X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czekaj, to kogo innego chwyt jest przy tym obracaniu. Ale tak czy siak polega na dość drastycznej, IMO, ingerencji lekarza :-/

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa, tu chodzi o tzw "obrót zewnetrzny" i jak najbardziej nadal sie to stosuje. Mam dokladnie ta sama sytuacje co Ty. Napisze wiecej jak wroce do domu, bo teraz czekam na autobus ;)

Dobrawa lubi tę wiadomość

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie czytam ze zabieg obracania dziecka jest zabiegiem bezpiecznym dla matki i dziecka,ma 60% powodzenia u wielorodek.Pozwala uniknac powiklan zwiazanych z cc.Aczkolwiek w Polsce uwazany za historyczny gdyz matki bojac sie go nie wyrazaja na niego zgody.

polkosia, Olcia..89 lubią tę wiadomość

Wszyscy w domu :)
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dagn
    To bardzo mile,te prezenty z pracy

• baranosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Padłam na godzinkę. Mąż jednak dziś nie wraca :(

Miał być jakiś dobry obiad na jego przyjazd ale że go nie ma to na szybko smażę mega niezdrowo ziemniaki z kiełbasą i cebulą - a co czasem tak lubię ;)

Dobrawa lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Angela B-D Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Kochana mamo! Jeszcze mnie nie widzisz, ale ja jestem bardzo blisko Ciebie. Słyszę jak bije Ci serduszko, jak rozmawiasz z tatą i jak śmiejesz się z jego żartów. Czuję ciepło od Ciebie i czuję smak jedzenia, które zjadłaś. Wiem, że mnie kochasz, bo mi to mówisz, gdy głaszczesz mnie przez swój brzuch. Kochana mamo, ja też Cię kocham. Pewnie czasami myślisz, że to nieprawda, bo słyszę jak mówisz "ała", gdy się dużo ruszam. Nie gniewaj się na mnie, ale to takie fajne, że mogę sam ruszać rączkami i nogami. Bo wcześniej nie mogłem, chociaż bardzo chciałem. A teraz już tyle potrafię! I to dzięki Tobie kochana mamo i dzięki Tobie tato... bo odważyliście się dać mi życie".

Popłakałam się...

baranosia, Szczęśliwa Mamusia, Martusiazabka, Izieth, cudek2, Iva79, Olcia..89 lubią tę wiadomość

Bartuś <3 (15.12. poród CC 3750g 56cm)
    201612151778.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrawa, to przekręcenie malucha w brzuchu nadal stosuje się tu w UK na porządku dziennym. Wybór należy do Ciebie, ale ja bym się nie zgodziła. Rozmawiałam kiedyś o tym z położną. Niby robią to codziennie, ale są możliwe pewne komplikacje. W trakcie tego obrotu, położna może zestresować dziecko do tego stopnia, że rozpocznie przedwczesny poród. Ponadto, nie ma gwarancji, że dziecko znów się nie obróci główką do góry - no tak jej będzie najwygodniej. Dla mnie to nie ma sensu. Decydowałabym się na cesarkę, choć się jej boję, lepsze to niż takie przekręcanie przez brzuch. Ponadto slyszałam, że nie jest to przyjemne. Trochę boli. No ale sama zdecydujesz.
    Możesz poćwiczyć na piłce dla ciężarnych, choć teraz to już raczej maluch się nie odwróci. A nie wróć, Ty już rodziłaś. Czytałam, że u wieloródki dziecko czasem odwraca się główką w dół tuż przed samym porodem, dosłownie na godziny przed. Także jest nadzieja.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Nita Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na listopadówkach jest taka młoda dziewczyna, która urodziła siłami natury dziecko ułożone pośladkowo. :D

Dobrawa, polkosia lubią tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Dobrawa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita,ja czytam ze oni nic na sile nie robia,i najlepiej to zrobic jak nalblizej terminu porodu.Szanse ze sie odwroci ponownie szacowane sa na 5 %.
    Jak tak mysle,to obracanie plodu vs cesarka,to jednak zabieg obracania jest mniej inwazyjny i nie przynisi ze soba tych powiklan co operacja.
    No ale,
    Zaczynam rozmowy z nasza dziewczynka,moze ja namiwie na zmiane :)

polkosia, Dotty84, Martusiazabka lubią tę wiadomość

• cudek2 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i minął już tydzień! Niesamowite!
    Chłopcy się integrują. Mamy maluchów- nie jest łatwo! Szymi pomaga, przynosi pieluszki itd, ale jak chce mamę na wyłączność- co z małym ssakiem przy cycu i tak jest wyzwaniem- to elementy zazdrości się pojawiają... i to bardzo trudne...
    Eh... mam nadzieję, że to wszystko jakoś się ustabilizuje. Pozdrawiamy i trzymam za was wszystkie cały czas !

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/aa7dad6a4acb.jpg
    Moje dwa ♡♡
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f330829705f1.jpg i mój plemniczek

Dagn_, Angela B-D, baranosia, Werix, Szczęśliwa Mamusia, Magduullina, Krakuska, Madziula87, Dobrawa, Dotty84, MoBo, Martusiazabka, Izieth, Kushina, RedLady, Iva79, Olcia..89, guerretenshi lubią tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, dlatego te obroty wykonuje się na sam koniec, w bezpiecznym terminie. I jakby co, to od razu rodzi :P Ja bym się zgodziła i porodu pośladkowego też bym próbowała. Wszystko, byle nie cc.

