WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytałam ostatnio w książce, że w ciąży nie powinno się spać na prawym boku, bo jakaś żyła może cośtam być uciśnięta i efektem będą mdłości. Ale jak ktoś leży na prawym boku i nie ma mdłości, to moze nadal leżeć :D

Anuschka! Będzie dobrze, zobaczysz! Trzymaj się!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 12:53

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja osobiście nie miałam chodzika, livia zapitalala z pchaczem i chodziła na roczek już bardzo ładnie. Ale nie jestem przeciwna, nie znam przypadków żeby dziecko miało jakiś problemu z chodzeniem przez ten wynalazek. Mi po prostu nie był on potrzebny

201703012752.png
  • Nelus Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się przydał podgrzewacz do butelek do podgrzewania własnego mleczka ale do mm zdecydowanie lepiej zaopatrzyc sie w termos który trzyma taka samą temp 12h. Ja do teraz używam bo moja 2 letnia livia pije jeszcze mm raz w nocy/wczesnym rankiem. Wstawanie do kuchni w nocy nie jest dla mnie, tak samo jak czekanie 4min zanim się podgrzeje...Wolę zalać w sekundę i spać dalej

201703012752.png
  • Fipsik Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale naskorbałyście. Aż musiałam sobie zapisać, żeby niczego nie pominąć.

1. Chodziki - nie używałam i nie będe używać. Dziecko będzie siedzieć, kiedy usiądzie, raczkować kiedy zechce i chodzić kiedy zechce. Żadnych urządzeń do tego nie będę używać, natomiast pomagałam młodej ćwiczeniami, żeby nadrabiała aspekty, w których była do tyłu. (problem z raczkowaniem, gdy nogi są dużo silniejsze niż ręce np, zaburzenia motoryki mniejszej). Moja siostra jest "chodzikowa" i obecnie w każdej ciąży męczy się z rwą kulszową, tak samo po każdym większym wysiłku fizycznym, ponieważ chodzik zaburzył jej prawidłowy rozwój nerwów i mięśni obręczy miednicznej. Niby nic, jest normalna, ale trochę jej to przeszkadza w funkcjonowaniu, gdy w 3 ciąży musiała leżeć przez rwę a dwójką dzieci trzeba było się zająć. Nie wiemy tak naprawdę, jak chodzik wpłynie akurat na dane dziecko, więc uważam, że nie ma co ryzykować.

2. Monitora oddechu nie używałam i nie zamierzam, chociaż młoda miała bezdechy. Można sobie z nimi radzić bez monitora, natomiast gdy dziecko się dusi to klatka piersiowa wykonuje takie ruchy delikatne, żeby złapać oddech, że często wtedy monitory się nie włączają. Uważam, że to jest dobre, ale przy dzieciach chorych i wcześniakach. Jagoda na plecach i tak nie spała do 6 miesiąca życia, ponieważ cofający się pokarm mógł ją w ten sposób udusić. Na boku lub brzuchu wypływało wszystko na materac, a nie cofało się do płuc.

3. Biały szum nie pomagał, za to są darmowe aplikacje na telefon z szumami i młodej najbardziej podobał się odgłos pociągu. Także żadnych drogich misiów nie będę kupować.

4. Laktator cudowne urządzenie. Musiałam ściągać pokarm 6 tygodni i na ręcznym bym prawdpodobnie zrezygnowała z KP. Laktator mam Medeli.

5. Sterylizator do butelek i smoczków - kubek z gorącą wodą. Sprzęt pewnie najbardziej jest przydatny, gdy się karmi tylko mm i jednak tych buetelek się nazbiera w ciągu doby.

6. Elekrycznej niani nie mamy, bo młoda się wychowała na dwóch pokojach. Teraz będzie duży dom, nie obraziłabym się, jakby ktoś nianię sprezentował, ale czy sama kupię to nie wiem. Kwestia rozważenia.

7. Do szkoły rodzenia nie uczęszczałam z racji wykształcenia i doświadczenia, ale uważam że dla osób, które mało wiedzą na temat dzieci i porodu to jest bardzo ważna sprawa, przede wszystkim właśnie pierwsza pomoc przedmedyczna, jak prawidłowo nosić dzieci, etc. Akurat co do fizjologii i fizjoterapii dzieci polecam Zawitkowskiego, pokazuje nawet jak prawidłowo kąpać, podnosić, odkładać, nosić, odbijać, żeby dziecka nie ciągnąć, nie wyginać, tylko żeby było w naturalnej pozycji. Dzięki prawidłowemu noszeniu dziecka często można uniknąć potem rehabilitacji i fizjoterapii. A patrząc po rodzinach, znajomych a nawet naszym forum wrześniówek dużo dzieci chodzi na rehabilitację z różnych powodów, których możnaby uniknąć. Nie były chore czy coś, ale musiały być wspierane rehabilitacją w prawidłowym rozwoju.

m@rtynka, Anita12, Englein lubią tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Balladyna Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale się: Przyszedł mi dzisiaj stanik z aliexpress do karmienia i jestem w cyckowym raju. W końcu nic nie uciska, nic nie ugniata.

