X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Marzec 2026👶
Odpowiedz

Marzec 2026👶

Oceń ten wątek:
  • Magdanowa Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Cześć Dziewczyny, czy możecie podzielić się informacją, jakie suplementy przyjmujecie już przy potwierdzonej ciąży?

U mnie póki co tran, pueria uno (Kwas foliowy 800 µg z:
    L-metylofolian wapnia 400%
    Witamina D 50 µg (2000 j.m)** 1000%
    Witamina B12 2,6 µg 104%
    Witamina B6 1,9 mg 136%
    Jod 200 µg 133%
    Cholina 130 mg -
    DHA 300 mg -
    EPA 60 mg -)

magnez (glicynian, taurynian, jablczan), żelazo (Floradix, plus kapsulki ze sproszkowaną wątrobą), laktoferyna, probiotyk Sanprobi Barrier, acerola (naturalna wit. C), pyłek pszczeli, chlorofil w kroplach (pomaga na żelazo), waham się co do inozytolu i jodu.
    Plus wybieram się na badania wit. D, selenu, cynku, potasu, żelaza, ferrytyny.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ☀️☀️☀️☀️🌞🌞🌞🌞🌞

Ja biorę Pueria Uno + aspargin (magnez). Jeśli po badaniach wyjdą jakieś niedobory to wtedy uzupełnię.

Miłego dnia 😘

Dżozu lubi tę wiadomość

28.06 - transfer 5AA ❤️
    03.07 - ⏸️
    07.07 - beta 269,9
    09.07 - beta 658,7
    15.06 - widoczny pęcherzyk 🥹❤️
    23.07 - ⏳
    28.07 - ⏳

preg.png
  • Daisy1 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Cześć Dziewczyny, czy możecie podzielić się informacją, jakie suplementy przyjmujecie już przy potwierdzonej ciąży?

U mnie póki co tran, pueria uno (Kwas foliowy 800 µg z:
    L-metylofolian wapnia 400%
    Witamina D 50 µg (2000 j.m)** 1000%
    Witamina B12 2,6 µg 104%
    Witamina B6 1,9 mg 136%
    Jod 200 µg 133%
    Cholina 130 mg -
    DHA 300 mg -
    EPA 60 mg -)

magnez (glicynian, taurynian, jablczan), żelazo (Floradix, plus kapsulki ze sproszkowaną wątrobą), laktoferyna, probiotyk Sanprobi Barrier, acerola (naturalna wit. C), pyłek pszczeli, chlorofil w kroplach (pomaga na żelazo), waham się co do inozytolu i jodu.
    Plus wybieram się na badania wit. D, selenu, cynku, potasu, żelaza, ferrytyny.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia ☀️☀️☀️☀️🌞🌞🌞🌞🌞
    Ja wrzuciłam swoją listę supli do chatu gpt, i większość ze staraczkowych rzeczy mi wykreślił.
    Zostalam przy Puerii Uno, Omega 3 Olini i magnezie.
    Sprawdziłam swój poziom wit D i B12 - na początku roku mialam je w dolnej granicy - teraz są książkowo, więc odstawilam dodatkową dawkę, została ta w Puerii. Za jakiś czas znów je skontroluję.
    Myślę jeszcze nad tym jaką dawkę magnezu dobrać 🤔 slyszałam, że w ciąży jest wieksze zapotrzebowanie na magnez bo zużywamy go na bieżąco, i wszędzie gdzie czytam magnez to podstawa, szczególnie w I i II trymestrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 18:48

Dżozu lubi tę wiadomość

👧🏼36
    02.2024 starania o pierwsze 👶
    12.2024 ⏸️
    02.2025 💔 11tc
    03.2025 nie poddajemy się 🫶
    08.07.2025 ⏸️ 🥹
    10.07.2025 beta 116 🥰
    14.07.2025 beta 850 🥰
    19.07.2025 🔜USG
    Zostań ze mną ✊️✊️🥹

Dieta + suple: Pueria Uno, D3, B12, E, Magnez, B6, L-arginina, maślan sodu, Olini Omega-3, Q10, Kerabione, korzeń Maca, Feminum Pregna

preg.png
  • Daisy1 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanowa wrote:
    Dziękuję, mam nadzieję że faktycznie to kwestia sprzętu i wielkości.

