SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 06:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o pakowanie walizki to ja dopiero zaczęłam 🧳🙃 wrzuciłam podkłady, podpaski, majtki siateczkowe, klapki, paczkę pampersów, część kosmetyków..
    Szlafrok, koszule i ręczniki mam na razie przygotowane w komodzie. Znając siebie jeszcze raz je odświeżę. 🫣
    Do bycia spakowaną jeszcze mi daleko, ale powoli coś tam będę dokładać. 😉

Co do pampersów to ja spróbuję z Dady. Przy córci i synku się sprawdziły i może dla Tomcia też będą odpowiednie. Poprzednia dwójka miała np uczulenie na oryginalne pieluchy Pampers.
    A jeśli chodzi o mm to zobaczę jak nam będzie szło karmienie. Najwyżej mąż dokupi zanim wyjdziemy ze szpitala.

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

🐝 2021🩷
    🐝 2023🩵
    ⏳🐝 2026🩵

preg.png
  • _Hope Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Studniówkę przegapiłam, ale dziś wkraczam w trzeci trymestr.🥳🤰🩵
    I mam wrażenie, że z dnia na dzień jestem coraz większa.🫣🫣🫣 Strach pomyśleć co będzie w marcu...🤭
    Jestem bardzo ciekawa jak duży jest już nasz syneczek.🧸 file-000000007a587246a2db2292abaeb34d.png
    Nie mam dużego lustra i zrobiłam zdjęcie odbicia w lodówce 😂🫣

Sagi, Katt, Daga121222, Jednorożec89, Kasiastaraczka, Arga, Kłębuszek, bambusek-94, ZOSIA88, Aliana, aqq, Dżozu, Kokosq lubią tę wiadomość

🐝 2021🩷
    🐝 2023🩵
    ⏳🐝 2026🩵

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hermionka to tylko się cieszyć, że tak znosisz ciążę! 🥰
    Ja poza małymi dolegliwościami + nieprzespanymi nocami też nie mogę narzekać 🫣😄 ale mimo wszystko zazdroszczę!
    Oby tak zostało do samego końca 🙂

Jeśli chodzi o pieluszki to my będziemy próbować, nie mamy doświadczenia. Wiem tylko po dzieciach u mnie w żłobku jakie pieluchy najczęściej używały.
    Kupiłam dady i pampersa, ale zamierzam też używać innych, żeby sobie porównać 🙂

@Hope, gratuluję wkroczenia w 3 trymestr! 🥳🥰
    Patrząc po zdjęciu to jesteś szczuplutka i tylko brzuszek masz 😇 super wyglądasz!

_Hope lubi tę wiadomość

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g

⏳12.01 ➡️ III prenatalne
    ⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • M_onia Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, ale działacie dziewczyny! My byliśmy w ten weekend po fotelik dla małego do samochodu i nauczyłam się tyle nowych rzeczy 🫣 co prawda nasz samochód trudny do doboru fotelika, ale się udało i to ze zniżką więc ufff… co do walizki jeszcze nie mam zapakowanej, nawet nie mam nic z wyprawki higienicznej, nic dla siebie 🫣 ale czytając was znowu po przerwie dzisiaj ma przyjść paczka z płynami do prania dla bobasa i zaczynam działać… termin na 1.03, więc mam cały stycznej na ogarnięcie 😂
    Powiedzcie mi czy przy pierwszej ciąży lub następnej (pytam, bo dla mnie to nowość) czujecie jak bobas w brzuchu rośnie? No ja mam dni, że tak mnie rozpiera i bolą pachwiny w zależności gdzie bobas się ułoży, że ja już nie wiem czy to normalne czy mam to gdzieś zgłosić 😂 tak samo jeden dzień strasznie bolała mnie klatka piersiowa przy oddychaniu, chat mnie uspokoił, że macica idzie w górę i faktycznie minął dzień i minęło 😂 powiem Wam te objawy i zastanawianie się czy to okej mnie wykańcza 😂 aktualnie u nas 31+2 😮‍💨

