X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2020, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA92 wrote:
    Ja tych skurczy to nigdy nie zrozumiem, ja ogólnie dość mocno czułam a na ktg się nie pisaly🤷‍♀️

Czasem tak jest, ja też jak bylam w szpitalu i położne robili ktg, ale to oczywiście nie zawsze to była cisza, a podczas badania wychodziły, że, są spreciw, twardnienia, ale to trzeba znaleźć dno macicy i jak doktor przychodził zmieniał ułożenie ktg to zaczęły się dopiero pisać.

• Pelerynka12 Debiutantka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZOSIA92 wrote:
    Dobrze, ja akurat szybko dochodzę po operacjach dwa pierwsze dni ciężkie potem już bym mogła iść do pracy, tatuś ma teraz urlop więc ma kto pomagać 🙂

Jak dr K zasugerowała takie rozwiązanie to tak jest, z resztą sama przyznała, że jak bym poszla zacząć się konsultować to może tak być, że jeden będzie za SN drugi za CC i potem nie wiadomo co zrobić 😉

Czasem można się pogubić, ale jak czytam wątki miesięczne to dziewczyny przy cienkiej bliźnie mają rekomendowane CC wiec co lekarz to inna opinia 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 grudnia 2020, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelerynka12 wrote:
    Czasem można się pogubić, ale jak czytam wątki miesięczne to dziewczyny przy cienkiej bliźnie mają rekomendowane CC wiec co lekarz to inna opinia 🙂

To jest poprostu medycyna czasem są naprawdę bardzo skrajne, różne opinie na jeden temat, u mnie była szefowa bardzo mądra nauczycielka mówiła, że arechina jest całkowicie bezpueczna w ciąży można stosować, obecny szew mówi aby 4 miesiące przed ciąża odstawiać i o róż są jakieś nowe zalecenia codo tego leku, Encorton-Metypred, jedni mówią, że jak pacjent źle się czuję na Metypredzie to zamienić na Encorton, kolejny wiemy, że nie lubicie Metypredu, ale trzeba brać, i wiele wiele innych, tutaj poprostu trzeba iść swoją drogą 🙂

MAJKA91, Lena91aa, Nowa25 lubią tę wiadomość

• niezapominajka12345 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej hej:)
    U nas wszystko ok:)
    Tak byłam na diecie bezglutenowej (już nie jestem, bo się rzuciłam na białe pieczywo po porodzie jak reksio na szynkę;D) hehehe
    Jeśli chodzi o Lutycką to pieczywo owszem było bezglutenowe (czyli śniadanie i kolacja) a dodatki to przeważnie dżem, parówka, pasta jakaś, szynka, ser biały więc ogólnie bezglutenowo, ale co do obiadów to raczej bym nie powiedziała że były one bezglutenowe...niby jak babki chodziły i rozdawały posiłki to pytały się która tu na diecie bezglutenowej, a która na cukrzycowej itp. ale z tego co dostawałam to moje zupy, czy obiady (mięso z sosem) były raczej zaciągnięte mąką i nie sadzę, że była to mąka bezglutenowa....chociaż jak np. dziewczyny z sali dostawały spaghetti to ja dostawałam coś innego, więc coś tam próbują chyba tą dietę trzymać, ale pewności nie mam czy oby na pewno WSZYSTKO było bezglutenowe...raczej nie;))
    A jak się u Ciebie kończy zjedzenie glutenu?? hmm ja się zastanawiam dopiero teraz żeby doprowadzić moje testy do końca i się dowiedzieć, czy faktycznie nie mogłam jeść glutenu w ciązy...czy mam tą nietolerancje czy nie;)

W poniedziałek idę do Kru na wizytę po połogu, mam nadzieję że rana się zagoiła i wszystko będzie ok:)

Podczytuje tu Was dziewczyny od czasu do czasu (na ile mały mi pozwoli), ale z logowaniem się mam nadal problem i muszę z kompa więc dlatego się rzadko odzywam;)
    Gaja88 wrote:
    Niezapominajko,,jak tam u Was? Jak Maleństwo?
    Mam do Ciebie pytanie, bo jeśli dobrze pamietam Ty też byłaś na diecie bezglutenowej i rodziłaś na Lutyckiej, czy w szpitalu funkcjonuje taka dieta? Zastanawiam się jak przygotować, bo wiem jak się kończy jeśli to jak zjem coś z glutenem i wolałabym sobie tego oszczędzić po porodzie 😂

A może któraś z Was dziewczyny wie jak to wyglada?

