Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • Gaja88 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka, przede wszystkim gratulacje! przykro mi bardzo, że tak się to potoczyło. Dużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa. 😘

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
    5 IMSI - 06.2025- 3 ❄️
    Transfer 04/26 - 🙁
    Transfer 08/26 - 🙁
  • Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂

Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂

Helena - jak Twoje ciśnienie??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2020, 21:08

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • Catlady Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    Tak będzie Alexander 🙂

A Wy jeszcze planujecie wrócić po rodzeństwo?🙂 nam zostały dwa zarodki i myślimy jak to rozwiązać.
    Ładne imię 😊

Tak, planujemy wrócić w przyszłym roku, przed końcem mojego macierzyńskiego. Został nam jeden zarodek i mocno w niego wierzę 😊🍀

Baby H. <3
    202205061770.png

Baby T. <3
    202005301770.png

🙋🏻‍♀️• MTHFR c.677C>T / MTHFR c.1298A>C układ heterozygotyczny; • Niedrożny prawy jajowód
    💁🏻‍♂️• Nekrospermia / brak ruchliwych plemników

07.05.2019 - punkcja: 16 komórek, 12 zapłodnionych, 4 zarodki
    12.05.2019 - ET 5.1.1 ☹️
    05.06.2019 - FET odwołany (endo 6,6mm)
    14.08.2019 - FET 4.1.1 ☹️
    11.09.2019 - FET 4.1.1 😊
    7dpt - bhcg 13,3mlU/ml prog 33,28ng/ml; 9dpt - bhcg 46,03mlU/ml prog 45,37ng/ml; 11dpt - bhcg 120,9mlU/ml prog 49,25ng/ml; 15dpt - bhcg 1052mlU/ml prog 36ng/ml
    27dpt - mamy ❤️

11.08.2021 - FET 3.2.1 😊
    5dpt - bhcg 12mlU/ml; 7dpt - bhcg 35mlU/ml prog 64ng/ml; 9dpt - bhcg 92mlU/ml prog 47ng/ml; 13dpt - bhcg 689mlU/ml; 15dpt - bhcg 1668 mlU/ml
    28dpt - mamy ❤️
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2020, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamka92! Gratulacje i dużo zdrowka. Mam nadzieje, ze szybko dojdziecie do siebie.
    Jak już się oswoisz napisz nam co się wydarzyło :(. Mocno Cię ściskamy

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 04:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowanadzieja wrote:
    Mamka - Gratulacje, przykro mi z powodu okoliczności,dużo zdrowia dla Was 🙂

Lena - wysłałam zaproszenie jako mama wczesniaka mam kilka pytań 🙂

Helena - jak Twoje ciśnienie??

Dziękuje, że pytasz, ja mam w czwartek przyjęcie do szpitala, ciśnienie ostatnio wysokie,coraz mniej sił, więc chyba nieuniknione włączeniu 3 leku 🙈, zostały jeszcze 4 tygodnie 💪

Jak coś to wysłałam zaproszenie do przyjaciółek 😉

Mamla92-gratulacje 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 04:08

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mrs.P wrote:
    Mamka bardzo mi przykro z powodu okoliczności w jakich danych było Ci urodzić córkę :( ściskam Was

Dziewczyny jak to jest z tą szyjką? Bo AB mi mierzył prawie 4 cm miesiąc temu, tydzień temu mierzył Sz. 4,5, dzisiaj mierzył inny lekarz i 3 cm i mówi, że na ten moment nic się nie dzieje, ale mam się oszczędzać i dostałam luteinę. No i trochę mnie przestraszył. Bo my jesteśmy w trakcie remontu. Ja mam kłucia w brzuchu i w pochwie czasami, nie wiem czy to jest z tym związane. Wiem, że to bardzo indywidualna kwestia, ale kiedy się dowiadywałyście, że szyjka jest na granicy?

Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
    Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.

