X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • nataliad Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, my już dziś od 5.30 nie śpimy :)
    Dużo piszecie, czytam i czytam żeby nadrobić :)
    Co do kosmetyków i jedzenia to też uważam że wszystko i z umiarem. Moja córka od 3 tyg życia miała AZS i stosowalismy Atoperal. Teraz ma prawie 5 lat, jest zdrowa, kąpie się w plynach dla dzieci np z Lidla i jest ok. Do tego uwielbia wszelkie kapsułki, farbki do kąpieli z Rossmanna i cóż ja miałabym z nią zrobić? Chyba tylko zeswirowac jakbym była przewrazliwiona ;)
    Co do wózków to też podoba mi się x lander x cite. Trochę nie przekonuje mnie w nim brak amortyzacji. Marzę z kolei o Joolz Day ale cena powala. Co do bebetto i innych tego typu to do mnie nie przemawiają, bo za dużo ich jeździ :) zresztą mamy jeszcze trochę czasu i pewnie zdanie jeszcze się zmieni :)

@borsuk mogłabyś podać wymiary tych spodni?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2016, 10:42

atdcj48amxaz4754.png
    l22n8u69fcsicq3w.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monia99 wrote:
    z tego co wiem to nie, bo w ustawie nic o tym nie pisze tylko ze przysługuje osoba bezrobotnym, studentow i na umowach zlecenie dzielo , a moze po prostu dokument sie podpisuje ze ojciec sie zrzeka tego prawa wiem ze bylo naprawde bez problemów i nic on z pracy nie musial dowozic
    Tak by było najlepiej.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się dziewczyny w drugim trymestrze :-). Jeszcze tylko pół roku :-).

Czyli tak naprawdę to jeśli o to kosiniakowe chodzi to dalej nic nie wiem.

Anita12, kr0pka, Englein, m@rtynka, jenny88, chloet, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak ale jest tez zapis, który mówi o tym ze jeżeli jeden z rodziców ma prawo do zasiłku macierzyńskiego no z pracy to drugi rodzic go nie dostanie. Podejrzewam, ze maz Twojej koleżanki napisał oświadczenie, ze on nie bierze urlopu na dziecko czyli macierzyńskiego ( bo urlop ojcowski 2tyg to co innego) i ze będzie pracował. Wiec tym samym kolezanka otrzymała 1000zl.

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • befra Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli można napisać takie oświadczenie i wtedy się dostanie nawet jak mąż pracuje?

• chloet Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, witam się w 16 tc :) Miłego dnia wszystkim!

MatyldaG, Anita12, taka_ja, anuschka, kr0pka, Englein, kark, coffee, jenny88, Mimi86, Tosia 1981 lubią tę wiadomość

rqkqj11.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem to tez jeśli kobieta na macierzyńskim dostaje mniej niż 1000 to chyba państwo wyrównuje do tego 1000 zł. Koleżanka pracująca w urzędzie mówiła.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    unbelmished wrote:
    Tak ale jest tez zapis, który mówi o tym ze jeżeli jeden z rodziców ma prawo do zasiłku macierzyńskiego no z pracy to drugi rodzic go nie dostanie. Podejrzewam, ze maz Twojej koleżanki napisał oświadczenie, ze on nie bierze urlopu na dziecko czyli macierzyńskiego ( bo urlop ojcowski 2tyg to co innego) i ze będzie pracował. Wiec tym samym kolezanka otrzymała 1000zl.

A jeszcze mam takie pytanie. Jak jest z tym 500+ na drugie dziecko. Należy się jeśli nie ma ślubu?
    I dziękuję Ci za te wszystkie cenne odpowiedzi:)

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Paolina91 Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chloet wrote:
    Dzień dobry, witam się w 16 tc :) Miłego dnia wszystkim!

Ja nie wiem co ja mam z tym Twoim suwaczkiem ze zawsze widze na nim inne liczby haha. Dzis mi sie wyswietla 14 ;) Dobrze, ze juz pamietam ze my idziemy rowno ;P

Jak sie czujesz? Bo kurcze to juz 16 tydzien a do mnie wszystko wraca od kilku dni boli mnie glowa, znow mdlosci od czasu do czasu, brak sil a dzis to nawet po jednej kanapce polecialam na belta... No bosko!

taka_ja lubi tę wiadomość

11.02.2016r Aniołek <3
    dqpr3e5eimhdsuny.png
    dhi4gywlcufll5la.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Piękne słoneczko świeci od rana <3 My już zaliczyliśmy dziś weterynarza z naszym pieskiem. Pół nocy nie spaliśmy, biedny tak się męczył. Kaszel miał taki jakby coś w gardle zostało, ale na szczęście to tylko przeziębienie :D

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Należy się każdemu bez wyjątku na drugie i kolejne dziecko. Czy jest ślub z ojcem czy nie. Po prostu w rubryczce członkowie rodziny wpisujesz siebie partnera(ojca dziecka) i dziecko lub dzieci i składasz sam wniosek bez dodatkowych rzeczy. Przy śniadaniu również na pierwsze jest więcej załatwiania papierkow.

