X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    No moze nie jest za CC na żądanie (i super ;) ) ale jak juz kobieta miala CC to jest bardzo ostrozny i sceptyczny. On mi sie bardzo spodobal i ma taki sliczny glos 😂😂😂 Ale ja sie boje, ze psychicznie nie wytrzymam tego sugerowania CC. Lepiej by mi bylo miec lekarza, ktory mnie dopinguje w tej kwestii, a jak sama polozna mi mowila, kobiety w wiekszosci nie maja mierzonej grubosci blizny i z tego co czytalam jest to wlasnie kwestia dyskusyjna. Ja w czasie porodu zostałam sterroryzowana CC, dosłownie. Z kazdej strony. Glownie dlatego, ze bylam po in vitro. I to jest bardzo nieprzyjemne i zle to psychicznie znioslam. Boje sie powtorki.

Doktir jest szczery, konkretny też można się z nim dogadać, ale to On musi mieć pewność, że jest to bezpieczne dla pacjentki.

Co do głosu to ja do dziś się śmieje 😂😂😂😂, nie wiem co ten człowiek ma w głosie, ale mi to dawalo taki spokój wewnętrzny

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kukus a mogłabyś powiedzieć co u Ciebie jest z biodrem? Przepraszam ze pytam ale ja jestem po operacji właśnie w okolicy biodra i cały czas mnie to męczy, mówiłam dr o operacji ale nie rozmawialiśmy na temat porodu, tylko ze zaczyna mnie bolec to miejsce

Dziewczyny a z ciekawości to czemu jak było wcześniej CC to nie chcą pozwalać na SN?

A co do głosu dr Brazerta to siedziałam u niego 40 minut przez większość czasu rozmawialiśmy a za nic nie mogę sobie przypomnieć jaki ma głos 😂

• Gaja88 Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Właśnie chodzi l to, ze tylko na Polnej mozesz wynajac polozna i ona jest częścią personelu, wiec nie zastepuje osoby towarzyszacej i w razie zakazu porodow rodzinnych ona wciaz moze byc przy porodzie. Moge dac Ci namiar na te z ktora ja sie wstepnie umowilam. Dr K mi ja polecala. I wlasnie ona ma powazanie wsrod lekarzy (ponoc), wiec jest w stanie pewne rzeczy przeforsowac. A powiedz w ktorym tc jestes i czy dr Zak mierzyl Ci grubosc blizny?

Antonna, a mogłabym poprosić na priv lub tutaj o namiar na tą położną i informacje w jaki sposób się z nią umówiłaś? Bo właśnie ostatnio coraz częściej myślę o porodzie i jeśli w styczniu nie będzie porodów rodzinnych na Lutyckiej to właśnie na taką opcję chciałabym się zdecydować.

starania od 2015 r. , PCOS, endometrioza II st, Hashimoto, IO, morfo 1-4 %, AMH- 3,6
    2018-2019 - 2 IUI, 3 procedury, 3 transfery- :( :( :( laparoskopia i histeroskopia
    zmiana kliniki
    4 IMSI - 01.2020 r.
    1 transfer - 5.05.2020 - blastka 5.1.1
    beta 7dpt - 49,3 mlU/ml; 9dtp - 155,6 mlU/ml; 13dpt - 875,6 mlU/ml; 15dpt - 1450 mlU/ml, 30dpt <3
    2 transfer - 25.02.2022 - blastka 5.1.1 - :(
    3 transfer - 24.03.2022, 10 tc 💔😭
    4 transfer - :(
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę robić liste z pytaniami do dr bo w trakcie wychodza inne tematy i zapominam o co mialam zapytac. I tak myslalam żeby zapytac o tą krzywa cukrowa bo już czas robić i zapomnialam😡 Dr nie dala mi skoerowania. Tylko hemoglobinę glikowaną miałam zroboc. Ciagle mi spadam ma 4,8% wiec dobrze. Normalnie nie dopytywalabyn o to badanie ale ze wzgledu na ta pępowinie bylam pewna, że mnie skieruje. Kurde będę musiala napisac i zapytać🤔😡

• Agatka88 Znajoma

Wysłany: 12 września 2020, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Właśnie chodzi l to, ze tylko na Polnej mozesz wynajac polozna i ona jest częścią personelu, wiec nie zastepuje osoby towarzyszacej i w razie zakazu porodow rodzinnych ona wciaz moze byc przy porodzie. Moge dac Ci namiar na te z ktora ja sie wstepnie umowilam. Dr K mi ja polecala. I wlasnie ona ma powazanie wsrod lekarzy (ponoc), wiec jest w stanie pewne rzeczy przeforsowac. A powiedz w ktorym tc jestes i czy dr Zak mierzyl Ci grubosc blizny?