Czy wy dziewczyny też tak bardzo się martwicie? Ja ciągle myślę tylko o tym co może pójść nie tak..
    W kwietniu poroniłam ciążę trojaczą i teraz bardzo boję się powtórki. Chciałabym po prostu cieszyć się ciążą, tyle na nią czekałam
    Rozumiem co czujesz, z jednej strony ekscytacja, a z drugiej zamartwianie się i strach przed ponowną utratą. Ja często rozmawiam z partnerem, który bardzo rzeczowo podchodzi do wszystkich spraw, i potrafi mnie uspokoic gdy panikuję, a wręcz nie pozwala mi sie stresować. I ma racje, bo stres nie służy maluszkowi.

Pozwolę sobie wkleić to co wyczytalam w jednym artykule - uprzedzam, że długie, ale warto 😉:
    "- Žyj dniem dzisiejszym - nie wybiegaj myślami zbyt daleko w przyszłość, ale świętuj każdy dzień. Staraj się myśleć pozytywnie, a kiedy pojawią się negatywne myśli, zmierz się z nimi,
    - Przejmij kontrolę - zrób wszystko, aby mieć pewność, że dbasz o zdrowie podczas ciąży. Zdrowo się odżywiaj, stosuj zbilansowaną dietę, pij dużo wody i regularnie ćwicz. Odpoczywaj kiedy jesteś zmęczona. Zaufaj swoim instynktom i słuchaj tego, co mówi Twoje ciało.
    - Zrelaksuj się- pod koniec każdego dnia poświęć trochę czasu na oczyszczenie umysłu. Medytacja, głębokie oddychanie, joga, słuchanie muzyki czy nawet długal ciepła kąpiel w wannie może pomóc Ci w zrelaksowaniu się pod koniec dnia. Oczyść swój umysł z negatywnych myśli i zmartwień. Zamiast tego spędź trochę czasu, myśląc pozytywnie i koncentrując się na tym, że jesteś teraz w ciąży i czujesz się spokojna
    - Bạdź szczera - problem dzielony staje się mniejszy o połowę. Być może nadal odczuwasz ból z powodu straty wcześniejszej ciąży i musisz uporządkować te emocje. Porozmawiaj ze swoim partnerem o tym, jak się czujesz, być może będzie w stanie Cię uspokoić i pocieszyć w trudnych chwilach. Porozmawiaj ze swoją mamą, najlepszą przyjaciółką lub grupą wsparcia online - z kimkolwiek, przed kim potrafisz się bez przeszkód otworzyć.
    - Znajdź wsparcie - Twój lekarz będzie wspierać Cię podczas ciąży oraz porodu. Szczerze opowiedz o tym, jak się czujesz, i o wszelkich swoich zmartwieniach. Lekarz może posłużyć poradą, która Cię uspokoi, udzielić praktycznej pomocy w formie dodatkowych wizyt lub po prostu Cię wysłuchać. Nie obawiaj się, że zawracasz głowę lekarzowi lub dzwonisz do niego zbyt często. Jeśli opinia specjalisty na temat fizycznych zmian pomaga w zmniejszeniu Twojego niepokoju, nie jest to czas stracony. Wsparcie osób o podobnych doświadczeniach może być równie ważne. Internetowe grupy wsparcia umożliwiają ,spotkanie" kobiet w takiej samej sytuacji, jak Twoja, zapewniając jednocześnie całodobowy dostęp do czatów, wiadomości i innych zasobów."

Miłego dnia Dziewczyny!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lipca, 18:49

Kasiastaraczka, Dżozu lubią tę wiadomość

👧🏼36
    12.2024 ⏸️
    02.2025 💔 11tc
    08.07.2025 ⏸️ 🥹
    10.07.2025 beta 116 🥰
    14.07.2025 beta 850 🥰
    19.07.2025 🔜USG
    Zostań ze mną ✊️✊️🥹

Dieta + suple: Pueria Uno, D3, B12, E, Magnez, B6, L-arginina, maślan sodu, Olini Omega-3, Q10, Kerabione, korzeń Maca, Feminum Pregna

preg.png
  • Kasiastaraczka Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Ja mam spokoj, bo nie piję już od roku (mam za duże kace nawet po 1 piwie), więc nie wzbudzę żadnych podejrzeń 😎😎
    Ja nie piję od 20 czerwca 2021( od pierwszego pozytywnego testu z pierwszym synkiem),a później to albo ciąża albo kp albo łącznie 😁🙃

