X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne MARZEC 2017 :)
Odpowiedz

MARZEC 2017 :)

Oceń ten wątek:
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milagro wrote:
    Hej kochane :)
    Gratuluję dzisiejszych pęcherzyków i serduszek :)Ja mam pierwszą wizytę w środę 9.45 ;)Ciekawa jestem widoczków....

Kejma witaj:) Też mam termin na 13 marca i czuje się identycznie jak Ty.

Ja tez mam na 13 marca :-)

milagro lubi tę wiadomość

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    papatka wrote:
    Oj, raczej nie...moja koleżanka jest w związku małżeńskim,jej mąż pracuje normalnie legalnie- na pełen etat i dobrze zarabia. Ona pracowała na umowę o prace na agencje z miesiąca na miesiąc przedłużaną i jak zaszła w ciążę to poszła od razu na l4- wiadomo do dnia porodu miała 100% średniej wypłaty do dnia porodu, a po porodzie od tego roku dostaje 1000 zł przez rok + 500 złotych bo to ich drugie dziecko :)

jeżeli pracowała do dnia porodu to dostaje z zusu macierzyński, też tak miałam z córką. a gwarantowane 1000zł jest nie z zusu tylko z miasta. roczny macierzyński wynosi 80%, a 80% najniższej krajowej to właśnie 1000zł. i to 1000zł to też jest wyrównanie dla umów zlecenie, o dzieło, itd. Więc jeśli jakkolwiek było opłacane chorobowe, tak żeby dostała 100zł nawet to ma wyrównanie do 1000zł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 21:07

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Od nowego roku kobiety nieubezpieczone, które urodzą dziecko, zyskają prawo do świadczenia rodzicielskiego w wysokości 1000 zł na rękę. To nowe świadczenie, należące do grona świadczeń rodzinnych, otrzyma jedno z rodziców (najczęściej matka), pod warunkiem że żadne z nich nie ma prawa ani do zasiłku macierzyńskiego (gdyż nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu) , ani do uposażenia w związku z urodzeniem lub przyjęciem dziecka na wychowanie. Gwarantowany tysiąc złotych wypłacać będzie gmina przez rok po narodzinach dziecka, a więc za okres odpowiadający rocznemu urlopowi rodzicielskiemu pracownika.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2016, 21:02

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • maggdax Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, słabo się czuje od wczoraj i pomyślałam że może mam gorączkę, zmierzyłam temperaturę pod pachą i się trochę przerazilam. Jako kobieta w ciąży, która dodatkowo bierze progesteron powinnam chyba mieć temperature a okolicach 37 stopni tak? Natomiast u mnie 35.5, zmierzona dwoma termometrami...co myślicie?

xnw4skjoboritegt.png termin wg OM +tydzien
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć to i ja się dołączę delikatnie. 28dc i beta 32. Mam że i dla mnie marzec 2017 będzie wyjątkowy:) pozdrawiam gorąco

Fedra, anuschka, chloet, Mimi86, Dziunka, Tosia 1981, kark, borsuk lubią tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się wypowiem w temacie tego świadczenia 1000 zł bo sie nie załapałam na nie bo moja w tym roku skończyła rok w styczniu taki pech ale jak sie dowiadywałam w związku z tym, że nie pracowałam w ciazy ani po urodzeniu dziecka ńormalnie bym dostawała ten tysiąc pomimo że mój mąż pracuje legalnie :)
    Moja kolezanka sie tym tematem zajmowała wiec wiem z pierwszej reki tym bardziej że Ona w tym pracowała :)

kark lubi tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Kingulla Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maggdax wrote:
    Hej dziewczyny, słabo się czuje od wczoraj i pomyślałam że może mam gorączkę, zmierzyłam temperaturę pod pachą i się trochę przerazilam. Jako kobieta w ciąży, która dodatkowo bierze progesteron powinnam chyba mieć temperature a okolicach 37 stopni tak? Natomiast u mnie 35.5, zmierzona dwoma termometrami...co myślicie?
    Ostatnio tez tak miałam, ale poleżałam z pół godziny i wszystko wróciło do normy. Organizm widocznie gdzieś się wychłodził i tyle.

