Marzec 2025 🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wózek mam po synie venicci tinum 2.0 i może jedynie już później zdecydujemy się na jakąś małą spacerówkę taką do samochodu, żeby była
Zazdroszczę wam dziewczyny składania tych komód dla maluchów i organizowanie wszystkiego, ja niestety muszę na to poczekać, pozostaje mi zbieranie tego wszystkiego do pudeł, oglądam w ogóle ten internet i nie mam pojęcia na co polować na tych promocjach, pustka w głowie kompletnie 😅 -
Dziewczyny, fajna promka jest w jysku na fotel bujany. Ja sobie kupilam do karmienia i do szydelkowania w zimowe wieczory , mysle ,ze w tym budżecie nic lepszego sie nie znajdzie moglby być wyzszy , tak żeby można było głowę oprzeć, to na pewno , ale tak poza tym calkiem wygodny. Wrzucam linka, jakby któraś z was szukala czegos podobnego.
https://jysk.pl/salon/fotele/fotel-bujany-nebel-jasnoniebieski-tkanina?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=5.%20JPL%20-%20Shopping%20-%20BG%20%28Brand%20generic%29%20-%20CSS&utm_content=All%20Products%20-&utm_term=3690307&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiArby5BhCDARIsAIJvjIQIb207Rbasl1jDR-UQh3HD142RsEcIVh4q6IvQygqwSPcC_iOMUaIaAlykEALw_wcB
Ogolnie w sklepie maja jeszcze dodatkowy rabat 10% przy zapisie do ich newslettera
eliz lubi tę wiadomość
-
Kamsma wrote:Niestety daleko, Warszawa. Ale dziękuje
Kamsma, eliz lubią tę wiadomość
-
Marcycha wrote:Martyna, właśnie zauważyłam, że przekroczyłaś magiczny próg 22+2, w związku z tym życzę Ci spokojnej i radosnej ciąży do końca 🥰
Co do wszelkich odwiedzin czy to przez teściowe czy nie i ich różne zachowania, z doświadczenia powiem (ogólnie życiowego z ludźmi) najlepiej jest ludziom mówić czego się nie chce i nie akceptuje 😉 Nienawidzę słowa "powinno się", a ono tu trochę jest z tyłu głowy. Jeśli same nie zaczniemy się szanować to inni też tego nie zrobią. Jestem pewna, że u mnie bliscy nie będą wpadać bez zapowiedzenia tylko zapytają, a ja im odpowiem zgodnie z prawdą czy mam ochotę na te odwiedziny czy nie. Jakbym już teraz czuła, że chcę 2 tygodnie nacieszyć sie/odpocząć z moją rodziną to też bym to powiedziała. To nie musi być przecież przekaz z wrzutem, można powiedzieć, że zadzwonię z zaproszeniem jak będę się dobrze czuła. Wierzcie mi ludzie lubią innych ludzi, którzy potrafią powiedzieć czego potrzebują, bo nie muszą się domyślać 😁Starania od 09.2018
💗31 lat, PCOS, nietolerancja glukozy, cykle bezowulacyjne
mutacja PAI-1 4G heterozygotyczny i MTHFR_677C>T homozygotyczny
stymulacja Lamettą i Clo ❌
06.2019 Jajowody drożne ✔
06.2019 Histeroskopia zwiadowcza - bez patologii✔
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
I beta 13 - II beta 38 - III beta 115
progesteron 30
-
Martyna wrote:To jest mega przykre… takie rozmowy dla nas też są ciężkie do przeprowadzenia… no bo weź wytłumacz rodzicom problem ich dziecka i zasugeruj PPP eh. Jeszcze na pokładzie ostatnio miałam grupę 19 dzieci-5 z orzeczeniami i nauczyciel wspomagający oczywiście, 4 opinie i przynajmniej 2 opinie więcej powinny być. I weź tu prowadź zajęcia 🫣🫣 wyobraźcie sobie chłopczyka (prowadziłam 0 przedszkolna) i jak tylko były jakieś karty pracy, wprowadzanie literki, ba nawet praca plastyczna to wiecznie płakał i buntował się przed zajęciami. Niestety funkcje poznawcze u niego były kompletnie zaburzone, znikomy postęp rozwoju. Oczywiście wydałam brak gotowości do 1 klasy, ale mimo wszystko mama go posłała. Z drugiej strony ciekawa jestem co z nim teraz, jak sobie radzi… Opinii, orzeczenia brak 🤷♀️
Kamsma wydaje mi się, że nie powinno się różnić, to genetyka. Jeśli zespołu Downa czy innych wad chromosomów nie było od początku to one się z nikąd nie pojawia za kilka tygodni. Ale dobrze że idziesz do innego genetyka, co dwie opinie to nie jedna.Kamsma lubi tę wiadomość
Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
10.2020-1 IUI❌| 11.2020-2 IUI💪 10 t.c.- przestało bić | 03.2021-3 IUI❌| 04.2021-4 IUI💪
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:A w ciągu swojej pracy zauważyłaś wzrost liczby takich dzieci?