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 16 lipca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanowa wrote:

Czy wy dziewczyny też tak bardzo się martwicie? Ja ciągle myślę tylko o tym co może pójść nie tak..
    W kwietniu poroniłam ciążę trojaczą i teraz bardzo boję się powtórki. Chciałabym po prostu cieszyć się ciążą, tyle na nią czekałam
    Pierwsza ciąża,a szczególnie po poronieniu jest inna niż trzecia (jak u mnie)- z tyłu głowy mam te długie miesiące starań o pierwszego synka, ilości badań, ale teraz będąc z synkami w domu inaczej to wygląda - oczywiście myślę czy wszystko będzie dobrze, ale zazwyczaj jak już pójdą spać 😁 bardziej też jak to będzie jak trzecie Bobo będzie z nami,jak to ogarniemy na niecałych 50 m.kw ( mamy budowę domu, ale jeszcze trochę się zejdzie)

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A konsultujecie z ginekologiem suplementację? Bo ja się cykam w ciąży brać cokolwiek bez porozumienia z nim. A problem jest taki, że mój gin ma dość lekki stosunek do takich rzeczy :D Każe brać „witaminy ciążowe” i tyle. W poprzedniej ciąży czułam się fatalnie, on wypisywał zwolnienie, mówił że to wszystko fizjologia i tyle 😅 A widziałam, że inne dziewczyny z nawet lżejszymi objawami były kierowane do kardiologów, dostawały żelazo…
    Teraz już czuję się słabo i nie mogę sobie pozwolić na leżenie jak w pierwszej ciąży. Więc zastanawiam się jak to ugryźć.

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiastaraczka wrote:
    Pierwsza ciąża,a szczególnie po poronieniu jest inna niż trzecia (jak u mnie)- z tyłu głowy mam te długie miesiące starań o pierwszego synka, ilości badań, ale teraz będąc z synkami w domu inaczej to wygląda - oczywiście myślę czy wszystko będzie dobrze, ale zazwyczaj jak już pójdą spać 😁 bardziej też jak to będzie jak trzecie Bobo będzie z nami,jak to ogarniemy na niecałych 50 m.kw ( mamy budowę domu, ale jeszcze trochę się zejdzie)

Mam podobnie - najbardziej sen spędza mi z powiek zastanawianie się, jak to wszystko poukładać, ze znowu będzie bolało, etc. 😅

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png

Wysłany: 16 lipca, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzozu ja nie przyjmuję żadnych dla kobiet w ciąży, wszystko oddzielnie,na ten moment:
    Wit c
    Wit d
    Omega total norsan
    Jodek potasu
    B complex

Dołączę magnez,Adek(3x w tyg),elektrolity z koenzym Q10, bestlife,sanprobi ibs, nucleoplex, pyłek pszczeli (całą rodziną od sierpnia), ostatni trymestr omni biotic panda

Dżozu lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 16 lipca, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    A konsultujecie z ginekologiem suplementację? Bo ja się cykam w ciąży brać cokolwiek bez porozumienia z nim. A problem jest taki, że mój gin ma dość lekki stosunek do takich rzeczy :D Każe brać „witaminy ciążowe” i tyle. W poprzedniej ciąży czułam się fatalnie, on wypisywał zwolnienie, mówił że to wszystko fizjologia i tyle 😅 A widziałam, że inne dziewczyny z nawet lżejszymi objawami były kierowane do kardiologów, dostawały żelazo…
    Teraz już czuję się słabo i nie mogę sobie pozwolić na leżenie jak w pierwszej ciąży. Więc zastanawiam się jak to ugryźć.
    Nie konsultuję tego z gin

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png

Wysłany: 16 lipca, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Mam podobnie - najbardziej sen spędza mi z powiek zastanawianie się, jak to wszystko poukładać, ze znowu będzie bolało, etc. 😅
    Dla mnie przerażające jest to, że w razie płaczu trójki zabraknie jednych rąk...a najstarszy będzie miał tylko 4 lata
    No jakoś damy radę 💪😁