Mrs.P lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

2017 - synek (ciąża naturalna)
    17.06 - criotransfer Medart
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem?:) jakie są Wasze doświadczenia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:51

Kaach, Kora88 lubią tę wiadomość

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Z ta szyjka, to każdy lekarz na każdym sprzęcie mierzy inaczej. Mi dr Szy w 26 tyg na dodatkowym badaniu przepływów ze względu na nadciśnienie zmierzył, że miala 1.9 cm i od razu panika, dzwonil do mojego dr AB i od razu zdecydowali, że trzeba podać sterydy na rozwój płuc. Juz od 22 tygodnia szyjka się zaczęła skracać i miala 2,5 wg AB. Luteina i lezacy tryb życia nie pomogły i potem wyszło to 1.9 u Szy. Po kolejnych 2 tygodniach kontrola u AB i znowu 2,5 cm, wiec albo się wydłużyła albo po prostu inaczej to mierzą. Jak zapytałam ich o jakiś szew albo pessar to od obydwu dostałam odpowiedz, ze oni tego nie stosuja, bo są to przestarzale metody, które nie mają potwierdzenia w badaniach, a jedynie zwiększają ryzyko infekcji i komplikacji. Jedynie pozostaje przyjmować progesteron i oszczedny tryb życia.
    Na Twoim miejscu bym właśnie tak postępowała- luteina plus kanapowy tryb życia.

Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 07:52

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena91aa wrote:
    Przepraszam, że to napisze, ale czy dr A. B zastanawia się co mówi,??? (mi też tak mówił) ja przez rozwalona szyjkę urodziłam w 31 tc!!!!(brak szyjki i rozwarcie), Bo było za późno aby cokolwiek zrobić, leżenie nic nie dawalo, Justyna w 28 tc!!!!,

Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...

oar8dqk3vtl5n396.png

• Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Tez mnie to bardzo zdziwiło i kolejny raz nasiliły się moje wątpliwości czy na pewno u dobrych lekarzy prowadze ciaze...

To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.

Trzymam kciuki ✊

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena91aa wrote:
    To też nie o to chodzi aby na każdą skracającą szyjkę coś zakładać, zależy właśnie o ile się skraca i w jakim tempie, u Ciebie prawdopodobnie kwestia błędu pomiaru, bo raczej mało prawdopodobnie aby w 2 tygodnie po niby skróceniu wróciła do pierwotnej długości jak wcześniej leżąc się "niby" skróciła, ale jeżeli jest niewydolnośc szyjki tak jak u mnie to naprawdę w takich sytuacjach jak się w porę nic nie zrobi to można poprostu urodzić na ulicy, nie wiem jak to inaczej napisać.

Trzymam kciuki ✊

Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
    Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 09:03

oar8dqk3vtl5n396.png

• antonna Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.

👧 2017
    👧 2021
    👶 2022
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:
    Cześć kochane! Od kilku dni czuje ruchy małego 😍. Wszyscy mówili, ze to takie łaskotanie na początku, a u mnie z grubej rury bo zaczął od pukania puk puk 🙈. Na początku myślałam, ze coś mi się sni, ale są coraz bardziej intensywne. Powiedzcie mi czy one zaczynaja się w podbrzuszu? Mam łożysko na przedniej ścianie i stad tak późno te ruchy. Można to porównać do przechodzącego pradu nawet czasem?:) jakie są Wasze doświadczenia?
    W pierwszej ciazy mialam również łożysko na przedniej i tez jakoś w 23 tyg poczułam ruchy i tez bylo to od razu pukanie:) tak- czuć je właśnie w podbrzuszu.

Martynkowo lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

• maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy szczepicie się na krztusiec w ciazy? W Polsce od bodajże 2 lat jest zalecenie, aby w III trym się szczepic. W poprzedniej ciąży (2016 rok) o tym nie słyszałam. AB sam z siebie nie wspomnial o tym, ale jak zapytałam, to rekomendował, mówił, że w USA od wielu lat jest to standard.

oar8dqk3vtl5n396.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się szczepiłam na grypę i krztusiec w 3 trymestrze. Dokładnie 1,5 miesiąca przed rozwiązaniem.