Kamsma wydaje mi się, że nie powinno się różnić, to genetyka. Jeśli zespołu Downa czy innych wad chromosomów nie było od początku to one się z nikąd nie pojawia za kilka tygodni. Ale dobrze że idziesz do innego genetyka, co dwie opinie to nie jedna. -
Pytanie czy jest rzeczywisty wzrost czy dzięki czasom jakie nastały w końcu bada się dzieci, a nie "daje czas" ale jeśli było to badane to pewnie będzie brane pod uwagę.Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Abilify05 wrote:Pytanie czy jest rzeczywisty wzrost czy dzięki czasom jakie nastały w końcu bada się dzieci, a nie "daje czas" ale jeśli było to badane to pewnie będzie brane pod uwagę.
Na podstawie „moich” dzieci z opiniami mogę śmiało powiedzieć, że praca rodzicow w domu ze swoimi dziećmi plus zajęcia w przedszkolu dodatkowe na przestrzeni 3 latek - 6 latek w jakiś 90% przypadków zniwelowało to problemy edukacyjne.
Co do orzeczeń no to mamy tutaj dziecko chore i tego nie naprawimy, ale tutaj również praca i jeszcze raz praca. Dzieci autystyczne potrafią być naprawdę bardzo mądrymi istotami, lecz tutaj to my musimy się trzymać schematów, bo oni się bardzo szybko tego uczą natomiast dla porównania miałam w grupie dziecko ze stwierdzoną jedynie afazja, a chłopczyk w zerówce nie mówił, nie pisał… no brak komunikacji kompletnie… przepaść pomiędzy jedną, a drugą chorobą (w teorii autyzm jest „gorszy”). Także uważam, że właśnie wczesna trafna diagnoza jest kluczem do dalszych działań i współpracy nauczyciel-rodzic-poradnia.
Jak tak pisze to aż tęskni mi się do nich 🥹Abilify05 lubi tę wiadomość
-
Kamsma wrote:Niestety daleko, Warszawa. Ale dziękuje
Kamsma lubi tę wiadomość
Ponad dwa lata starań.
👩🦰31lat,cukrzyca2,hiperprolaktynemia,otyłość, w ciągu roku -20kg
🧔33lat, luty badania nasienia - morfologia 0%
💊acard 150mg
💊3x1 no-spa , magnez
💉 neoparin 40mg
💉insulina
22.06.24 niepewne ⏸️🥹
05.07.24 - 5tydzień 🥹
18.07.24 - 6+6 -mierze 1,1cm ❤️ 146/min
31.07.24 - 8+5 -mierze 2.39cm❤️176/min
19.08.24 - 11+3-mierze 5.59cm ❤️ 165/min
28.08.24 -12+5 -mierze 6,84cm ❤️ 156/min - ryzyka niskie z testu Pappa
19.09.24 -15+6-ważę 155g i jestem chłopcem 💙
17.10.24 - 19+6 - ważę 328g 💙
24.10.24 II prenatalne wszystko OK , 100% chłopak , ważę 461g 💙
14.11.24 - wizyta u Gin.