1.09.2024 - ciąża biochemiczna
    25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
    26.06.2025 beta 86.50
    28.06.2025 beta 267.00
    30.06.2025 beta 572.00
    Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
    7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
    23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
    19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
    28.10 II badanie prenatalne
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia teraz już nie będzie lepiej z każdym dniem bobas jest silniejszy i ma mniej miejsca wiec te dolegliwości będą się nasilać. Ja mam czasem wrażenie ze macicę mi rozerwie jak Gabrysia robi swoje wygibasy

M_onia lubi tę wiadomość

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Pregna plus, Pregna DHA 2x1, magnez 2x1, Acard 75, Żelazo

USG połówkowe- 343 g zdrowej dziewczynki 🩷

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_onia wrote:
    O kurczę, ale działacie dziewczyny! My byliśmy w ten weekend po fotelik dla małego do samochodu i nauczyłam się tyle nowych rzeczy 🫣 co prawda nasz samochód trudny do doboru fotelika, ale się udało i to ze zniżką więc ufff… co do walizki jeszcze nie mam zapakowanej, nawet nie mam nic z wyprawki higienicznej, nic dla siebie 🫣 ale czytając was znowu po przerwie dzisiaj ma przyjść paczka z płynami do prania dla bobasa i zaczynam działać… termin na 1.03, więc mam cały stycznej na ogarnięcie 😂
    Powiedzcie mi czy przy pierwszej ciąży lub następnej (pytam, bo dla mnie to nowość) czujecie jak bobas w brzuchu rośnie? No ja mam dni, że tak mnie rozpiera i bolą pachwiny w zależności gdzie bobas się ułoży, że ja już nie wiem czy to normalne czy mam to gdzieś zgłosić 😂 tak samo jeden dzień strasznie bolała mnie klatka piersiowa przy oddychaniu, chat mnie uspokoił, że macica idzie w górę i faktycznie minął dzień i minęło 😂 powiem Wam te objawy i zastanawianie się czy to okej mnie wykańcza 😂 aktualnie u nas 31+2 😮‍💨
    Dla mnie też to nowość, ale czasem mam wrażenie, że boli mnie cała skóra na brzuchu, bo bobas tak się rozpycha 😅 więc raczej to normalne haha

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g

⏳12.01 ➡️ III prenatalne
    ⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png
  • M_onia Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Daga Jezu mam to samo 😂

@Jednorożec89 oj tak myślałam… ogólnie już czuję, że ten III trymestr to ciekawy czas…

1.09.2024 - ciąża biochemiczna
    25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
    26.06.2025 beta 86.50
    28.06.2025 beta 267.00
    30.06.2025 beta 572.00
    Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
    7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
    23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
    19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
    28.10 II badanie prenatalne
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M_onia wrote:
    @Daga Jezu mam to samo 😂

@Jednorożec89 oj tak myślałam… ogólnie już czuję, że ten III trymestr to ciekawy czas…
    Poczekaj, dzieci teraz ważą ok 1.5 kilo za miesiąc będą dwa razy cięższe to jest dopiero ciekawe 🤣

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • Arga Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na tym etapie to już normalne, że czuje się, że bobas coraz więcej miejsca zajmuje.
    Pierwsza córka to mi pod żebra nogi wkładała, przynajmniej ja to tak czułam 😅 macica też będzie coraz częściej się stawiać na chwilę i to też jest nie przyjemne. Teraz czuję, że mi siedzi chyba niski jakoś bo jak źle usiądę z przyzwyczajenia i chcę tak mogę ma mogę dać to go chyba przygniatam trochę i czuję, że się tam pyrga coś 🤣😅

Najgorzej, że młoda ciągle mi się kładzie na brzuchu i śmieję się, że mu spłaszczy czoło przez to 😅 ale póki nie skacze to jakoś się nie przejmuję.

age.png

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope piękny brzuszek 🥰

Oj ja też już czuję rozciąganie itp. To jest w każdej ciąży
    Dodatkowo teraz działa u mnie już tak relaksyna, że strasznie bolą mnie pośladki -miesnie gruszkowate. To wszystko rozluźnia się już na poród..po porodzie będzie jak ręką odjął - mam to co ciążę