Mamaginekolog fajnie o tym tez napisała, są już takie rekomendacje od 2018 roku ale kobiety chyba się boja, mi nic nie było, żadnych odczynów.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Faktycznie maja kontrowersyjna opinie na ten temat. Przeciez sa dziewczyny co rodzily w deudziestym ktoryms tygodniu, a w następnej ciazy dzieki szwom donosily. To sa tylko moje obserwacje z forum, nie znam sie na tym oczywiscie. Ale z tego co pamietam AB odeslal Monie88 do innego lekarza mowiac, ze nie ma doswiadczenia w prowadzeniu ciaz ze skracajaca sie szyjka. Moze Monia88 sie wypowie.

Ja się A. B wprost zapytałam czy mi założy jakiś krążek czy coś bo takie mam zalecenia po wcześniej przedwczesnym porodzie to powiedział, że On nie ma w ogóle doświadczenia w zakładaniu tego jest a mówił, że jest to prosty 5 minutowy zabieg,moja szyjka nie jest zdolna do utrzymania ciąży, ale to też mówił, że pacjentki z PCOS są bardziej narażone na problemy z szyjka w ciąży np niewydolnośc przez czynniki hormonalne i u mnie prawdopodobnie to jest przyczyną, nie oznacza to jednak, że każda pacjentka z PCOS ma problem z szyjka,bo są jeszcze inne przyczyny,ostatnio leżałam z dziewczyną, która miła tylko miękka szyjkę a doszło do takiego pogorszenia, że ledwo zdążyli ze szwem.

• Gaja88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepień

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
    5 IMSI - 06.2025- 3 ❄️
    Transfer 04/26 - 🙁
    Transfer 08/26 - 🙁
  • maraquja Przyjaciółka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gaja88 wrote:
    Kurcze kompletnie zapomniałam o tym szczepieniu, na grypę się szczepiłam i potem miałam to ogarnąć i mi uciekło. Wiecie do którego tygodnia można to szczepienie zrobic? Jak na złość nie mogę znaleźć kartki z zaleceniami dot. Szczepień

Do 36 tygodnia https://szczepienia.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2020/06/Szczepienia-dla-przysz%C5%82ych-mam.-Infogrfaika.png

Gaja88 lubi tę wiadomość

oar8dqk3vtl5n396.png

• Kora88 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:

Mi dr Ż tez mówił o krążku i szwie, że ma złe doświadczenie z tymi metodami. Potem czytałam w książce dot. ciąży coś takiego, że niektórzy lekarze traktują progesteron jak biologiczny szew. Też się zdziwiłam, bo wszędzie czyta się o szwach itp., koleżanka miała szew z 2 lata temu. Z drugiej strony myśle sobie, że jednak znają się na tym chyba przecież..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2020, 12:14

Starania od 2017, Medart od grudnia 2019
    8.08 transfer
    7dpt: beta 45
    9dpt: beta 136
    11dpt: beta 263
    13dpt: beta 595
    6t2d❤️♀️
    202104274956.png
  • Lena91aa Ekspertka

Wysłany: 9 grudnia 2020, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maraquja wrote:
    Tak jak mówisz- być może w mojej sytuacji, przy szyjce 2.5 w 28 tyg nie ma potrzeby, ale zdziwiłam się ich ogólnym podejściem, że nie stosują w ogóle.Z drugiej strony, w pierwszej ciazy moj lekarz (inny) pierwszy raz szyjkę mi zmierzył w 32 tyg... wtedy byłam zupełnie nieświadoma, jak to jest ważne, ale jak widać nie ma niestety jednego standardu i podejścia lekarzy bardzo się różnią.
    Mam nadzieje, ze z Twoim wczesniaczkiem wszystko ok?

Tak wszystko na szczęście dobrze 🙂, załapaliśmy się na Synagis 🙂

Odnośnie szwu ratunkowego, w szpitalu mówili, że niestety nie każdy lekarz poprowadzi taka ciąże, trzeba mieć doświadczenie w tym temacie, tutaj nawet nie tyle kwestia infekcji bo to zawsze można złapać tylko ewentualnych komplikacji, jest to metoda bardziej inwazyjna niż krążek, ale ratującą ciąże.

‹‹ ‹ 197 198 199 200 201 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