X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na szycie dali znieczulenie ? I czy miałaś małego cały czas przy sobie
    ? Obiecuję że to już ostatnie pytanie 😉 i bardzo tobie dziękuję .

• Catlady Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    A na szycie dali znieczulenie ? I czy miałaś małego cały czas przy sobie
    ? Obiecuję że to już ostatnie pytanie 😉 i bardzo tobie dziękuję .
    Tak, na szycie dostałam znieczulenie, i mały calutki czas był przy mnie :) od koleżanek wiem, że jak po porodzie gorzej się czujesz to można oddać dziecko na noc na oddział noworodkowy.
    Ja skorzystałam raz, jak szłam się wykąpać, to podjechałam z synkiem w tej „mydelniczce” do położnych i zostawiłam im go na czas mojej kąpieli (leżałam sama w sali i nie miałby kto na niego zerknąć a nie chciałam go zostawiać samego) - i nie było problemu.

Spoko, jeśli masz jeszcze jakieś pytania to wal śmiało :)

Za dużo za dużo lubi tę wiadomość

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • antonna Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za duzo jak bedziesz rodzic to dzwon na IP do Sw Rodziny i do Śremu. Moze gdzies nie bedzie miejsca i problem sam sie rozwiaze 🙈

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Martyna95 Ekspertka

Wysłany: 24 września 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie dalszych badań w ciąży. Na razie mam co dwa tygodnie zwykłe USG. A jak w MedArt wyglądają badania prenatalne - czy ja muszę o nie prosić czy doktor sam z siebie je robi? Czy robione są testy pappa lub Nifty?

Bąbel lubi tę wiadomość

gann3e3k3z1xxf20.png
    maj/czerwiec 2020 - stymulacja na cyklu naturalnym
    czerwiec 2020 - punkcja 6 prawidłowo zapłodnionych, 6 komórek zamrożonych,
    czerwiec 2020 - świeży transfer - nieudany
    sierpień 2020 - transfer mrozaczka
    beta:
    7 dpt - 26
    8 dpt - 47
    10 dpt - 115
    17 dpt - 1996
    20 dpt - jest pęcherzyk żółtkowy
    28 dpt jest serduszko ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonna mój mąż najlepiej zawiózł by mnie najbliżej czyli do Wrześni a tam polityka sobie zrobiłaś to sobie radzić musisz sama znieczulenia do szycia nie ma tam nawet ! On twierdzi że będzie ostra zima duże śniegi i nie zdąży do Śremu ani Poznania mnie dowieźć. I on już to przeżywa.😉 Jeszcze 3 miesiące ale widząc już ozdoby świąteczne w sklepie czuję presję 😂

Glonojadek lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna95 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie odnośnie dalszych badań w ciąży. Na razie mam co dwa tygodnie zwykłe USG. A jak w MedArt wyglądają badania prenatalne - czy ja muszę o nie prosić czy doktor sam z siebie je robi? Czy robione są testy pappa lub Nifty?

Na badania prenatalne musisz się sama zapisać, w klinice wykonuje je dr Szymański i dr Kruszyński, ale głównie Sz. Tylko oni maja certyfikat do przeprowadzenia tych badan. Test pappa można wykonać w klinice i wtedy wynik trafia do lekarza i on oblicza faktyczne ryzyko. nifty nie robią.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Antonna mój mąż najlepiej zawiózł by mnie najbliżej czyli do Wrześni a tam polityka sobie zrobiłaś to sobie radzić musisz sama znieczulenia do szycia nie ma tam nawet ! On twierdzi że będzie ostra zima duże śniegi i nie zdąży do Śremu ani Poznania mnie dowieźć. I on już to przeżywa.😉 Jeszcze 3 miesiące ale widząc już ozdoby świąteczne w sklepie czuję presję 😂

Ja też się tego obawiałam jak jeszcze mieszkaliśmy koło Poznania, tym bardziej, że moja koleżanka ostatnio miała taki poród, że urodziła w domu i mąż odbierał 🙈, mówiła to był taki ekspres, że, nawet karetka przyjechała jak już było po, no ale Ona ma takie szybkie porody mieszkają w Czerwonaku.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niezapominajka12345 wrote:
    Kochana ja też chcę rodzić (chyba) w św rodzinie:)
    Cieszę się, że u Ciebie już po porodzie:) gratulacje i dużo zdrówka życzę!:) Jak będziesz miała chwilkę to daj znać, czy w Św. rodzinie są aktualnie porody rodzinne? (chyba są, ale Ty jesteś teraz najbardziej wiarygodnym źródlem:) i czy coś się za to płaci??
    Ja chcę tam rodzić, chociaż cały czas się boję, że nie zdążę dojechać (bo nie wiem jak to jest heh)- w końcu to pierwszy poród, ale dr Kru tak zapewnia, że jeszcze mu się nie zdarzyło (a raczej jeszcze nie słyszał), żeby ktoś nie zdążył dojechać;)
    Fajnie, że po porodzie opieka super:) Bo u mnie w Koninie podobno masakra ogólnie w szpitalu:/
    Nie strasz kurcze tymi hemoroidami, bo ja co prawda nie mam żylaków odbytu ale mam żylaki sromu...więc pewnie to jeszcze gorsze bo w końcu stamtąd dziecko wychodzi?:D kurcze a dr nic nie każe z tym robić, mówi że na to jedynie clexane na lepszy przepływ krwi i tyle, po porodzie znikną...:/

A co do wyposażenia szpitala, to wiesz może czy mają urządzenie do łagodzenia bólu na jakieś elektrody TENS czy coś takiego?:/ Bo dzwonie i dzwonie i nie mogę się tam dodzwonic:/

