X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marynia991 wrote:
    To zależy od dziecka bo niektore jak mają 8 miesięcy to nawet siedzieć nie potrafią to wtedy jest bezsensu a sa dzieci ktore w tym wieku potrafią juz stać trzymając sie czegoś wiec wtedy dlaczego nie wlozyc go do chodzika? Ale to moje zdanie
    Tak, moja córcia jak miała 6 mc chodziła przy meblach mimo to nie zrobiłabym jej takiej strasznej krzywdy i nie wsadziła do chodzika, bo niestety ale dziecko w tym wieku nawet jak staje na nogi nie powinno być wkładane do tego typu sprzętu. Gdy moja Jagoda zaczeła tak wcześnie wstawać pani w przychodni od rechabilitacji nakłaniała aby jak najdłużej znajdować dziecku zajęcia na podłodze, odciągać uwagę od chodzenia.

Czarnuszka, Fipsik lubią tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/674e8c7c473b.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d6ab98e26130.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d1778085d278.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/85b56b961af2.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2c769d8eca38.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/6dd125144787.jpg
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c772e8da3d17.jpg

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia ja do prenatalnych mam jeszcze tydzień więc chyba też osiwieję ;)

Jako ze mieszkam na "młodym" osiedlu i wszędzie albo ciężarówki albo młode matki to nawet siè zastanawiam czy w akcie desperacji nie rzucić na forum osiedlowym pytania czy któras nie ma przypadkiem detektora i nie zechciałany uspokoić zeschizowanej sàsiadki ;)

Co do niani to jeszcze nie wiem ale monitor oddechu raczej kupimy

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zaczynam 13 tydzień.
    W środę prenatalne i boję się jeszcze bardziej bo dziś mi córcia znienacka skoczyła na brzuch. Tak mnie zabolało, że aż się popłakałam.

Doszedł mi strach czy cos się nie stało maleństwu. Niby dziecko jest dość mocno chronione ale kiedyś mi ktoś opowiadał jak jedna babka siedziała na parapecie i zsunęła tylko pupę z parapetu i poroniła. Nie wiem czy to prawda ale w głowie już myśli są.

Ewa lubi tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty. Jestem przekonana, że będą same pozytywne i oby tak było.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Marynia991 Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Też jestem zwolennikiem wrzątku chociaż widziałam ostatnio na allegro takie podgrzewacze razem z wyparzaczem.
    Ja mam obawy ze przy blizniakach jak zaplanuje mi cesarke wcześniej to wezmą je pewnie do inkubatorow i nie będę mogła od razu ich przystąpić do cycka :/ A żeby utrzymać pokarm będę musiała go pewnie odciagac laktatorem wiec jaki kolwiek na początek pasowało by mieć
    No w takim przypadku to pewnie że laktator się przyda od początku i pewnie tez bym go kupiła przed porodem na Twoim miejscu;)

hchy43r8kkymthav.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    Koleżanka urodziła w styczniu bliźniaki przez cesarkę i podstawiali jej dzieci do karmienia. Dwa tygodnie temu moja koleżanka urodziła synka przez cc, mąż się zajął po porodzie i też jej od razu przystawiał dziecko. Ponoć bardzo ważne jest, żeby w ciągu 2 godzin dziecko było przystawione do cycka, bo później może mieć mniejszy odruch ssania.
    Też bym tak chciała żeby mi dali od razu, ale np żona kuzyna co urodziła w tym roku bliżniaki, cesarka w 35 tygodniu okazało się ze dzieci miały bezdech i problem z pluckami i leżały w inkubatorach jeszcze jakiś czas. Karmili je mlekiem sklepowy strzykawka wiec potem zero odruchu ssania. Oba bez laktatora pokarm jej zanikl dlatego chcę się ubezpieczyć w razie czego. Jak nie będę chciały cycka to żeby chociaż z butli moje mleko jadly

Anita12 lubi tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• blekitna Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale chyba matkom wcześniej przed cesarka tak jak w przypadku bliźniaków podaje się sterydy na płucka.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • monia99 Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja monitor oddechu dostałam w spadku wiec juz mam i czeka sobie na dzidzie :) a reszte wyprawki bede powoli kjompletowac ale blizej konca roku na pewno :)

oar843r8zdpkzcfz.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! :*

Anita, mój pies też ostatnio skoczył na brzuch... bolał trochę, a ja cała w nerwach płakałam. Wzięłam nospę, dodatkową dawkę magnezu i leżałam. Na szczęscie z maluszkiem wszystko ok.

