałam bóle glowy przez tydznien codziennie i sie okazało wlasnie ze ciśnienie i kedna kawa dziennie na to pomaga z reguły

hchy43r8kkymthav.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Dziwna sprawa dlatego, ze wszystko jest pod jedną ustawę, ale nie mnie się w to mieszac.
    Mnie też dziwi to wszystko bo nawet wtedy się smialiśmy, że szkoda, że nasza Gmina nie jest taka bogata żeby nam dac dodatkowo 500 czy 1000 zł bo właśnie czytałam wtedy, że tak różnie dają w zależności od zasobów finansowych.

Może znajdę tę decyzję co dostałam pocztą, może tam będzie jakieś wyjaśnienie :) a jak nie to dowiem się przy okazji w Gminie.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Mimi86 Autorytet

Wysłany: 9 września 2016, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda faktycznie to nasza inessa :)

MatyldaG lubi tę wiadomość

maj- krótki protokół- 6 mrozaczków :)
    15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306

2r8rj48at734p213.png

‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