Gaja88 lubi tę wiadomość

starania od maja 2018 r.
    niedoczynność tarczycy
    nietolerancja glutenu
    Mutacja genu MTHFR_677C-T, MTHFR_1298A-C, PAI-1 4G w układach heterozygotycznych
    AMH 2,19
    Badanie nasienia-ok
    obydwa jajowody drożne
    Niepłodność idiopatyczna?:/
    07.12.2019 r. -1 IUI 👎😞
    03.02.2020 r. - 2 IUI - udana :) jest serduszko❤️✊😊
    nzjdskjos9e2yu1z.png
  • Gaja88 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko dzięki za informacje, jakoś przeżyję w takim razie ;)
    Wiesz co, odkąd przeszłam na dietę bezglutenową dwa razy się złamałam i niestety zakończyło się to potwornym bólem brzucha, czego po porodzie wolałabym uniknąć ;) też chcę stopniowo wprowadzać gluten do diety po urodzeniu, ale zrobię to na spokojnie w domu- moim marzeniem jest pizza z Tomasz i Pomidory 😂😂

Cieszę się, że u Was wszystko Ok i trzymam kciuki za wizytę, swoją drogą wydawało mi się że dopiero rodziłaś a tu już wizyta po połogu, niezle ten czas zasuwa ;)

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
  • Martynkowo Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2020, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajko! Super, ze się odezwalas i sobie radzicie ;*.

Jezu jak ja marze o pizzy z bara boo 🥺🥺🥺.

Dziewczyny dopiero od jakiegoś tygodni czuje ruchy małego.. chodź, ze są one mocne to nie powiem... mam łożysko na przedniej ścianie... i od paru dni prawie wcale nie czuje...
    Mam się martwić ? Sprawdzałam detektorem małego i niby wszystko ok...

13 lipca 2020 transfer ☘️
    6 dpt beta 43,51
    8 dpt beta 128,8
    15 dpt beta 2278

10.08.2020 jest ❤️😍
    Na zimowisku :
    ❄️❄️❄️❄️❄️

Chłoniak hodgkina - remisja
    01.2023 - naturals

Wygrałam z chłoniakiem i niepłodnością 👧👦 ♥️
  • ZOSIA92 Ekspertka

Wysłany: 12 grudnia 2020, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga25 wrote:
    To jest poprostu medycyna czasem są naprawdę bardzo skrajne, różne opinie na jeden temat, u mnie była szefowa bardzo mądra nauczycielka mówiła, że arechina jest całkowicie bezpueczna w ciąży można stosować, obecny szew mówi aby 4 miesiące przed ciąża odstawiać i o róż są jakieś nowe zalecenia codo tego leku, Encorton-Metypred, jedni mówią, że jak pacjent źle się czuję na Metypredzie to zamienić na Encorton, kolejny wiemy, że nie lubicie Metypredu, ale trzeba brać, i wiele wiele innych, tutaj poprostu trzeba iść swoją drogą 🙂

Amen, koniec tematu, jak zawsze głos rozsądku 🙂

• antonna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Za duzo jak tam? Kiedy masz wizyte? :-)

@al87 jak nastroje przed jutrem?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 10:43

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Nowa25 Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pelerynka12 wrote:

Ja tu już się przestałam udziekac bo zauważyłam, że jest brak otwartości na odmienne poglądy, więc sie żegnam z forum.

• Nowanadzieja Przyjaciółka

Wysłany: 14 grudnia 2020, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa25 wrote:
    Ja tu już się przestałam udziekac bo zauważyłam, że jest brak otwartości na odmienne poglądy, więc sie żegnam z forum.