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdanowa wrote:

Przykro mi ☹️

Ja się martwię, a to moja pierwsza najpierwsiejsza ciąża...i to 1,5 roku starań. Jak czytam Wasze historie to ciężko zachować 100% optymizmu.

starania na luza od 2/24; 📣 1szy cykl Clostilbegyt i monitoring cyklu
    ⏸️ 10.07.2025 🤩
    beta hcg: 60,60 (11.07.2025) ---> 258 (14.07)
    tsh: 3,08 ---> 1,8
    prog: 13,06 ---> 13,9 (wjeżdża Cyclogest)
    👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
    żelazo 94,4 (50 - 170 ug/dL) ✔️
    ferrytyna 18,8 (4,6 - 204) ng/mL 🔻🔻
    HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️

‍🥸 41 / seminogram ✔️ ten fertil on, wit D, probiotyki
    🐕4 / niedobór masła
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy1 wrote:
    Ja wrzuciłam swoją listę supli do chata gpt, i większość ze staraczkowych rzeczy mi wykreślił.
    Zostalam przy Puerii Uno, Omega 3 Olini i magnezie.
    Sprawdziłam swój poziom wit D i B12 - na początku roku mialam je w dolnej granicy - teraz są książkowo, więc odstawilam dodatkową dawkę, została ta w Puerii. Za jakiś czas znów je skontroluję.
    Myślę jeszcze nad tym jaką dawkę magnezu dobrać 🤔 slyszałam, że w ciąży jest wieksze zapotrzebowanie na magnez bo zużywamy go na bieżąco, i wszędzie gdzie czytam magnez to podstawa, szczególnie w I i II trymestrze.
    O jeszcze kontrola B12 i kwasu foliowego, racja.

⏸️ 10.07.2025 🤩
    👩34 / ; nieregularne cykle, bezowulacyjne; hipoglikemia reaktywna; łagodne objawy pcos?; migreny, trądzik, refluks? / sanprobi barrier, pueria uno, inozytol, selen, tran, potas, magnez, wątroba wołowa sproszkowana, pyłek pszczeli, chlorofil, laktoferyna, acerola /
    HOMA-IR 1,03 ✔️ tarczyca ✔️ cynk🔺selen 🔻homocysteina ✔️ D3 🔻B 12 ✔️ kwas foliowy✔️

🐕4 / niedobór masła
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę, że jak zrobisz Sagi najpierw badania niedoborów to potem mozesz spokojnie suplementować. Wybieram się w tym celu do laboratorium do szpitala bo jest 2 razy taniej niż w sieciowkach. Ponoć fajne ceny są w badamysie.pl ale nie ma u mnie w mieście :(

Sagi, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

⏸️ 10.07.2025 🤩

🐕4 / niedobór masła
  • Magdanowa Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny, bardzo staram się myśleć pozytywnie. Mimo że jest wcześnie wybieram już sobie rzeczy dla dzidzi - pozwala mi to wierzyć że wszystko będzie dobrze. Za tydzień przeprowadzamy się do nowego domu w którym już czeka pokoik dla maleństwa. Będę go wypełniać słodkimi ubrankami i kocykami 🥹🥰

Za tydzień pójdę na USG do kliniki, wymagają tego po transferze. Mam nadzieję że zobaczę coś więcej niż wczoraj ❤️‍🩹 a na 28 lipca mam wizytę w szpitalu na NFZ

Wierzę że ciąża gdy jest już w domu dziecko jest zupełnie inna - mniej czasu na myślenie, świadomość jak to wygląda.

Kasiastaraczka - super mieć dzieci z małą różnicą wieku, będą mieć fajną relację ❤️

Daisy1, Dżozu, Kasiastaraczka lubią tę wiadomość

28.06 - transfer 5AA ❤️
    03.07 - ⏸️
    07.07 - beta 269,9
    09.07 - beta 658,7
    23.07 - ⏳
    28.07 - ⏳

preg.png
  • Daisy1 Przyjaciółka

Wysłany: 16 lipca, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sagi wrote:
    Jakbym slyszała swojego gina - w poprzedniej ciąży rzucił mi hasło o suplementach na I trymestr i sama dopytywałam które konkretnie by mi polecił. Szczerze mówiąc to sama po stracie wyedukowalam się, zrobiłam sobie pakiet badań na niedobory witamin i tam mi wyszly mi niskie poziomy wit D i B12, ogólna morfologia była w porządku. Myślę, że poniekąd one mialy wpływ na starania. Jeżeli coś Cię niepokoi to warto dociekać, dopytać lekarza, lub położną, a nawet zrobić na własną rękę dodatkowe badania.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca, 10:52

