X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha padłam :D Według mnie to żaden ksiądz, żadna zakonnica nie powinna się wypowiadać na temat rodziny, dzieci, małżeństwa, sexu. Bo co oni mogą wiedzieć na ten temat ? Całe g.... Ich przecież to nie dotyczy, mają żyć w celibacie więc o taka zakonnica ma mi doradzać? Fakt faktem, że większość tam celibatu nie dotrzymuje ale powinni zająć się bogiem i kościołem bo to jet ich rola. Do polityki też się nie powinni wtrącać.

malaczarna07, kr0pka, Klarcia lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę w mojej rodzinie, która przerwie łańcuszek pt. "chrzcimy, bo co ludzie powiedzą"... Już nie mogę sie doczekać wykładów na ten temat... ;) Wg części rodziny w ogóle, mój mąż to nie mąż, bo ślub to tylko w kościele.
    W poniedziałek wzięłam wolne, ale w mojej firmie nic to nie zmieni, bo 95% to faceci. Z takimi nie raz poglądami, że ja sie zastanawiam, jak można mieć wyższe wykształcenie i być takim zacofanym równoczesnie.

malaczarna07, Anita12 lubią tę wiadomość

• taka_ja Ekspertka

Wysłany: 28 września 2016, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry dobry :-)

Dzisiaj o 11 wizyta. Po cichutku licze ze fasola ujawni swoja plec :-D trzymajcie kciuki!!

milagro, Natka9029, malotka, MatyldaG, Magdzia88, anuschka, Anita12, m@rtynka, czirisz, kr0pka, kark, nataliad, Paolina91, Englein, Marynia991, severi, Klarcia, fantasmagoriia lubią tę wiadomość

p19uskjoy20ehkws.png
  • Natka9029 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wsyztskim:)

witam sie dzisiaj w 16 tygodniu ;) ale ten czas leci faktycznie
    rano byla oddac krew i sisku do badania zobaczymy jakie wyniki... tym bardziej ze teraz lezalam tydzien chora...

MatyldaG, czirisz, kr0pka, taka_ja, severi, Klarcia lubią tę wiadomość

0d1y3e3kz4imlmgz.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    To co chcą wprowadzić nasi rządzący to cofnięcie się do średniowiecza. Nawet jeśli by im to przeszło to podziemie aborcyjne i tak nie przestanie istnieć. Moim zdaniem każda kobieta powinna mieć prawo decydowania o sobie i tyle. Kościół też nie powinien się w to mieszać.

Przypomniało mi się teraz jak byłam przed ślubem w poradni rodzinnej. Udało nam się załatwić tak by być tylko na jednym spotkaniu 3 godzinnym. Razem z nami była też inna para - dziewczyna była lekarzem. Zajęcia prowadziła starsza kobieta tak myślę 60-65 lat. No i wiadomo kalendarzyk, jak badać śluz, wyliczanie dni płodnych, planowanie rodziny etc. Przeszliśmy do antykoncepcji, oczywiście opowiadała tylko o naturalnych metodach :) Mówiła, że prezerwatywa nie jest wskazana bo to tak jakbyśmy się odcinali od Boga, że jak bóg chce byśmy mieli dziecko to będziemy mieli dziecko a jeśli nie to nawet bez prezerwatywy nie będziemy go mieć. Mówiła, że nie można stawiać bariery między bogiem w ten sposób. Ja nie wytrzymałam i pytam jej - Zapina pani pasy jak pani jeździ samochodem ? A ona, że tak. A ja się je pytam - ale po co ? Przecież jak jak mamy żyć to bez względu czy ma się pasy czy nie będzie się żyło. Bo przecież wola boska :) Nie wiedziała co odpowiedzieć. dawała przykład, że jej koleżanka ma 9 dzieci. Między pierwszym a ostatnim jest 25 lat różnicy.... Oczywiście jej koleżanka korzystała z kalendarzyka małżeńskiego :) I powiedziała, że jak bóg dał jej 9 dzieci to i na wychowanie tych dzieci też. Pytam ją czy to 9dziecko było planowane ? A ona, że nie .... Więcej już o nic nie musiałam pytać :) To było dla mnie coś strasznego.... Te 3 godziny to wieczność. Przez ten czas tylko z tą drugą parą na siebie patrzyliśmy z zadziwieniem tego co słyszymy :) A na koniec dała nam ulotki dotyczące naprotechnologii.....