Anita12 lubi tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuschka, mam adzieje ze psina wyjdzie z tego jak najszybciej :)

Dzien dobry w sobote :)
    Pojechalam wczoraj z mezem na oddanie krwi (on oddawal :) ) i zgubilam moja ukochana ransoletke pandore...kurde nie moge przebolec:) najgorzej,ze juz dwarazy sie odpiela i spadla ale znalazlam. Powiedzialam,ze kolejnej nie chce :( czy dobre wiadomosci musza sie rownowazyc z tymi niefajnymi? Humor nadal skopany,...

Mimo,ze JA czuje ,ze bedzie corcia, i wstepnie imie/ dwa imiona wybrane- Kornelia Cristina...o tyle z imieniem dla synka mielismy problem i nie moglismy dojsc do wspolnego mianownika. Ale, coraz czesciej mi w pracy nadaja, ze wygladam na chlopca...wczoraj mnie olsnilo w tej stacji krwiodawstwa. Mezowi tez sie podoba...na razie wybrane Konrad i nie wiem jakie drugie lub Konrad Adam. W naszych rodzinach dzieciom daje sie po dwa imiona. O ile Cristina chce po mojej mamie ale w wersji ang. To z meskim drugim imieniem mielis y problem, bo po dziadkach nam nie pasowalo a mezu nie dosc,ze dlugie to i skomplikowane do wymowy tutaj :) do tego dlugie nazwisko, typowo polskie :)

Wozki, to ostatnio co ogladam w necie. Nastawiamy sie na 2 w 1 plus naprawde dobry fotelik. JakWas czytam i Wasze typy....to mam watpliwosci i coraz wiekszy metlik w glowie :) obstawialam xlandera...teraz podoba misie ten riko brano :) nie jestem zwolennikiem kupowania wozka za nie wiadomo jaka kwote i dla otoczenia, nie musi byc super lekki bo nigdzie wnosicgo nie bede. Ma byc wygodny dladziecka, z regulowana raczka, z raczej spora gondola i dobrym jakosciowo materialem, moze na pompowanych kolach....maz daje mi prawo wyboru, mowiaz,ze sie nie zna. Pewnie jakprzyjdzie co do czego to i tak bedzie wtracal swoje trzy grosze :)
    Powiedzcie, na co warto zwracac uwage?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2016, 11:00

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja napewno muszę zwrócić uwagę żeby był lekki i składał się do jak najmniejszych rozmiarów. Możecie coś polecić?

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 września 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odkąd zaczęłam 2 trymestr jestem mega śpiąca i zmęczona. Już w pierwszym miałam więcej energii :/

• coffee Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    befra wrote:
    Unbelmisched a powiedz mi jeszcze jak jest w przypadku tego tysiąca przez rok. Czy jak mąż ma stałą umowę o pracę to też się należy czy nie? W internecie są sprzeczne opinie a skoro w tym siedzisz to będziesz wiedzieć najlepiej.

Z tego co czytalam i zreszta rozmawialam tez z pracownikiem ZUS to nalezy sie 1000 zl przez rok, mozna powiedziec, ze praktycznie dla kazdego. Moja kolezanka w tym roku dostala(miala na okreslony przedluzony do dnia porodu) jej maz ma czas nieokreslony i sporo zarabia :)

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 10 września 2016, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak tylko Twojej koleżance wyplaca ZUS z racji tego, ze miała przefluzona umowę do końca ciąży i automatycznie tez nabywa prawo do urlopu rocznego. A 1000 zl fla bezrobotnych załatwię się w MOPS lub urzędach które wskaze gmina.

Paolina91, coffee lubią tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • coffee Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amortyzajca, wysokosc wozka, kola podobno lepsze pompowane, skladana raczka i my w zwiazku z tym, ze rodzimy w marcu nie potrzebujemy bardzo glebokiego gondoli ;)

xnw4s65g22n4tloi.png
    18.05.15 (*) Irenka
  • befra Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jeszcze nie wiem jak będzie wyglądać w moim przypadku, bo teoretycznie mam umowę do kwietnia więc bym się łapała na macierzyński z zusu a le problem taki że moja szefowi przechodzi na jakiś zagraniczny ZUS i nie wiem czy się wtedy zalapie. No ale właśnie z nia pisałam na FB i ma się dopytac księgowej :-)

• Englein Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    coffee wrote:
    Amortyzajca, wysokosc wozka, kola podobno lepsze pompowane, skladana raczka i my w zwiazku z tym, ze rodzimy w marcu nie potrzebujemy bardzo glebokiego gondoli ;)
    Raczej mialam na mysli dlugosc niz glebokosc. Srednio ilo miesieczne dziecko przeklada sie do spacerowki? Czy jesli maluch urodzi sie w pierwszej polowie mar a to lato jeszcze w gondoli czy juz w spacerowce? Dochodzi jeszcze kwestia indywidualnej wielkosci dziecka, wiem ale chodzi mi mniej wiecej, bo kompletnie nie mam rozeznania :)

5fdazm9.png

• Englein Autorytet

Wysłany: 10 września 2016, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    Ja odkąd zaczęłam 2 trymestr jestem mega śpiąca i zmęczona. Już w pierwszym miałam więcej energii :/
    Wlasnie to samo mowilam wczoraj d8 meza...pomijajac fakt,ze przez chwile mnie mdlilo i pare razy krecilo mi sie w glowie, to nie spalam tyle co teraz. Hmm

5fdazm9.png

‹‹ 381 382 383 384 385 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