Tak czasem bywa, ja też się jakoś nie mogłam odnaleźć, wiec się nie udzielałam 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 10:53

Synek - 35 +4 tc 24.11.2020.
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2020, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    @Za duzo jak tam? Kiedy masz wizyte? :-)

@al87 jak nastroje przed jutrem?
    Wizyta za tydzień .
    Puki co cisza. Dzisiaj będę kołysać się na piłce może coś ruszy💪

• antonna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa25 wrote:

Jesli odnosicie wrazenie, ze ja jestem zamknieta na odmienne poglady (odnosnie mojej blizny jako wskazanie do CC po CC) to nie znaczy, ze inne dziewczyny tez nie sa otwarte. Chociaz ja zawsze zaznaczam, ze kazda powinna robic jak uważa 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 11:11

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • antonna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za dużo za dużo wrote:
    Wizyta za tydzień .
    Puki co cisza. Dzisiaj będę kołysać się na piłce może coś ruszy💪

Fajnie jakby zechciala teraz wyjsc, bo bys prawdopodobnie zdazyla wrocic na swieta do domu :-) No ale to sa takie rzeczy na ktore niestety nie mamy za duzego wplywu 🤷‍♀️

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie by było bo długi weekend mąż pod ręką . Położna uświadomiła mnie że mam skurcze a ja myślałam że mała tak się kręci że ten brzuch taki krzywy 🙈 . Mam nadzieję że nie przegapię .

• Nowa25 Koleżanka

Wysłany: 14 grudnia 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Jesli odnosicie wrazenie, ze ja jestem zamknieta na odmienne poglady (odnosnie mojej blizny jako wskazanie do CC po CC) to nie znaczy, ze inne dziewczyny tez nie sa otwarte. Chociaz ja zawsze zaznaczam, ze kazda powinna robic jak uważa 😉

Wiesz tutaj chodzi o takie sytuacje jak np z Bąbel u Niej lekarze zadecydowali o CC to było napisane, że ma przemyśleć swoją decyzję, za i przeciw,itd, itp. to lekarze podejmują decyzję i właśnie takie teksty wprowadzają trochę zametu w głowie, (nie mówię o sobie, ale koleżanka, która czyta sobie forum) a niektóre z nas są podatne na to co czytają na forum 😉

• antonna Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa25 wrote:
    Wiesz tutaj chodzi o takie sytuacje jak np z Bąbel u Niej lekarze zadecydowali o CC to było napisane, że ma przemyśleć swoją decyzję, za i przeciw,itd, itp. to lekarze podejmują decyzję i właśnie takie teksty wprowadzają trochę zametu w głowie, (nie mówię o sobie, ale koleżanka, która czyta sobie forum) a niektóre z nas są podatne na to co czytają na forum 😉

Kuzwa musialam odszukac ten post! Lekarze jej kazali rozwazyc CC (bo ona musiala sie zgodzic i podpisac zgode) i fakt, ja tez jej napisalam, ze ma rozwazyc za i przeciw ;-) Wiesz jak to jest jak sie cos pisze. Czasem ciezko wywazyc slowa, zeby nie mialy jakiegos wydźwięku. Ale bede sie bardziej pilnowac.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Mrs.P Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynkowo wrote:
    Niezapominajko! Super, ze się odezwalas i sobie radzicie ;*.

Jezu jak ja marze o pizzy z bara boo 🥺🥺🥺.

Dziewczyny dopiero od jakiegoś tygodni czuje ruchy małego.. chodź, ze są one mocne to nie powiem... mam łożysko na przedniej ścianie... i od paru dni prawie wcale nie czuje...
    Mam się martwić ? Sprawdzałam detektorem małego i niby wszystko ok...

Moim zdaniem nie ma się czym martwić, w mojej ocenie ruchy w ogóle są bardzo nieregularne, jeśli mogę to tak nazwać. Miałam tam samo jak Ty. Na początku czułam takie przesuwanie, pukanie, a potem jakby bardziej ustało i wróciło jakiś tydzień później ze zdwojoną siłą. Dzisiaj np. obudziłam się po 3 na siku i dziecko od tej 3ciej mi buszowało okropnie. Wcześniej też nie spałam głębokim snem, bo mnie plecy na maksa bolały i starałam się trochę na pół-brzuchu położyć, ale on też mnie kopał i miałam myśli, że go zgniotę. W końcu od 6 do 9 usnęłam. Wczoraj chyba miał czkawkę, bo pukał regularnie. :D Przez ten tydzień co mniej czułam partner mi Maxi-kingi przynosił, bo wtedy miałam wrażenie, że bardziej czuję. Ogólnie na początku zaraz po posiłku więcej czułam.

