Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Truskawkowykompot wrote:Wy już w 3 trymestrze, szok 🫣 ja to ogólnie chyba raczej w kwietniu urodzę, no chyba że będzie cesarka wcześniej to jeszcze marzec będzie.
Mi też ta 3 ciąża bardzo szybko leci. Już nie da się ukryć że jestem w ciąży. Zgaga też często dokucza...
Czy są tutaj jeszcze mamy które nie mają wybranego imienia? My się wahamy a pewnie wybierzemy jak już mała będzie po drugiej stronie jakoś może będzie łatwiej wybrać.
Ja! Jak na razie jest Bobo, mamy kilka propozycji ale jakoś nie możemy się do nich przekonać. Zawsze można wybrać imię na porodówce - znam takie przypadki. Z pierwszym było łatwiej, dość szybko mieliśmy podjętą decyzję ale też były dyskusje. -
Ja nie mam imienia 😅🫣Truskawkowykompot wrote:Wy już w 3 trymestrze, szok 🫣 ja to ogólnie chyba raczej w kwietniu urodzę, no chyba że będzie cesarka wcześniej to jeszcze marzec będzie.
Mi też ta 3 ciąża bardzo szybko leci. Już nie da się ukryć że jestem w ciąży. Zgaga też często dokucza...
Czy są tutaj jeszcze mamy które nie mają wybranego imienia? My się wahamy a pewnie wybierzemy jak już mała będzie po drugiej stronie jakoś może będzie łatwiej wybrać. -
Aliana wrote:U mnie też już zaczął się trzeci trymestr i jakoś mnie to tak uderzyło że we mnie jest człowiek że aż mnie zmroziło 🫣 nie wiem o co chodzi bo przecież wiem że jest malutki synek, kopie, śpi, ma czkawkę ale wczoraj jakby mnie piorun strzelił tak mnie to uderzyło. Wpadłam w jakiś lekki niepokój bo przecież ja nawet nie wiem czy ja będę umiała trzymać dziecko dobrze, tak żeby mu nie zrobić krzywdy. Wiem że jest coś takiego jak instynkt ale co jeśli u mnie on w ogóle nie zadziała? 🫣 mam nadzieję że to jakiś chwilowe naturalne wątpliwości 😅 jesteście tu w większości już doświadczonymi mamami, serio to przyszło wszystko wraz z pojawieniem się dzieciątek? Nie wypuszczę go z ręki? Nie zrobię mu krzywdy jak źle go podniosę?
Pierwsze małe dziecko jakie trzymałam na rękach to był mój syn. Byłam przerażona że to takie małe i jak takie maleństwo ruszyć żeby mu krzywdy nie zrobić. Po CC miałam dość późno pionizację i do tego czasu położna zajmowała się przewijaniem, ale przyszedł ranek, był obchód i padło hasło że trzeba rozebrać dzieci do badania - ale jak? Jakoś mi się udało, upociłam się strasznie, oddali mi takiego golaska i co dalej? Młoda lekarka widziała przerażenie w moich oczach i mi pomogła go ubrać, a potem zostałam sama i już poszło. Na spokojnie, delikatnie, pewnie gdyby jakiś specjalista fizjoterapeuta dziecięcy patrzył na to co robię to mógłby się dopatrzeć że coś jest niezgodne z podręcznikami. Ale dziecko żyje, ma się dobrze. Z perspektywy czasu to łatwiej jest obsługiwać takiego maluszka niż jak dziecko jest trochę starsze i zaczyna się przekręcać na brzuch w każdej możliwej sytuacji a już przede wszystkim przy zmianie pieluchy. Nie wspominając już o takim 1,5 roku który walczy na każdy możliwy sposób i to przypomina zapasy.