u nas było dokładnie to samo.. tylko facet co ma 7 dzieci, potem babka chyba też jakoś z tyle samo..

a jak była pogadanka o "antykoncepcji" to była baba, która przez ponad godzinę beznamiętnym tonem CZYTAŁA notatki i nawet nie planowała odpowiadać na nasze pytania..

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obywatelki przypominam o wysylaniu zaproszenia do mnie w celu utworzenia naszej zbiorczej wiadomości prywatnej! :))

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to się Wam trafiło...

Dominik :)
    16udqqmz4ckx0a7e.png
  • Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie, że 30.09 w piątek jest Dzień Chłopaka !:)
    Ja sobie to wczoraj uświadomiłam :D

MatyldaG, anuschka, Klarcia, coffee lubią tę wiadomość

8599s65gh4yz6p0q.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:

My mamy w pracy kłótnię, czy lepiej pączki, domowe ciasta, czy co zrobić, bo nas 10, a facetów ponad 80...

• Czarnuszka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mojemu mężowi zamówiłam kubek z napisem. I jutro robię rurki z kremem żeby do pracy zaniósł :)

8599s65gh4yz6p0q.png
  • Anita12 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    No tak, tylko to raczej dla młodych :-) mój "chłopak" ma 49 lat to raczej obchodzi chyba dzień mężczyzny 10 marca ;)

kr0pka, m@rtynka, Englein, Klarcia, coffee lubią tę wiadomość

5djy3e3kz350t8w9.png
    ug37io4p9tkemmkz.png
  • Marrtusia Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też dopiero wczoraj to sobie uświadomiłam:) Zamówiłam mojemu mężowi dwa kufle na piwo, takie, które bardzo mu się podobają, jak gdzieś wychodzimy i dostaje piwo w takim kuflu, to się cieszy jak dziecko i powtarza, że uwielbia te kufle :) Mam tylko nadzieję, że do piątku dojdą.

A co do ustawy aborcyjnej - aż się nóż w kieszeni otwiera. A najgorsze, że przy władzy są teraz tacy ludzie, że pewnie ta ustawa wejdzie w życie. Jak dla mnie powinno być referendum. Aż mi się w głowie nie mieści, że 460 ludzi, głównie mężczyzn, będzie decydowało za cały naród, za wszystkie kobiety. I będą kazali rodzić dziecko upośledzone, niepełnosprawne, dla którego całe życie będzie cierpieniem, a po porodzie się wypną, dadzą dwieście złotych zasiłku i sobie radź. Zresztą, ile nas na forum, tyle opinii, oczywiście szanuję inne zdanie. Temat rzeka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2016, 09:39

milagro, kr0pka, Klarcia, coffee lubią tę wiadomość

3i49gu9rvz9upor9.png
    dqprbd3m8nwdxna3.png
  • MatyldaG Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anita12 wrote:
    No tak, tylko to raczej dla młodych :-) mój "chłopak" ma 49 lat to raczej obchodzi chyba dzień mężczyzny 10 marca ;)
    a mój się wycwanił i chce obchodzic i 30 wrzesnia i 10 marca :P ale zazwyczaj dostaje jakis czteropak i jest zadowolony :P ewentualnie mu nie zgrzędze w ten dzien :)