Dobrawa, Isia86 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudek ale masz fajnych tych chłopaków! :*

Fajnie że Szymon Ci pomaga a co do zazdrości to tego nie da się w zupełności wyeliminować no ale trzeba się starać :

A jak Ty się czujesz? Jak dajesz radę?

cudek2 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie polkosia, a ja z kolei naczytałam się historii, że położne przekręcały malucha w 36 tygodniu i rozpoczął się poród, co skutkowało urodzeniem wcześniaka. Człowiek się różnych historii nasłucha i naczyta, i jak sobie coś wbije do głowy to tak właśnie jest.
    Tak jak mówiłam, to wybór Dobrawy. Ja raczej bym się nie zgodziła, choć też nie chciałabym cesarki za cholerę, ale czasem niestety nie ma wyjścia. :(

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• cudek2 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Cudek ale masz fajnych tych chłopaków! :*

Fajnie że Szymon Ci pomaga a co do zazdrości to tego nie da się w zupełności wyeliminować no ale trzeba się starać :

A jak Ty się czujesz? Jak dajesz radę?
    Pierwsze 4 dni masakra! Teraz już lepiej. Nerki wróciły do normy. Rana po cc przestała mega boleć, po drugiej cc boli bardziej niż za 1 razem. Laktacja opanowana. Dziękuję, że pytasz:)

Magduullina, Izieth, Iva79, Dobrawa lubią tę wiadomość

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, ale często są wyjścia ;) Czasem zaglądam na forum dziewczyn "Naturalnie po cc" i one cuda robią, żeby kolejnej operacji uniknąć. Nie dziwię im się. To jednak operacja.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudek to super że powoli wracasz do siebie. Powtórzę to po raz setny ale naprawdę podziwiam Was mamuśki mające maluchy w domu i teraz noworodka! To dzięki Wam pocieszam się że muszę dać radę, bo skoro Wy ogarniacie dwójkę to co ja z jednym nie dam rady? :D

Napisz czasem co tam u Was i wstaw ciotkom fotki chłopaków ;) zawsze lubiłam Twoje brzuszkowe fotki :D

cudek2, Dotty84, Martusiazabka, Iva79 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u Ciebie polkosia, mała jest główką w dół? Co tam w ogóle u Ciebie, bo nic od jakiegoś czasu o swojej ciąży nie piszesz? Jak spojenie? Kiedy pessar Ci zdejmują? Ile Twoja mała już waży?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc tak jak myślałam, mój maluch w dalszym ciągu się nie przekręcił głową w dół i lekarka już mi wypisała papiery do cesarki. Wstępnie będzie 20.12.

Wspomniała też, że jeśli BARDZO bym się upierała to można spróbować obrotu zewnętrznego, ale w moim przypadku nie poleca, bo dziecko jest tak ułożone, że to się raczej i tak nie uda. Jest już podobno bardzo mocno wciśnięty w moją miednicę.
    Mówiła, że faktycznie zdarzały jej się fajne przypadki, że przekręciła dziecko, a później urodziło się naturalnie, ale ostatnio te obroty miała mniej udane i np. jednemu dziecku po 2 dniach od nieudanego obrotu zaczęło spadać tętno i musieli i tak robić cc na cito. Tak że jak najbardziej się to praktykuje, oczywiście dziecko jest cały czas monitorowane i robi się to na wszelki wypadek od razu na sali operacyjnej. Obrót wykonuje się dopiero jak ciąża jest donoszona, bo tak jak mówi Nita, może on sprowokować poród. No i w Polsce robi to lekarz, nie położna.

Tym niemniej ja się nie zdecyduję na to, szczególnie, że lekarka też nie była jakoś entuzjastycznie nastawiona. Aż tak się cesarki nie boję ;)

Aha, no i szyjkę mam już skróconą, więc wcale nie jest powiedziane, że w ogóle do tego 20.12 dotrwam :P

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Na listopadówkach jest taka młoda dziewczyna, która urodziła siłami natury dziecko ułożone pośladkowo. :D

No bo to niby normalnie można rodzić, tylko chodzi o ryzyko zaklinownaia - główka jest najszerszą częścią i jeśli wychodzi jako ostatnia to jest ryzyko zakleszczenia - gdyby się okazała zbyt duża. Nie wiem co wtedy...
    Jak idzie pierwsza i nie może przejsć to jeszcze można zrobić cc.

A oni nie wiedzieli, że jest pośladkowo? Czy ona się uparła?
    To był jej pierwszy poród?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dobrawa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co,
    Tak sobie siedze na sofie,przegladam forum a w domu sie cicho zrobilo,po paru minutach poszlam na poszukiwania Sebastiaana i zobaczcie jaki widok znalazlam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2016, 21:00

Kushina, polkosia, Nita, Dagn_, Dotty84, baranosia, Izieth, Martusiazabka, cudek2, Madziula87, Krakuska, RedLady, Iva79 lubią tę wiadomość

‹‹ 1011 1012 1013 1014 1015 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