WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, ja mam nadzieję, że u mnie też nic się nie stało. Anuschka z tym psem to też straszne przeżycie.
    Ja biorę luteine tylko. Ale taka woda też zdarza się, że wypłynie, szczególnie rano. Wydawało mi się, że to normalne bo niby w ciąży jest więcej tego nawilżenia. A teraz jak piszesz to już sama nie wiem.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te chodzi to każdy mówi że złe i niedobre a i tak używa.. Porostu to jest wygoda. Zapewne sama będę używać bo też nie wyobrażam sobie noszenia takiego klocka :P gdyby to aż tak niebezpieczne było to by wogole tego nie produkowali.. U mnie w rodzinie wszystkie dzieci w tym biegaly i normalnie żyją i są zdrowe

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • julllla Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy można jeść ser Gran Padano? Wiem, że jest z mleka niepasteryzowanego ale podobno można jeść sery twarde z takiego mleka np. Parmezan. Wiecie coś na ten temat? Mam dziś ogromną ochotę zrobić obiad z tym serem :)

33w8k0j.png
  • anuschka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Dzięki dziewczyny, ja mam nadzieję, że u mnie też nic się nie stało. Anuschka z tym psem to też straszne przeżycie.
    Ja biorę luteine tylko. Ale taka woda też zdarza się, że wypłynie, szczególnie rano. Wydawało mi się, że to normalne bo niby w ciąży jest więcej tego nawilżenia. A teraz jak piszesz to już sama nie wiem.

Właśnie rano wypłynie resztki z tej tabletli, a w ciagu dnia coś jak woda...

Aniołek 03.2016 <3
    Dziewczynka 23.02.2017 <3
    Trzecia ciąża - tp. 28 listopad 2018 <3
  • befra Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aarizona wrote:
    Laktator miałam elektryczny choc porarmu mialam bardzo mało wiec przezucilismy sie na butelki. Wyparzanie wrzatkiem. Za to podgrzewacz to jeden z cudow tegi swiata. W nocy trzymalam w nim wode i wlaczal sie na 15 min co jakis czas i cala noc woda byla ciepla tylko dostpac mleczka i gotowe. Ja jestwm anty chodzikom. Skoro dzicko nie unie chodzic to niech nie chodzi to tak jak z sadzaniem dziecka ktore nie umie usiasc. Do szkoly rodzenia chodzilam i bylam bardzo zadowolona bo pozadkuje to jakos caly powywracany i nadchodzacy czas.

Dzis moja corcia poszla pierwszy dzien do przedszkola i jak tu w ciazy sie nie denerwowac. Ledwo powstrzymalam lzy. W srode prenatalne. Czwartek gin. Co za tydzien.

Ja miałam podgrzewacz ale zamiast niego koleżanka podrzucila mi pomysł z termosem. Wieczorem wlać sobie ciepła wodę i przez noc jak znalazl. Wystarczy wlać do butelki i zasypać mlekiem. U mnie się sprawdziło :-).

1a0db63d28.png + tydzień wg om
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 12 września 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ja dzisiaj na 16.30 wizyta. Czekam z niecierpliwością. Mi tez wczoraj cora skoczyła na brzuch troche pobolalo ale przestało. Zobaczymy co dzisiaj bddzie u lekarza.
    Moja cora zaczęła chodzić na przełomie 7-8 miesiąca a była dzieckiem z chodzika i nie wpłynęło to na nia negatywnie. Do chodzika wsadziłam ja jak miała 5 miesięcy bo już sama siedziała i podnosila się w łóżeczko na nozkach, a ze nie była chętna do raczkowania to wsadzałam ja do chodzika. Ja mogłam zrobić rozne rzeczy(wtedy byłam w trakcie studiów dziennych) a ona miała frajdę bo chodził grał swiecil. Ja uważam, ze nie ma on złego wpływu ani na bioderka ani na to kiedy dziecko zacznie chodzić. Każdy maluch rozwija się we własnym tempie ale to nie oznacza, ze jest słabszy. Kazda mama robi jak chce, ale z chodzikami to jest tak, ze dopóki jakiś lekarz czy ktoś nie powiedział ze chodziki sa zle to kazda nasza mama, babcia go uzywala. I dzisiaj jesteśmy normalni.

