SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Zaniepokojona1234 Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Zamierzasz uzywac fotelik lupine tylko pol roku? Zalecenia sa zeby nie przesadzac zbyt wczesnie, my nigdy przed skinczeniem 15 miesiecy nie zmienialismy fotelika.

Co do bazy to zalezy ile jezdzicie. Mam auto w uzyciu codziennie i przy pierwszym synku nie mialam, przy drugim tak. Nieporownywalny komfort. Teraz wzielismy taka ktora bedzie tez pasowac do fotelika po tym nosidle
    Zamierzam używać tyle ile będzie pasowała napisałam pół roku bo dużo osób pisze że na tyle ją miało. To mój pierwszy maluszek wiec na razie bazuje na tym co przeczytałam:) wiadomo ze nie zmienię jak nie będzie trzeba i jak nie wyrośnie :)

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    My też mieszkamy w domu i mam niestety dużo poziomów o niewielkiej powierzchni, generalnie bez niani się nie uda szczególnie na dzienne drzemki przy starszych dzieciach albo właśnie później na wieczór (na dole nic nie słychać z pokoi na górze), ale jeszcze nie kupiliśmy. Nje do końca wiem co będę potrzebować. Dwa telefony też mnie nie przekonują, raz że nikt nie poswieci telefonu na czas drzemki 😂 a dwa to wkladanie telefonu do lozeczka albo tuż obok tez mnie nie przekonuje.
    Nie jestem fanką samej kamerki tylko ze względu na ochronę danych osobowych 😂 bo one są wszystkie chińskie i nie przechodzą atestów EU w zakresie ochrony, więc trochę mnie wkurza mieć takie urządzenie z mikrofonem i video podłączonym cały czas (póki jest wpięte do gniazdka).
    Ha ha,no mnie też też te chińskie kamery nie przekonują, kiedyś na allegro widziałam opinię:"działa super, teraz już ja, żona i chiński oficer wojskowy wie kiedy nasze dziecko śpi i budzi się"😄🙃

alta marea, Kokosq lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Daga121222 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Sagi fajnie, że już teraz dowiesz się, kiedy poznasz swojego bobaska 🥹

@Zaniepokojona, my zamierzamy zainwestować w bazę 😊 też słyszałam, że to duża wygoda, mimo tego, że my jakos często nie jeździmy autem.

Zaniepokojona1234, Sagi lubią tę wiadomość

👱🏻‍♀️30🧑🏻‍🦱30

👩🏼‍❤️‍💋‍👨🏻2015
    💍2019
    💒12.08.2022

Starania od 02.2023
    2025 2xIUI ❌

28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
    31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
    11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
    16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
    20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
    21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
    24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️

Córeczka 🩷
    20+5 - 382 g
    26+0 - 964 g
    29+2 - 1400 g
    31+2 - 1800 g
    32+5 - 2250 g

⏳21.01 ➡️ wizyta

preg.png

Wysłany: 14 stycznia, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaniepokojona1234 wrote:
    Pochwal się na kiedy jeżeli oczywiście będziesz chciała :) ja mam od dłuższego czasu zagwozdkę. Zastanawiam
    Się czy inwestować w bazę do fotelika już teraz czy dopiero po zmianie. Czytałam sporo i zdania są podzielone. Już sama nie wiem czy będziemy na tyle jeździć by na pół roku zrobiło nam to różnicę
    Ale baza na pół roku? Dlaczego?
    Najlepiej to podjechać do sklepu i dopasują Wam fotelik, bazę
    My tak zrobiliśmy,a że mieliśmy fotelik od znajomych, chcielibyśmy bazę dokupić to okazało się, że z bazą ten fotelik nie będzie miał dobrego kąta dla dzidzi,a bez bazy było ok. Więc jeździliśmy na pasy,nadal mamy ten fotelik

Starszy przesiadł się do fotelika następnego jak miał prawie 15 miesięcy, był drobniejszy i było mu ok,a młodszy jest dużo większy, nadal w 90 centylu i już jak miał 10 m-cy musieliśmy go przesadzić, było mu ciasno,no i był już za duży na łupinke
    Teraz obydwaj jeżdżą w axkid

