Marzec 2026👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Kłębuszek wrote:Robię research odnośnie termometrów, aspiratorów i inhalatorów. Po długich rozmowach z AI mam wybrany taki zestaw:
1. Termometr bezdotykowy: BRAUN BNT400
2. Termometr do pupy: BRAUN PRT2000
3. Aspirator na lekki katar: NENO ARIA
4. Aspirator na ciężki katar: Katarek Plus
5. Inhalator: FLAEM 4NEB
Co o tym myślicie? Polecacie, nie polecacie?
Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, nie jestem przekonana do tych wyborów. Zwłaszcza jeśli chodzi o aspiratory. Nosiboo Pro 2 podoba mi się najbardziej, ale cena jest kosmiczna i czy on jest faktycznie taki super? Kosztuje 450-500 zł, a cały ten mój zestaw wychodzi jakieś 550zł. Z drugiej strony boję się tego katarka, bo mamy jeden zwykły odkurzacz, taki najtańszy do brudnej roboty (remonty), nie ma regulacji ssania, jest głośny i czy to jest higieniczne go używać? A drugi pionowy, trzeba by kupić jakąś przejściówkę, a pytanie czy te gluty, albo sól fizjologiczna nie dostanie się potem do środka i go nie uszkodzi?
Aspirator do nosa MESMED Happinosek MM-127 - ja ten wybrałam z polecenia znajomej, która jest strasznie wybredna 😂 zobaczymy1.09.2024 - ciąża biochemiczna
25.06.2025 - ⏸️ 🙏❤️
26.06.2025 beta 86.50
28.06.2025 beta 267.00
30.06.2025 beta 572.00
Koniec kontroli -> czekamy na wizytę ✊
7.07 wizyta przebiegła pomyślnie
23.07 serduszko bije, rośniemy ❤️
19.08 badanie prenatalne, dzidziuś prawidłowo się rozwija 🙏
28.10 II badanie prenatalne -
Sagi wrote:A z tym żelazem to bym nie zwlekała tylko zmieniała od razu, wydaje mi się że brzuch się nie przyzwyczai tylko się rozwali 🫣
Tyle że w pierwszej ciąży łykałam to samo i aż tak kiepsko nie było. Klasycznie weszło wtedy zatwardzenie ale wszystko było do przeżycia. Dziś jest chyba pierwszy dzień gdzie nie muszę biec do łazienki, ale jak to mówią nie chwal dnia przed zachodem słońca. No i chyba wracają mi siły bo rozklepałam kotlety na obiad, zebrałam pranie i ogarnęłam zupę dla młodego za jednym podejściem bez większej zadyszki i przerwy. Chociaż równie dobrze na wieczór to odchoruje -
Kłębuszek wrote:Robię research odnośnie termometrów, aspiratorów i inhalatorów. Po długich rozmowach z AI mam wybrany taki zestaw:
1. Termometr bezdotykowy: BRAUN BNT400
2. Termometr do pupy: BRAUN PRT2000
3. Aspirator na lekki katar: NENO ARIA
4. Aspirator na ciężki katar: Katarek Plus
5. Inhalator: FLAEM 4NEB
Co o tym myślicie? Polecacie, nie polecacie?
Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć, nie jestem przekonana do tych wyborów. Zwłaszcza jeśli chodzi o aspiratory. Nosiboo Pro 2 podoba mi się najbardziej, ale cena jest kosmiczna i czy on jest faktycznie taki super? Kosztuje 450-500 zł, a cały ten mój zestaw wychodzi jakieś 550zł. Z drugiej strony boję się tego katarka, bo mamy jeden zwykły odkurzacz, taki najtańszy do brudnej roboty (remonty), nie ma regulacji ssania, jest głośny i czy to jest higieniczne go używać? A drugi pionowy, trzeba by kupić jakąś przejściówkę, a pytanie czy te gluty, albo sól fizjologiczna nie dostanie się potem do środka i go nie uszkodzi?
