MARZEC 2017 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Arthaney wrote:I tak jestem załamana czuje sie jakbym niedopilnowa tego wszystkiego.. ale gdy raz,drugi,trzeci upominasz "nie pal przy mnie" to jest obraza.. a teściowa ze "ja paliłam w kazdej ciazy i rodziłam dzieci od 3,5-3,9kg a nie tak jak Ty 1400 w prawie 32tc ! Przeciez to dziecko bedzie anemiczne !! I jak tutaj sie nie załamać
Malutka ma jeszcze sporo czasu zobaczysz, że urodzi się silna I wcale nie taka mała... Teściowe niestety muszā dodawać swoje 5 gr bo taka ich natura...pewnie same też takie będziemy...
Twoje nerwy teraz nic nie pomogā, a tylko zaszkodzā...olej to co mòwiā i odpoczywaj..wywalaj emocje na zewnātrz ( np na teściowā) I zwalaj wszystko na hormony...:-p
Kurcze znòw nie mogę spać już od godziny kręcę się w tym łòżku i nic..chyba wczoraj trochę przesadziłam z zabawā na dworku, bo coś mnie brzuszek na dole boli, ale còrcia była taka szczęśliwa...na doworku pada piękny śnieg, co z tego jak dziś chyba muszę odpoczāć..
Ps. Strasznie lubię czwartki kolejny pełny tydzień za nami <jupi> I to już 30.... w dodatku jutro wraca Māż i będę spokojniejsza....Malwinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyjenny88 wrote:A ja polecam taką komodę-przewijak Służy nam od 1.5 roku.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90256727/ + na to mam miękki przewijak, coś takiego: http://allegro.pl/przewijak-miekki-turystyczny-tapicerka-50x70-komod-i5605588137.html
Ja bym z chęcią brała komodę z przewijakiem, ale nichuchu to się u mnie nie zmieści
Dlatego mam dwie zwykłe i przewijak na łóżeczko. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyArthaney ja Cię nie pocieszę, bo moja ciocia rzucała na czas ciąż, ale mąż obok palił i córki ważyły po 2.5kg.
Jak łożysko już jest stare, to nie nadrobi niestety, bo nie ma z czego pobierać tyle co inne maluchy Ale teraz musisz (!) walczyć, żeby przy Tobie KATEGORYCZNIE nikt nie palił, bo to może mieć tragiczne konsekwencje.
Olej teściów, nie jeździj do nich i już, jak mąż tęskni to może ich odwiedzać sam. Przecież tu chodzi o wasze dziecko, o jego zdrowie!
Co do zdrowia, to mój dziadek palił 50 lat. Rzucił 10 lat temu, bo tak, za 4 dni obchodzi 81 urodziny. Ale sam palacz mniej szkodzi sobie niż ludziom wokół
-
Arthaney, "słodkim" badaniem teściowej się nie przejmuj- maja to w pakiecie:p
Tak jak mówi kark, olej odwiedziny u teściów- lekarz przecież mówił ze musisz o Was dbać i masz zakaz przebywania z palaczami: )zdrowie dziecka najważniejsze i dzwine, ze dziadkom na zdrowiu wnuczki nie zależy:(Nina13 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyArthaney też CI powiem "olej teściów" moi też coo chwilę coś mi dogadują i zupełnie nie wiem czemu bo to będzie ic pierwsza wnuczka ale mają też zrywy dobroci. Łatwo pewnie mówić nie przejmuj się i olej to a Ty się martwisz, mogę CIę pocieszyć taką sytuacją że moja przyjaciółka urodziła córkę 2250g (prawdopodobnie z tych samych powodów) ale mała tak ładnie potem przybierała że nie było żadnych problemów i dziś ma 2 latka wszystko było i jest z nią w porządku.
