X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne !! MARZEC 2021 !!
Odpowiedz

!! MARZEC 2021 !!

Oceń ten wątek:
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Z szyjkami się nie znam bo dopiero w tej ciąży lekarka mi ja sprawdza na każdej wizycie. Chociaż przez usg tez widać, wiec pewnie stad lekarz miał pewność. Tyle lat praktyki swoje robi.
    To prawda, zw każde dziecko jest inne i potrzebuje czegoś innego. Ja leżaczka bujaczka nie będę używać bo są dużo się naczytałam. Co jest fajne na pewno to mata do leżenia dla dziecka. Wczoraj pojechałam starszej kupić buty, usnela przed dojazdem i mierzyła wsysstko na soiocha🤷🏼‍♀️Obudziła się po wszystkim jak wsadziła ja docwozka noo, ale na szczęście dobre, podobają się i zadowolona jak prawdziwa kobieta 😂
    Obok był sklep taki wyprawkowy i kilka rzeczy udało mi siebupolowac bo były promocje.
    Ja pewne rzeczy muszę mieć nowe inne używane.
    Ja muszę dokupić materace nowe i materiał na obszycie wózka. Ja mam roana marite, ale spacerówkę mam taka super lekka 4.9 kg firmy nie pamietam 🙈
    Muszę tez kupić przewijak bo nam się super sprawdzał , trochę spraw higienicznych i tyle.
    A co do fotelika to mega lekki jest avionaut, ale ja chce podjechac do wswy do fotelik.info. Bo mamy duże auto i chcemy się zapytać gdzie usytuować drugi fotelik. Fotelika nie da się wpiąć do wózka, sle ja jestem mobilna j w najgorszym wypadku zniszczą się dwa wózki w aucie. Laktator mam, bo ja ściągałam nadmiar mleka przy pierwszym i akurat było idealnie jak musiała zostać sama z tata a inne mleko jakoś nie podchodziło, ale to było u nas.
    Zapomniał mi pani wczoraj doliczyć taka pieluszkę większa do owijania bo chce spróbować czy będzie chciało, jedna to nie majątek.
    My raczej jesteśmy z tych, ze szczepionek się boimy, ale ma podstawy płatne, tez się najbardziej nalałam tej z Odra.
    Jak coś kupujemy to lepszej jakości droższej i mniej, ale każdy jest inny.
    Tak staniki do karmienia to must have o ile będę miała pokarm jak poprzednio. Kupować na razie niw kupuje bo to bez sensu. Mi cycki tak urosły po porodzie jak zaczęłam karmić i wyglądały jak balony. Dopiero po pół roku się unormowała. Także każda ma inaczej.
    I ja polecam tez śpiworki czy to do fotelika czy do wózka. Mam jeden czarny wiec akurat nie muszę kupować. A jak wyjdę ze szpitala to zaloW body, pajaca czy spodnie i skarpety na zenwatrz jakaś bluza i wystarczy , No i czapka, śpiwór i akurat rozepne podczas jazdy. Gdyby co dostałam taki misiowa kombinezon ale do fotelika lipa bo kiepsko dziecko się w tym zapina.
    A i jeszcze wczoraj zamówiłam kurtkę zimowa dla córki bo wszystko zamkniete, ale chyba jestem z tych mega spóźnialskich bo prawie nic nie bylo😂😂
    Dziewczyny dużo zdrówka wam życzę.

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Ilona92 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do ruchów ja czuje prawie wszędzie po lewo, po prawo, na wysokości pępka czasem pod żołądkiem coś czuje. Ostatnio głowę miał prawie pod żebrami. Czasem czuje nacisk na pęcherz i prawie puszczam.