21.11.24 - echo 💙 bąbla
-
Dzień dobry 🍂
@Kamsma wierzę, że wszystko się ułoży i prenatalne u innego specjalisty Cię uspokoją. Wielokrotnie piszemy, że dzieci różnie rosną. Wiadomo trzeba sprawdzić skoro lekarz zalecił poradnię i amniopunkcję. Tylko skoro robiłaś badania prenatalne z dna to przecież dna się nie zmienia.. chociaż te badania mają też małe, ale jednak ryzyko pomyłki. Daj znać jak sytuacja się potoczyła, dużo osób czyta a się nie udziela. Może też szukają odpowiedzi na takie pytania. Wiem, że jest ciężko, ale postaraj się uspokoić dla Maluszka 🫂
Wczoraj aż mi wieczorem pupa wyszła z kręgosłupa.. wzięłam się ostro za sprzątanie 😉 niestety mamy z mężem manię zbieractwa i od ślubu znaleźliśmy różne głupoty, niepotrzebnie do życia 🙂 Mały już mnie kopie z rana 🥹 dzisiaj robię karkówkę na obiad i jedziemy się trochę zrelaksować na ten spektakl.. ma bardzo dobre recenzje, ogólnie bardziej polubiliśmy taką formę rozrywki a wcześniej chodziliśmy tylko do kina 🙂 mamy jeszcze dofinansowanie z pracy to trzeba korzystać póki bobas nie wywróci nam życia do góry nogami i będziemy wybierać zoo zamiast tego 😅 muszę jeszcze zrobić sałatkę i placek na jutro.. jutro rodzice przyjeżdżają w odwiedziny.
Miłego dnia Dziewczyny ❤️Kamsma, Katri94, eliz, Pinkflower lubią tę wiadomość
👧 29 l. 🧔♂️ 34 l.
15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
11.07.2024 Jest ❤️
25.06.2024 ⏸️
09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz
💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150
🗓 18.11 wizyta gin NFZ
🗓 28.11 wizyta gin prywatnie
-
Kamsma wrote:Ale niestety pojawił się problem - kość nosowa 4,5mm (20 tyg +6), jest to poniżej normy.
Oczywiście przepłakałam wczoraj cały dzień i nie wiem co robić dalej. Poza zapisanie się do przychodni perinatologiczej - tak zalecił lekarz. Jest to jedyne odchylenie w wynikach i może świadczyć jedynie o małym nosku, ale przecież jest to też objaw wielu chorób.
Nie wiem czy widziałaś mój wcześniejszy wpis z 8.11 - też miałam połówkowe przedwczoraj i też mam obawy odnośnie wymiarów dzieciaczka. Ogólnie większość elementów w opisie jako prawidłowe, wszystkie cztery kończyny są, serduszko bije i jest prawidłowo wykształcone, wszystkie narządy tak samo, szyjka ok, wody płodowe ok... Mnie martwi obwód główki, bo system wyliczył jej wielkość na 19tc, ale tutaj dziewczyny mnie uspokoiły, że te wymiary mogą nie być adekwatne, tym bardziej, że wizualizacja badania była zła i doktor miał problem z wyłapaniem wszystkich elementów. I kość nosowa też 5,1 mm z dopiskiem "hypoplastyczna" (maluszek mojej przyjaciółki w tym samym tygodniu miał 7,3 mm), lekarz przy badaniu nie skierował w moim kierunku żadnych wyjaśnień, a przy pytaniach zadawanych przez mojego męża odpowiadał zdawkowo albo mruczał coś pod nosem - ogólnie straszny gbur...
Ja mam w planach skonsultować te wyniki z lekarzem prowadzącym na najbliższej wizycie, poproszę go przede wszystkim, żeby sam zerknął jak to wszystko wygląda, bo wiem, że też ma uprawnienia do badań prenatalnych, więc zna się na tym i ewentualnie żeby doradził czy powinnam zrobić trzecie badania (na kartce z wynikami prenatalnych mam zalecenie zrobienia trzeciego badania w 30 tygodniu ciąży), a na chwilę obecną staram się za bardzo nie analizować i nie nakręcać się, ale też nie mam zamiaru tego olać. Po prostu dopytam specjalistę na najbliższej wizycie.
Tak poza tym to dzień dobry w ten szary, ciemny i ponury poranek. U mnie chłodno, bezsłonecznie i bardzo "chandrowo", i jak zazwyczaj lubię taką pogodę (tak, jestem dziwnym człowiekiem 😅), to jakoś tęsknię trochę za słońcem, bo nie pamiętam już kiedy ostatnio nas odwiedziło. Ruchy małej, o których wcześniej pisałam, to chyba jednak nie były ruchy, bo od tamtej pory nie poczułam nic więcej. Łożysko na ścianie przedniej skutecznie "tamuje" kopniaczki... 🤷♀️ Cukry znowu wariują i to nie tylko poranne, ale także te poposiłkowe - np. dzisiaj po standardowym śniadaniu mam cukier 149. Osłabia mnie ta cukrzyca ciążowa i już momentami nie wiem co mam jeść, żeby było dobrze...