Mimi86 lubi tę wiadomość

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Englein Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Tak sobie szperam i szperam w tym necie od rana i znalazłam coś dzięki czemu przewijanie dzieciątka może być bardziej sprawne.

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30199283/

Może ameryki tym nie odkryłam, ale dla mnie jako przyszłej mamy, która urodzi pierwsze dziecko wydaje się być bardzo praktyczne :)
    Tez na to zwrocilam uwage (w necie), jeszcze mowilam do meza ze jak pojedziemy do Ikea obejrzec lozeczko to bym to chciala tez obejrzec.

Czarnuszka lubi tę wiadomość

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • margerit@ Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki, mam pytanie , czy to normalne ze bedać w 13 tyg ciazy moj brzuszek tylko minimalnie sie zaokraglil dołem? czytalam inne fora i troche sie zaczelam zastanawiac, bo dziewczyny pisza, ze w tych tyg juz maja widoczny brzuszek i to wyrażnie, hmmm, a może niepotrzebnie o tym mysle w taki sposób

• Englein Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blekitna wrote:
    U znajomych monitor oddechu wył bez powodu a dziecko oddychało.
    No wlasnie podobnote dwuplytkowe sa lepsze a jednoplytkowe potrafia sie wlaczac bez powodu.
    Ja jeszcze mysle...jeszcze nic mezowi nie mowilam bo jak na razie z detemtorem jest na nie...

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_ wrote:
    Te chodzi to każdy mówi że złe i niedobre a i tak używa.. Porostu to jest wygoda. Zapewne sama będę używać bo też nie wyobrażam sobie noszenia takiego klocka :P gdyby to aż tak niebezpieczne było to by wogole tego nie produkowali.. U mnie w rodzinie wszystkie dzieci w tym biegaly i normalnie żyją i są zdrowe
    Papierosy, alkohol i inne używki są szkodliwe a je produkują:) i wiele innych szkodliwych lub śmiertelnie szkodliwych rzeczy produkują.
    Mówienie, że nikomu nic nie jest jest zbyt ogólne. To nie jest kwestia samych bioderek czy kręgosłupa. Dziecko musi rozwijać sie w swoim naturalnym tempie. Nie wolno niczego przyspieszać. Jeśli dziecko pominie jakiś etap np raczkowanie, na pozór nic mu nie jest ale w parze z rozwojem fizycznym idzie rozwój mózgu i później takie dziecko może mieć np. problem z mową, koncentracją, nauką, pisaniem i całe mnóstwo innych...
    Dlatego my mimo, że Jagoda stanęła na nogi w wieku 6 mięsięcy robiliśmy tak, aby również przeszła etap raczkowania. A chodzik broń Boże.

Fipsik, coffee lubią tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    julllla z tym serem to nie wiem ale wydaje mi się, że powinno być OK, szczególnie jeśli będzie jakoś na ciepło ale ja się nie znam, ja go chyba nawet nigdy nie jadłam z resztą :D

margerit@ brzuch to sprawa bardzo indywidualna, zależy jaki masz przed ciążą, czy to pierwsza ciąża itp. U mnie praktycznie nie widać różnicy, póki co chyba tylko dalej spożywczy :)

julllla lubi tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • margerit@ Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krOpka no przed ciążą miałam troche jak to ujęłaś 'spożywczy" :-) to nie będę się niczym stresować, ważne że kruszynka jak na razie rozwija się prawidłowo:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Normalne, u mnie zaokrąglenie było 2 tygodnie temu, teraz już w obcisłych bluzkach widać ;)

Ja jakby moje dzieci były normalne - raczkujące albo używajace pchacza - to też bym nie używała, bo jak każda nowoczesna mama byłam anty nastawiona, nawet pierwsze mieliśmy kupiony pchacz, bo wszyscy mówią, że chodzik jest be to ja super mama nawet o nim nie myślę.
    Ale jak napisała unbelmished każde dziecko się inaczej rozwija i tego nie przewidzimy.