A co i co s poprzedniej ciąży mi się przypomniało ćwiczcie oddech przeponowy i mięśnie kegla. Ze skurczami było łatwiej przy oddechu, a po porodzie miałam wrażenie, ze mięśnie oichwy nie są takie rozwalone. Miałam vaccum i cięcie w bok wiec do tej pory czuje bliznę 😩

qb3cj48ah5hohfgu.png
    klz9krhmxrpn9h80.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Strawbeery mały tez wieczorem się uaktywnia i teraz mnie przestraszyłaś, że może mu zostać 🙉🙈 mi znajoma da do spania takie śpiworki, ale zastanawiam czy do wozka kupować śpiworek czy wystarczy ubrać kombinezon "misia" i przykryc kocykiem? Co do leżaczkow ja chce kupić ale zastanawiam się nad kinder kraft ma kołyskę a później maleństwo moze tam siedzieć. Mata oczywiscie tez wybrana ale to juz kupie jak się mały urodzi ( licze ze od kogoś dostaniemy w prezencie 😊)

• Misiaa Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatii fizycznie czuję się dobrze ale głównie leżę aby jak najbardziej poprawić przepływy... wizytę mam we wtorek o 11..

Dziewczyny teraz będzie czarny piątek i w smykolandzie, smyku czu 5-10-15 widziałam całkiem niezłe promocje :)

24tc...17.05.2017 córeczka 😇💔
    26tc...02.03-19.05.2018 córeczka 😇💔
    IV.2019 CB
    24tc...11.12.2020 córeczka👼💔
    9tc... VI.2021 😇💔
    05.05.2022 na świecie pojawił się CUD BARTUŚ ❤

"Wtedy, gdy wydaje mi się, że już nie dam rady
    - przypominam sobie kto mi się przygląda..."
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu to dobrze, że fizycznie w porządku❤️ Agnieszka mój syn urodzony we wrześniu, a wychodziliśmy w drugiej połowie był ubrany cieplej i przykryty kocykiem... Teraz mam zagwozdkę... Kombinezony nie są polecane do fotelika niby, bo ciałko dziecka nie przylega do pasów, fotelika... Kocyki otulacze na all mnie nie przekonują, bo są takie 'rozchlestane' pod szyją. Śpiworek porządny wolę kupić na jesień, kiedy przesiądziemy się do spacerówki. Teraz kupowanie takowego na chwilę (?) choć wiem, że są też takie duże, ale póki co jakoś nic nie wpadło mi w oko.. Może coś polecicie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2020, 15:36

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misia ❤❤ tez widziałam promocje ale ja szczerze nie wiem co jeszcze mam kupić wydaje mi się ze najpotrzebniejsze rzeczy mam. No mi się wydaje , że body bluza , kombinezonek i kocyk starczy bo to jednak marzec ale pewnie wszystko wyjdzie w praniu. Dziewczyny a jak bym mogła prosić wstawicie swoje listy zakupowe 🙂 ja swoj kiedyś wstawiałam a chętnie bym porównała 😁

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja starszego syna rodziłam w połowie marca i powiem Wam ze było wtedy już pięknie... bardzo szybko zaczęliśmy chodzić na spacery ale śpiworka/ciepłego kombinezonu prawie nie używaliśmy. Może raz do wózka i raz na wyjście ze szpitala. Śpiworek do fotelika to faktycznie dramat. Ani wygodne ani bezpieczne. A do wózka może i ok. Ale marzec potrafi być piękny a przy 15sty stopniach jakoś nie widzę dziecka w śpiworku i jeszcze przykrytego kocem. Ale i ja i mój Junior z tych zimnolubnych.
    Wiec coś może i trzeba kupić ale nie wiem czy taki typowy śpiworek.... a napewno nie kupię puchowego.