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 10:00

Katt lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaniepokojona1234 wrote:
    Zamierzam używać tyle ile będzie pasowała napisałam pół roku bo dużo osób pisze że na tyle ją miało. To mój pierwszy maluszek wiec na razie bazuje na tym co przeczytałam:) wiadomo ze nie zmienię jak nie będzie trzeba i jak nie wyrośnie :)

Przepraszam teraz doczytalam moją wiadomość i trochę brzmiała rozczeniowo :D nie taki był cel, chyba za wcześnie ją pisałam :D

Tak jak już tu kiedyś pisałam, pracuję w branży i mogę trochę zasugerować, żeby nie podejmować złych decyzji. Generalnie foteliki niemowlęce są do 13 kg , max wzrost się różni ale minimum ten pierwszy rok wystarczają. Rodzice przesadzają za wcześnie do kolejnych fotelików, te niemowlęce są najbezpieczniejsze ze względu na pozycję i ciężar głowy i przeciążenia na karku i tak długo jak GŁÓWKA nie wystaje ponad łupinę fotelika, powinny być używane. Nóżki będą wystawać dużo szybciej, ale to jest prawidłowe! Foteliki mają chronić głowę, mózg klatkę i kręgosłup w razie kolizji, kończyny są najmniejszym problemem w czasie wypadków i nie są priorytetem, żaden fotelik nie gwarantuje niezłamanych nóg, ale każdy dobrej firmy gwarantuje wysoki stopień ochrony głowy i klatki piersiowej.

Dlatego tak ważne jest żeby nie przesadzać za szybko.

Bardzo polecam dobieranie fotelika pod pojazd tak jak mówi Kasia, wiele nie pozwala na odpowiednią instalację. I bardzo polecam wybadać dobrze rynek bo większość dobrych producentów teraz oferuję jedną bazę do 4rż dla wszystkich fotelików, uważam że bez sensu jest przepłacanie za dwie osobne bazy.

Baza generalnie w foteliku niemowlęcym przydaje się jeśli faktycznie jeździ się autem codziennie albo często ze względów praktycznych i unikania błędów instalacji, nie podnosi jego samego bezpieczeństwa. Odpowiednio przypięty pasami fotelik niemowlęcy bez bazy zapewni taki sam stopień bezpieczeństwa jak ten na bazie. Ale tego też trzeba się nauczyć, bo te pasy trzeba mega zaciągnąć

Katt, Kasiastaraczka, Zaniepokojona1234, _Hope, bambusek-94, Kokosq, Aliana lubią tę wiadomość

preg.png
  • Katt Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @alta marea to ja pociągnę trochę temat skoro się orientujesz - jak to ma się do stwierdzenia które też gdzieś się często przewija że fotelik powinno się zmienic jak dziecko zaczyna samo siadać? Skąd to się wzięło? Ja uważam że to głupota. U nas pierwszy siad był na dzień przed 7 miesiącem i jakoś nie wyobrażam sobie już wtedy zmieniac fotelik. Tym bardziej że to był styczeń, wygodniej mi było ubrać dziecko w fotelik i zanieść do samochodu, niż nosić, rozbierać, zapinać itp. tym bardziej że to nadal jest maluszek

• Kłębuszek Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bambusek-94 wrote:
    @Kłębuszek na profilu położnych z Oleśnicy dzisiaj wieczorem pojawił się post z checklistą torby do szpitala i jest zmiana na 4 koszule 🙂 a jeszcze w tym tygodniu robiłam screena poprzedniej wersji i było że 5 😅

Ja mam screena ze szkoły rodzenia i tam było 5, ale dobrze ze mówisz to sobie obczaję.

30 l👩 +30 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷
    29.12 - 925 g 🩷
    12.01 - 1300 g 🩷

🩺 26.01 - wizyta
    🩺 11.02 - wizyta

preg.png
  • Zaniepokojona1234 Przyjaciółka

Wysłany: 14 stycznia, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    Przepraszam teraz doczytalam moją wiadomość i trochę brzmiała rozczeniowo :D nie taki był cel, chyba za wcześnie ją pisałam :D