MatyldaG, Englein, Marynia991 lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie, czy jesteście w stanie polecić jakiś krem na rozstępy, ale w miarę bezzapachowy. Ja kupiłam jakiś naturalny na bazie masła kakaowego i oleju migdałowego, ale niestety tak intensywnie pachnie, że jak się raz nim posmarowałam to się musiałam umyć, bo zapach mnie mdlił. Polecicie coś?

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    O boże, o boże, mam niedorozwinięte dzieci, bo najpierw chodziły, dopiero potem raczkowały. No i co ja teraz pocznę...?

Ja tego nie powiedziałam :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2016, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuschka musi byc dobrze, spokojnie.

Umiejetne dopasowania do chodzika to chyba głównie o to biega z tymi problemami. Tak jak kark pisze aby nie wisiało, bo to obciąża.

Ogolnie zalecaja spanie na lewym boku, ale z tego co pamietam istotne jest to bodajże od 20 tyg (?). Na prawym albo na plecach odradzaja, bo wtedy jakas żyła może uciskać.

kark lubi tę wiadomość

• misia_ Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    Papierosy, alkohol i inne używki są szkodliwe a je produkują:) i wiele innych szkodliwych lub śmiertelnie szkodliwych rzeczy produkują.
    Mówienie, że nikomu nic nie jest jest zbyt ogólne. To nie jest kwestia samych bioderek czy kręgosłupa. Dziecko musi rozwijać sie w swoim naturalnym tempie. Nie wolno niczego przyspieszać. Jeśli dziecko pominie jakiś etap np raczkowanie, na pozór nic mu nie jest ale w parze z rozwojem fizycznym idzie rozwój mózgu i później takie dziecko może mieć np. problem z mową, koncentracją, nauką, pisaniem i całe mnóstwo innych...
    Dlatego my mimo, że Jagoda stanęła na nogi w wieku 6 mięsięcy robiliśmy tak, aby również przeszła etap raczkowania. A chodzik broń Boże.
    No tak tylko że papierosy, alkohol i inne swinstwa są zakazane do lat 18 a chodzikow jeszcze nikt nie zabronił ;)
    Przecież wiadomo że półrocznego dziecka do chodzika nie wsadze,bo wtedy jest etap śiadania a nie chodzenia nawet jeśli dziecko jest bardzo silne to trochę za wcześnie żeby go dać w chodzik,raczej też nikt nie mówił o pomijaniu etapu raczkowania,bo dziecko musi przejść wszystkie etapy i zresztą przecież w tym chodziku nie siedzi cały dzień, np moja kuzynka dziecko do chodzika wkładala jak już umiało chodzić, samo wstawać tylko jeszcze się chwialo i potrzebowało chodzić za ręce wiec jak gotowala obiad do hyc do chodzika i nie myślała że gdzieś sama wstanie pójdzie i nabije guza. Więc wszystko jest dla ludzi tylko w granicy rozsądku i z umiarem ;) zresztą każdy wychowuje po swojemu :D

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem, ze nie na temat, ale googlam i googlam i nic, a Wy tu wszystko wiecie. To może wiecie jak się nazywa jakiś nurt sztuki/filozoficzny gdzie sam twórca dzieła jest uważany za dzieło sztuki?

Misia ❤ 25.03.2017
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie żyła główna dolna, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa a jeśli jest na nią nacisk to może to zaburzyć prawidłowe krążenie krwi w naszym organizmie a co z kolei może powodować słabe dotlenienie płodu. U nas jako u kobiet w ciąży może ten ucisk powodować bóle głowy a nawet omdlenia.
    W udzielaniu pierwszej pomocy też zaleca się położyć kobietę ciężarna na lewym boku. Dlatego ja już teraz staram się spać głównie na lewym boku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 13:22

8599s65gh4yz6p0q.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna wrote:
    Pochwale się: Przyszedł mi dzisiaj stanik z aliexpress do karmienia i jestem w cyckowym raju. W końcu nic nie uciska, nic nie ugniata.