Podgrzewacz to cud techniki dla mam, które karmią butlą! Przy córze miała tylko 6 miesięcy pokarm, potem niestety musieliśmy się przestawić na mm i w nocy tylko wcisnąć guzik, zaraz było dzyń i już :D
    Z termosem też próbowaliśmy na początku, ale u nas nie wyszło.

Ja z córką chciałam chodzić na szkołę rodzenia, ale 8 lat temu wszystko było jakieś takie kulejące jeśli chodzi o ciążę i porody: znalazłam tylko jedną w promieniu 30km od mojego domu :/ Jeszcze zapisy były tylko 2 razy w roku, a że się zgłosiłam o miesiąc za późno to zostałam z książkami i ćwiczyłam sobie w domu :D
    Ale jakbym miała być teraz w pierwszej ciąży to napewno bym chodziła :)

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margerit@ wrote:
    Witam dziewczynki, mam pytanie , czy to normalne ze bedać w 13 tyg ciazy moj brzuszek tylko minimalnie sie zaokraglil dołem? czytalam inne fora i troche sie zaczelam zastanawiac, bo dziewczyny pisza, ze w tych tyg juz maja widoczny brzuszek i to wyrażnie, hmmm, a może niepotrzebnie o tym mysle w taki sposób

Ja uważam, że nie masz się czym martwić. Będąc w 13 tygodniu dzidzia ma przecież max 8 cm jak nie mniej. To jest tak samo jak z tyciem, jedne w 13 tygodniu mają już 2 kg na plusie inne mają 2 kg albo i lepiej na minusie w związku z wymiotami. Niektóre kobiety mają brzuszki spożywcze, często wpływ na większy brzuszek mają zaparcia i wzdęcia. Jedne kobiety będą na koniec ciąży miały duże brzuszki a drugie małe. Te które będą miały duże brzuszki mogą urodzić dzieciątka mniejsze od tych, które miały brzuchy mniejsze. A też nie będzie tak, że każdej z nas będą brzuszki rosły w jednakowym tempie. Te które rodzą 2 i kolejne dzieci mogą mieć szybciej widoczne brzuszki niż te, które są w ciąży z 1 dzieckiem. A jak ktoś ma mocne mięśnie brzucha bo np ćwiczył jeszcze przed zajściem w ciąże to też może dużo później być widać. Duży wpływ mają też czynniki genetyczne. Nie ma reguły moim zdaniem.

Fipsik, coffee lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • margerit@ Przyjaciółka

