X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷MedArt w ciąży🌷
Odpowiedz

🌷MedArt w ciąży🌷

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    Jak ja nie lubię Clexany 🙈, smarowałam żelem z arniki pomagało, aczkolwiek raz rozmawiałam z doktorem co z tym robić bo miałam masakrę na brzuchu i położna zrobiła mi w ramię aby brzuch trochę odpoczął w tym siniaki , teraz zmieniam raz w brzuch raz w ramię.

Muszę sprawdzić ten żel i zdecydowanie pomyśleć nad zmiana miejsca, a w ramie jest wgl opcja robić samemu?

Anulas masz na myśli boczek czy jeszcze bardziej z tylu?

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawaleczek dalej. W boczek mnie bolalo i to bardzo

• Mad_red Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    Med - red - jak Twoje ciśnienie?, Też masz wizyty co dwa tygodnie??

Tak, chodzę na zmianę do reumatologa, ginekologa i teraz mi doszedł jeszcze kardiolog.
    Ciśnienie póki co ok, jutro zaczynam 26tc i mam małego stresika, bo w poprzedniej ciąży właśnie wtedy mi skoczyło do 160/110 i już nie chciało odpuścić. Jednak wtedy nie brałam żadnych leków na rzs, tylko od 26tc na nadciśnienie. Teraz brałam modyfikujące rzs przed ciążą i aż do teraz, prawdopodobnie do końca ciszy, na czas karmienia. Ile wytrzymam, a mpotem muszę wrócić do metotreksatu, żeby odstawić sterydy, bo już długo biorę.
    W pierwszej ciąży też dużo i szybko tylam, a teraz się mocno pilnuje z małymi odstępstwami.
    Okazało się, że mam cieśń nadgarstka i stąd straszne drętwienie palców w nocy i nad ranem, ale teraz oprócz okładów zimnych nic więcej nie mogę zrobić.
    U kardiologa mam mieć USG serca i mamy opracować plan działania w razie skoku ciśnienia. Mój ginek mówi, że ginekolodzy mają tylko jakieś dwa leki, które mogą bezpiecznie stosować w ciąży. Natomiast kardiolog może spojrzeć na nadciśnienie w ciąży pod innym katem, zastosować inne leki i w razie czego przetrzymać malucha w brzuchu o np. dwa tygodnie, a to dużo.

Dziewczyny w podbnym tc, jakie macie teraz dolegliwości ciążowe? Jestem strasznie zmęczona, mam ciężkie stopy, mam zadyszkę, na zimnie bolą mnie sutki,prawie palą 😜 no i cieknie mi już siara. Brzuch mam niezbyt duży, niektórzy nadal nie wiedzą, że jestem w ciąży. Za to cycki mam chyba już ,5 nr większe i skóra na nich strasznie mnie swędzi 😁
    Miłej niedzieli Dziewczyny 🍀🤞💚

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Tak, chodzę na zmianę do reumatologa, ginekologa i teraz mi doszedł jeszcze kardiolog.
    Ciśnienie póki co ok, jutro zaczynam 26tc i mam małego stresika, bo w poprzedniej ciąży właśnie wtedy mi skoczyło do 160/110 i już nie chciało odpuścić. Jednak wtedy nie brałam żadnych leków na rzs, tylko od 26tc na nadciśnienie. Teraz brałam modyfikujące rzs przed ciążą i aż do teraz, prawdopodobnie do końca ciszy, na czas karmienia. Ile wytrzymam, a mpotem muszę wrócić do metotreksatu, żeby odstawić sterydy, bo już długo biorę.
    W pierwszej ciąży też dużo i szybko tylam, a teraz się mocno pilnuje z małymi odstępstwami.
    Okazało się, że mam cieśń nadgarstka i stąd straszne drętwienie palców w nocy i nad ranem, ale teraz oprócz okładów zimnych nic więcej nie mogę zrobić.
    U kardiologa mam mieć USG serca i mamy opracować plan działania w razie skoku ciśnienia. Mój ginek mówi, że ginekolodzy mają tylko jakieś dwa leki, które mogą bezpiecznie stosować w ciąży. Natomiast kardiolog może spojrzeć na nadciśnienie w ciąży pod innym katem, zastosować inne leki i w razie czego przetrzymać malucha w brzuchu o np. dwa tygodnie, a to dużo.