Tak jak już tu kiedyś pisałam, pracuję w branży i mogę trochę zasugerować, żeby nie podejmować złych decyzji. Generalnie foteliki niemowlęce są do 13 kg , max wzrost się różni ale minimum ten pierwszy rok wystarczają. Rodzice przesadzają za wcześnie do kolejnych fotelików, te niemowlęce są najbezpieczniejsze ze względu na pozycję i ciężar głowy i przeciążenia na karku i tak długo jak GŁÓWKA nie wystaje ponad łupinę fotelika, powinny być używane. Nóżki będą wystawać dużo szybciej, ale to jest prawidłowe! Foteliki mają chronić głowę, mózg klatkę i kręgosłup w razie kolizji, kończyny są najmniejszym problemem w czasie wypadków i nie są priorytetem, żaden fotelik nie gwarantuje niezłamanych nóg, ale każdy dobrej firmy gwarantuje wysoki stopień ochrony głowy i klatki piersiowej.

Dlatego tak ważne jest żeby nie przesadzać za szybko.

Bardzo polecam dobieranie fotelika pod pojazd tak jak mówi Kasia, wiele nie pozwala na odpowiednią instalację. I bardzo polecam wybadać dobrze rynek bo większość dobrych producentów teraz oferuję jedną bazę do 4rż dla wszystkich fotelików, uważam że bez sensu jest przepłacanie za dwie osobne bazy.

Baza generalnie w foteliku niemowlęcym przydaje się jeśli faktycznie jeździ się autem codziennie albo często ze względów praktycznych i unikania błędów instalacji, nie podnosi jego samego bezpieczeństwa. Odpowiednio przypięty pasami fotelik niemowlęcy bez bazy zapewni taki sam stopień bezpieczeństwa jak ten na bazie. Ale tego też trzeba się nauczyć, bo te pasy trzeba mega zaciągnąć
    Dziękuję :) to bardzo pomocne bo na internecie różnie piszą a sprzedawcy nie będą chodzić za mną aż nie wyrośnie 😂 i tak macie rację lepiej żeby w sklepie przymierzyli :)

preg.png
  • Kłębuszek Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My będziemy mieć fotelik z bazą. Pani w sklepie powiedziała, że potem sobie spokojnie możemy tą bazę wykorzystać do następnych fotelików. Jednak zapisanie samymi pasami nas przerażało 🙈 a baza wydaje się bardzo wygodna.

Co do kamerki to sama się zastanawiam i pewnie cos kupimy, bo mieszkamy w piętrowej szeregówce. Plus znajomi zachwalali taką "skarpetkę" która monitoruje poziom tlenu i tętno u dziecka. Oczywiście mój mąż od razu stwierdził że koniecznie to potrzebujemy. Korzystałyście z czegoś takiego? Albo jakiegoś innego monitoru oddechu? Trochę droga sprawa, ale oni mówili że właśnie to uratowało życie ich pierwszego dziecka, bo dziewczyna zasnęła podczas karmienia i przygniotła dziecko i alarm ją obudził.

30 l👩 +30 l👨

2021 💕
    2023 👰🤵
    2024.09 - początek starań
    2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
    2025.04 - powrót do starań po zabiegu

Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
    Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)

08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
    10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
    16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
    24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
    Beta 105,7; Progesteron 22,19
    26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28

04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
    08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
    08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
    19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
    3.11 - 242 g 🩷
    1.12 - 490 g 🩷
    29.12 - 925 g 🩷
    12.01 - 1300 g 🩷

🩺 26.01 - wizyta
    🩺 11.02 - wizyta

preg.png
  • aqq Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My kupiliśmy fotelik z bazą, sprawdzony czy pasuje do obu naszych samochodów.

A co do owleta, my kupiliśmy, bo u mnie mąż też się bardzo nakręcił i jak były promocje na bf to wzięliśmy razem z kamerą, nadal nie był to mały koszt, ale spokój jest tego wart.. Ale czy będzie się sprawdzać to się dopiero okaże.

A u nas z chorobami ciąg dalszy, w sobotę jak męża zaczęło potem brać to byliśmy jeszcze na urodzinach mojej mamy i nie wiadomo czy mój tata nie złapał, bo wieczorem było 38,6.. Ja się póki co trzymam bez temperatury, więc może jednak szczepienie coś dało.