W ogóle to powiem Wam ze moim zdaniem marzec:kwiecień to najlepszy miesiąc na rodzenie. Ostatnimi czasy jest już pięknie ale nie upalnie. Swieci slonce. No cudownie pod kątem spacerów. Przy juniorze wychodziliśmy na całe godziny. Zabierałam dla siebie kawę w termosie, jakieś przekąski i spacerowaliśmy całymi godzinami.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2020, 18:38

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ otóż to, mój urodzony we wrześniu, dosłownie ostatnie dni ciepła, miałam też kombinezon, ale to już bardziej pod gondolę... Pogoda może być 'zdradziecka', myślałam o jakimś kombinezonie, ale nie grubym, bardziej może polarek czy bawełna 🤷🏻 i kocyk...

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnieszka do spania mam łóżeczko zwykle, materac kupię z hevea, 2 prześcieradła, rożek i otulacz, 1 kocyk minky, 2 polarkowe i dokupiłam 2 bawełniane... 3 pieluszki bambusowe, jedna 120x120, 3 muślinowe i 2 flanelowe też można nimi w cieplejszym czasie przykrywać, np w gondoli,trochę tetry po synu, ale bardzo pożółkła... Z kosmetyki mam płatki, patyczki,linomag zielony w razie odparzeń, serum fizjologiczne i gaziki jalowe, nożyczki, sopelek do nosa dwufunkcyjne, można też katarek, chusteczki waterwipes do szpitala i pieluszki bambiboo do szpitala (mój debiut), ręcznik, szczotkę, płatki do prania dzidziuś (z pierwszym miałam proszek dzidziuś, korzystałam też z Loveli), pedicetamol, witaminę i octanisept kupię później. Z kosmetyków myślę o hipp, azeta bio lub alphanova bebe lub weleda zwl w kwestii filtrów, bo jeśli nie będzie problemów, to teraz myje się wodą i nie smaruje.

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam też poduszkę do karmienia, jedną butelkę, 2 smoczki (starszy nie tolerował), maść na sutki z ziaji z lanoliną, wkładki, podkłady poporodowe i na łóżko, majtki horizon 6 sztuk, 4 koszule (2 stare, wolę piżamy, ale wiadomo szpital)... Wanienka jest w obiegu ikea najzwyklejsza, mam nadzieję, że wróci... Ostatnio zamarzyła mi się kołyska 😍 ale, no właśnie?

Ilona92 lubi tę wiadomość

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy Juniorze bardzo dużo używałam pieluszek tetrowych/flanelowych/muślinowych. Do wytraciła, do odbicia, na przewijak, do łóżeczka, do wózka. Wszędzie. Jak dziecko ulało bardzo łatwo było to wymienić, wyprać etc. Nie pamietam dokładnie ile miałam sztuk ale wiem ze skala mnie zaskoczyła i że dokupywałam.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wózek używany, szafka idzie, fotelik i stanik też później, ciuszki muszę posegregować... W ogóle to teraz bardzo szybko się ogarniam, za pierwszym razem 7,8 msc... No ale, jakoś mnie tak w tylek ugryzło.. Sorry, że tyle postów 🤦🤦😅

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ tetry po synu mam 10, flaneli 4,mialam też mini ręczniki z Ikei, ale ta tetra po nim 🤦

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • Agnieszka_s Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie nie wiadomo czy będzie ciepło czy zimno ale nie ma co za duzo kupować bo żyjemy w takich czasach ze mozna dokupić.
    Ja na mojej liście widze nie mam przescieradla 🙈🙉 a tak chyba wszystko mam zapisane, a co do kosmetyków typu na odparzenia, witaminki itp. kiedy kupujecie? Bo ja chciałam na początku stycznia ale nie wiem czy nie za szybko.

• straw_berry Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pedicetamol i linomag mam 😅 z Gemini do 2023 datę mają, witaminę pooozniej, octaisept nie wiem, przy synu zalecali do pępka, teraz można samą wodą.. Na kolki też można kupić potem, syn w sumie nie miał, Sab Simplex dużo osób poleca.. Z fanaberii kupiłam też butelkę filtrujacą do szpitala, z synem byłam 7 dób, mąż przychodził, ale teraz... Niby gin mówiła, że bez komplikacji teraz 3,4 doby po cc, bo niestety ja już wyjścia w tej kwestii nie mam...