2010 - misiu 💙🐻

Starania od I 2016
    08.2016 - zaśniad całkowity
    05.2019 IVF Kriobank - 1 x3BB 😭
    beta <1.05
    03.2020 😭 ciąża pozamaciczna/resekcja prawego jajowodu
    07.2024 Invicta Wrocław
    22.07 - start stymulacji (Menopur 225+ Orgalutran)
    ❄ 3.1.1 😇
    ❄3.2.2
    ❄4.1.2 😞
    ❄4.2.2
    👩🏻 '89
    IO, hiperprolaktynemia
    TSH- 1,4
    Kariotyp ✅
    👨🏻 '83
    Nasienie ✅
    Kariotyp ✅
    30.09 ----> ❄ 4.1.2 💙
    04.10 beta dla kliniki 6,7;prog 27;estradiol 1000
    07.10 - beta 3,1 cb?
    28.10 ----> ❄3.1.1 (+relanium) 27.11 😇 💔
  • Fipsik Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to najwidoczniej inne informacje sa w necie, a inaczej robia w rzeczywistosci. jak zwykle z reszta ;]

c55fcsqv7zvb1aan.png
    gyxw8u69g8jufhg3.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    to najwidoczniej inne informacje sa w necie, a inaczej robia w rzeczywistosci. jak zwykle z reszta ;]
    Ja juz przestałam czytać neta bo co innego pisza a urzędnicy inaczej interpretują...
    Ale w efekcie i tak sie nie załapałam a znając życie +500 tez przejdzie koło nosa bo zlikwidują nim my urodziny ;)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Cherry_Blossom Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witamy w 6 tygodniu :D

Madera2000, Fedra, MatyldaG lubią tę wiadomość

3jgx3e3k580l9nmr.png
    mama:
    atdc2n0aiws3e9ll.png
    3i49roeqwo74umuv.png
    7 IX 16 - Aniołek 13 tc (*)
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 05:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingus1093 ja tak samo miałam. Testy wychodziły pozytywne, poszłam na betę w 32 dc, ovu miałam 14 dc, a tam beta 0<2 . Pojechałam do innego labo a tam 2833, pamiętam to jak dziś :-) i nie mam pojęcia dlaczego mi w pierwszym tak pokazało, beta przez kilka godzin by tyle nie urosła. I też jestem marcowką tylko 2016 :-) Urodziłam pod koniec lutego ale termin miałam na 4 marca.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • unbelmished Ekspertka

Wysłany: 19 lipca 2016, 06:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    500 plus nie zlikwidują. Bo strzeliliby sobie w stopę. Jedynie co to wprowadza zmiany w ustawie, ktore mogą trochę ograniczyć grono korzystających. Jednakzez tego co mi wiadomo rzad pracuje nad nowelizacja ale wręcz odwrotna. Chcą dać jeszcze większej grupie osób, ale narazie to tylko plotki, podjrzewam, ze najprędzej to zrobia obostrzenia.

dc65414bb9.png

945e0541fc.png
  • Madera2000 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miala ktoras z Was rozwolnienie po Duphastonie?

2013 córeczka 💜
    2 aniołki
    Ja: NT i przeciwciała Atg i Atpo; MTHFR 1298
    dqprx1hp00wr3pez.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kingulla, moja mama 4 ciąże przechodziła w szkole - najpierw nauczanie klas 1-3, potem angielski klasy 1-6. We wszystkich szła na l4 2 tygodnie przed porodem (porody marzec, maj i czerwiec), bo wtedy jak piszesz macierzyński był 4 miesiące i jeżeli wcześniej wykorzystałaś l4 to było odejmowane od macierzyńskiego. A jej zależało na pracy, więc chodziła.
    Wg mnie jeżeli się dobrze czujesz i ci zależy na pracy to pochodź ile dasz rade, przecież potem możesz tak czy siak iść na l4 kiedy chcesz. Ja miałam w liceum nauczycielkę, która miała umowę na rok, zaczęła we wrześniu uczyć nas w ciąży, poszła na l4 koło stycznia, a we wrześniu wróciła i znowu nas uczyła, bo przedłużyli jej umowę :)

Brtiii, nie zgadzam się! To ustawa PO była posrana, debilna i nie będę się wyrażać jeszcze jaka! Moja córka była tym felernym rocznikiem - MUSIAŁA iść jako 6cio latka! Więc nie narzekaj, że dzieci będą miały wreszcie dobrze i normalnie, bo to świadczy tylko o tym, że nie jesteś nauczycielką z powołania, skoro masz gdzieś ich dobro!

Pina, nie słuchaj babsztyla! A następnym razem wejdźcie od razu z mężem i po sprawie, jeżeli tego chcecie to on ma prawo być przy Tobie, szczególnie, jeżeli coś będzie nie tak.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 07:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madera, ja mam rozwolnienie nawet bez :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha! Ja po wizycie :D Maluszek ma 11,75 mm, widać już było gdzie główka, malutkie rączki sterczące z boku, nóżki, serduszko pukało, jestem przeszczęśliwa ;) Jak wrócę do domu to wstawię zdjęcie.
    Termin wyznaczony wg OM na 7.03, wg USG 4.03 i niby mam w karcie wpisany 7.03, ale doktorka liczy z 4.03 i wczoraj wg niej byłam 7tc+2 :) Następna wizyta dopiero 29.08 (za 6 tygodni :( ), bo ginka ma wcześniej 2 tygodnie urlopu, także w pracy powiem na początku września, a rodzince chyba wcześniej, bo nie będziemy do 14 tygodnia :)