_Hope lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • bambusek-94 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, my mieliśmy bardzo intensywny weekend weselny ale było super! Mega się wybawiliśmy, pojadłam dobrych rzeczy, no cud miód 🙂 wytrzymałam jakoś do 1 w nocy, potem brzuch już miałam jak kamień i nasiliły mi się skurcze, więc musieliśmy wracać żebym się mogła położyć. Natomiast wczoraj się czułam cały dzień jakbym miała poimprezowego kaca razem z mężem 😅 jednak niewyspanie i te parkietowe szaleństwa dały mi się we znaki.
    Tak w ogóle to na weselu było 5 dziewczyn w ciąży w tym jedna w 9 miesiącu (I ona najbardziej szalała na parkiecie) także mega ciekawie 😀
    Co do dolegliwości to u mnie niestety wysokie tętno nadal się utrzymuje, pomimo leków czasem jest powyżej normy. Brzuch mi twardnieje na maksa i mam coraz częściej skurcze ktore nie są bolesne ale no przyjemne też nie są... Mam w czwartek wizytę więc liczę na to że lekarz mnie uspokoi.
    Jeżeli chodzi o walizkę do szpitala to ja nie mam totalnie nic. Ale zostało mi jeszcze 89 dni do terminu xd myślę że jeżeli wszystko będzie ok z ciążą to chciałabym być spakowana miesiąc przed. Mój plan na styczeń to ogarnąć wyprawkę higieniczno-apteczną i kupić wanienkę. Musimy też pojechać do mojej siostry po resztę woększych rzeczy typu dostawka, gondola itp.
    @Hope pięknie wyglądasz 😊

Aliana, Daga121222, _Hope, Kasiastaraczka, Katt, Dżozu, Kokosq lubią tę wiadomość

⏸️24.07.25 (11 dpo, 2cs)
    ▶️BETA 47 -- 219 -- 837 mIU/ml
    ✅️21.08 1,3cm bobasa
    ✅️17.09 5,0cm bobasa
    ✅️22.09 I prenatalne, niskie ryzyka
    ✅️15.10 140g bobasa
    ✅️06.11 250g bobasa
    ✅️18.11 II prenatalne, 380g zdrowego chłopaka💙
    ✅️02.12 530g łobuza 💙
    🔜08.01 kontrola
    🔜23.01 III prenatalne

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hope, wyglądasz pięknie. I jakie blaty czyste. U mnie jak bym się nie starała, zawsze coś w kuchni stoi 😃

Czekam na info, czy moje badania do podania immunoglobuliny są gotowe do odbioru. Swoją drogą, to trochę farsa. Tyle zachodu, żeby ktoś Ci podał zastrzyk w tyłek.

_Hope, Dżozu lubią tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hwj dziewczyny ja dopoero zasnęłam około 2 /3 w nocy teraz się obudziłam. Synek strasznie szleje właśnie w nocy przez co cięzko mi zasnąć.
    Czuję też, że opruszczka mi rośnie :/ miałam tak na poczatku ciąży :(

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Aliana Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hermionka i bardzo dobrze, że nie odczuwasz objawów :) tylko się z tego cieszyć! Na skurcze i twardnienie brzucha przyjdzie jeszcze pora a przynajmniej masz spokojną głowę czy zdążysz się spakować 😅

@Hope brzuszek piękny! 😍 a jakbyś nie napisała że to lodówka to byłabym pewna że lustro! U mnie lustro ma więcej smug a lodówka mnóstwo odciskow paluchów 😅

@Bambusek super że się wybawiłaś! A dziewczyna w 9 miesiącu na parkiecie to hit! 😁 może dzięki temu poród pójdzie gładko!

@Sagi niestety też miałam wrażenie że jak dla jednego zastrzyku to strasznie dużo kombinowania i zgrywania w czasie… a skoro wiadomo że te badania mają krótki czas ważności i masz małe okienko na podanie zastrzyku to te badania powinny być jakoś priorytetowe w laboratorium :/

Sagi, _Hope lubią tę wiadomość

01.2025- 10tc 💔

05.2025 staramy się dalej 💪

30.06 - ⏸️ 🩵💙

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 5 stycznia, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hermionka mam chyba podobnie :)
    @Hope ale piękny brzuszek! Jakbyś piłkė połknęła :)

Dziewczyny z planowanym CC, niezależnie od metody karmienia, planujecie podawać probiotyki żeby wspomóc florę tym, czego maluchy nie dostaną z kanału rodnego? Macie jakieś sprawdzone? My używaliśmy tylko BiGaia ale może jest coś lepszego. Pytam bo powoli kompletuję koszyk w aptece.