👧🏼36
    12.2024 ⏸️
    02.2025 💔 11tc
    08.07.2025 ⏸️ 🥹
    10.07.2025 beta 116 🥰
    14.07.2025 beta 850 🥰
    19.07.2025 🔜USG
    Zostań ze mną ✊️✊️🥹

preg.png

Wysłany: 16 lipca, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dżozu wrote:
    Przykro mi ☹️

Ja się martwię, a to moja pierwsza najpierwsiejsza ciąża...i to 1,5 roku starań. Jak czytam Wasze historie to ciężko zachować 100% optymizmu.
    Kochana, głowa do góry, spójrz na mnie - miałam nigdy nie mieć dzieci,a tu trzecie w drodze 😁. O pierwsze staraliśmy się prawie 2 lata,a później cyk pyk w drugim i pierwszym cyklu po powrocie płodności 🙃 kto by pomyślał

Dżozu lubi tę wiadomość

Trzecie Bobo w drodze ❤️
    Starania-1 cykl
    Synek 12.2023
    Starania-2 cykl
    Synek 01.2022
    Starania-23cykl
    ja '88 + on '87

preg.png
  • Sagi Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, to zrobię te badania niedoborów, bo i tak lekarz kazal mi powtórzyć betę tuż przed wizytą. Pokażę mu wyniki i jeśli nie będę zadowolona z tego co mi powie, to chyba wezmę sprawy we własne ręce 💪

Kasiastaraczka lubi tę wiadomość

👩🏻 34

06.07.2025 - ⏸️

09.02.2023 - ⏸️

preg.png

age.png
  • Dżozu Autorytet

Wysłany: 16 lipca, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Kasiastaraczka za dobre słowa 😀

Jak się wgl czujecie Dziewczyny? Ja całkowicie normalnie, czasem coś zaboli w podbrzuszu, pociągnie czy zakłuje, piersi jakby trochę twardsze i lekko bolące, ale bez szału. Zmęczenia raczej nie odczuwam, ale mam ostatnio problem ze spaniem, ciągle się wybudzam, wcześnie budzę i nie mogę znów zasnąć

DiDi, Angela… lubią tę wiadomość

⏸️ 10.07.2025 🤩

🐕4 / niedobór masła
  • DiDi Nowa

Wysłany: 16 lipca, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj umówiłam się na pierwsze USG na 6 sierpnia (takie terminy na NFZ).

Dżozu u mnie bardzo wcześnie, bo dopiero 4+4, ale oprócz pociągania w brzuchu i powiększonych piersi to nic.
    Jednak w mojej rodzinie ten pierwszy trymestr to masakra pod względem nudności, wymiotów czy zmęczenia, więc zobaczymy co los przyniesie 🤣 Może w moim przypadku będzie inaczej (oby 🤞).

Ja biorę tylko Puerie Uno wedle zaleceń ginekologa jeszcze w trakcie starań.

Dżozu lubi tę wiadomość

Starania od 11.2024

👱‍♀️ 30 🧑 32 🐱 6

⏸️ 11.07.2025 r.
    ➡️ pierwsze USG 6.08.2025 r. (7-8 tc)

preg.png
  • Magdanowa Koleżanka

Wysłany: 16 lipca, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kłucie jajników, zmiany nastroju. No i mdłości, najgorsze rano, w ciągu dnia słabną.
    Cieszę się z tych mdłości na razie, długo na nie czekałam 😅 chociaż mam nadzieję że nie przekształcą się w wymioty

Dżozu, Kasiastaraczka, DiDi lubią tę wiadomość

28.06 - transfer 5AA ❤️
    03.07 - ⏸️
    07.07 - beta 269,9
    09.07 - beta 658,7
    23.07 - ⏳
    28.07 - ⏳

preg.png
‹‹ 5 6 7 8 9 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