🌷MedArt w ciąży🌷
-
WIADOMOŚĆ
-
Mamka, przede wszystkim gratulacje! przykro mi bardzo, że tak się to potoczyło. Dużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa. 😘starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- laparoskopia i histeroskopia
zmiana kliniki
4 IMSI - 01.2020 r.
1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt
2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 -
3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
4 transfer - -
Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂
Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂
Helena - jak Twoje ciśnienie??Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 21:08
Synek - 35 +4 tc 24.11.2020. -
kinga25 wrote:Tak będzie Alexander 🙂
A Wy jeszcze planujecie wrócić po rodzeństwo?🙂 nam zostały dwa zarodki i myślimy jak to rozwiązać.
Tak, planujemy wrócić w przyszłym roku, przed końcem mojego macierzyńskiego. Został nam jeden zarodek i mocno w niego wierzę 😊🍀Baby H.
Baby T.
🙋🏻♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
💁🏻♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników
07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
27dpt - mamy ❤️
11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
28dpt - mamy ❤️ -
Mamka92! Gratulacje i dużo zdrowka. Mam nadzieje, ze szybko dojdziecie do siebie.
Jak już się oswoisz napisz nam co się wydarzyło . Mocno Cię ściskamy13 lipca 2020 transfer ☘️
6 dpt beta 43,51
8 dpt beta 128,8
15 dpt beta 2278
10.08.2020 jest ❤️😍
Na zimowisku :
❄️❄️❄️❄️❄️
Chłoniak hodgkina - remisja
01.2023 - naturals
Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️ -
nick nieaktualnyNowanadzieja wrote:Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂
Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂
Helena - jak Twoje ciśnienie??
Dziękuje, że pytasz, ja mam w czwartek przyjęcie do szpitala, ciśnienie ostatnio wysokie,coraz mniej sił, więc chyba nieuniknione włączeniu 3 leku 🙈, zostały jeszcze 4 tygodnie 💪
Jak coś to wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😉
Mamla92-gratulacje 🙂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 04:08
-
Mrs.P wrote:Mamka bardzo mi przykro z powodu okoliczności w jakich danych było Ci urodzić córkę ściskam Was
Dziewczyny jak to jest z tą szyjką? Bo AB mi mierzył prawie 4 cm miesiąc temu, tydzień temu mierzył Sz. 4,5, dzisiaj mierzył inny lekarz i 3 cm i mówi, że na ten moment nic się nie dzieje, ale mam się oszczędzać i dostałam luteinę. No i trochę mnie przestraszył. Bo my jesteśmy w trakcie remontu. Ja mam kłucia w brzuchu i w pochwie czasami, nie wiem czy to jest z tym związane. Wiem, że to bardzo indywidualna kwestia, ale kiedy się dowiadywałyście, że szyjka jest na granicy?
Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.Mrs.P lubi tę wiadomość
2017 - synek (ciąża naturalna)
17.06 - criotransfer Medart
-
Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem? jakie są Wasze doświadczenia?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:51
Kaach, Kora88 lubią tę wiadomość
13 lipca 2020 transfer ☘️
6 dpt beta 43,51
8 dpt beta 128,8
15 dpt beta 2278
10.08.2020 jest ❤️😍
Na zimowisku :
❄️❄️❄️❄️❄️
Chłoniak hodgkina - remisja
01.2023 - naturals
Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️ -
maraquja wrote:Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.
Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:52
-
Lena91aa wrote:Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,
Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...
-
maraquja wrote:Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...
To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.
Trzymam kciuki ✊ -
Lena91aa wrote:To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.
Trzymam kciuki ✊
Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 09:03
-
Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.👧 2017 ❤ 👶 2021
-
Martynkowo wrote:Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem? jakie są Wasze doświadczenia?
Martynkowo lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, a czy szczepicie się na krztusiec w ciazy? W Polsce od bodajże 2 lat jest zalecenie, aby w III trym się szczepic. W poprzedniej ciąży (2016 rok) o tym nie słyszałam. AB sam z siebie nie wspomnial o tym, ale jak zapytałam, to rekomendował, mówił, że w USA od wielu lat jest to standard.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyantonna wrote:Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.
Ja się A. B wprost zapytałam czy mi założy jakiś krążek czy coś bo takie mam zalecenia po wcześniej przedwczesnym porodzie to powiedział, że On nie ma w ogóle doświadczenia w zakładaniu tego jest a mówił, że jest to prosty 5 minutowy zabieg,moja szyjka nie jest zdolna do utrzymania ciąży, ale to też mówił, że pacjentki z PCOS są bardziej narażone na problemy z szyjka w ciąży np niewydolnośc przez czynniki hormonalne i u mnie prawdopodobnie to jest przyczyną, nie oznacza to jednak, że każda pacjentka z PCOS ma problem z szyjka,bo są jeszcze inne przyczyny,ostatnio leżałam z dziewczyną, która miła tylko miękka szyjkę a doszło do takiego pogorszenia, że ledwo zdążyli ze szwem. -
Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepieństarania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- laparoskopia i histeroskopia
zmiana kliniki
4 IMSI - 01.2020 r.
1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt
2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 -
3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
4 transfer - -
Gaja88 wrote:Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepień
Do 36 tygodnia https://szczepienia.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/06/Szczepienia-dla-przysz%C5%82ych-mam.-Infogrfaika.png
Gaja88 lubi tę wiadomość
-
maraquja wrote:Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...
Mi dr Ż tez mówił o krążku i szwie, że ma złe doświadczenie z tymi metodami. Potem czytałam w książce dot. ciąży coś takiego, że niektórzy lekarze traktują progesteron jak biologiczny szew. Też się zdziwiłam, bo wszędzie czyta się o szwach itp., koleżanka miała szew z 2 lata temu. Z drugiej strony myśle sobie, że jednak znają się na tym chyba przecież..Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 12:14
-
maraquja wrote:Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?
Tak wszystko na szczęście dobrze 🙂, załapaliśmy się na Synagis 🙂
Odnośnie szwu ratunkowego, w szpitalu mówili, że niestety nie każdy lekarz poprowadzi taka ciąże, trzeba mieć doświadczenie w tym temacie, tutaj nawet nie tyle kwestia infekcji bo to zawsze można złapać tylko ewentualnych komplikacji, jest to metoda bardziej inwazyjna niż krążek, ale ratującą ciąże.