I jeszcze podpytam: jaką witaminę D podaje się niemowlętom w Polsce? W DE tabletki do rozpuszczenia w mleku lub włożenia na policzek w trakcie karmienia (rozpuszczają się od razu po kontakcie z płynem), nie w kroplach żeby unikać oleju. Tyle że często są z fluorem i juz nie pamiętam czy używałam tych z fluorem czy bez od urodzenia 🙈

_Hope lubi tę wiadomość

preg.png
  • Hermionka Znajoma

Wysłany: 5 stycznia, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Hope wyglądasz pięknie! Ja to mam takie niewiadomo co 😂 dzisiaj rano byłam na pobraniu krwi i ubrałam leginsy i luźny sweter to pani się mnie zapytała przy pobraniu czy jestem w ciąży 😂

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi z tymi pampersami. Widzę, że to trochę metoda prób i błędów. Skompletowanie apteczki i wszystkich tych higienicznych rzeczy dzisiaj przede mną.
    Jeszcze podpowiedzcie proszę jaką maść do pupy polecacie 🙈

_Hope lubi tę wiadomość

• Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:
    @Hope wyglądasz pięknie! Ja to mam takie niewiadomo co 😂 dzisiaj rano byłam na pobraniu krwi i ubrałam leginsy i luźny sweter to pani się mnie zapytała przy pobraniu czy jestem w ciąży 😂

Dzięki dziewczyny za podpowiedzi z tymi pampersami. Widzę, że to trochę metoda prób i błędów. Skompletowanie apteczki i wszystkich tych higienicznych rzeczy dzisiaj przede mną.
    Jeszcze podpowiedzcie proszę jaką maść do pupy polecacie 🙈
    Ja jestem zdecydowanie team bephanten, ale podobno linomag też jest bardzo fajny, natomiast nie polecam sudocremu. Strasznie wysusza skórę

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam bephanten
    Co do probiotyku narazie nie kupowalam tak samo nie kupowalam mm miały krotka date waznowsci jak patrzyłam.
    Jesli chodzi o probiotyk to sama nie wiem chyba odpuszcze na początku córce dawałam ale miała okropne kolki i nie wiem sama czy to wina twgo probiotyku ?

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA88 wrote:
    Mam bephanten
    Co do probiotyku narazie nie kupowalam tak samo nie kupowalam mm miały krotka date waznowsci jak patrzyłam.
    Jesli chodzi o probiotyk to sama nie wiem chyba odpuszcze na początku córce dawałam ale miała okropne kolki i nie wiem sama czy to wina twgo probiotyku ?

Kolki to jest jak dla mnie kwestia czystego przypadku. Moi chłopcy ich w ogóle nie mieli a karmiłam kp i jadłam wszytko a moja szwagierka od początku na mm I przez pół roku z córką oka nie zmrużyli przez brzuszek

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

preg.png
  • ZOSIA88 Autorytet

Wysłany: 5 stycznia, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na styczniówkach na dzień dzisiejszy już bedzie rozpakowanych 18 dziewczyn a mamy dopiero 5 styczeń! Oj chyba w lutym nam się zacznie tak czuję. Najgorzej przerazaja mnie to że tam sa porody siłami natury w 37 tc :/ a planowane cc jest od 38 tc

37 lat
    1. córeczka 2021
    2. .......

preg.png
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy zbliżającego się porodu – jak rozpoznać, że to już czas?

Ciało kobiety w ostatnich tygodniach ciąży wysyła subtelne, ale wyraźne sygnały, że poród jest coraz bliżej. Od pierwszych skurczów przepowiadających, przez zmiany w wydzielinie pochwowej, po uczucie ucisku w miednicy – wszystkie te objawy mogą wskazywać, że organizm przygotowuje się do narodzin dziecka.

CZYTAJ WIĘCEJ