Z wyprawowych rzeczy to u nas jest
1. Termometr bezdotykowy jako taki do ucha to u nas jest braun thermoscan 7.
2. Termometr to pupy mam jakiś zwykly z apteki z miękka elastyczną końcówką, microlife czy coś takiego
3. Aspirator na szybki katar to mamy jakiś budżetowy z allegro, z polecenia, daje radę
4. Aspirator na turbo gluta tylko katarek. Tu trzeba pamiętać że jeśli jest odkurzacz pionowy to musi być końcówka bo inaczej odkurzacz głupieje. Nic się nie dzieje innego z odkurzaczem, wszystko jest w porządku, trzeba tylko go czyścić ale to chyba względna oczywistość. Tym bardziej że my naszego jakoś nie oszczędzamy i odkurzamy nim wszystko co się da więc regularnie ogarniamy filtry itp.
5. Inhalator mamy własne ten flaem 4neb, daje radę, pięknie zdobi salon w sezonie. Polecam -
Kokosq wrote:Tak z innej beczki, dziewczyny czy któraś z Was kupowała staniki do karmienia w H&M? Jestem ciekawa jak się sprawdzają.
Mam taki dwupak bawełniane trójkąty, bez regulacji zapięcia z tyłu, odciąga się miseczkę bawełnianą i można karmić. Są super wygodne, ładnie leżą, nie uciskają, ale zakładam pod nie wkładki laktacyjne bo potrafią odznaczać się brodawki a ja tego nie lubię
Ma też dwupak bawełnianych bezfiszbinowych z regulowanymi ramiączkami i zapięciem z tyłu. Odpinasz ramiączko i karmisz. Bardziej przypomina stanik, ale te miseczki jako tak mocno zabudowane i mam wrażenie lekkiej zbroi
Ale nie odznaczają się brodawki więc na plus.
I te i te są spoko, nie trenowałam w tym karmienia jeszcze ale chodzę już w nich bo nie cisną, nie uwierają i łatwo włożyć wkładki laktacyjne, czego niestety mocno potrzebuje.
Kupiłam również topy do karmienia i to mi się chyba nie sprawdzi. Denerwuje mnie zakładanie ich, myślę że lepszy byłby taki trójkątny stanik i zwykły top, bo ten do karmienia ma tak jakby podwójną warstwę materiału na biust i jakoś ja się w tym zaplątuje 🫣
Rozmiarówki wzielam M, bluzki normalnie nosiłam S ale jednak trochę ten biust w ciąży urósł a podczas karmienia też dojdzieWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:22
Kokosq lubi tę wiadomość
-
Mam dokładnie ten sam 😄M_onia wrote:Aspirator do nosa MESMED Happinosek MM-127 - ja ten wybrałam z polecenia znajomej, która jest strasznie wybredna 😂 zobaczymy👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
28.05 ➡️ kwalifikacja IVF ✅
31.05 ➡️ start stymulacji 💉(Menopur, Cetrotide)
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
21.06 ➡️ beta 5dpt - 14,10, 7dpt - 51,00, 10dpt - 234,80, 17dpt - 2826,00 🥹
24dpt ➡️ mamy serduszko ❤️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Aliana wrote:Mam taki dwupak bawełniane trójkąty, bez regulacji zapięcia z tyłu, odciąga się miseczkę bawełnianą i można karmić. Są super wygodne, ładnie leżą, nie uciskają, ale zakładam pod nie wkładki laktacyjne bo potrafią odznaczać się brodawki a ja tego nie lubię
Ma też dwupak bawełnianych bezfiszbinowych z regulowanymi ramiączkami i zapięciem z tyłu. Odpinasz ramiączko i karmisz. Bardziej przypomina stanik, ale te miseczki jako tak mocno zabudowane i mam wrażenie lekkiej zbroi
Ale nie odznaczają się brodawki więc na plus.
I te i te są spoko, nie trenowałam w tym karmienia jeszcze ale chodzę już w nich bo nie cisną, nie uwierają i łatwo włożyć wkładki laktacyjne, czego niestety mocno potrzebuje.