Aliana lubi tę wiadomość
-
Ja biorę laktoferynę z alinessKokosq wrote:Dziewczyny a ja mam pytanko czy któraś z Was suplementuje laktoferyne? Jeśli tak to macie do polecenia jakieś większe opakowanie niż to co proponują w aptece? Bo 15 kapsułek gdzie mam brać dwie dziennie wychodzi średnio 😅
U mnie dziś kiepska noc, nie dość że było gorąco to jeszcze lewy bok mnie już bolał więc obracałam się na prawy, a znowu na prawym synek się wściekał w brzuchu 😅 koniec końców wylądowałam w nogach bo córka się rozwaliła wpoprzek łóżka 🫠
Kokosq lubi tę wiadomość
-
Tzn chcesz spoza np.pierwszej dziesiątki?Truskawkowykompot wrote:Ja jeszcze będę brała pod uwagę ranking imion za ten rok jak się pojawi w lutym 😄
My też się wahamy,mamy 2 i na któreś się w końcu zdecydujemy,ale kiedy...😁 może i na porodówce -
Ja też 🙂Kasiastaraczka wrote:Ja biorę laktoferynę z aliness
U nas meble już złożone, mąż całymi dniami w pracy, więc nie miał jak, ale mój tata na emeryturze się zawziął, że musi jak najszybciej i w dwa dni z małą pomocą teścia mamy szafę, komodę i regał 🙂 jeszcze tylko łóżeczko przewieźć i wstawić 🙂
A dziś byliśmy na sesji świątecznej, śmieję się, że te hormony w ciąży to jednak dziwnie działają, bo ja generalnie nienawidzę zdjęć 😂
a wczoraj to już w ogóle zaszalałam, bo już miałam całkiem długie włosy i miałam je iść tylko trochę podciąć.. No ubyło myślę, że z 40cm 😂 mąż przerażony, przez ostatnie 20 lat co najmniej nie miałam tak krótkich, on w sumie ogólnie woli dłuższe, aż się śmiał, że jakby nie fakt, że to już byłoby bez sensu to sesję o co najmniej pół roku trzeba przełożyć 😂
A imię w sumie już od dłuższego czasu wybrane, mąż dał dwa typy, jeden aż zbyt popularny jak dla mnie, więc skreśliliśmy i drugi, który już nam obojgu pasował
jedynie zastanawiamy się nadal nas drugim imieniem
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 17:16
Kasiastaraczka, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Jakie macie imię? Wpisać na pierwszą stronę? 🙂aqq wrote:Ja też 🙂
U nas meble już złożone, mąż całymi dniami w pracy, więc nie miał jak, ale mój tata na emeryturze się zawziął, że musi jak najszybciej i w dwa dni z małą pomocą teścia mamy szafę, komodę i regał 🙂 jeszcze tylko łóżeczko przewieźć i wstawić 🙂
A dziś byliśmy na sesji świątecznej, śmieję się, że te hormony w ciąży to jednak dziwnie działają, bo ja generalnie nienawidzę zdjęć 😂
a wczoraj to już w ogóle zaszalałam, bo już miałam całkiem długie włosy i miałam je iść tylko trochę podciąć.. No ubyło myślę, że z 40cm 😂 mąż przerażony, przez ostatnie 20 lat co najmniej nie miałam tak krótkich, on w sumie ogólnie woli dłuższe, aż się śmiał, że jakby nie fakt, że to już byłoby bez sensu to sesję o co najmniej pół roku trzeba przełożyć 😂
A imię w sumie już od dłuższego czasu wybrane, mąż dał dwa typy, jeden aż zbyt popularny jak dla mnie, więc skreśliliśmy i drugi, który już nam obojgu pasował
jedynie zastanawiamy się nadal nas drugim imieniem
Mi też już sporo włosów ubyło przez trójkę dzieci 🙃
Ale i tak sięgają mi do talii. Po świętach chcę trochę skrócić -
Kokosq wrote:Dziewczyny a ja mam pytanko czy któraś z Was suplementuje laktoferyne? Jeśli tak to macie do polecenia jakieś większe opakowanie niż to co proponują w aptece? Bo 15 kapsułek gdzie mam brać dwie dziennie wychodzi średnio 😅
U mnie dziś kiepska noc, nie dość że było gorąco to jeszcze lewy bok mnie już bolał więc obracałam się na prawy, a znowu na prawym synek się wściekał w brzuchu 😅 koniec końców wylądowałam w nogach bo córka się rozwaliła wpoprzek łóżka 🫠
Ja zazywam aktualnie clostrum z genactiv, a tam jest laktoferyna niby. Ale wcześniej zazywalam z aliness.