Życzę Wam miłej i spokojnej niedzieli. 🌸Kamsma lubi tę wiadomość
Ciąża nr 1 - córeczka.
06.08.2024 ➡️ 8mm
28.08.2024 ➡️ 32 mm - słyszymy serduszko ❤️
17.09.2024 ➡️ 73 mm (prenatalne)
24.09.2024 ➡️ 102 g
21.10.2024 ➡️ 238 g
08.11.2024 ➡️ 370 g (połówkowe)
Kolejna wizyta - 18.11.2024 🩺
Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺
Cukrzyca ciążowa. 🍫
Insulina nocna - 11 jednostek. 💉
Acard 150 mg. 💊
-
Martyna wrote:Jest tutaj sporo zmiennych-zakres badań, podejście rodziców czy liczba urodzeń właśnie.
Na podstawie „moich” dzieci z opiniami mogę śmiało powiedzieć, że praca rodzicow w domu ze swoimi dziećmi plus zajęcia w przedszkolu dodatkowe na przestrzeni 3 latek - 6 latek w jakiś 90% przypadków zniwelowało to problemy edukacyjne.
Co do orzeczeń no to mamy tutaj dziecko chore i tego nie naprawimy, ale tutaj również praca i jeszcze raz praca. Dzieci autystyczne potrafią być naprawdę bardzo mądrymi istotami, lecz tutaj to my musimy się trzymać schematów, bo oni się bardzo szybko tego uczą natomiast dla porównania miałam w grupie dziecko ze stwierdzoną jedynie afazja, a chłopczyk w zerówce nie mówił, nie pisał… no brak komunikacji kompletnie… przepaść pomiędzy jedną, a drugą chorobą (w teorii autyzm jest „gorszy”). Także uważam, że właśnie wczesna trafna diagnoza jest kluczem do dalszych działań i współpracy nauczyciel-rodzic-poradnia.
Jak tak pisze to aż tęskni mi się do nich 🥹
A chcesz wrócić po macierzyńskim do tej pracy?
Ale powiem wam, że tyle się słyszy o autyzmie że przy 1 dziecku bardzo się tego balam. I tylko patrzyłam czy się uśmiecha, patrzy w oczy, chociaż to nie jedyne wyznaczniki. Teraz też będę pewnie świrowac przez pierwsze miesiące.
Odebrałam wyniki krwi i moczu, na szczęście krzywa wyszła dobrze, mocz też. Chociaż raz bez problemów, za to od 2 tygodni walczę z gardłem i chyba nadszedł czas na antybiotyk, bo już mówić nie mogę.monii00 lubi tę wiadomość
Starania od 09.2018
🧬02.2020 Gameta Gdynia
06.2024 naturalny cud ❤️
progesteron 30
-
Cześć dziewczyny 🥰
Dzisiaj sobie pospałam trochę. Cukier ok. Wczoraj ogarnialismy pokój dla Małej, już zaczyna być przytulniej 🥰
Rodzice są u nas, po południu mój mąż jedzie grać koncert listopadowy (gra w orkiestrze dętej), także może skoczymy na chwilkę też.