Kupiłam również topy do karmienia i to mi się chyba nie sprawdzi. Denerwuje mnie zakładanie ich, myślę że lepszy byłby taki trójkątny stanik i zwykły top, bo ten do karmienia ma tak jakby podwójną warstwę materiału na biust i jakoś ja się w tym zaplątuje 🫣
Rozmiarówki wzielam M, bluzki normalnie nosiłam S ale jednak trochę ten biust w ciąży urósł a podczas karmienia też dojdzie
Też tym razem się skuszę na takie kopertowe bez zapięcia i bez odpinanego ramiączka, jestem ciekawa jak mi się sprawdzi taka opcja.
Właśnie też nie lubię jak zakładam bluzkę a tam sterczą sutki pod materiałem 🫣 dobry pomysł z tymi wkładkami.
Bo tak to jedyną opcją byłby z usztywnianą miseczką ale takie mnie ostatnio uwierają więc wolałabym bez usztywnień, taki zwykły materiałowy.
Aliana lubi tę wiadomość
-
To jeszcze z polecane wkładek laktacyjnych, nie chciałam zużywać jednorazowych więc kupiłam wielorazowe i kocham, Ubosteiam i wielbię te wielorazowe z lansinoh, te profilowane w kształcie łezki. Nie odznaczają się w ogóle pod stanikiem, pięknie dopasowywuja do piersi. Kupiłam jeszcze jakieś na allegro, tańsze niż te lansinoh , takie okrągłe ale totalnie się nie sprawdzają 🫣 bardz brzydko wyglądają pod ubraniem, spod stanika wychodzą, nie da się ich ładnie ułożyć na piersi. A lansinoh można kupić białe lub w 8paku różowe i czarne. Są drogie ale no cudeńka 😍
Kokosq, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
A ile kompletów tak realnie Ci wystarcza bo też mocno sie zastanawiam?Aliana wrote:To jeszcze z polecane wkładek laktacyjnych, nie chciałam zużywać jednorazowych więc kupiłam wielorazowe i kocham, Ubosteiam i wielbię te wielorazowe z lansinoh, te profilowane w kształcie łezki. Nie odznaczają się w ogóle pod stanikiem, pięknie dopasowywuja do piersi. Kupiłam jeszcze jakieś na allegro, tańsze niż te lansinoh , takie okrągłe ale totalnie się nie sprawdzają 🫣 bardz brzydko wyglądają pod ubraniem, spod stanika wychodzą, nie da się ich ładnie ułożyć na piersi. A lansinoh można kupić białe lub w 8paku różowe i czarne. Są drogie ale no cudeńka 😍
-
M_onia wrote:Aspirator do nosa MESMED Happinosek MM-127 - ja ten wybrałam z polecenia znajomej, która jest strasznie wybredna 😂 zobaczymy
Też go rozważałam, może zmienię zdanie 🙈
Dzięki za polecajki, mam co myśleć. Daję sobie czas do końca miesiąca i w lutym będę zamawiać.30 l👩 +30 l👨
2021 💕
2023 👰🤵
2024.09 - początek starań
2025.01 - III histeroskopia (nieudana? w macicy dalej coś jest)
2025.04 - powrót do starań po zabiegu
Niedowaga + Hiperinsulinemia + Niedoczynność tarczycy
Polip endometrialny (Histeroskopia: marzec 2022, marzec 2024, styczeń 2025)
08.06.25 - szczęśliwy cykl 🍀
10.07 (33dc) - owulacja ?! 💕
16.07 (39dc) - test negatywny ⚪
24.07 (47dc) - test pozytywny ⏸️
Beta 105,7; Progesteron 22,19
26.07 (49dc) - Beta 313,3, TSH 2,28
04.08 - widoczny pęcherzyk ciążowy
08.08 - zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
22.08 - 1.76 cm bobasa ❤️
08.09 - CRL 3.8 cm ❤️
19.09 - Nifty Pro, wszystkie ryzyka niskie, dziewczynka 🩷
3.11 - 242 g 🩷
1.12 - 490 g 🩷
29.12 - 925 g 🩷
12.01 - 1300 g 🩷
🩺 26.01 - wizyta
🩺 11.02 - wizyta

-
To wszystko będzie zależeć jaki będzie nawał. Z pierwszą córką to ja co chwilę musiałam zmieniać wkładki, rok non stop nosiłam stanik a może i dłużej 🫣 kolejne dzieci już mi się jechały na oparach laktacji i nawał jako taki był u mnie trzy miesiące i w sumie już wkładki zakładałam tylko na dłuższe wyjścia bo tak mi się to ładnie unormowało. Ale trzeba na początkująca liczyć, z tego z trzy razy dziennie zmienisz te wkładki plus jedne na noc do te wielorazowe lubią się gubić 😅🫣 ale 8 par to chyba spoko jeśli będziesz je prać codziennie a jak nie to ja bym brała dwa zestawy jeśli bez jednorazowych chcesz. Ja chyba miałam kiedyś z 6 zestawów ale i jednorazowe bo nie wyrabiałam na początku, później już po stabilizacji było wystarczająco ale każda może mieć inny nawał i wyciek z drugiej piersi.Jednorożec89 wrote:A ile kompletów tak realnie Ci wystarcza bo też mocno sie zastanawiam?
