Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Od położnej dowiedziałam się dwóch informacji. Pierwsza to, że mleko w piersiach powstaje z krwii a nie z treści pokarmowej mamy ( chociaż dla mnie to info to nadal abstrakcja
).
Druga informacja: nawet jeśli nie popęka podczas porodu krocze to może popęknąć szyjka macicy i wtedy lekarz na nią wewnętrznie zakłada szwy- chyba wolałabym już w niewiedzy do porodu przystąpić i o tym fakcie nie dowiedzieć się już tej ciąży, jakaś spokojniejsza bym była.Werix, MoBo lubią tę wiadomość
-
Olcia, gratulacje, super chłopczyk
Mi juz hormony całkiem odwalają bo wy rodzicie a ja płacze ze wzruszenia
A z tym bekaniem to nam tez na SR mówili ze na piersi często dziecko wogole nie odbija bo prawidłowo ssie i nie łyka powietrza, wiec nie ma co odbijać
Jeszcze raz gratulacje !!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 07:27
Martusiazabka, Olcia..89 lubią tę wiadomość
-
Olcia co za wieści
) serdeczne gratulacje :* synuś śliczny!!!
Ja od kilku dni mam bóle jak na okres (2-3 razy dziennie) i czasami w ciągu dnia brzuch mi się napina, jakby macica szykowala się do wypchniecia małej...czy to te skurcze przepowiadajace?Olcia..89 lubi tę wiadomość
14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm)
-
Olcia, gratuluję! Coś tak czułam, że urodziłaś, bo zbyt długo nic nie pisałaś
Śliczny synek, podobny do Ciebie.
Zazdroszczę Ci, że masz już poród i ten ból za sobą. U mnie nadal cisza, nic a nic, a termin miałaś dzień przede mną
O wagę małego nic się nie martw. Położna mi mówiła, że to normalne, że maluszki trochę tracą na wadze w pierwszych dobach życia.Martusiazabka lubi tę wiadomość
-
Olcia kochana tak czułam że wpadniesz już z informacją że urodziłaś mega się cieszę i gratuluję :*
Guerretenshi trzymam dziś za Was kciuki i myślami jestem z Tobą :*
U mnie kompletna cisza. Nawet robimy zakłady kiedy mały się urodzi- zobaczymy kto wygraOlcia..89 lubi tę wiadomość
-
Olcia ogromne gratulacje
synek pikny niech się zdrowo wam chowa
Co do tego winka to ja nie wiem co to dokładnie ma podziałać czy bąbelki czy samo winko.
Ja tam fanka wina wcale nie jestem, nie lubię i tyle, ale nie wydaje mi się, że jedna lampka jest aż tak toksyczna. Mnie w ciąży wogole do alkoholu nie ciągnie, ale widząc ciężarne na weselach które kilka lykow szampana wzięły jakoś nie wydawało mi się niczym złym. Wydaje mi się żeby promile udzieliły się dziecku to raczej trzeba pewna dawkę zapodac.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 08:04
Olcia..89 lubi tę wiadomość
-
MoBo nie wierzę w to co czytam.
Nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w ciąży. Narządy wewnętrzne dziecka w łonie matki są bardzo malutkich rozmiarów i nawet kilka łyków alkoholu może być dla dziecka bardzo niebezpieczne lub nawet śmiertelne. To, że jednej czy drugiej koleżance nic się nie stało, nie znaczy, że nie stanie się Tobie. Konsekwencje są poważne, począwszy od urodzenia pijanego noworodka do późniejszych FAS i innych kłopotów w rozwoju.
9 miesięcy to nie jest tak długo, żeby nie móc powstrzymać się od alkoholu, bez przesady. Zresztą, picie alkoholu w ciąży uważam za skrajną głupotę i nieodpowiedzialność matki. W ogóle to nie podlega żadnej dyskusji, to głupota wynikająca z niewiedzy.polkosia, Kushina, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
Sea wrote:Od położnej dowiedziałam się dwóch informacji. Pierwsza to, że mleko w piersiach powstaje z krwii a nie z treści pokarmowej mamy ( chociaż dla mnie to info to nadal abstrakcja
).
Druga informacja: nawet jeśli nie popęka podczas porodu krocze to może popęknąć szyjka macicy i wtedy lekarz na nią wewnętrznie zakłada szwy- chyba wolałabym już w niewiedzy do porodu przystąpić i o tym fakcie nie dowiedzieć się już tej ciąży, jakaś spokojniejsza bym była.
Z szyjką to się chyba jednak duuuużo rzadziej zdarza, niż z pęknięciem / nacięciem krocza - więc nic się nie stresuj.polkosia lubi tę wiadomość
-
Olcia, gratulacje
Ja Klementynki nie podnosiłam do odbijania ze 3 dni, bo zapomniałam, że trzeba
Matka roku
Dopiero jak inna mama na poporodowej zaczęła podnosić, to i ja ogarnęłam
Mojej się akurat ładnie odbijało, ale nie za każdym razem też. Kupka może być co kp, raz na dzień lub raz na kilka dni, ale na początku zazwyczaj jest często. Spadek wagi do 10% masy urodzeniowej jest OK, więc jeszcze masz zapas i pewnie jak ruszy mleko dziś lub jutro to zaczniecie przybierać
Powodzenia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 10:29
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
A ja mam pytanie z innej beczki. Nie orientujecie się czy stopień dojrzałości łożyska na tym etapie ciąży ma jakiś wpływ na to czy ciąża będzie przenoszona czy nie? Niektóre kobiety mają już 3 stopień na tym etapie, a niektóre 2. Ja ostatnio na usg 36+4 miałam 2 stopień.
-
Olcia, gratulacje! :*
Nita, pierwsze słyszę o takim parametrzenic mi nigdy nie wspominali o stopniu dojrzałości łożyska...
Ja po drugim ktg, tym razem coś się przynajmniej zarejestrowało. Jeden skurcz 60, drugi 30. Ale w sumie takie to mam od połowy ciąży. Coś czuję, że maluszek jeszcze by conajmniej do 10.12 posiedział, ech. Wolałabym później to cc.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 10:26
-
nick nieaktualny