WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • misia_ Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Może nie uwierzysz, ale moja sąsiadka wkłada dziecko 6 miesięczne, które nie siedzi właśnie do chodzika. Na czas nie wiem czy długi czy krótki, ale musi zrobić obiad, posprzatać, zrobić podłogi, kurze, wykąpać się, etc..

nie każdy niestety robi to z rozumem i umiarem :(

A to bez przesady jak nie siada to znaczy że ma za słaby kręgosłup i już sobie wyobrażam jakie powyginane siedzi w tym chodziku..Takie małe nie chodzące to do kojca nasypac miskow i niech się tam tarza :D gorzej już z takim prawie chodzącym chcącym zwiedzać świat.. Wtedy już nie wysiedzi tak grzecznie

zud3vfxmupr3rb8d.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej już staniki do karmienia ? Ja z tym poczekam jeszcze długo bo wydaje mi się, że ten biust jeszcze trochę urośnie a jak już się pojawi pokarm to już w ogóle cycki będą większe.

8599s65gh4yz6p0q.png
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurcze ale u Ciebie już widać... u mnie praktycznie nic, w weekend powiedzieliśmy o ciąży teściom i była tam też żona mojego szwagra to była w szoku i powiedziała, że u mnie nic nie widać.

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • Klarcia Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Englein wrote:
    Olej migdalowy, najzwyklejszy, nie ma zapachu.

uzywam na zmiane z Pqlmersem ale zaczyna mi w nim przeszkadzac wlasnie zapach.

No ja właśnie mam chyba Palmers i ten zapach jest zbyt intensywny.

0d1ydqk3xgnfcnk4.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie nie da się już ukryć. Moja mama miała maleńki brzuszek do 9 miesiąca, więc ja chyba pokutuję :P

Misia ❤ 25.03.2017
    Ciąża biochemiczna 05.03.2018
  • Anita12 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kark wrote:
    O boże, o boże, mam niedorozwinięte dzieci, bo najpierw chodziły, dopiero potem raczkowały. No i co ja teraz pocznę...?
    Czasami tak bywa, że dziecko samo ominie jakiś etap i trudno, nic się nie poradzi. Mojej kuzynki córka też nie raczkowała.
    Chodzi tylko o to, aby celowo dzieciom nie przeszkadzać w ich naturalnym rozwoju. Nie przyspieszać tempa. Wiesz, są takie mamy, którym się spieszy, etc

Czarnuszka lubi tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • malaczarna07 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klarcia wrote:
    No ja właśnie mam chyba Palmers i ten zapach jest zbyt intensywny.

ja mam palmers i mi zapach w ogóle nie przeszkadza, nawet powiedziałabym, że fajny i mi się podoba ale ja jestem kakaowy joe :P

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Jej już staniki do karmienia ? Ja z tym poczekam jeszcze długo bo wydaje mi się, że ten biust jeszcze trochę urośnie a jak już się pojawi pokarm to już w ogóle cycki będą większe.

Ja nie mieszczę się w zaden z moich staników. Więc bez sensu kupować większy. Już wolałam kupić, skoro i tak coś musiałam, taki z opcją do karmienia.

Misia ❤ 25.03.2017
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna super :) Ja mam podobny brzusio :)
    Zapewne i Wy zwracacie uwagę na ulicy czy w sklepie na kobiety w widocznej już ciąży a konkretnie na ich brzuszki - kształty tych brzuszków są przeróżne. Jedne mają już od biustu kulkę, inne jakby od samego pępka im tylko odstawały. Kiedyś kiedyś myślałam, że wszystkie ciężarne mają taki sam kształt brzuszka a tu jednak okazuje się, że nie :)

A widzisz Balladyna w takim razie rozumiem dlaczego już :) Ja nie muszę na razie kupować bo mieszczę się w swoje staniki. Puki co to z małego A zrobiło mi się duże A :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2016, 13:46

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    blekitna wrote:
    Moja zamiast raczkować siadała po turecku i skakała, potem wstawała a potem raczkowała. Stała szybciej niż raczkowała. Zaczęła chodzić zanim skończyła 1 rok. Teraz nawet za szybko czasem biega :D

Ja mam widoczny już od samego rana brzuszek. A muszę go trochę przymaskować. Ale zaraz zacznę olewać nie będę się wstydzić w pracy, że jestem w ciąży.
    U mnie też tak było, że jak miała 6 mc stanęła na nogi, zaczeła chodzić przy meblach ale też i raczkować. Jak miała 11 miesięcy i 2 tyg to zaczeła sama chodzić.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:

A widzisz Balladyna w takim razie rozumiem dlaczego już :) Ja nie muszę na razie kupować bo mieszczę się w swoje staniki. Puki co to z małego A zrobiło mi się duże A :)

Ja miałam zawsze C, a teraz mam D i bardzo mi się gniotą piersi w tym mniejszym rozmiarze i boli. A teraz sobie kupiłam z myslą o karmieniu, już takie większe. Teraz mam na sobie właśnie jeden z tych aliexpresowych i jest jeszcze miejsce gdyby coś mi urosło, ale te staniki mają dużo pasków regulacji i można sobie manewrować w miarę dowolnie. I ogromny plus, ze przyszła ta część gdzie mogę tez obwód powiększyć i już widzę, ze się przyda :D

Misia ❤ 25.03.2017
  • Balladyna Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przyszły mi tez spodnie ciążowe, rozmiar L (gdzie normalnie jestem M) i jakieś takie obcisłe mi się wydają w biodrach :/

Misia ❤ 25.03.2017
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja najpierw raczkowała , a dopiero potem siadała. Od urodzenia nic tylko się ruszać, ruszać, ruszać. Sama chodziła mając 9 miesięcy i 9 dni. Od 6 miesiąca musiała mieć łóżeczko turystyczne, bo przez sen raczkowała i waliła głową w szczeble. Tak samo ze wstawaniem, nawet spać nie umiała bez ruchu :)

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MatyldaG wrote:
    Ogolnie to chyba kazda z nas sprawdzi wszystko tak naprawde na sobie. Moja tesciowa np ostatnio przyszla do mnie i mowi ze w dzien dobry tvn byla jakas Pani pediatra i powiedziala ze niemowle do spania trzeba klasc na plasko na plecach, ze nie moze spac na boku ani na brzuchu i zebym cos o tym poczytala... dla mnie to bzdura bo jak mi sie dziecko bedzie usypiac tylko na brzuchu to go na sile na plecy nie bede przekladac. I te wszystkie opinie niby wielkich lekarzy mnie poprostu nie przekonuja.
    Co do tego to opinie lekarzy są różne. Ja na przykład wolałam jak mi mała spała na boku, bo byłam spokojniejsza, że jak jej się uleje to się nie udusi. I starałam się ją układać na zmianę na bokach. Nie wiem, czy dobrze robiłam ale wydawało mi się to bezpieczniejsze.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jak się niemowlę będzie kładło cały czas na plecach to przecież będzie miało spłaszczoną główkę ? Ja myślę raczej by przekładać dziecko raz z jednej strony, raz z drugiej, troszkę na brzuszek by główka była ładna.