-
Spakowałam torbę

Przygotowalam fotelik niestety daszek sie troche wykrzywił od temperatury mysle na stfychu trudno kazalam.sprawdzic go mezowi czy oasy dzialaja itp.
Mam tez prezent dla połoznych juz w torbie prezentowej dwa male marci i kawe jakas mala symbolicznie moze jeszcze dokupie jakas parzona
Zaraz zabieram.sie za dokumenty..
Na stronie lutówek umknęlo mi spakowanie długopisa nie oamietam czy ostatnio miałam ale warto mieć i ewentualnie jakis notatnik ja jeszcze spakuje zapasowy do dokumentów
Pozostaje jeszcze raz sprawdzić czy oby napewno wszystko jest, mysle jeszcze jedna pare skarpetek sobie spakowac.zeby mieć z 2.pary aha i dopakuje jeszcze miseczke bo sobie to przemyslalam jak ja to bede sobie wyoarzac te rzeczy ale już wymyślilam nie chce sie poparzyć więc spakuje jakas miseczke
talerzyka chyba nie bede brała nie wiem sama bierzecie?
Poza torba ogarnelam dla meza rzeczy na wyjście bo ja nie chce się denerwować i nie chce, żeby on chodził w nerwach
Co do ubranek na wyjście spakowałam 2 komplety myślicie ze wystarczy ? W rozmiarze 56 body, spodnie, skarpetki, bluzeczka i czapeczka a drugi komplet to body dlugi rekaw , pajac, skarpety, czapeczka.
Wymienilam buty klapki pod prysznic na wieksze ciekawe bardzo bo naeet nie wiem skąd je mam oytalam wszysykich z rodziny wiwc sobie wyprałam je i zabieram
Felmatikeru nie biore bede w domu rozkrecać laktacje jak sie okaże, że bede dluzej to mąz dowiezie bo rozpuszcza się to mleku.
Jeszcze jakby się okazało, że mam w domu za mało tych ciuchów to dokupie w domu wydaje mi się że nie jest ich dużo ani za mało ale zobaczymy wszystko wyjdzie w praniu
Sagi, Jednorożec89, Kokosq, Daga121222 lubią tę wiadomość
-
Chetnie podzielę się doświadczeniem, które może niektórym z was zaoszczędzi trochę stresów i przede wszystkim pieniędzy, bo ten biznes dzieciowy jest szalony, ja serio nie ogarniam cen niektórych wynalazków.
Przyznam się szczerze, że u nas totalnie sprawdzał się termometr do pupy (miękka końcówka, najzwyklejszy). Przynajmniej półtora roku - po pierwsze jest to jedyny miarodajny pomiar bez błędów (trzeba odjąć 0,5 stopnia z pomiaru z pupy ale NIGDY nie będzie fałszywy) , a ja jestem taka panikara, że tylko takiemu ufałam i pomiary z ucha i czoła i tak weryfikowałam w pupie. po drugie ma rewelacyjny efekt uboczny - odgazowuje dziecko 😁 jeśli zwieracz jest mocno spięty to super się sprawdza 🤪 nie jako regularna praktyka bo to też niewskazane, ale w krytycznych sytuacjach w chorobie już tak. Elektroniczne u mnie sprawdzały się dopiero gdzieś później jak dziecko już rozumiało mierzenie w pupie i go nie lubiło.