Kłębuszek, alta marea lubią tę wiadomość

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    @alta marea to ja pociągnę trochę temat skoro się orientujesz - jak to ma się do stwierdzenia które też gdzieś się często przewija że fotelik powinno się zmienic jak dziecko zaczyna samo siadać? Skąd to się wzięło? Ja uważam że to głupota. U nas pierwszy siad był na dzień przed 7 miesiącem i jakoś nie wyobrażam sobie już wtedy zmieniac fotelik. Tym bardziej że to był styczeń, wygodniej mi było ubrać dziecko w fotelik i zanieść do samochodu, niż nosić, rozbierać, zapinać itp. tym bardziej że to nadal jest maluszek

To jest totalna bzdura i plotka rozpętana przez producentów, których foteliki niemowlęce nie spełniają oczekiwań w testach zderzeniowych tych niezależnych typu ADAC. Oni po prostu muszą jakoś sprzedać jak najwięcej więc pompują kolejną kategorię i żeby jak najszybciej się przesiąść. W każdym foteliku, tj niemowlęcy, wczesnodziecięcy i później ten dla starszaków wozi się do oporu, dopóki dziecko faktycznie nie wystaje głową z tej skorupy albo ramiona już nie wchodzą pod zagłówek mimo jego najwyższej pozycji. Sprawdźcie sobie strony wiodących producentów , mają zazwyczaj sekcje najczęstsze pytania pod produktami, tam na pytanie kiedy zmienić fotelik każdy producent powie, że jak najpóźniej.

Dziecko, które zaczyna siadać ma wciąż inne proporcje niż dorosły, główka jest dużo większa i cięższa w porównaniu do tułowia i pozycja półleżąca i tyłem do kierunku jest jedyną słuszną, bo siły zderzeniowe działają tak, że ta bardzo ciężka glowa po prostu w niemowlęcym foteliku nie leci do przodu i nie złamie dziecku karku. (Przepraszam za dosłowność).
    Teraz przepisy nie pozwalają już wozić dzieci przodem do kierunku jazdy do 15 miesiaca życia, ale jeśli ktoś może dłużej, to oby jak najdluzej.

Będą pojedyncze niemowlęta, które będą się wściekać jak zaczną siadać bo są ciekawskie i będą chciały widzieć więcej, ale to nasza w tym głowa, żeby je czymś zająć. Na prawdę, zadaniem fotelika jest chronić życie, cała reszta schodzi na drugi plan. Wozimy w fotelikach, bo mamy wiedzę, że ratują życie, a nie dlatego, że wymagają tego od nas przepisy. Statystycznie niemowlęta i małe dzieci są grupami wiekowymi gdzie śmiertelność w wypadkach jest najmniejsza.

Katt, bambusek-94, Kokosq lubią tę wiadomość

preg.png
  • Hermionka Koleżanka

Wysłany: 14 stycznia, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My zainwestowaliśmy w porządna kamerkę, bo po pierwsze bobo ma swój osobny pokój (chociaż oczywiście na początku będzie spało z nami w sypialni, ale może uda się na drzemki jakies odkładać go do łóżeczka w tym pokoju), a po drugie dużo podróżujemy i wyjeżdżamy, więc też się przyda na taką okoliczność.

Co do fotelika do ja również polecam dopasowanie fotelika pod konkretny samochód! Usługa kosztuje podajże ok. 200 zł. Byliśmy nastawieni na cybexa a sie okazało, że w moim samochodzie super, a u męża już ten kąt główki byłby nieprawidłowy, więc wzięliśmy inny. Też oczywiście zdecydowaliśmy się na bazę. Jeszcze mój mąż to sobie uwielbia zmieniać co chwilę samochód, więc bardzo ważne było kupić taki fotelik z bazą, który będzie jak najbardziej uniwersalny do każdego samochodu.

alta marea lubi tę wiadomość

• Katt Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alta marea wrote:
    To jest totalna bzdura i plotka rozpętana przez producentów, których foteliki niemowlęce nie spełniają oczekiwań w testach zderzeniowych tych niezależnych typu ADAC. Oni po prostu muszą jakoś sprzedać jak najwięcej więc pompują kolejną kategorię i żeby jak najszybciej się przesiąść. W każdym foteliku, tj niemowlęcy, wczesnodziecięcy i później ten dla starszaków wozi się do oporu, dopóki dziecko faktycznie nie wystaje głową z tej skorupy albo ramiona już nie wchodzą pod zagłówek mimo jego najwyższej pozycji. Sprawdźcie sobie strony wiodących producentów , mają zazwyczaj sekcje najczęstsze pytania pod produktami, tam na pytanie kiedy zmienić fotelik każdy producent powie, że jak najpóźniej.