0d1y9jcg8epzzedk.png
  • VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ pozwole sobie się nie zgodzić. Uwazam, że zdecydowanie gorzej rodzic jak jest gorąco. Jak mialam cc to temperatury podchodziły pod 38-40 stopni, w nocy ledwo do 27 spadały, to koszmar. No i chyba w taki upał z maleńsfwem sie nie wychodzi na spacer, chyba ze wczesnie rano albo juz późno wieczorem. A to nie ma strachu że zmarznie 😆

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    VianEthel2 wrote:
    KJ pozwole sobie się nie zgodzić. Uwazam, że zdecydowanie gorzej rodzic jak jest gorąco. Jak mialam cc to temperatury podchodziły pod 38-40 stopni, w nocy ledwo do 27 spadały, to koszmar. No i chyba w taki upał z maleńsfwem sie nie wychodzi na spacer, chyba ze wczesnie rano albo juz późno wieczorem. A to nie ma strachu że zmarznie 😆

Hhhah:) zgadzamy się tylko zrobiłam babola :) chciałam napisać ze marzec/kwiecień najlepszy :) a nie najgorszy :) już poprawiam :) ja kiepsko znoszę upały wiec nie chciałby być na końcówce ciąży ani rodzic w środku lata. Jedyny plus jaki widzę to ze łatwiej z ubraniami ciążowym na lato niż na zimę.

• VianEthel2 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KJ2020 wrote:
    Hhhah:) zgadzamy się tylko zrobiłam babola :) chciałam napisać ze marzec/kwiecień najlepszy :) a nie najgorszy :) już poprawiam :) ja kiepsko znoszę upały wiec nie chciałby być na końcówce ciąży ani rodzic w środku lata. Jedyny plus jaki widzę to ze łatwiej z ubraniami ciążowym na lato niż na zimę.
    O widzisz i tu się rozumiemy 😁 ja to się bardzi cieszę, że końcówka wyoada na zimowe miesiące. Wole zimno niż te niekonczące się upały. Jeszcze do tego duzy brzuch, albo gojenie rany no tak jak ja wymtedy po cc. No dramat, wychodzisz mokra spod prysznica, wycierasz sie a zanim wyjdziesz z lazienki to znów cala upocona. I utrzymaj tu suchą ranę i ją wietrz...

👸: 1,70cm ->4.86cm ->6.05cm ->129g ->174g♀️ ->395g ->522g ->683g ->998g ->1449g ->1881g ->2193g ->2518g-> 2720g
    Diana: 23.02.2021
    Weronika(ur. 25tc): 08-24.06.2019(*)
    Okolice Warszawy
  • KJ2020 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga ja mam od lat sprawdzoną aptekę internetową z szerokim asortymentem więc myśle że zrobię tam wielkie zamowienie z wszelkimi kosmetykami od butelek po witaminki czy kosmetyki dla maluszka i podkłady, majtki siateczkowe dla mnie początkiem lutego. Zakładam że w styczniu kupimy wózek, łóżeczko albo przynajmniej zamówimy więc chciałabym tez choć trochę rozłożyć zakupy. Jakieś ciuszki może faktycznie kupię w grudniu jak będą dobre ceny w Smyku czy 5 10 15

• KJ2020 Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vian w ogóle w szpitalach jest dla mnie maskra. Tak jak pisałam ja z tych zimnolubnych więc wiecznie biegam bez czapki i w rozpiętej kurtce, wietrze cały dom i skręcam ogrzewanie. A w szpitalach jak jest ciepło i zaduch to prawie mdleje. Nie mówiąc już ze jestem bez sił i cała mokra. Dlatego do szpitala polecam zabrać cienki szlafrok. Bo dwa razy w życiu jak byłam był dramat. Marzyłam o świeżym powietrzu.

‹‹ 339 340 341 342 343 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