jenny88, Fedra, Tosia 1981, anuschka, MatyldaG, borsuk, Mimi86 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kark nie wypowiadaj się dziewczyno jeśli mnie nie znasz!!!!! I nie pisz bezczelnie że jestem nauczycielem bez powołania. Bo jestem nauczycielem z powolania. i widzę że 6-latki sobie dają rade. Uczylam 6 latki wiem więc jak dzieci sobie radzą!!!!! A jeśli Ty nie masz pojęcia o edukacji w szkole a twoja córka nie nadawała się do szkoły to mialas możliwość ja odwołać. Twoje to byli prawo. I nie wrzucaj wszystkich dzieci do jednego worka bo to nie prawda że nie wszystkie sie nadają. Na zachodzie dzieci chodzą do szkoły w wieku młodszym i jakie są efwkty- dobre. Więc kobieto nie obrażaj mnie. Bo nie masz takiego prawa. Jasne!!!!!!!!
    I nie pisz nie prawdy że musiala- BO NIE MUSIALA!!!!!!!! To wybór rodziców czy puścili czy nie. obowiązku nie było,trzeba ja było zostawić w przedszkolu. Po to masz wychowawców w przedszkolu żeby się zapytać jak sobie dziecko radzi. A poza tym jako matka to chyba obserwujesz swoje dziecko jak się rozwija. Więc nie kłam tu o tym ze musiała. Nie masz pojęcia o edukacji wczesnoszkolnej. Najlepiej się wypowiedzieć na temat na który nie ma się pojęcia. A tylko się udaje że coś się wie. Ty jako matka mogłaś zrobić to że córka dalej może chodzić do przedszkola,lub ponownie ja teraz pościć do szkoły,bez żadnych negatywnych konsekwencji dla dziecka. I co zrobiłaś coś z tym? Zapewne nie. I nie opowiadań że dziecku zabiera się dzieciństwo,bo chyba nie wiesz że w szkole nie tylko się uczy!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 08:24

papatka, mama__muminka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fipsik wrote:
    "Od nowego roku kobiety nieubezpieczone, które urodzą dziecko, zyskają prawo do świadczenia rodzicielskiego w wysokości 1000 zł na rękę. To nowe świadczenie, należące do grona świadczeń rodzinnych, otrzyma jedno z rodziców (najczęściej matka), pod warunkiem że żadne z nich nie ma prawa ani do zasiłku macierzyńskiego (gdyż nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu) , ani do uposażenia w związku z urodzeniem lub przyjęciem dziecka na wychowanie. Gwarantowany tysiąc złotych wypłacać będzie gmina przez rok po narodzinach dziecka, a więc za okres odpowiadający rocznemu urlopowi rodzicielskiemu pracownika.
    Niestety nie do końca...(wybacz- zboczenie zawodowe - prawo )wątek wyrwany z kontekstu i nie wiem jakiego źródła...Jeśli masz umowę o pracę co miesiąc przedłużaną... to zostaniesz bez pracy bo umowa automatycznie wygasa i pracodawca nie ma obowiązku jej przedłużenia...najlepiej iść od razu na l4 do dnia porodu a potem i tak nalezy ci sie tylko to 1000 zł od Państwa(wniosek składasz w Urzędzie Miasta/Gminy) Bardziej chcę sprostować to co napisałaś...że bierze się pod uwagę pracę mężą i jeśli on pracuje to on może iść na macierzyńskie i nie należy się to 1000 zł a to nie prawda :)Oczywiście może iść- ale po co?) jest to fundusz niezależny...kobieta może być bez pracy lub ustal jej stosunek do pracy w momencie porodu a mąż ma etat- zarabia nawet 20 tys a i tak kobieta po porodzie przez rok dostanie 1000 :) To tak w skrócie aby nie wprowadzac innych w błąd...zawsze można zadzwonić do Urzędu i zapytać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 08:18

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sory dziewczyny ale nie mam ochoty być na forum w którym ktoś mnie będzie obrażał!!!!!!!!!!!!!

• Fedra Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wyluzujcie wiadomo hormony i te sprawy ale nie jest to miejsce by udowadniać kto co umie, może wie i czy sie nadaje...
    Cieszmy sie Naszymy ciążami...
    Bo takie dyskusje już nie jeden wątek potrafiły rozwalić wiem bo troche jestem na ovu i nie jedno widziałam...

Tak wiec ładnie się przeprosić meliski zaparzyć ;)

Cherry_Blossom, Tita92, Tosia 1981, Madera2000 lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
‹‹ 94 95 96 97 98 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