Dziecko, które zaczyna siadać ma wciąż inne proporcje niż dorosły, główka jest dużo większa i cięższa w porównaniu do tułowia i pozycja półleżąca i tyłem do kierunku jest jedyną słuszną, bo siły zderzeniowe działają tak, że ta bardzo ciężka glowa po prostu w niemowlęcym foteliku nie leci do przodu i nie złamie dziecku karku. (Przepraszam za dosłowność).
    Teraz przepisy nie pozwalają już wozić dzieci przodem do kierunku jazdy do 15 miesiaca życia, ale jeśli ktoś może dłużej, to oby jak najdluzej.

Będą pojedyncze niemowlęta, które będą się wściekać jak zaczną siadać bo są ciekawskie i będą chciały widzieć więcej, ale to nasza w tym głowa, żeby je czymś zająć. Na prawdę, zadaniem fotelika jest chronić życie, cała reszta schodzi na drugi plan. Wozimy w fotelikach, bo mamy wiedzę, że ratują życie, a nie dlatego, że wymagają tego od nas przepisy. Statystycznie niemowlęta i małe dzieci są grupami wiekowymi gdzie śmiertelność w wypadkach jest najmniejsza.

Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź 😙 ja jestem team tyłem do osiemnastki, a przynajmniej najdłużej jak się da. No i stanowczo coś bardziej ambitnego niż jakiś no name antymandat. Zmieniliśmy fotelik na roczek bo mieliśmy dużo czasu na jeżdżenie po sklepach, w dodatku syn z tych większych i bałam się że to kwestia chwili że wyrośnie. A w dodatku trochę ciasno się zrobiło mu w barkach więc stwierdziłam że nie ma co przeciągać. Mamy teraz axkida, jestem z niego bardzo zadowolona, mam nadzieję że będzie nam służył dobrych kilka lat.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 stycznia, 12:14

alta marea, Kasiastaraczka, Kokosq lubią tę wiadomość

Wysłany: 14 stycznia, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kłębuszek wrote:
    My będziemy mieć fotelik z bazą. Pani w sklepie powiedziała, że potem sobie spokojnie możemy tą bazę wykorzystać do następnych fotelików. Jednak zapisanie samymi pasami nas przerażało 🙈 a baza wydaje się bardzo wygodna.

Co do kamerki to sama się zastanawiam i pewnie cos kupimy, bo mieszkamy w piętrowej szeregówce. Plus znajomi zachwalali taką "skarpetkę" która monitoruje poziom tlenu i tętno u dziecka. Oczywiście mój mąż od razu stwierdził że koniecznie to potrzebujemy. Korzystałyście z czegoś takiego? Albo jakiegoś innego monitoru oddechu? Trochę droga sprawa, ale oni mówili że właśnie to uratowało życie ich pierwszego dziecka, bo dziewczyna zasnęła podczas karmienia i przygniotła dziecko i alarm ją obudził.
    Nie korzystałam nigdy z monitorów oddechu, więc nie doradze

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź 😙 ja jestem team tyłem do osiemnastki, a przynajmniej najdłużej jak się da. No i stanowczo coś bardziej ambitnego niż jakiś no name antymandat. Zmieniliśmy fotelik na roczek bo mieliśmy dużo czasu na jeżdżenie po sklepach, w dodatku syn z tych większych i bałam się że to kwestia chwili że wyrośnie. A w dodatku trochę ciasno się zrobiło mu w barkach więc stwierdziłam że nie ma co przeciągać. Mamy teraz axkida, jestem z niego bardzo zadowolona, mam nadzieję że będzie nam służył dobrych kilka lat.

Super, że tak rozsądnie wybierasz 😊 oby każdy tak do tego podchodził!

Katt lubi tę wiadomość

preg.png
  • Katt Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:
    My zainwestowaliśmy w porządna kamerkę, bo po pierwsze bobo ma swój osobny pokój (chociaż oczywiście na początku będzie spało z nami w sypialni, ale może uda się na drzemki jakies odkładać go do łóżeczka w tym pokoju), a po drugie dużo podróżujemy i wyjeżdżamy, więc też się przyda na taką okoliczność.