Wczoraj wieczorem jak leżałam to widziałam jak brzusio podskakuje i pierwszy raz jak rękę przyłożyłam to czułam jak Mała uderza w nią - cudowne uczucie 😍
Spokojnego dnia dla Was ❤️
eliz, Katri94, monii00, Pusshka lubią tę wiadomość
Wytrwała z Nadzieją na Happy End 🩷
Starania od 2021 🫶
💔 Luty 2022
💔 Listopad 2022
💔 Styczeń 2024
Cykl stymulowany Aromek 💊 i Ovitrelle 💉 i mamy ⏸️ 03/07/2024
🫶 4/07 Beta 10,8 prog. 37,69
🫶 06/07 Beta 58,6 prog. 39 🥹
🫶 08/07 Beta 160,2 prog. 47,16 🥹
🫶 10/07 Beta 487,9 prog. 42,98 🥹
🫶 13/07 Beta 1815,4 prog. 36,30 🙏 dołożona jedna dodatkowa tabletka utrogestan (dmuchamy po 3 stratach)
🩺👩⚕️ Wizyta 17/07 ✊🫶
Na pokładzie: Niedoczynność tarczycy, Hashimoto, IO, PCOS, MTHFR, Badanie drożności OK 🤗
Leki 💊💊💊
✔️ Metformax
✔️ Euthyrox
✔️ Utrogestan
✔️ Wit D3
✔️ Acidum Folicum
✔️ Kwas foliowy z Naturell
✔️ B - Complex
✔️ Koenzym Q10
✔️ Selen
✔️ Acard
✔️ Zincteral
✔️ Clexane od pozytywnej bety
Dla Małego Cudu WSZYSTKO 💪✊ -
🍀le_bonheur gdzie robiłaś połówkowe? Mastermed? Może u tego samego gbura byłyśmy 😅
Laski, budzę się dziś w nocy, patrzę że koszulka mokra na wysokości piersi. Tak mi siara pociekła że szok. Czy skoro raz się to pojawiło, to tak już będzie regularnie do końca ciąży? 🙈
'96👩❤️👨'90
START STARAŃ 09.22
START LECZENIA 01.24
♀️ PCOS, AMH 5,1
♂️ oligospermia ok. 1 mln/ml
02.24 - IUI przepływowa ❌️
04.24 - cykl naturalny na letrozolu ❌️
05.06.24 - start stymulacji 💉
15.06.24 - punkcja 🧪
20.06.24 - transfer
HCG 9dpt 77 ✨️
HCG 11dpt 189 🥹
HCG 19dpt 4655 🙃
27dpt mamy ❤️
❄️❄️❄️ czekają na swoją kolej
-
Dzień dobry witam się w połowie ciąży, planów jako takich na dziś brak, mąż z dziećmi może na basen pojadą a ja przeziębiona więc się nawet nie wybieram
https://zapodaj.net/plik-mAEtPSducx
Miłej niedzielile_bonheur, eliz, Katri94, monii00, ŻonaMarynarza, SailorMoon, Pusshka, Nefertiti89 lubią tę wiadomość
-
RainbowDeer wrote:🍀le_bonheur gdzie robiłaś połówkowe? Mastermed? Może u tego samego gbura byłyśmy 😅
Tak, Mastermed. Trochę żałuję, że nie zrobiłam prenatalnych prywatnie. Miałabym swobodę i nie czułabym się na badaniach jak intruz... 😒 Tak mi mocno naciskał głowicą, że aż mnie boli podbrzusze przy dotyku. 😬 Z tego, co wiem, to tam niestety większość jest dosyć gburowata. Na pierwszych prenatalnych trafiłam na jednego z właścicieli Mastermedu, to jeszcze on miał w miarę ludzkie podejście, ale też bez rewelacji... Prowadząc ciążę w prywatnej klinice jakoś przyzwyczaiłam się do trochę lepszego traktowania. 😅Ciąża nr 1 - córeczka.
06.08.2024 ➡️ 8mm
28.08.2024 ➡️ 32 mm - słyszymy serduszko ❤️
17.09.2024 ➡️ 73 mm (prenatalne)
24.09.2024 ➡️ 102 g
21.10.2024 ➡️ 238 g
08.11.2024 ➡️ 370 g (połówkowe)
Kolejna wizyta - 18.11.2024 🩺
Echo serca malutkiej - 09.01.2025 🩺
Cukrzyca ciążowa. 🍫
Insulina nocna - 11 jednostek. 💉
Acard 150 mg. 💊
-
Dzień dobry mamusie 😘😘
Pospałam sobie trochę dziś. Zaraz śniadanko, trochę się pokręcę w domu i później jadę do mamy popołudniu bo mąż do pracy to żeby nie siedzieć samej to dzionek trochę u mamy 😉
Pochmurny dzień szaro buro u mnie też.
🍂Abilify05 super że wyniki dobre i zdrówka z tym gardłem ✊
🍂 monii miłego spektaklu ☺️ napewno będzie fajnie
Miłego dnia wam kochane ❤️eliz, monii00, Abilify05 lubią tę wiadomość