Dziewczyny w podbnym tc, jakie macie teraz dolegliwości ciążowe? Jestem strasznie zmęczona, mam ciężkie stopy, mam zadyszkę, na zimnie bolą mnie sutki,prawie palą 😜 no i cieknie mi już siara. Brzuch mam niezbyt duży, niektórzy nadal nie wiedzą, że jestem w ciąży. Za to cycki mam chyba już ,5 nr większe i skóra na nich strasznie mnie swędzi 😁
    Miłej niedzieli Dziewczyny 🍀🤞💚

To trzymam kciuki ✊

Tak ja też byłam na echo serca przed ciążą czy nie ma płynu w osierdziu co do nadciśnienia to ja mogę 3 leki Nifedipina, Metylodopa i jeszcze jakiś jeden ale zapomniałam nazwy, reszta jest przeciwskazana😔 przynajmniej w Toczniu, ale na szczęście dają rade.

Mi reumatolog mówił, że ja się bierze sterydy z rana do niby nie wpływają aż tak na wagę, miałam brać między 7 a 9.
    U mnie jeszcze bezpieczna jest Azatriopryna, ale zobaczymy czy będzie konieczna.

Ale-ks, na Polnej położne dają, w ramię Ckexane, mi robi maz 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 10:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helena93 wrote:
    To trzymam kciuki ✊

Tak ja też byłam na echo serca przed ciążą czy nie ma płynu w osierdziu co do nadciśnienia to ja mogę 3 leki Nifedipina, Metylodopa i jeszcze jakiś jeden ale zapomniałam nazwy, reszta jest przeciwskazana😔 przynajmniej w Toczniu, ale na szczęście dają rade.

Mi reumatolog mówił, że ja się bierze sterydy z rana do niby nie wpływają aż tak na wagę, miałam brać między 8 a 9.
    U mnie jeszcze bezpieczna jest Azatriopryna, ale zobaczymy czy będzie konieczna.

Ale-ks, na Polnej położne dają, w ramię Ckexane, mi robi maz 🙂

U mnie nie ma opcji żeby mąż mi zastrzyk zrobił 🤦🏻‍♀️ Będę próbować dawać za boczkiem i smarować maścią. Dzięki dziewczyny za rady ;)

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ta poradnia hemostazy jest na Szamarzewskiego 84? Wiecie w jakich godzonach przyjmują? Na stronie nie ma info, a chcialabym jak najszybciej to zalatwic.

• Bąbel Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad red a Ty robiłaś już ta krzywa cukrzycowa? 🤔

Mad_red lubi tę wiadomość

f3c5740a8e.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulas wrote:
    Dziewczyny ta poradnia hemostazy jest na Szamarzewskiego 84? Wiecie w jakich godzonach przyjmują? Na stronie nie ma info, a chcialabym jak najszybciej to zalatwic.

http://www.ldh.ump.edu.pl/index-46.htm

1.Krew do badań pobierana jest od poniedziałku do piątku w godzinach 7:30-14:00.
    2. Punkt poboru krwi w Laboratorium Diagnostyki Hematologicznej znajduje się na poziomie -1 Szpitala, zaraz za wejściem do Laboratorium (niebieskie drzwi, należy użyć dzwonka).

Musisz być 4 godz po zastrzyku, koszt badania chyba 250 zł. Najlepiej być troszkę wcześniej, dzwonisz dzwonkiem Pani wpuszcza mówisz o co chodzi dajesz skierowanie, wyślą Cię żebyś najpierw zapłaciła - wracasz i pobierają Ci krew. Panie bardzo miłe i sympatyczne! Ja z JustynąFrog nie czekałyśmy w kolejce. Musisz pilnować czasu z pobraniem krwi bo mają tolerancję ew. 15 minut.

P.S. jeśli tam nie byłaś, nie sugeruj się kartką punkt pobrań dalej (bo po prostu pacjenci idąc na zwykłe pobranie krwi wbijali do hematologii a tam dalej jest punkt pobrań dla tych zwykłych badań i kolejka do Warszawy)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 12:39

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek ale ze mnie gapa😪🤦 Dzięki

Glonojadek lubi tę wiadomość

• Mad_red Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bąbel wrote:
    Mad red a Ty robiłaś już ta krzywa cukrzycowa? 🤔

Drogi Bąbelku, ta przyjemność czeka mnie w czwartek 😜. Pielęgniarka z laboratorium mówiła, żeby sobie wziąć cytrynę i dodać do tej mikstury, żeby nie spawic się.
    Próbowała któraś z Was? Ciekawe czy nie wpływa na wynik🤔

Styczeń 2012 IUI nieudana
    Luty 2012 IUI - Antoś, wcześniak z 32 tc
    Listopad 2018 - podwójna ciąża - jedna w macicy a druga w jajowodzie- poronienie pierwszej a 2 tyg później usunięcie drugiej z jajowodu (nikt nie wiedział o jej istnieniu, tylko wciąż rosnące HCG)
    Grudzień 2019- Sono HSG i niedrożny prawy jajowód
    38 l., AMH 0.35
    RZS
    14 stycznia 2020 IUI 😢
    8 luty 2020 druga IUI 😢
    23 marca 2020 naturalny cud❤️. 16 kwietnia beta 59,28/ 20 kwietnia beta 289,73/5 maja jest serduszko ❤️😍
    rfxgqqmzdcx1nkg4.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Drogi Bąbelku, ta przyjemność czeka mnie w czwartek 😜. Pielęgniarka z laboratorium mówiła, żeby sobie wziąć cytrynę i dodać do tej mikstury, żeby nie spawic się.