Martynkowo lubi tę wiadomość

uwo9s65govurilvf.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2020, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Tak jak wcześniej pisałam Maurycy urodził się 9 grudnia o godz 18.30 z wagą 3180 gram 54 cm.
    8 grudnia dostałam skierowanie od Kru do szpitala na ten sam dzien w Trzciance. Ze względu na wysokie ciśnienie 160/100 oraz słabe przepływy. Nie pisałam wam wtedy o tym bo musiałam się sama z tym zmierzyć (taki mam system obronny). Jeszcze tego samego dnia przyjęli mnie ale jakoś bez przekonania bo po badaniu wyglądało wszystko ok ale zostawili mnie na obserwację. W szpitalu miałam ktg i badane ciśnienie i detektor tętna. Rano na obchodzie lekarz powiedział że by wysłał mnie do domu (co mu powiedziałam że też chętnie) ale musi mnie najpierw zbadać. Za 10 minut byłam już na USG i żartowaliśmy sobie że przyjdę w 41 tyg. Niestety okazało się że przepływy są na wykończeniu i środowisko macicy staje się niewydolne. I musimy dzisiaj wywołać poród. Więc tak szybko założył mi cewnik foleya i wysłał na wstępna sale porodowa. Podłączona byłam pod ktg cały czas i podano mi kroplówkę z oksytocyny. Tak od godz 9.30-15.00 skakałam na piłce robiłam wszystko żeby samej sobie pomóc jak najszybciej urodzic. Cewnik foleya spowodował rozwarcie na 5 cm. Druga kroplówką oksytocyny leciała do 18:30. Miałam już takie skurcze że myślałam że na pewno poszło coś dalej. Położna juz mnie uspokajała że zaraz przyjdzie lekarz. O 18.45 zapytałam się czy mogę iść siku bo musiałaby mnie odpiąć od ktg. Ale nagle tętno małego zaczęło spadać. Lekarz akurat przyszedł i powiedział że jest za późno na przebijanie pęcherza, rozwarcie nadal 5 cm. I spadające tętno dziecka wymusza teraz cesarskie cięcie. Więc wyglądało to jak w filmie, w 2 minuty byłam już na sali operacyjnej znieczulona. I czekałam żeby wszystko było dobrze. Usłyszałam płacz mojego dziecka, dostał 10/10! Nawet go nie widziałam bo nie miałam okularów. Ale jego płacz był cudny. Podczas kiedy wyjęli mojego synka pępowina sama odpadła od pępka dziecka.
    Po cesarce czekałam jeszcze 2 godziny chyba jak go zobaczę.. było mi zimno, od brzucha w dół nic nie czułam. Położne przyniosły mi go i pięknie się udało nam przystawić do piersi!
    Były to ciężkie dni w szpitalu, ogólnie opieka położnych i pielęgniarek ok, co do lekarzy to zależy na kogo się trafiło na obchodzie.
    Z minusów to brak dobrego sprzętu który mógłby zbadać główkę i brzuszek oraz wykonać echo serca. Ale w sumie nie pomyślałam o tym że przecież mogłam wybrać jakiś szpital wtedy w Poznaniu. Wstępne badania USG w szpitalu nie budzą niepokoju ale sami się przyznali że sprzęt mają słaby. Ale jestem już umówiona u dr Wodzinskiej które namiary wpisał Szymański. Przy wypisie ważył 2840 ale położna dzisiaj go zważyła to było 3080 więc karmienie piersią ruszyło :) wszystkiego się uczymy, świat się obrócił o 360 stopni. Partner mi dużo pomaga. Jestem szczęśliwa i zarazem przestraszona bo tak go mocno kocham. Raz się cieszę i uśmiecham a raz ryczę ale to normalne. Większość spraw papierologicznych pozałatwiane.
    Kochane życzę wam szczęśliwych porodów, zdrowych dzieci i wszystkiego co najlepsze i żeby miłość tylko rosła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2020, 19:20

Bąbel, Monia88 lubią tę wiadomość

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2020, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena jak u Ciebie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 grudnia 2020, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek, najwazniejsze, że jesteście cali i zdrowi 🙂

Monia - dziś był doktor, przepływy wszystko ok, jak się ustabilizuje ciśnienie to jeszcze mnie wypuści do domu, ale na końcówkę wracam do szpitala na 9bserwacje, zobaczymy.

‹‹ 201 202 203 204 205 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