Co do niani, moniotru oddechu i laktatora to wszystko pożyczy mi szwagierka. Z niani będziemy korzystać tylko w Polsce bo tutaj mamy mieszkanie 2pokojowe to nie trzeba.

PILNE pytanie do dziewczyn które przchodzą, przechodziły INFEKCJE...

Biorę tabletkę codziennie wieczorem dowcipnie. Rano wypływają resztki (przepraszam że tak dokładnie) a w ciągu dnia coś wypływa bardzo wodnistego, można powiedzieć że sama woda. Czy któraś też tak miała? Boję się że to wody. Oczywiście do gin mogę zadzwonić po 13, a do szpitala nie mam po co jechać...

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te chodziki to trochę dziwna sprawa, tak wiem obecnie jest to prawie, że zakazane, bo problemy z bioderkami, ale w sumie odkąd pamiętam dzieciaki z mojego pokolenia (bracia, siostry i kuzyni) zawsze w takich chodzikach śmigali i żadne nie miało problemu. Czy to też już powód słabszych organizmów kolejnych pokoleń?

U nas szkoła rodzenia jest na pewno w szpitalach bezpłatna, ale trzeba być zameldowanym lub płacić podatki w Wawie. My się chcemy wybrać, dziś będę właśnie dzwoniła kiedy należy się zapisać, żeby trafić w odpowiedni termin. Planujemy zacząć od stycznia w różnych placówkach jest inaczej. Krótszą ilość tyg, ale po 3 godz. Ja jestem zainteresowana spotkania 2 dni przez 5 tyg po 45 min.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita też czasami mam schizę, bo często jak schodzę z łóżka podkulam nogi, albo jak siedzę to też mam mocno zgięta i czasami się ogarniam czy przypadkiem nie gniotę lokatora.

• misia_ Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuschka ja infekcje miałam dwa razy ale nie zauważyłam żeby coś wodnistego wypływalo u mnie to były raczej te resztki wymieszane z gęstym śluzem.. Ale może u Ciebie te tabletki inaczej działają, lepiej zapytać gin

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blekitna wrote:
    Ale chyba matkom wcześniej przed cesarka tak jak w przypadku bliźniaków podaje się sterydy na płucka.
    Podają podają ona tez dostała a mimo to coś było nie tak, ona podpala w ciąży i kto wie czy nie dlatego :/

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anuschka wrote:
    Hej dziewczyny! :*

Anita, mój pies też ostatnio skoczył na brzuch... bolał trochę, a ja cała w nerwach płakałam. Wzięłam nospę, dodatkową dawkę magnezu i leżałam. Na szczęscie z maluszkiem wszystko ok.

Co do niani, moniotru oddechu i laktatora to wszystko pożyczy mi szwagierka. Z niani będziemy korzystać tylko w Polsce bo tutaj mamy mieszkanie 2pokojowe to nie trzeba.

PILNE pytanie do dziewczyn które przchodzą, przechodziły INFEKCJE...

Biorę tabletkę codziennie wieczorem dowcipnie. Rano wypływają resztki (przepraszam że tak dokładnie) a w ciągu dnia coś wypływa bardzo wodnistego, można powiedzieć że sama woda. Czy któraś też tak miała? Boję się że to wody. Oczywiście do gin mogę zadzwonić po 13, a do szpitala nie mam po co jechać...