Może lepiej kup sobie glukoze o smaku cytrynowym. Ja tak robilam.

• Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak sobie mysle, że jak jestem w ciąży to badanie wykonywalam na czczo. Teraz dr kazala mi zrobic od razu u nich. To bylo juz popoludnie. Może to miało wpływ na wynik🤔 Na stronie tego laboratorium tez napisali, że na czczo przyjść.

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red ja kupowałam glukozę cytrynową :)

A o której robicie sobie zastrzyki clexane? :> tak normalnie?

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek wrote:
    Mad_red ja kupowałam glukozę cytrynową :)

A o której robicie sobie zastrzyki clexane? :> tak normalnie?

Zazwyczaj przed 8 chyba ze weekend to troszkę pozniej😉

Jeszcze chyba na poprzednim forum była rozmowa o soku z żurawiny, że dobry na bakterie, ale ostrożnie z nim bo rozrzedza krew więc przy clexane był dylemat. Przestalam pic gdy krwawilam, ale teraz stwierdzilam, że do niego wracam. Może wspomoże to rozrzedzanie.

Mam jeszcze pytanie o to ma czczo. Czy pić też wczesniej nie mogę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 16:41

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mad_red wrote:
    Ja bym tam nic nie wciskała nie puścisz pawia . Nie wiem dlaczego wszyscy tak straszą słodka woda i tyle . Med _red jeśli swędzi cie skóra na piersiach to smaruj czym prędzej bo u mnie zwiastowało to rozstępy 😔. A mam wrażenie że one nie przestają rosnąć 🤦

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak mówi za dużo mnie tam weszło normalnie więc może u Ciebie też nie będzie najgorzej :)

Anulas z tego co pamiętam wodę piłam, jeszcze Pani od pobrania chyba się mnie pytała czy piłam 🤔 ale nie dam sobie ręki uciąć może Justyna podpowie 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 16:59

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Glonojadek Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja te APTT też cały czas mam niski 21,5, raz miałam w normie. Tylko ja te zastrzyki robię o 17.00 i teraz się właśnie zawzięłam i około 8 robię i chce zobaczyć czy to coś zmieni w wynikach. A na Szamarzewskiego wyszło wszystko ok. 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 17:04

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • Anulas Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glonojadek wrote:
    Bo ja te APTT też cały czas mam niski 21,5, raz miałam w normie. Tylko ja te zastrzyki robię o 17.00 i teraz się właśnie zawzięłam i około 8 robię i chce zobaczyć czy to coś zmieni w wynikach. A na Szamarzewskiego wyszło wszystko ok. 🤔

A jak to anty xa Ci wyszło? Jak czytałam to ogólnie w ciąży zdarza się że to aptt jest zaniżone tak jak antonna nawet pisala. Ale że wzgledu na tą moją pepowine powinnam miec jednak lepszey wynik. Dr jeszcze mi z wykrzyknikami napisala że 2,5 l wody mam pic. Wydawało mi się że duzo pije ale jednak nie mierzyłam tego

• Glonojadek Autorytet

Wysłany: 13 września 2020, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anty Xa - 0,59 IU/mL

dawka profilaktyczna 0,2-0,5 IU/mL
    dawka lecznicza - 0,6-1,0 IU/mL (co 12 h)
    dawka lecznicza - 1,0-1,3 IU/mL (co 24 h)

aPTT - 32,4 (25,0-36,9)

ja miałam na początku krwiaka podkosmówkowego i dlatego dostałam clexan no i tak został ze mną do dziś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2020, 17:29

3 lata starań
    24.03.2020r. - ⏸️
    d70f5fc7b3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 września 2020, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wodę pić normalnie przed pobieraniem krwi bo wtedy lepiej leci ale nie ma to wpływu na wyniki badań ja tak miałam powiedziane. Jeśli chodzi o clexane to Kru kazał robić zastrzyki rano i wtedy jak robię badani to do 4 h od podania trzeba pobrać krew .

‹‹ 82 83 84 85 86 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