A palacze nie myślą wogóle o tym że szkodzą sobie a co dopiero komuś innemu
(mój dziadek w maju będzie miał 88 lat pali od 17 roku życia do dziś i nie może uwierzyć że papierosy śmierdzą bo jak to mówi on nie czuje żeby śmierdziały)
A z innej beczki nie macie dziewczyny jakichś napadów gorąca?
ja myśląlam że za dużo dołożyłam do pieca , bałam się że woda mi się w grzejnikach zagotuje tak mi było gorąco a tu patrze na termometr 19 stopni, czyli po prostu mi jest tak bardzo bardzo gorąco pffff -
nick nieaktualnyArthaney tragedia....skoro Twoje łożysko tak wygląda, to powinnaś powiedzieć teściowej. Na Twoim miejscu dałabym ultimatum - albo nie palą, bądź idą na balkon albo nie będziesz jeździć do nich. Uważam, że oni na prawdę przeginają i powinni uszanować Twoje i dziecka zdrowie
-
Nina13, jako takich napadów gorąca nie mam, ale czuje ze jest mi znacznie cieplej. Mimo,ze jestem zmarzluchem spalam w największe mrozy w letniej koszuli i się odkrywałam jeszcze.czytalam, ze takie napady to norma w lll trymestrze.
Nina13, klaudia.29 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnynikafika dzięki , wiesz ja też byłam zmarźluchem a teraz dokładnie tak jak Ty śpię w koszulce z krótkim rękawem i jest mi znacznie cieplej niż zawsze a dziś to po prostu upał
Ty chyba też masz bardzo podobny termin porodu do mojego jutro też zmienia mi się tydzień na 33nikafika lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCo do szumisia to kupimy na pewno. Tylko że nie podobają mi się te standardowe whisbear z odnóżami i wielgachną głową, a te w kształcie misia np ze spódniczkami też odpadają bo są na żywo po prostu za duże dla noworodka. Raczej skłaniam się na szumisia w kształcie samej główki lub z kolekcji zazu. Te ostatnie mogą być świetna przytulanką dla malucha nawet jak już bedzie starszy bo są bardzo mięciutkie i slicznie wygladają jako przytulanka. Też mają funkcję cry sensor czyli włączają się na płacz i ruch dziecka, 4 odgłosy i deie kołysanki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 15:46
-
Kuzyn ma szumisia i jest nim zachwycony. Kuzynka meza ma zupelnie inne zdanie, u nich sie nie sprawdzil. Wiec jak to przewasnie bywa co na jedno dziecko dziala na inne moze nie miec wplywu.
Arthaney domyslam sie jaka jestes wsciekla... takie teksty od "bliskich" sa naprawde nie na miejscu. Tymbardziej w sytuacji gdy sa zupelnie bezpodstawne. Bo to, ze wymagasz od kogos zeby przy Tobie nie palil jest zupelnie zrozumiale i oczywiste... nikt nawet nie powinien tak robic swiadomie! bo to jest dzialanie na szkode zdrowia malenstwa i Twojego!... nie potrafie zrozumiec takiego postepowania ... nie denerwuj sie teraz na zapas. Znam kilka dziewczyn ktore same palily bedac w ciazy i dzieci sa zupelnie zdrowe. choc to fakt,ze one same decydowaly...a w Twojej sytuacji ktos decyduje za Ciebie... wmawiajac Ci, ze bierne palenie pozostaje neutralne dla Waszego zdrowia.... Mysle ze z malutka bedzie wszytko ok. moja mala tez miala 1300g w 29t i 2d...waga nie musi oznaczac ze cos jest nie tak. Dzieciaczki rodza sie z rozna waga a pozniej nabieraja glowa do gory i nie stresuj sie! -
ja szumisia póki co nie planuję kupić, pożyczę od siostry zobaczymy czy bedzie działał.