Co do fotelika do ja również polecam dopasowanie fotelika pod konkretny samochód! Usługa kosztuje podajże ok. 200 zł. Byliśmy nastawieni na cybexa a sie okazało, że w moim samochodzie super, a u męża już ten kąt główki byłby nieprawidłowy, więc wzięliśmy inny. Też oczywiście zdecydowaliśmy się na bazę. Jeszcze mój mąż to sobie uwielbia zmieniać co chwilę samochód, więc bardzo ważne było kupić taki fotelik z bazą, który będzie jak najbardziej uniwersalny do każdego samochodu.

To zależy pewnie od sklepu, my ten drugi kupiliśmy w ośmiu gwiazdkach to dopasowanie było w cenie, tak samo montaż tych wszystkich pasów tak że wyjechaliśmy z nowym fotelikiem z pasażerem odpowiednio zapiętym pod czujnym okiem specjalisty. Tylko że u nas był jeden samochód, nie wiem jak wygląda kwestii dopasowania do dwóch aut czy po prostu samej konsultacji bez zakupu

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hermionka wrote:

Wow,gdzie placiliscie 200 zł za dopasowanie fotelika?
    My za każdym razem za darmo w 8 gwiazdek,w każdym momencie możemy też podjechać i sprawdzić czy wszystko ok

Katt lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 14 stycznia, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy snuzę, bo łóżeczko było za blisko nas żeby włożyć monitor oddechu pod materac. Widziałam w internecie przypadki poparzeń stopek od owleta, więc się nie skusiłam.

Kłębuszek lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png

Wysłany: 14 stycznia, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katt wrote:
    Ja też team jak najdłużej tyłem -na razie wychodzi nam dobrze - 4 i 2 latkowie w axkid tyłem. Rozmawiają sobie między sobą, bawią się albo śpią
    W ogóle nie żałuję tej różnicy wieku między nimi,bo pomimo że się biją to ich rozmowy mnie rozbrajają
    Ostatnio zaczęli tańczyć razem za ręce, już tak dłużej 😄

alta marea, Katt, Kokosq lubią tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • alta marea Ekspertka

Wysłany: 14 stycznia, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze w temacie monitora oddechu, przy dostawce jednak się nie decydujemy. Dzidzius będzie na wyciągnięcie ręki, ja też śpię czujnie i milion razy w nocy sprawdzam zawsze czy oddycha. Jeśli będzie taka potrzeba i zaleci szpital bo wcześniak czy jakieś inne komplikacje , to wtedy zakupimy lub wypożyczymy ten, który nam zaleca. Umarłabym na zawał gdyby to zaczęło w nocy wyć bez powodu, a to akurat zdarza się bardzo często.

Przyznam że mi też zdarzyło się w nocy przysnąć podczas karmienia i młody się osunął na łóżko bo z lenistwa nie użyłam poduszki do karmienia, ale wciąż dla mnie to niewystarczające, muszę po prostu bardziej uważać i po tym epizodzie już zawsze używałam poduszki.

Kłębuszek, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

preg.png
‹‹ 401 402 403 404 405 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 porad, jak ubrać dziecko na zimowy spacer

Niekiedy zimowa aura za oknem może zniechęcać do spacerów... Tymczasem jest to świetny sposób na budowanie odporności, dotlenienie organizmu i zapewnienie aktywności fizycznej dla dziecka. Jak zatem przygotować się na zimowy spacer? Sprawdź 7 porad, jak ubrać dziecko!

CZYTAJ WIĘCEJ

Jakie suplementy i witaminy warto przyjmować w ciąży? Poradnik dla przyszłych mam

Ciąża to czas szczególnych potrzeb organizmu, w którym odpowiednia podaż witamin i minerałów odgrywa kluczową rolę dla zdrowia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Jakich składników nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy i kiedy warto sięgnąć po suplementy? W artykule wyjaśniamy, które witaminy i minerały są najważniejsze w ciąży, jak wybierać bezpieczne preparaty oraz jak zaplanować suplementację zgodnie z aktualnymi rekomendacjami specjalistów.

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