Anita12, kr0pka, okano1, severi, Klarcia lubią tę wiadomość

Franek i Antek 36+0 2560 i 2710 kg
    UC1Cp1.png
    Endometrioza IV st., problem męski
    17.V.16 crio transfer blastki 411 :(
    18.VI.16 crio bl 321 i bl 2 :) bHCG:9dpt 734 11dpt 1871 biją dwa <3 <3 :)
    Mamy 3 mrożaczki <3

• malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marrtusia wrote:
    ja też dopiero wczoraj to sobie uświadomiłam:) Zamówiłam mojemu mężowi dwa kufle na piwo, takie, które bardzo mu się podobają, jak gdzieś wychodzimy i dostaje piwo w takim kuflu, to się cieszy jak dziecko i powtarza, że uwielbia te kufle :) Mam tylko nadzieję, że do piątku dojdą.

A co do ustawy aborcyjnej - aż się nóż w kieszeni otwiera. A najgorsze, że przy władzy są teraz tacy ludzie, że pewnie ta ustawa wejdzie w życie. Jak dla mnie powinno być referendum. Aż mi się w głowie nie mieści, że 460 ludzi, głównie mężczyzn, będzie decydowało za cały naród, za wszystkie kobiety. I będą kazali rodzić dziecko upośledzone, niepełnosprawne, dla którego całe życie będzie cierpieniem, a po porodzie się wypną, dadzą dwieście złotych zasiłku i sobie radź. Zresztą, ile nas na forum, tyle opinii, oczywiście szanuję inne zdanie. Temat rzeka :)

zgadzam się z Tobą - powinno być referendum i też się boję, że to wejdzie w życie... w końcu PIS musi jakoś odpłacić kościołowi to, że się za nim wstawił w wyborach...

severi, coffee lubią tę wiadomość

16udqqmz4ckx0a7e.png
  • kr0pka Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malotka wrote:
    My mamy w pracy kłótnię, czy lepiej pączki, domowe ciasta, czy co zrobić, bo nas 10, a facetów ponad 80...

widzę, że proporcje damsko meskie podobnie jak u mnie w firmie :D

malotka lubi tę wiadomość

d874fac5db08f084853b42a97d56b0c3.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • malaczarna07 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:

a u mnie ani w związku ani w pracy nie obchodzimy tego święta...
    nie wiem czy mu coś kupić... a może mu się oddam i już heheh :P

taka_ja, m@rtynka, MatyldaG, Paolina91, Klarcia, Natka9029 lubią tę wiadomość

16udqqmz4ckx0a7e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co też miałam taki wykład w poradni i też byłam wkurzona i dyskutowałam z babką, a jak wyszlismy to mąż mi powiedział: "Jakbyś chciała brać ślub cywilny to nikt by Ci takich rzeczy nie mówił, a bierzesz ślub kościelny i ten się trzeba było spodziewać. Ta kobieta ma taki sposób życia i patrzenia na świat, a ty wybierając życie katolickie nie musisz koniecznie tak postępować, ale powinnaś jej wysłuchać, bo to jej praca." I zrozumiałam, że faktycznie takie dogadywanie jest bezsensowne.
    Tak jak kłócenie się z kobietą, która jest matką, że to jest głupie albo kłócenie się z gejem, że to jest głupie. Takie życie wybrali, nie musimy tak samo postępować, ale warto ich wysłuchać i uszanować.

Co do samej ustawy się nie wypowiadam. Mam mieszane uczucia i wydaje mi się, że był dobry zamysł, ale się pogubili i spierzyli to totalnie. Powinni najpierw zapytać ekspertów i społeczeństwa, a potem cokolwiek decydować.