Podeślij link poproszę ładnie :) też zerkałam na alie a zawsze warto mieć coś już "sprawdzonego"

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • borsuk Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna wrote:
    Podeślij linka :)

Mama cudownego Wojtka (10.03.2017 <3)
    mhsvj44jj2ebmsak.png
    Strata w 11tc- poronienie zatrzymane 2.04.19😪
  • Englein Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia wrote:
    Dziewczyny, mam pytanie, czy jesteście w stanie polecić jakiś krem na rozstępy, ale w miarę bezzapachowy. Ja kupiłam jakiś naturalny na bazie masła kakaowego i oleju migdałowego, ale niestety tak intensywnie pachnie, że jak się raz nim posmarowałam to się musiałam umyć, bo zapach mnie mdlił. Polecicie coś?
    Olej migdalowy, najzwyklejszy, nie ma zapachu.

uzywam na zmiane z Pqlmersem ale zaczyna mi w nim przeszkadzac wlasnie zapach.

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kr0pka wrote:
    Podeślij link poproszę ładnie :) też zerkałam na alie a zawsze warto mieć coś już "sprawdzonego"

Kosztuje grosze, wzór trochę infantylny, ale mi wszystko jedno. Materiał jest swietny. Dodatkowo przyszła mi przedłużka do zapięcia z tyłu, gdybym potrzebowała.
    https://www.aliexpress.com/item/Pregnant-Underwear-Maternity-Nursing-Bra-Front-Button-Tank-Women-s-Front-Hasp-Wirefree-Pregnant-Breastfeeding-Pregnancy/32696470572.html?spm=2114.13010608.0.76.lOBFf6

kr0pka lubi tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
  • Englein Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna wrote:
    A ja sie wlasnie zastanawialam ostatnio w sklepie,czy mupic sportowy czy juz do karmienia.

Konradek ur.7 grudnia 2016 r. - 1055g - 27w 1d
    5fdazm9.png

Nasz Mały Wielki Cud 7 tc. 1 dz,{*} 9.12.2015
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tego spania na lewym boku - no staram się.. Ale nie wyrobię tak całej nocy i codziennie, nawet z poduszką. Dziś w nocy się obudziłam, wygrzebałam spod niej i przewaliłam pod plecy a sama się walnęlam na prawy bok ;/

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia_ wrote:
    No tak tylko że papierosy, alkohol i inne swinstwa są zakazane do lat 18 a chodzikow jeszcze nikt nie zabronił ;)
    Przecież wiadomo że półrocznego dziecka do chodzika nie wsadze,bo wtedy jest etap śiadania a nie chodzenia nawet jeśli dziecko jest bardzo silne to trochę za wcześnie żeby go dać w chodzik,raczej też nikt nie mówił o pomijaniu etapu raczkowania,bo dziecko musi przejść wszystkie etapy i zresztą przecież w tym chodziku nie siedzi cały dzień, np moja kuzynka dziecko do chodzika wkładala jak już umiało chodzić, samo wstawać tylko jeszcze się chwialo i potrzebowało chodzić za ręce wiec jak gotowala obiad do hyc do chodzika i nie myślała że gdzieś sama wstanie pójdzie i nabije guza. Więc wszystko jest dla ludzi tylko w granicy rozsądku i z umiarem ;) zresztą każdy wychowuje po swojemu :D

Może nie uwierzysz, ale moja sąsiadka wkłada dziecko 6 miesięczne, które nie siedzi właśnie do chodzika. Na czas nie wiem czy długi czy krótki, ale musi zrobić obiad, posprzatać, zrobić podłogi, kurze, wykąpać się, etc..

nie każdy niestety robi to z rozumem i umiarem :(

Anita12 lubi tę wiadomość

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    A ja sie wlasnie zastanawialam ostatnio w sklepie,czy mupic sportowy czy juz do karmienia.

Mi w sportowych nie było bardzo wygodnie. A tak będzie od razu na czas karmienia.

Misia ❤ 25.03.2017
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzcie na grubasa! :D

25fde07d6d7afaf1med.jpg

Czarnuszka, kr0pka, nataliad, Paolina91, Ewa, Fipsik, Marrtusia, MatyldaG, m@rtynka, Magdzia88, Anita12, taka_ja, Englein, Dziunka, Mimi86, coffee lubią tę wiadomość

Misia ❤ 25.03.2017
‹‹ 393 394 395 396 397 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