To bardzo poproszę o namiary. Ja jestem teraz w 21 tc. Ogladal ostatnio i mówił tylko że jest ładnie zrośnięta. I nie trzeba będzie jej wycinać? Wiec raczej myśli o CC? Rozmawiałam wczoraj z mężem i on raczej już też myśli o CC 😁 mówi sama tam chcesz rodzic, przecież jest covid, nawet nie wie że już porody rodzinne są możliwe 😅 ach ci mężczyzni.

• Kukus Ekspertka

Wysłany: 12 września 2020, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Kukus a mogłabyś powiedzieć co u Ciebie jest z biodrem? Przepraszam ze pytam ale ja jestem po operacji właśnie w okolicy biodra i cały czas mnie to męczy, mówiłam dr o operacji ale nie rozmawialiśmy na temat porodu, tylko ze zaczyna mnie bolec to miejsce

Dziewczyny a z ciekawości to czemu jak było wcześniej CC to nie chcą pozwalać na SN?

A co do głosu dr Brazerta to siedziałam u niego 40 minut przez większość czasu rozmawialiśmy a za nic nie mogę sobie przypomnieć jaki ma głos 😂
    Ja mam od urodzenia dysplazje biodra, która niestety wykryto dopiero jak miałam 16 lat. Jestem od tamtej pory zakwalifikowana do endoprotezy, ale funkcjonuje ok i uprawiam sporty wiec ortopeda pozwolił na ciąże, ale o Cc nic nie mówił ( oczywiście to było posad 4 lata temu jak zaczynaliśmy się starać 😉) Teraz mam wizytę za 2 tyg to będę coś więcej wiedzieć.

2019 5x IUI,
    05.2019 poronienie zatrzymane,
    10.6.2020 start 1 IVF, FET 5.1.1.
    25.02.2021 córeczka
    Wracamy po rodzeństwo!
    7.05.2024 FET 3.1.1.
    7 dpt beta 37
    8 dpt beta 76
    12 dpt beta 694 🫣😍
    16 dpt 3330 😊
    28 dpt ♥️
  • antonna Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Ale_ks, bo dochodzi ryzyko pekniecia czy rozejscia sie blizny, ktorego normalnie nie ma jesli nie bylas cieta (szkoda, ze nikt sie mi na ten temat nie zajaknal jak mnie namawiali na CC 3 lata temu 😡). Co prawda jest to niecale 2% szans, no ale zawsze. W takich przypadkach jak jestes na glowie lekarza to on czesto woli zrobic Ci CC i miec Cie z głowy 🤷‍♀️

Agatka88, Gaja to moze napisze Wam priv, zeby tak nazwiskami nie rzucać. Agatka88 jesli chcesz miec znowu CC no to na pewno Ci nikt problemow robic nie bedzie :-) Ja sie tak tego bolu boje, ze naprawde wolalabym tego uniknąć 😰 Szczegolnie, ze jakbym jeszcze doczekala sie trzeciego dziecka to jak im powiem o SN po dwoch CC to mnie od razu do trumny wloza 😂

Gaja88, Agatka88 lubią tę wiadomość

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to też nie chodzi o przebieg poprzedniego porodu itd? Jak bylam w poprzedniej ciąży w szpitalu to była pacjentka po jednym CC i Profesor nazwiska niestety nie pamiętam bo na tym oddziale było kilku też jest sugerował CC, patrząc na te powikłania o były totalna atonia macicy chyba tak to się nazywalo i miała łyżeczkowanie problemy z łożyskiem.

• antonna Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia88 wrote:
    A to też nie chodzi o przebieg poprzedniego porodu itd? Jak bylam w poprzedniej ciąży w szpitalu to była pacjentka po jednym CC i Profesor nazwiska niestety nie pamiętam bo na tym oddziale było kilku też jest sugerował CC, patrząc na te powikłania o były totalna atonia macicy chyba tak to się nazywalo i miała łyżeczkowanie problemy z łożyskiem.

No tez, przepraszam, bardziej pisalam o swoim przypadku, ale sytuacje sa przeciez różne oczywiscie.

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Nowa25 Koleżanka

Wysłany: 12 września 2020, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    antonna wrote:
    Ja tam chce od niego tylko kwalifikacje do SN 😏 Jak sie zgodzi to potem bede pod opieka położnej i licze, ze ona o mnie zadba 🙈 Nie wiem jak juz inaczej mam to zorganizować, zeby bylo dla mnie dobrze 🤷‍♀️ Naprawde nie wiem 😔

Szczerze to ja bym na chwilę obecną nie myślala czy CC czy SN, z doświadczenia, ja poprzednia ciąże miałam wzorowa, cała przygotowywałam się na poród SN, Synek pięknie ułożony glowkowo, waga do porodu SN idealna, byłam przeszczesliwa i nagle wszystko szlak trafił bo młody owinalsie pępowina wokoło szyju tak, że na cito robiliśmy CC i tyle z mojego porody SN,😂😂 więc ja bym w ostatnich tygodniach rozmawiała ostatecznie jaka forma jak ciąża będzie donoszona bo to naprawdę może się wszystko diametralnie zmienić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2020, 14:00