Jej przy młodszym synu działał rewelacyjnie jak był młodszy -teraz ma 9 mce i jakos zmniejszyła się jego skuteczność. Na starszego syna siostry nic nie działało;/ -
Na mojego rozwrzeszczanego malucha nie działał jakoś szczególnie początkowo. Lepiej prawdziwa suszarka. Do samochodu używałam aplikacji z telefonu. Później dopiero szumisia jak zadziałał odruch pawlova... w pewnym momencie uspokajał go w nocy. Potem mnie denerwowało przełączanie funkcji pomiedzy jednym rodzajem szumu a drugim i funkcja głośności. Na koniec wyjęłam sam mechanizm z zabawki. Syn już zrobił się mobilny, urządzenie bylo interesujące, pare razy zaliczyło niezłą glebę o podłogę i w końcu dokonało żywota
Idzie dać sobie rade bez szumisia. Na razie nie kupuje drugiego.Dwa bąbelki 👣
06.2015
03.2017 -
Dziękuję za słowa otuchy dziewczyny :*
Wy jedyne mnie rozumiecie, moi rodzice przeprosili i wychodzą do altany, a teściowa jak teściowa, na złość pali więcej - dałam ultimatum, że jak tak to nie będę przyjeżdżać ani w czasie ciąży ani potem z malutką jak nie umie sie ograniczyć przy mnie a co dopiero przy dziecku, i że nie obchodzi mnie to, że ona przy trójce dzieci paliła, ponieważ każda kobieta jest inna.
Btw. Ciągle najeżdża na mnie że więcej leżę niż chodzę, że powinnam podłogi myć bo poród łatwiejszy, a pierwszą ciążę poroniłam, a teraz mam caalutki czas zagrożoną.
Przepraszam ze wyrażenie ale POJEBANE BABSKO! Wrrr!
Można szału dostać -.- -
nick nieaktualnyoj to współczuję takiej teściowej.. Zamiast odpoczywać w spokoju nie raz musisz się naużerać. Leż jak najwięcej i miej ją gdzieś, Ty najlepiej wiesz co jest dla Was teraz najważniejsze. Niestety nie zawsze jest nam dane otaczać się ludźmi którzy nas rozumieją i chcą dla nas jak najlepiej.. Takie niestety jest życie. Ty musisz być silna i masz dbać o siebie bo to WY teraz jesteście najważniejsze!! Trzymaj się
-
Arthaney wrote:I tak jestem załamana czuje sie jakbym niedopilnowa tego wszystkiego.. ale gdy raz,drugi,trzeci upominasz "nie pal przy mnie" to jest obraza.. a teściowa ze "ja paliłam w kazdej ciazy i rodziłam dzieci od 3,5-3,9kg a nie tak jak Ty 1400 w prawie 32tc ! Przeciez to dziecko bedzie anemiczne !! I jak tutaj sie nie załamać
Ja nie paliłam ani nie wdychałam dymu, odzywiałam się zdrowo, nie brałam leków nawet ziół. Wszystko dla dziecka a urodziła się z wagą 2780. Jakoś nie była anemiczna i jest okazem zdrowia.
Najgorzej jak ktoś się nie zna a głupoty opowiada.
-
Arthaney, jeśli mogę Ci coś doradzić..
u mojej małej też jest stwierdzona hipotrofia
po badaniu usg (30+3), gdzie wyszła za mała masa dziecka (1214g), lekarka kazała powtórzyć badanie za 2 tyg by sprawdzić, czy dziecko przybiera.
Mój lekarz prowadzący znów nie pozwolił czekać tak długo i już wczoraj musiałam jechać na kolejne pomiary (31+1) waga między 1380 a 1420g.
Mała rośnie, ale brzuszek odstaje o 3 tyg, podobno najważniejsze by był przyrost i u mnie on jest we wszystkich parametrach.
I teraz: musisz szybko zgłosić się do szpitala o III stopniu referencyjności, oni mają najlepszy sprzęt usg i specjalizują się w takich przypadkach. Powiedzą Ci co dokładnie z łożyskiem i co z przepływami bo ma to teraz kluczowe znaczenie. Być może zostawią Cię w szpitalu bo stwierdzą, że skoro stare łożysko to trzeba przyspieszyć rozwój choćby płuc i podadzą sterydy, bo możesz wcześniej przez to urodzić.
Nie czekaj, tylko zabieraj się do lekarza po skierowanie do szpitala na oddział patologii i Ci pomogą.
Ja na szczęście nie wymagam hospitalizacji (jeszcze) tylko mam się za tydzień znów zgłosić na kolejny pomiar. Ważne, by były one w miarę częste żeby nie przegapić zupełnego zahamowania wzrostu płodu.
Głowa do góry!! działaj i bądź dobrej myśliWiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2017, 10:28
Szczęśliwa mama Zuzi