Mój brzuch już jest ogromny, z dnia na dzień większy. Nawet przy dziewczynach, które są 4 tygodnie przede mną z ciążą mój brzuch wygląda jak balon. Wszystko poszło do przodu, ale przez to mam przepuklinę pępka. Oczywiście zaczynam się martwic, czy nie mam za dużo wód płodowych 😑
Czuję się totalnie w ciąży 😅 uczucie jedyne w swoim rodzaju muszę częściej kontemplować ten stan, bo u mnie też 3ci trymestr za rogiem.
Kokosq lubi tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.
29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
⏳17.12 - wizyta ginekologiczna
⏳7.01.2026 - III prenatalne

-
Jednorożec89, Kokosq, Arga, Sagi, _Hope, Katt, Kasiastaraczka, bambusek-94, Aliana lubią tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.

-
Powiem szczerze, że jakoś nie mam glowy do robienia zdjecia w ciąży
zalożyłam spodnice jedna jedyna która pasowała na mnie jeszcze i się popruła:D zostają spodnie ale akurat wszystkie były w praniu 
Ale wyciągnelam walizkę ze strychu i bede wrzucać tam rzeczy aby nie zostawic wszysykiego na jeden dzień.
Dżozu lubi tę wiadomość
-
Ja niedawno pokazywałam mój brzuszek. 😉
To zdjęcie sprzed kilku dni. U mnie to dopiero 24 Tc...🫣🫢 i niewiele mi brakuje do 6kg na plusie 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 20:21
Sagi, Katt, Dżozu, Arga, Kokosq, Kasiastaraczka, bambusek-94, Daga121222, Kłębuszek, Aliana lubią tę wiadomość
-
Ja to już z 9-10kg na plusie mam.
Specjalnie po pierwszej ciąży zostawiłam sobie kilka kilo, bo całe życie z niedowagą, chciałam się poczuć bardziej kobieca. Ale nie pomyślałam, że to może jakoś wpłynąć na wagę w kolejnej ciąży
No nic, dalej sobie tłumaczę, że ciało wie co robi
Dżozu, Kokosq, Kasiastaraczka, bambusek-94, _Hope, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
U nas też imienia wciąż brak.
Mamy kilka typów, ale bardzo ciężko na coś się zdecydować albo spróbować się oswoić i przyzwyczaić. U nas jeszcze dochodzi kwestia międzynarodwości, mieszkamy w Niemczech, a mój mąż jest Włochem
Kasiastaraczka, Dżozu, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
Ja te kg na plusie to zostawię bez komentarza, bo zbieram hurtem za Was 😂
O dziwo dostaliśmy już zdjęcia z dzisiejszej sesji do wyboru, może jednak zdążymy przed Świętami, bo umawiałam na taki termin na ostatnią chwilę, żeby było cokolwiek widać, ale jednak spokojnie już jest kawał brzucha 🙂
A co do imienia to będzie Michalina, póki co częściej zwana Misią ewentualnie Myszą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia, 21:16
Kasiastaraczka, bambusek-94, _Hope, Dżozu, Arga, Kłębuszek lubią tę wiadomość
-
aqq wrote:Ja te kg na plusie to zostawię bez komentarza, bo zbieram hurtem za Was 😂
O dziwo dostaliśmy już zdjęcia z dzisiejszej sesji do wyboru, może jednak zdążymy przed Świętami, bo umawiałam na taki termin na ostatnią chwilę, żeby było cokolwiek widać, ale jednak spokojnie już jest kawał brzucha 🙂
A co do imienia to będzie Michalina, póki co częściej zwana Misią ewentualnie Myszą
Cudne imię, jeden z naszych faworytów.
Alta Marea o to macie dobrą zagwozdkę 😃 mnie sie podobają międzynarodowe imiona, więc dla mnie zagwozdka na plus, jest w czym wybierać 😄 mam wśród znajomych międzynarodowe pary, jedno imię nawet udało mi się podpowiedzieć. Wszystkie ich dzieci hurtem mają takie imiona: Oliver, Amelia, Lea, Aya, Zoya, Hanna. W sumie tylko jedna z nich mieszka w Pl, reszta Norwegia, Szwecja, USA.
alta marea lubi tę wiadomość
starania od 2/24; 📣
11.07 - beta 60,60
14.07 - beta 258
17.07 - beta 882,6
23.07 - beta 11 tys.