Podobnie w kwestii aspiratora - do pół roku sprawdzał się nam Nose Frida. Później typu katarek do odkurzacza i my też mamy taki stary odkurzacz bez regulacji itp - ciśnienie reguluje już ten aspirator i wszystko jest bardzo higieniczne, ten przewód jest długi. Pewnie że to hałasuje, ale kosztuje parę groszy a i tak odciąga najlepiej.
Daga121222 lubi tę wiadomość
-
@Aliana dzięki za polecajke, aż sobie zerknę 😇 ja jak na razie kupione mam jednorazowe te wkładki, ale jeśli ta laktacja się rozkręci to pomyślę o tych wielorazowych 😁
@Zosia super, że już się spakowałaś 🤗
Ja czekam jeszcze na jedną koszulę, klapki (bo niestety moje się zniszczyły), kupię przekąski i bed Włocławek dopasować się do samego końca 😁
Ja talerzyka nie biorę, tylko sztućce i kubek.
Myślę, że dwa komplety na wyjście wystarczą. Ja też tak zrobiłam, ale zostawiam w domu, mąż przywiezie w dniu odbioru, spakowałam dwa rozmiary w razie czego.👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
11.06 ➡️ punkcja —> 9 pobrano 🥚—> 5 dojrzałych i zapłodnionych —> 3 zarodki —> zostały ❄️❄️
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Przyszedł nam wózek 😍 i jednak w czekoladowym kolorze, jest przepiękny! 🤎
Złożyłam go bez męża, nie mogłam się powstrzymać 🤭
Czekam na pierwszy spacer 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:58
aqq lubi tę wiadomość
👱🏻♀️30🧑🏻🦱30
👩🏼❤️💋👨🏻2015
💍2019
💒12.08.2022
Starania od 02.2023
2025 2xIUI ❌
16.06 ➡️ transfer 🍀 4AA
20.06 ➡️ 4dpt ⏸️
Córeczka 🩷
20+5 - 382 g
26+0 - 964 g
29+2 - 1400 g
31+2 - 1800 g
32+5 - 2250 g
⏳21.01 ➡️ wizyta

-
Słuchajcie, dziś była u mnie położna i sprzedała mi niesamowitego tipa. To jest tip dla mam z cukrzycą ciążową, może któraś z Was skorzysta.
Mianowicie, mamom z cukrzycą poleca się odciąganie siary przed porodem tu u nas w Niemczech (od skończonego 37 tc, dwa razy dziennie) i mrożenie dla dzidziusia. Dała mi wszystkie dokumenty i podeśle mi jeszcze filmiki ja zacząć. Wyobraźcie sobie, że mój szpital zapewnia nawet zestawy specjalnych strzykawek w tym celu do ręcznego odciągania i drukuje naklejki do podpisania, trzeba tylko tam do nich podejść i odebrać zestawy. I takie strzykawki zabiera się na porodówkę w dniu porodu, zamrożone w lodówce przenośnej i położne już to ogarniają.
To jest dla mnie zbawienne info i na pewno spróbuję, moje pierwsze dziecko urodziło się w hipoglikemii i leżało pod kroplówką z glukozą 4 doby.
Człowiek uczy się całe życie, trzecia ciąża i trzecia cukrzyca i ja dopiero teraz mam sensowną położną i dowiaduje się o takich rzeczach.
Podaję info dlaczego to takie ważne wg materiałów jakie dostałam:
Co cukrzyca matki oznacza dla noworodka?
Noworodki matek z cukrzycą mają podwyższone ryzyko hipoglikemii. Najniższego poziomu cukru we krwi należy się spodziewać godzinę po urodzeniu. Dlatego zaleca się podawanie pierwszego pokarmu już 30 minut po urodzeniu. Ponieważ jednak noworodek zwykle nie jest jeszcze gotowy do karmienia piersią, zaleca się karmienie ręcznie siarą. Dzięki temu można również uniknąć podawania dożylnego glukozy lub dokarmienia mlekiem modyfikowanym.
-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH