SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope kiespko z tym bólem zęba ja się juz nacierpiałam a w ciąży to już w ogóle ja na stany zapalne goździki zagryzałam ale nie wiem czy w ciąży można bardzo pomaga. Może to jakas kanałówka skoro falami Ci się pojawia.
    Bambusek patrząc racjonalnie nie pojechałabym szczególnie, że w ciązy to nie wiele można dobrze, że Cie poinformowała o tej chorobie bo sa takie osoby co na przykład nie mówia a tak jest gorzej.

Kłebuszek jesteś w ciąży i jeśli nie chcesz nigdzie jechać to masz do tego prawo
    Ja dzisiaj spałam 3 h ! Zero drzemki rano wykończy mnie ta bezsenność spac mi się nie chce ale osłabiona jestem i leże w łóżku :/

_Hope lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusek współczuję dylemtu... 😔 szwagierka ma fantazję, żeby jeździć do ludzi z chorym synem😮‍💨

Hope powodzenia z tymi zębami, az się dziwie że w ciąży taką łaskę robiąz tym leczeniem, a równocześnie na każdym kroku przestrzegają, żeby dbać o zęby w ciąży i od razu je leczyć.

Ja odpoczywam po świętach, udało mi się wyłapać pierwsze czkawki u Uli 🥰

Sagi, bambusek-94, _Hope, Kłębuszek lubią tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

⏸️ 10.07.2025 🤩 po raz pierwszy w życiu 🤩
    11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.
    29.07 - 4,5 mm Kropka 🐤🥳 ciąża młodsza o tydzień (późna owulka)
    26.08 - 3,69 cm Wiercipiętka 👶❤️
    8.09 - 6,1 cm Bobasa ❤️❤️❤️ usg prawidłowe
    23.09 - Dzidziutek ukrywa swą płeć..
    21.10 - Dziewczynka na pokładzie ❤️ girl power ❤️
    14.10 - 473 g zdrowej dziewczynki ❤️
    17.12 - Ula ma już 1 kg 🤰🏽💪🏼🌞🌞🌞
    ⏳7.01.2026 - III prenatalne
    ⏳14.01.2025 - wizyta gin.

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusek, może nie będzie zły ten wynik. W poprzedniej ciąży też prawie zwymiotowałam, pociłam się, zdychałam przez resztę dnia. Jedynie z wkłuciem nie było problemu. Ale wynik wyszedł ok.
    Nie wiem od czego to zależy, ale w tej ciąży w ogóle nie odczułam negatywnych efektów krzywej - bycia głodną i śpiącą nie liczę, bo to dzień jak co dzień dla mnie 😆

bambusek-94 lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Truskawkowykompot Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    Kiepska sprawa, bardzo Ci współczuję :/ a może jakiś dyżur stomatologiczny? To działa mniej wiecej jak świąteczna opieka zdrowotna, przyjmują nagłe przypadki.

Ja siedzę na krzywej, oczywiście z przygodami. Przy drugim pobraniu problem z żyłami spowodował obsuwę i finalnie pobrali mi próbkę po 75 minutach... teraz jeżeli wynik będzie na granicy to pewnie będzie do powtórki :/ Zaraz mam ostatni pobór i już się cała spinam czy się wgl uda. Pomijam fakt że po około 20 minutach od wypicia glukozy prawie zwymiotowałam. To moja 3-cia krzywa cukrowa, ale jednak w ciąży dużo gorzej to znoszę.
    Ojej, ja też muszę zrobić krzywą na dniach, bo chlopina mi wyjeżdża i później nie będę miała kiedy, chyba nawet muszę przełożyć wizytę w styczniu. Trzymam kciuki żeby wynik był dobry. Ta krzywa to beznadziejne badanie 😵

@hope bardzo współczuję tego bólu, dobrze że udało się złapać wizytę, będzie dobrze 🩷

A mi się tak chce spać, rano ledwo otwieram oczy, spałabym i spała. Jak nie wypiję kawy to ziewam cały dzień.
    Ja jeszcze nic nie mam gotowe dla dzidziusia, muszę ze strychu przynieść i przejrzeć/ wyprać ubranka, wózek gondolę też uprać. Co do ubranek obawiam się że większość ma te żółte plamy po mleku które wychodzą po dłuższym leżakowaniu. Czy jest jakiś sposób na to czy tylko śmietnik? W poprzednich razach prałam i wieszałam na słońce ☀️ i trochę pomagało ale teraz zima i słońca mało a i tak to nie było tak skuteczne.

_Hope lubi tę wiadomość

preg.png
  • Truskawkowykompot Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze właśnie teraz widzę że przegapiłam swoją studniówkę (100 dni do porodu). Kiedy to zleciało 😱

Daga121222 lubi tę wiadomość

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawkowykompot wrote:
    Ojej, ja też muszę zrobić krzywą na dniach, bo chlopina mi wyjeżdża i później nie będę miała kiedy, chyba nawet muszę przełożyć wizytę w styczniu. Trzymam kciuki żeby wynik był dobry. Ta krzywa to beznadziejne badanie 😵

@hope bardzo współczuję tego bólu, dobrze że udało się złapać wizytę, będzie dobrze 🩷

A mi się tak chce spać, rano ledwo otwieram oczy, spałabym i spała. Jak nie wypiję kawy to ziewam cały dzień.
    Ja jeszcze nic nie mam gotowe dla dzidziusia, muszę ze strychu przynieść i przejrzeć/ wyprać ubranka, wózek gondolę też uprać. Co do ubranek obawiam się że większość ma te żółte plamy po mleku które wychodzą po dłuższym leżakowaniu. Czy jest jakiś sposób na to czy tylko śmietnik? W poprzednich razach prałam i wieszałam na słońce ☀️ i trochę pomagało ale teraz zima i słońca mało a i tak to nie było tak skuteczne.
    U mnie nie pomogło nic na te żótle plamy a miałam wybielacz po prostu wywaliłam noże Tobie się uda ale ja się poddalam wywalilam jedno przescieradlo recznik i pare ciuszków.

Co do krzywej to wszystkie badania dobrze przeszłam ale w domu potrzebowałam odpoczynku.

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zadzwoniłam do położnej dzisiaj. Myślę sobie dobrze jednak ją mieć na wszelki wypadek. Moja położna jest już emerytka ale dalej pracuje w zawodzie. Oczywiście że się nami zajmie, ogólnie pół godziny po telefonie była u mnie. Wypiła kawę, ogarnełyśmy papiery i tak zeszło prawie dwie godziny ploteczek

Dżozu, bambusek-94, Arga, Kłębuszek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zadzwonie do położnej jak bede znala termin cc. Kolejną wizyte mam 7 stycznia jestem ciekawa kiedy wystawi mi skierowanie.

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się wzięłam w końcu za książkę poleconą na Medycznym Przygotowaniu do Porodu (uczestniczyłam w cyklu 5 zajęć dot. Ćwiczeń, oddechu, metod przed porodem i na obie fazy porodu, plus połóg). Znacie Błekitny Poród? Jestem ciekawa opinii.

20251229-122239.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia, 13:25

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi położna mówiła że standardowo skierowanie na cięcie dostaje się tezy tygodnie wcześniej więc myślę ok 35-36 tygodnia będę się umawiać, oczywiście jeżeli wszytko będzie ok jak do tej pory.
    Dzisiaj stawia mi się brzuch, muszę chyba odpocząć jak ogarnę obiad. Planowałam prasowanie ale nie zająć nie ucieknie

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo zle siw dzisiaj czuje puscilam.jedno pranie ale nawet nie wiem czy dam rade powiesić położylam się mąz ma córkę odebrać z przedszkola myśle że przez to że spalam bardzo mało a synek bardzo dzisiaj kopie zauważyłam, że jak jest bardziej aktywny to ja się gorzej czuje wtedy również.
    To myśle że dostane skierowanie za 2 wizyty albo 3

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Carla Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Przyznam się szczerze, że ja mam trochę inne odczucia po lekturze - faktycznie mówi otwarcie o tym że karmienie do samo-odstawienia się jest najlepsze, ale udziela też rad co zrobić na każdym etapie karmienia gdy mama chce przerwać i podchodzi z szacunkiem do tej decyzji.
    Fajne jest, że w tej książce jest mnóstwo innych praktycznych rad - mówi o kolkach, o ząbkowaniu, o rozszerzaniu diety i naprawdę z sensem.
    Ja przy dwójce poprzednich dzieci popełniłam masę błędów, karmiłam tylko jedno i krótko, teraz spróbuję chociaż bardziej zaufać sobie i dziecku. Bez spiny :)

Moje ssaki dwa (chłopaki) aż wstyd się przyznać … karmiłam pierwszego 3 lata 8 miesięcy, a drugiego … 4,5 i tuż przed 5 jeszcze sobie o cycku przypomniał 🙈
    Trzeci cycoholik (facet) w brzuchu i się boj wę, co to będzie. Chociaż to ostatnie bobo i pewnie będzie mi się samej z tym ciężko rozstać … bo to uwielbiam.

Arga, alta marea, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

Carla

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie u dentysty. Potwierdziło się silne zapalenie dziąseł i kieszonek miedzyzębowych. Na razie dentysta kazał się wstrzymać z braniem antybiotyku. Jutro mam kontrolną wizytę żeby sprawdzić te dziąsła bo są w fatalnym stanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia, 15:25

Dżozu, bambusek-94, Sagi lubią tę wiadomość

🐝 2021🩷
    🐝 2023🩵
    ⏳🐝 2026🩵

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Ja już po wizycie u dentysty. Potwierdziło się silne zapalenie dziąseł i kieszonek miedzyzębowych. Na razie dentysta kazał się wstrzymać z braniem antybiotyku. Jutro mam kontrolną wizytę żeby sprawdzić te dziąsła, bo są w fatalnym stanie.
    Powiedz mi te kieszenie to z 8 ? Mialam coś takiego ciagle stany zapalne ale przy 8 i zdecydowalam sie wyrwac na poczatku chcieli poczekac aż 8 sama się przebije ale mi sie tam caly czas stan zapalny robił raz mi przepłukali ale pomoglo na chwile. Moze plukaj to szałwią .

_Hope lubi tę wiadomość

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Hope wrote:
    Ja już po wizycie u dentysty. Potwierdziło się silne zapalenie dziąseł i kieszonek miedzyzębowych. Na razie dentysta kazał się wstrzymać z braniem antybiotyku. Jutro mam kontrolną wizytę żeby sprawdzić te dziąsła bo są w fatalnym stanie.
    A jakieś inne leki dostałaś? Albo coś podziałał przy tych zębach? Kurcze współczuję... 🤕

_Hope lubi tę wiadomość

starania od 2/24; 📣

11.07 - beta 60,60
    14.07 - beta 258
    17.07 - beta 882,6
    23.07 - beta 11 tys.

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hope to dobrze że jest diagnoza i jakiś plan działania

Ja właśnie dostałam wyniki krzywej i się zastanawiam jak to interpretować, bo ogólnie wszystkie wyniki są w normie ale po 2h cukier wyższy niż po 1h. Moje wyniki:
    Na czczo: 73,1
    Po 1h: 129
    Po 2h: 142

Czat GPT też się nie może zdecydować czy to dobry wynik czy zły. Na logikę ta wartość po 2h powinna spadać, ale we wszystkich źródłach które sprawdziłam wspominają tylko o przekroczeniu normy a nie wynikach względem siebie i ich trendzie. Plus ten po 2h jest blisko górnej wartości a on był tak naprawdę robiony po 130 minutach. Pytanie czy po 120 minutach nie byłby wyższy.

Mam już dosyć tego dnia :( Na dokładkę czeka nas rozmowa z teściową. I jeszcze się boję że mi każą powtarzać tą krzywą. Combo.

_Hope lubi tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 I prenatalne, niskie ryzyka
    ✅️15.10 140g bobasa
    ✅️06.11 250g bobasa
    ✅️18.11 II prenatalne, 380g zdrowego chłopaka💙
    ✅️02.12 530g łobuza 💙
    🔜08.01 kontrola
    🔜23.01 III prenatalne

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bambusek, ja miałam taką rosnącą krzywą w poprzedniej ciąży. Ginekolog powiedział że dopóki wartości są w widełkach to jest ok. Można w tym pogrzebać ze specjalistą jeśli jesteś ciekawa dlaczego rośnie zamiast spadać. Ale cukrzycy nie miałam i wszystko było w tym względzie ok.

bambusek-94 lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sagi dzięki za informacje 😊❤️ mam nadzieję że u mnie będzie tak samo!
    Ja już przed ciążą miałam zdiagnozowaną IO. U mamy ginekolog czytałam że ciąża sama w sobie powoduje lekką IO to może u mnie to po porostu pogłębienie tego stanu i stąd dziwny metabolizm cukrów?
    W każdym razie mam umówionego endokrynologa i diabetologa na styczeń, są w pakiecie z enel-medu więc skorzystam żeby się nie stresować.

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 I prenatalne, niskie ryzyka
    ✅️15.10 140g bobasa
    ✅️06.11 250g bobasa
    ✅️18.11 II prenatalne, 380g zdrowego chłopaka💙
    ✅️02.12 530g łobuza 💙
    🔜08.01 kontrola
    🔜23.01 III prenatalne

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głowa mi pęka 🫣 już sama nie wiem czy brać apap czy jeszcze czekać, eh.

age.png

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 29 grudnia, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arga wrote:
    Głowa mi pęka 🫣 już sama nie wiem czy brać apap czy jeszcze czekać, eh.
    Doradzę Ci to co mój lekarz. Taki ogromny bol głowy może być bardziej szkodliwy i uciążliwy i apap. Lepiej sobie ulżyć niż się męczyć.
    Ja taki ból głowy miałam wczoraj :( łącze się w bólu

Arga lubi tę wiadomość

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
‹‹ 358 359 360 361 362 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