Nelly, ja marzę o pomocy... Teraz choćby Tosia chyba ma rotawirusa, misiek ma tyle pracy, że go nie ma od 7 do 21, a ja się zajmuję i nią i Kajtkiem i jestem przerażona, żebym czasem tego nie złapała. Tylko u mnie każdy jest super zajęty i średnio z czasem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2016, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dniu chłopaka wiem, bo córka jest przewodniczącą, a mój M jest w trójce klasowej i już od zeszłego piątku planują co będzie dla chłopców w klasie.
    A mają 17 dziewczyn i 6 chłopców w klasie, normalnie bidule :D

• Mamuśka level2 Przyjaciółka

Wysłany: 28 września 2016, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:
    Haha padłam :D Według mnie to żaden ksiądz, żadna zakonnica nie powinna się wypowiadać na temat rodziny, dzieci, małżeństwa, sexu. Bo co oni mogą wiedzieć na ten temat ? Całe g.... Ich przecież to nie dotyczy, mają żyć w celibacie więc o taka zakonnica ma mi doradzać? Fakt faktem, że większość tam celibatu nie dotrzymuje ale powinni zająć się bogiem i kościołem bo to jet ich rola. Do polityki też się nie powinni wtrącać.

Witam w 16 tygodniu :)
    Widzę, że wchodzimy na tematy ideologiczne i religijne zarazem.
    Czarnuszka, ja z własnego doświadczenia powiem tak: byłam na naukach przedmałżeńskich, które prowadził ksiądz, psycholog i normalna świecka kobieta z mężem i dziećmi więc każdy powiedział co wiedział. Osobiście bardzo przeżyłam ten czas i dużo rzeczy mi się wtedy rozjaśniło.
    Byłam z tych sceptycznie nastawionych na "metodę kalendarzykową" ale postanowiłam, że spróbuję poznać swój organizm i zastosuję się do tej metody.
    i co się okazało? To nie jest metoda kalendarzykowa a jak ktoś mi porównuje te dwie metody to mnie szlak trafia. To jest metoda objawowo-termiczna regulacji poczęć, Zaczęłam jak nie miałam zbyt regularnych okresów więc bałam się o wpadkę, ale dużo się w tym kierunku kształciłam i naprawdę z czystym sercem polecam wszystkim zdrowym kobietom. Dzięki tej metodzie nie było strachu o niechcianą ciążę, ciągłego stresu czy przyjdzie okres czy nie a co najważniejsze niszczenia zdrowia przez antykoncepcje hormonalną (warto poczytać jakie spustoszenie robi w organizmie stosowana parę lat.)
    Po 4 latach stosowania tej metody oboje z mężem dojrzeliśmy do posiadania 2 dziecka i już w pierwszym cyklu starań udało się i oto jestem w 4 miesiącu szczęśliwą przyszłą mamusią :)

Rozpisałam się ale może nakłonię co niektóre do wypróbowania albo chociaż poczytania co nieco o tej metodzie, żeby nikomu nie przyszło do głowy, żeby nazwać ją metodą kalendarzykową,która funkcjonowała za czasów naszych mam i babć ;)
    http://npr.pl//index.php/content/view/55/53/

Englein, Anita12 lubią tę wiadomość

57ea6df9a5bae.png
    ec5zb32.png
  • Angie 232 Autorytet

Wysłany: 28 września 2016, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarnuszka wrote:

oczywiście że nie dotrzymuje; mój ksiądz na wsi ma dwoje dzieci o których wszyscy wiedzą, a każdy komentuje w zaciszu własnych domów i jeszcze taki człowiek powie mi, jak mam żyć? nie udzielił chrztu dziecka moim sąsiadom, bo nie mieli ślubu a ja się pytam: i co z tego? a kto jemu "udzielił pozwolenia" na posiadanie dzieci, skoro ma żyć w celibacie?? wiecie co, ja w zasadzie czekam na to, aż któregoś pięknego dnia może zechcę pojechać do siebie, by w rodzinnych stronach ochrzcić swoje dziecko.. i niech mi tylko piśnie słowo, że jest nieślubne.. oj nie wyjdę stamtąd jak mu oczu nie przetrę :)

Czarnuszka lubi tę wiadomość

Szczęśliwa mama Zuzi <3
‹‹ 530 531 532 533 534 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