A i jeszcze pytanko, czy jakiś plan porodu miałaś?? akceptują coś takiego? mają do pobrania ze swojej strony czy skąds?? Bo też u nich nie widzę.
    Daj znać jak będziesz miała chwilkę:)
    A co do tej wody czy jedzenia to kurrcze też przesadzają w tych szpitalach, żeby wody nie dawali??? szok...:/ a papier toaletowy chociaż jest? czy też zabrac?? Bo u mnie w Koninie podobno trzeba wziąć ze soba...masakra:/

Ja plan porodu miałam, ale wg mnie oni go nie przeczytali. Wiedzą co mają robić i wszystko toczy się własnym rytmem.
    Ja papier wzięłam swój - biały MIĘKKI!!! Nie wyobrażam sobie używać szorstkiego szpitalnego. I tak jechałam obładowana jak na wakacje, ale co z tego. Ja akurat wole mieć niż nie mieć ;)
    Koszulę do porodu miałam swoją.
    Gdy wywołują poród to oni dają (dziewczyna z którą leżałam na pokoju miała wywoływany).
    Ubranka dla dzieci ze szpitala - i to akurat niepotrzebnie wziełam - ale tak jest napisanie na stronie.
    Papmersy i maści do pupy daje szpital, ale mokre chusteczki trzeba mieć swoje :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    W większości szpitali chyba trzeba mieć swoją wodę. Polecam kupić butelkę filtrującą, np Brita lub Dafi, wtedy nie trzeba ze sobą zgrzewek wody taszczyć :)

Potwierdzam, podczas porodu super sprawa.

• antonna Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    Ja też się tego obawiałam jak jeszcze mieszkaliśmy koło Poznania, tym bardziej, że moja koleżanka ostatnio miała taki poród, że urodziła w domu i mąż odbierał 🙈, mówiła to był taki ekspres, że, nawet karetka przyjechała jak już było po, no ale Ona ma takie szybkie porody mieszkają w Czerwonaku.

Szczerzw to bym sie cieszyla jakbym nie zdazyla dojechac do szpitala i urodziła w domu 😂 gorzej w aucie 🙈 ale mysle, ze naprawde zdazycie dojechac. Za duzo a ile km macie do Sremu i Poznania?

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Na badania prenatalne musisz się sama zapisać, w klinice wykonuje je dr Szymański i dr Kruszyński, ale głównie Sz. Tylko oni maja certyfikat do przeprowadzenia tych badan. Test pappa można wykonać w klinice i wtedy wynik trafia do lekarza i on oblicza faktyczne ryzyko. nifty nie robią.

Mozna oddac krew na Harmony w klinice.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Szczerzw to bym sie cieszyla jakbym nie zdazyla dojechac do szpitala i urodziła w domu 😂 gorzej w aucie 🙈 ale mysle, ze naprawde zdazycie dojechac. Za duzo a ile km macie do Sremu i Poznania?
    I tu i tu mamy koło 60 km . Ostatnio jak jechał przez Śrem kazałam mu mierzyć czas mówił że w 40 min się wyrobił.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:

Teraz mam 10 minut jazdy samochodem ma Polna 😁, ale jeszcze niedawno mieszkałam w Bydgoszczy i pamiętam te dojazdy jak się staraliśmy🙈

• antonna Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mo to ja na Polna bede miec jakies 30 min spod Poznania :-) Ale jestem przekonana, ze na luzie zdazymy dojechać 😁 do Sremu bym miala okolo 20 min :-)

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Mozna oddac krew na Harmony w klinice.

To dlatego uznają tylko harmony i tylko to polecają :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam na Polna 30 minut jeżeli nie ma korków, bardziej mnie stresuje że mąż będzie w pracy 🤭

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Catlady wrote:
    W większości szpitali chyba trzeba mieć swoją wodę. Polecam kupić butelkę filtrującą, np Brita lub Dafi, wtedy nie trzeba ze sobą zgrzewek wody taszczyć :)
    Do końca września jest promocja w rossmannie na Dafi ja dzisiaj kupiłam 0,5l żeby nie brać wody litrami 😊

Glonojadek lubi tę wiadomość

f3c5740a8e.png
  • Bąbel Autorytet

Wysłany: 24 września 2020, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna95 wrote:
    U mnie na pierwszych prenatalnych doktor Sz. nie miał zastrzeżeń ale ze względu na wiek dał mi skierowanie na Pappa których nie zrobiłam bo to tylko komputer oblicza ryzyko a ze jestem stara to sama wiem ze mam większe ryzyko a po co się nakręcać? 💁‍♀️

f3c5740a8e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 września 2020, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    U mnie na pierwszych prenatalnych doktor Sz. nie miał zastrzeżeń ale ze względu na wiek dał mi skierowanie na Pappa których nie zrobiłam bo to tylko komputer oblicza ryzyko a ze jestem stara to sama wiem ze mam większe ryzyko a po co się nakręcać? 💁‍♀️

Dokładnie, pappa to tylko statystyka jeżeli chodzi o ryzyko chorób i powoduje niepotrzebny stres.

Edit: nawet branie progesteronu może zaburzyć wynik

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 września 2020, 21:07

• Lilianaa Koleżanka

Wysłany: 24 września 2020, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, z wielką chęcią do Was dołączę 🙂, dzis proszę o pomoc, moja ostatnia wizyta u dr A. B, trwała niecałe 10 minut 🙈😂,nie zdążyłam o wszystko wypytac, jestem w 9 tc i mam problem z TSH, ogólnie skacze mocno i musimy zmieniać dawkę, Wyczytałam, że na początku ciazy tarczyca może trochę szaleć 🤔

‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