• antonna Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa25 wrote:
    Szczerze to ja bym na chwilę obecną nie myślala czy CC czy SN, z doświadczenia, ja poprzednia ciąże miałam wzorowa, cała przygotowywałam się na poród SN, Synek pięknie ułożony glowkowo, waga do porodu SN idealna, byłam przeszczesliwa i nagle wszystko szlak trafił bo młody owinalsie pępowina wokoło szyju tak, że na cito robiliśmy CC i tyle z mojego porody SN,😂😂 więc ja bym w ostatnich tygodniach rozmawiała ostatecznie jaka forma jak ciąża będzie donoszona bo to naprawdę może się wszystko diametralnie zmienić.

Ja wiem, staram sie nastawic na obie opcje. U Ciebie to CC bylo uzasadnione i tez na pewno bym sie zgodzila.

A tak a propos porodow, ktoras czytala sobie o hipnoporodzie? 😁 Ja sie probuje nauczyc relaksacji, ale nie wiem co mi z tego wyjdzie 🤔

👧 2017 ❤ 👶 2021
    3jgxflw10w63fzkn.png
  • Mad_red Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:

Mój lekarz twierdzi, że oczywiście jest ryzyko pęknięcia macicy. A po drugie jeśli pierwszy poród CC leżał po stronie matki to jest duża szansa, że sytuacja może się powtórzyć, np. nadciśnienie. Jeśli kobieta się uprze na sn to i tak musi w pogotowiu czekać ekipa do CC, nie wiadomo ile. Wola zaplanować CC w konkretnym dniu,na spokojnie i mieć z głowy. Szpitale też boją się pozwów, w razie komplikacji.

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Agatka88 Znajoma

Wysłany: 12 września 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ból po Cc jest, ale skurcze przy sn to masakra 😅 trochę mnie to przeraża, ale chciałabym spróbować. Byłam bardzo nastawiona na sn a życie pokazało, to było traumatyczne, w ogóle CC nie brałam pod uwagę... a tu nagła decyzja i na stół. Teraz rzeczywiście biorę dwie opcje pod uwagę i się nie nastawiam. Antonna, poproszę o namiary, nie wiem jak to zrobić?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak czytam was dziewczyny i wy takie ogarnięte z tym porodem . Jak sobie pomyślę że to za 15 tygodni to trzęsę portkami . Najlepiej bym weszła na oddział z przyklejona na czole biała koperta z wiadomą zawartością . 🙈

Glonojadek lubi tę wiadomość

• Anulas Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientujecie się może czy w Pracowbi hemostazy na Szamerzewskiego wyniki są w formie elwktronocznej a jak nie to czy są w tym samym dniu?

• JustynaFrog Autorytet

Wysłany: 12 września 2020, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulas wrote:
    Orientujecie się może czy w Pracowbi hemostazy na Szamerzewskiego wyniki są w formie elwktronocznej a jak nie to czy są w tym samym dniu?
    Jak robiłam antyxa to wyniki były po 2 godzinach w panelu pacjenta. Panie dały mi taki kod, musiałam założyć konto. Ale ostrzegaly, że jeśli założę konto już po tym jak oni zamieszcza wyniki w tym panelu pacjenta, to już ich nie zobaczę. Tak wiec po pobraniu krwi od razu na korytarzu przez telefon się tam zarejestrowałam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2020, 19:29

Anulas lubi tę wiadomość

21.09.2020 - ❤❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi co do cc , czysta ciekawość :)

Czy istnieją jakieś skuteczne sposoby żeby siniaki na brzuchu po clexane schodziły szybciej?

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 września 2020, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale_ks wrote:
    Dzięki za odpowiedzi co do cc , czysta ciekawość :)

Czy istnieją jakieś skuteczne sposoby żeby siniaki na brzuchu po clexane schodziły szybciej?

Jak ja nie lubię Clexany 🙈, smarowałam żelem z arniki pomagało, aczkolwiek raz rozmawiałam z doktorem co z tym robić bo miałam masakrę na brzuchu i położna zrobiła mi w ramię aby brzuch trochę odpoczął w tym siniaki , teraz zmieniam raz w brzuch raz w ramię.

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż teraz mi daje z tylu (w szynke😉) na wysoko sci pepka. Jest tam troche tluszczu i mozna chwycic "falde". Mniej boli niż w boki bo ciezko juz mu chwycoc skórę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 00:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 00:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Med - red - jak Twoje ciśnienie?, Też masz wizyty co dwa tygodnie??

‹‹ 81 82 83 84 85 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