Fipsik, Anita12 lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    severi wrote:
    Ja troche nie rozumiem jednego. Mowa jest o tym ze chodziki bee bo zmusza sie dziecko do chodzenia jak raczkuje. Zaburzajac prawidłowy rozwój dziecka. Ale jak dziecko chodzi zmuszacie go do raczkowania? Co nie jest troche odwrotne do tej teori ze dziecko powinno sie rozwijac wedlug swoich potrzeb? Bo jesli dziecko czuje sie na silach i ma potrzebe chodzenia to raczej nie zmusza sie do tego tylko tego potrzebuje, tak sie rozwinęło. Moze okaże sie jakimś strasznym brakien nie wiedzy ale chcialabym zrozumiec o co chodzi. Bo w sumie 3/4 osob jak nie wiecej ktore znam poruszalo sie na chodziku i rozwiniete sa prawidłowo, nie maja zadnych wad ktore wymieniacie a juz sa dorosle
    Najczęściej przyczyną tego, że dziecko wstaje na nogi tak wcześnie jest wzmożone napięcie mięśniowe dlatego należ, nie zmuszać, ale zachecać do tego, aby nie było w pionie. Ono nie jest na to gotowe. Trzeba wynajdywac mu takie zajęcia, które zainteresują je w parterze i wywołaja chęć do raczkowania.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Balladyna wrote:
    U mnie na pedagogice chodziki były przedstawiane jako zło najgorsze. Widziałam zdjęcia dzieci z pokrzywionymi stopami i udami. I takie, które nauczyły się chodzić na palcach i potem nie umiały normalnie.
    Jestem bardziej niż pewna, ze moje dziecko nigdy nie wsiądzie do chodzika.
    U mnie na pedagogice było to samo. Tutaj chodzi o świadomość rodzica.

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Ale jak się niemowlę będzie kładło cały czas na plecach to przecież będzie miało spłaszczoną główkę ? Ja myślę raczej by przekładać dziecko raz z jednej strony, raz z drugiej, troszkę na brzuszek by główka była ładna.

Ja właśnie nie kładłam prawie w ogóle na plecach i miała cały czas śliczną okrągłą główkę :) i pośladki :D Znajoma przyszła, to jej mała ponad pół roku tylko na plecach to i głowa z tyłu płaska i dupka też.

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • m@rtynka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do chodzika to moja młoda dostała od teściowej, ale ja jej nie wkladałam bo córka raczkowała i chodzik ja blokował. Więcej uzyskała raczkując, miała większą swobodę. Podobno mój mąż i jego brat mieli chodziki. Fakt jest taki, że nie mieli za dziecka żadnych problemów z kręgosłupem ani postawą.
    Ja raczej nie będę używać.

17u93e5ep5g57u5f.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 12 września 2016, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    Ja właśnie nie kładłam prawie w ogóle na plecach i miała cały czas śliczną okrągłą główkę :) i pośladki :D Znajoma przyszła, to jej mała ponad pół roku tylko na plecach to i głowa z tyłu płaska i dupka też.

No widzisz :)
    Ja uważam, że niektóre kobiety mają od razu instynkt macierzyński, intuicję i wiedzą co mają robić a inne są jakby niedomyślne. Moja znajoma z którą nie mam kontaktu, jedynie fb, ma córkę, która w październiku będzie miała rok. Widząc zdjęcia małej na fb gdy miała tak 5-7 miesięcy juz na tych zdjęciach widziałam, że coś ta jej mała dziwnie wygląda. W porównaniu do innych koleżanek dzieciaczków, które mniej więcej w tym samym czasie 5-7 miesięcy na zdjęciach wyglądały na żywe, energiczne dzieci wyglądała na taką bezwładną. Samo to w jaki sposób ją trzymali na rękach a wręcz podtrzymywali było dla mnie dziwne. Ostatnio jakiś miesiąc temu dowiedziałam się od jednej z koleżanek, że właśnie ta córeczka tej mojej znajomej ma słabe napięcie mięśniowe a jej mama dowiedziała się o tym przez przypadek na jakiejś wizycie u lekarza... Mało tego teraz raz na miesiąc ja rehabilituje, rozumiecie to? Raz na miesiąc! Powinna w domu chociaż powtarzać z małą to co fizjoterapeuta z nią ćwiczy.... A w dodatku ta sama dziewczyna nawet nie zauważyła u swojego dziecka jak pierwszy ząbek wyrósł.... A matka po 30 r.ż. więc wydawałoby się, że dojrzała itd....

Fipsik lubi tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
‹‹ 394 395 396 397 398 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