Jeżeli bierzesz pimafucin to jest to normalne bo te globulki się rozpuszczają i ich nadmiar musi wypłynąć.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • blekitna Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Podają podają ona tez dostała a mimo to coś było nie tak, ona podpala w ciąży i kto wie czy nie dlatego :/

Napewno. Każdy neonatolog jak osłucha dziecko odrazu rozpozna, która kobieta nawet tylko podpalała w ciąży a która nie.

relgtv73dmdqbogo.png
    relg3e3kdmuh56z5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matylda, mój syn też po cc trafił na godzinę do inkubatora, potem się go domagałam i nakarmiłam cycem. Myślę, że jak tylko dotrwasz trochę dłużej z maluchami w brzuchu i będzie z nimi ok to napewno pozwolą Ci karmić :)

Ja miałam i ręczny i elektryczny. Elektryczny ma zawsze regulację mocy, więc można zacząć od minimum, żeby nie wyssało cyców i, żeby mąż potem nie narzekał :P
    Po pierwszej ciąży później, po sn, później przyszedł nawał, więc byłam już w domu. Odciągałam troszeczkę ręcznym, bo nie było potrzeby więcej, miałam lekki nawał (odciągałam koło 20-40ml i już piersi były puste i "przyjemne").
    Po drugiej ciąży, po cc miałam szybciej nawał, meeega wielki, płakałam ze szczęścia, że mam elektryczny w szpitalu. Odciągałam z jednej piersi po 180ml, z drugiej tyle samo.

U mnie syn był tylko na piersi. Jak wychodziłam na kilka godzin to dostawał rozmrożone mleko odciągnięte z nawału z kubeczka albo łyżeczki, smoczkiem się krztusił :/ Dopajać można też własnym mlekiem, nie trzeba do tego butelki :)
    Miała tylko jedną butelkę mini na 120ml, jeszcze po córce i teraz też będzie mieć ją siostrzyczka, bo jest szklana, wyparzę ją, kupię nowy smoczek i gotowe :)

Ja nie kupowałam sterylizatora, ja nie garnek z wrzątkiem to można jeszcze użyć parowara, jeżeli ktoś ma :)

MatyldaG, Englein, Mimi86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też brałam pimafucin, ale nie miałam wodnistego śluzu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do chodzika to najprawdopodbniej wyrzucicie mnie z waszego wątku za tą wypowiedź, ale ja używałam przy obu dzieciach i przy trzecim też będę używać jeżeli wszystko będzie w porządku.
    U mnie dzieci oba stacjonarne - nieraczkujące, padłabym gdybym miała je nosić 24h/dobę bite 10-11 miesięcy aż same zaczną chodzić.
    Jak tylko na usg bioderek lekarka mówiła, że jest ok, pytałam czy mogę je w przyszłości wkładać do chodzika czy widzi jakieś przeciwwskazania.
    Miałam też pchacze, nie sprawdziły się, uciekały maluchom, dzieci się wywracały, nie chciały więcej próbować.
    Niby chodziki zaburzają równowagę, dzieci po nich później samodzielnie chodzą, a u mnie córka zaczęła chodzić w wieku 11 miesięcy, syn w wieku 10 miesiećy.

severi, MatyldaG, Englein, Dziunka, Mimi86 lubią tę wiadomość

• Aarizona Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator miałam elektryczny choc porarmu mialam bardzo mało wiec przezucilismy sie na butelki. Wyparzanie wrzatkiem. Za to podgrzewacz to jeden z cudow tegi swiata. W nocy trzymalam w nim wode i wlaczal sie na 15 min co jakis czas i cala noc woda byla ciepla tylko dostpac mleczka i gotowe. Ja jestwm anty chodzikom. Skoro dzicko nie unie chodzic to niech nie chodzi to tak jak z sadzaniem dziecka ktore nie umie usiasc. Do szkoly rodzenia chodzilam i bylam bardzo zadowolona bo pozadkuje to jakos caly powywracany i nadchodzacy czas.

Dzis moja corcia poszla pierwszy dzien do przedszkola i jak tu w ciazy sie nie denerwowac. Ledwo powstrzymalam lzy. W srode prenatalne. Czwartek gin. Co za tydzien.

Fipsik, m@rtynka, Mimi86 lubią tę wiadomość

860i2n0aa0kupyp7.png
‹‹ 390 391 392 393 394 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