Wysłany: 12 września 2016, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Ja uważam, że nie masz się czym martwić. Będąc w 13 tygodniu dzidzia ma przecież max 8 cm jak nie mniej. To jest tak samo jak z tyciem, jedne w 13 tygodniu mają już 2 kg na plusie inne mają 2 kg albo i lepiej na minusie w związku z wymiotami. Niektóre kobiety mają brzuszki spożywcze, często wpływ na większy brzuszek mają zaparcia i wzdęcia. Jedne kobiety będą na koniec ciąży miały duże brzuszki a drugie małe. Te które będą miały duże brzuszki mogą urodzić dzieciątka mniejsze od tych, które miały brzuchy mniejsze. A też nie będzie tak, że każdej z nas będą brzuszki rosły w jednakowym tempie. Te które rodzą 2 i kolejne dzieci mogą mieć szybciej widoczne brzuszki niż te, które są w ciąży z 1 dzieckiem. A jak ktoś ma mocne mięśnie brzucha bo np ćwiczył jeszcze przed zajściem w ciąże to też może dużo później być widać. Duży wpływ mają też czynniki genetyczne. Nie ma reguły moim zdaniem.
    Dziekuje Ci bardzo za wyczerpująca odpowiedz:-) brzuszek wyrośnie, kiedy ma wyrosnąć:-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Jeśli dziecko pominie jakiś etap np raczkowanie, na pozór nic mu nie jest ale w parze z rozwojem fizycznym idzie rozwój mózgu i później takie dziecko może mieć np. problem z mową, koncentracją, nauką, pisaniem i całe mnóstwo innych...
    Dlatego my mimo, że Jagoda stanęła na nogi w wieku 6 mięsięcy robiliśmy tak, aby również przeszła etap raczkowania.
    Anita, mój syn siedział sam jak miał 5,5 miesiąca, chodził sam jak miał 10 miesięcy, po prostu wyrwał mi się z rąk na placu zabaw i popędził do konika bujanego. W między czasie nic nie robił, żeby chodzić czy stać - nie chwytał się mebli, nie podnosił w łóżeczku za szczebelki.
    Raczkować zaczął jak miał 14 miesięcy.
    Jakbym mu nie pozwoliła stawać z moją pomocą (trzymałam go pod pachami lub właśnie w chodziku gonił od 8 miesiąca) to pewnie by chodził w wieku 18 miesięcy, wtedy dopiero by było larmo pediatrów i wszystkich wokół, że jest niedorozwinięty i opóźniony :/

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Zalety płynące z raczkowania to:

umiejętność utrzymywania równowagi,
    poprawa sprawności ruchowej,
    wzmocnienie mięśni,
    nauka koordynowania wielu bodźców jednocześnie,
    kształtowanie właściwie układu kostnoszkieletowego,
    nauka poruszania się w przestrzeni, ocena odległości,
    umiejętność przemieszczania pozwalająca na poznanie nowych miejsc i przedmiotów, co wspomaga rozwój intelektualny,
    kształtowanie prawidłowego napięcia mięśni,
    wspomaganie rozwoju widzenia (blisko – daleko),
    koordynacja całego ciała,
    stymulacja rozwoju mowy."

Fipsik, Anita12, coffee lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    margerit@ wrote:
    Ja też jutro zaczynam 13 tydzień, a brzucha nie widać...jak się najem to mi spożywczy widać. :P
    Jak siedzę to mam jedynie delikatne wybrzuszenie nad spojeniem łonowym, ale tylko ja to zauważam, bo mój mąż nic nie widzi... ;)

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    "Zalety płynące z raczkowania to:

umiejętność utrzymywania równowagi,
    poprawa sprawności ruchowej,
    wzmocnienie mięśni,
    nauka koordynowania wielu bodźców jednocześnie,
    kształtowanie właściwie układu kostnoszkieletowego,
    nauka poruszania się w przestrzeni, ocena odległości,
    umiejętność przemieszczania pozwalająca na poznanie nowych miejsc i przedmiotów, co wspomaga rozwój intelektualny,
    kształtowanie prawidłowego napięcia mięśni,
    wspomaganie rozwoju widzenia (blisko – daleko),
    koordynacja całego ciała,
    stymulacja rozwoju mowy."

O boże, o boże, mam niedorozwinięte dzieci, bo najpierw chodziły, dopiero potem raczkowały. No i co ja teraz pocznę...?

MatyldaG, taka_ja lubią tę wiadomość

• MatyldaG Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jako dziecko nie raczkowalam, rodzice mowili ze poprostu zaczelam najpierw stawac w lozeczku a potem chodzic od razu i zyje :P moj brat to samo nie chcial raczkowac od razu łazić taki maluch i on już smigał w chodziku i tez mu nic nie jest. Ja szczerze dopoki nie napisalyscie to nie wiedzialam ze teraz sa takie opinie o chodzikach, czy moje dzieci beda w takich chadzac? nie wiem, ale nie mówie nie

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

‹‹ 391 392 393 394 395 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