X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • Gaja88 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka, przede wszystkim gratulacje! przykro mi bardzo, że tak się to potoczyło. Dużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa. 😘

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
  • Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂

Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂

Helena - jak Twoje ciśnienie??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 21:08

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Tak będzie Alexander 🙂

A Wy jeszcze planujecie wrócić po rodzeństwo?🙂 nam zostały dwa zarodki i myślimy jak to rozwiązać.
    Ładne imię 😊

Tak, planujemy wrócić w przyszłym roku, przed końcem mojego macierzyńskiego. Został nam jeden zarodek i mocno w niego wierzę 😊🍀

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka92! Gratulacje i dużo zdrowka. Mam nadzieje, ze szybko dojdziecie do siebie.
    Jak już się oswoisz napisz nam co się wydarzyło :(. Mocno Cię ściskamy

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanadzieja wrote:
    Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂

Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂

Helena - jak Twoje ciśnienie??

Dziękuje, że pytasz, ja mam w czwartek przyjęcie do szpitala, ciśnienie ostatnio wysokie,coraz mniej sił, więc chyba nieuniknione włączeniu 3 leku 🙈, zostały jeszcze 4 tygodnie 💪

Jak coś to wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😉

Mamla92-gratulacje 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 04:08

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrs.P wrote:
    Mamka bardzo mi przykro z powodu okoliczności w jakich danych było Ci urodzić córkę :( ściskam Was

Dziewczyny jak to jest z tą szyjką? Bo AB mi mierzył prawie 4 cm miesiąc temu, tydzień temu mierzył Sz. 4,5, dzisiaj mierzył inny lekarz i 3 cm i mówi, że na ten moment nic się nie dzieje, ale mam się oszczędzać i dostałam luteinę. No i trochę mnie przestraszył. Bo my jesteśmy w trakcie remontu. Ja mam kłucia w brzuchu i w pochwie czasami, nie wiem czy to jest z tym związane. Wiem, że to bardzo indywidualna kwestia, ale kiedy się dowiadywałyście, że szyjka jest na granicy?

Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
    Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.

Mrs.P lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

2017 - synek (ciąża naturalna)
    17.06 - criotransfer Medart
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem?:) jakie są Wasze doświadczenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:51

Kaach, Kora88 lubią tę wiadomość

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
    Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.

Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:52

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena91aa wrote:
    Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,

Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...

oar8dqk3vtl5n396.png

• Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...

To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.

Trzymam kciuki ✊

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena91aa wrote:
    To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.

Trzymam kciuki ✊

Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
    Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 09:03

oar8dqk3vtl5n396.png

• antonna Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:
    Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem?:) jakie są Wasze doświadczenia?
    W pierwszej ciazy mialam również łożysko na przedniej i tez jakoś w 23 tyg poczułam ruchy i tez bylo to od razu pukanie:) tak- czuć je właśnie w podbrzuszu.

Martynkowo lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy szczepicie się na krztusiec w ciazy? W Polsce od bodajże 2 lat jest zalecenie, aby w III trym się szczepic. W poprzedniej ciąży (2016 rok) o tym nie słyszałam. AB sam z siebie nie wspomnial o tym, ale jak zapytałam, to rekomendował, mówił, że w USA od wielu lat jest to standard.

oar8dqk3vtl5n396.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szczepiłam na grypę i krztusiec w 3 trymestrze. Dokładnie 1,5 miesiąca przed rozwiązaniem.

Mamaginekolog fajnie o tym tez napisała, są już takie rekomendacje od 2018 roku ale kobiety chyba się boja, mi nic nie było, żadnych odczynów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.

Ja się A. B wprost zapytałam czy mi założy jakiś krążek czy coś bo takie mam zalecenia po wcześniej przedwczesnym porodzie to powiedział, że On nie ma w ogóle doświadczenia w zakładaniu tego jest a mówił, że jest to prosty 5 minutowy zabieg,moja szyjka nie jest zdolna do utrzymania ciąży, ale to też mówił, że pacjentki z PCOS są bardziej narażone na problemy z szyjka w ciąży np niewydolnośc przez czynniki hormonalne i u mnie prawdopodobnie to jest przyczyną, nie oznacza to jednak, że każda pacjentka z PCOS ma problem z szyjka,bo są jeszcze inne przyczyny,ostatnio leżałam z dziewczyną, która miła tylko miękka szyjkę a doszło do takiego pogorszenia, że ledwo zdążyli ze szwem.

• Gaja88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepień

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja88 wrote:
    Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepień

Do 36 tygodnia https://szczepienia.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/06/Szczepienia-dla-przysz%C5%82ych-mam.-Infogrfaika.png

Gaja88 lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

• Kora88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:

Mi dr Ż tez mówił o krążku i szwie, że ma złe doświadczenie z tymi metodami. Potem czytałam w książce dot. ciąży coś takiego, że niektórzy lekarze traktują progesteron jak biologiczny szew. Też się zdziwiłam, bo wszędzie czyta się o szwach itp., koleżanka miała szew z 2 lata temu. Z drugiej strony myśle sobie, że jednak znają się na tym chyba przecież..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 12:14

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
    Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?

Tak wszystko na szczęście dobrze 🙂, załapaliśmy się na Synagis 🙂

Odnośnie szwu ratunkowego, w szpitalu mówili, że niestety nie każdy lekarz poprowadzi taka ciąże, trzeba mieć doświadczenie w tym temacie, tutaj nawet nie tyle kwestia infekcji bo to zawsze można złapać tylko ewentualnych komplikacji, jest to metoda bardziej inwazyjna niż krążek, ale ratującą ciąże.

‹‹ 197 198 199 200 201 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