SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • milky_way Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia- mnie Bepanthen uratował, z tym ze chyba go trzeba zmywać. A na codzien Purelan Medela.
    Micdie wudaje, ze mu nie o jedzenie chodzi a o bliskosc. Nasza tez tak prpbujez ale wtedy zawijam ciasno w kokon i na rączki albo klade obok siebie czy na sobie.

Polkosia jaka temperatura?

Chiara! Brawo gratuluje! A to, ze mm...niewazne. napewno bedziesz najlepsza mama na swiecie dla swojego bobasa !

chiara, Martusiazabka lubią tę wiadomość

• Kokardka44 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde u nas to samo, mała przy cycku ponad godzinę, jak jej dawkuje żeby się odbiło to ryk, najgorzej że kupek nie robi tzn zrobiła jedną w nocy bardzo wodnista

Bo ja na złe, Reaguję źle...I kurczę się, w sobie zamykam...
    3i49roeqq35mjixs.png
    hchygov3vkk8ck9g.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, znam Twój ból. Mój to też książę leniuch. Ciumka cyca jak smoka. Ale była u mnie położna i mówiła, że trzeba pobudzać dziecko, karmić z przerwą na przebranie, szczypać w stopy i zabierać od cyca jak przysypia. I czekać aż laktacja się ustabilizuje a młody nauczy. Od wyjścia ze szpitala przybrał 100 gram :) moje poświęcenie nie poszło na marne.

I wiecie co? Wczoraj już mu odpadła pępowina! Został mały strupek.

Zdjęła mi szwy: jupi! Bo ciągnęły ostatnio coraz bardziej.

Nita powodzenia. Nowe mamusie: gratulacje!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 09:48

polkosia lubi tę wiadomość

17u9ha00otchcgqb.png
  • Koska 88 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chiara, jusci gratulacje :)
    Nita powodzenia. Trzymam kciuki.

chiara lubi tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pani doktor powiedziała ze dzieci siedzą czasem cały czas na cycu jak je brzuszek boli. Nie wiedzą co to oznacza i mylą to z głodem. Moja tak miała. Jak ja bolał brzuszek to by tylko jadła. A wtedy często ulewala bo zjadła za dużo. Dawałam jej wtedy smoka, brałam na ręce i nosiłam przez godzinę, dwie... Dotąd aż naprawdę zgodziła. Wtedy ja nakarmiłam i zazwyczaj przechodziło. Szła ładnie spać.

Dziewczyny poradźcie. Alicji często się cofa. I nie ważne czy to jest zaraz po jedzeniu czy po trzech godzinach czyli przed następnym jedzeniem. A wczoraj i dziś potrafi jej podejść do gardła nawet w trakcie jedzenia. Przez to się zachłyśnie. Podczas karmienia miałam już tak trzy razy. Raz aż jej ustka zsiniały... (boje się zachłystowego zapalenia płuc). Dodatkowo mała ulewa, a dziś od godziny 6 do 9 zrobiła cztery kupy, takie duże ze ledwo pampersy dają radę. Kupki nie są wodnisty tylko takie żelowe. Boje się żeby mi się mała nie odwodniła. Jak rozpoznać czy dziecko się odwadnia?

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde mały ciągle na cycku każdy kto sprawdza moje cycki mówi że pokarm jest a po dzisiejszym ważeniu spadł z 3815 na 3490 i mówią że za dużo :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, teraz nie możesz się poddać! Wszystkie dzieci chyba spadają na wadze, jutro na pewno podskoczy. Daj sobie jeszcze chwilkę. Wierzę, że jest ciężko... Ale to tylko ten początek jest taki straszny. Ból powoli będzie ustępował, bo się piersi przyzwyczają. Trzymam za Was kciuki <3 Może akurat był po kupie przy dzisiejszym ważeniu? Tu wszystko ma znaczenie :)

Gratulacje, dziewczyny i powodzenia dla Nity :)

Milky, dzisiaj humor wyśmienity i 37 na razie, zobaczymy co dalej. Dziąsło sine, więc chyba lada chwila się przebije. Oby się na tym skończyło :)

Werix, baranosia, Isia86, milky_way lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Perl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Branosia, mi w szpitalu mówili jak Alicja miała mała wagę ze żeby przybierała odpowiednio to musze ja karmić jakieś rozbudowa. Wiec przed każdym karmieniem była zmiana pieluszki. I jak tylko przystąpiła to musiałam ja laskotac, poruszać jej brudką , pogłaskać po głowie, ale tak "mocniej" żeby jej poprzeszkadzac, pocałować tak chowając żeby się przebudzila. Bo jak śpi przy cycu albo go nyna jaksmoczka a nie ciągnie, to ty się umeczysz a on nic nie zje. Odstawiaj go moze na dłużej od chcą, niech zglodnieje... Wtedy jak go przystąpisz to może porządnie pociągnie...

baranosia lubi tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Perl, moja ulewała praktycznie co karmienie i kilka godzin po karmieniu serkiem i ogólnie ciągle ;) Przebierałam ją jak lalkę. Położne mi mówiły, że z ulewania to się należy cieszyć, bo wiemy, że to mleko jest i dziecko się najada i tego się trzymałam :P

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Perl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O, to mnie pocieszyć polkosia. Bo ja już panikować ze "wymioty" i tyle kup...

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boże, z telefonu to pisze na zasadzie "Kali jeść, Kali pić" hahaha.

Kushina, Szczęśliwa Mamusia, polkosia lubią tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Masz na myśli że jest głodny i się piersią nie najada? Położna sprawdzała dawała mu coś to nie ssał a pierś od razu i cisza

Nie, że to potrzeba bliskości albo silny odruch ssania - i że własnie wcale nie jest głodny? :)

baranosia lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie poddam się na pewno i będę karmić! Ostatnia kupa była wczoraj koło 23 więc nie mogła zaniżyć wagi. Mąż jedzie z maścią będzie smarowanie i wietrzenie ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla nowych mam :)

Chiara tak rodziłam w Bytomiu i tego samego dnia co Ty.

chiara lubi tę wiadomość

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia każde dziecko spada na wadze bo wydala smółkę, norma to do 10% wagi urodzeniowej więc u ciebie jeszcze kilka gram zapasu jest :)
    Dużo jej wydala?

82doroeqdnooy9dr.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje nowe mamy! :)

Moj tez ulewal po każdym karmieniu. Duzo, myślałam ze zwraca wszystko co zjadł. Ale teraz znacznie mniej odkąd odbijam / pionizuję go kilka razy w trakcie kp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 11:00

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, na pewno niedługo zacznie odzyskiwac - jeśli pokarm jest to na pewno wkrótce mała przybierze na wadze :)
    A słyszysz aktywne połykanie?

Co do karmienia na żądanie - no cóż... Ja nie do końca rozumiem tą ideę. Zarówno z Hanią, jak i z Zosią karmimy się na żądanie...czyli raczej nie częściej niż 2,5h (rzadko 2) No chyba, że possie 5 minut i odpłynie, to wiem że pewnie wcześniej będzie potrzebowac.
    Jeśli płacze wcześniej, to uspakajamy się na inne sposoby - noszenie, przytulanie itp. Jak czasem 15 minut po długim karmieniu otwiera buzię to daję jej smoka.
    Pewnie ktoś powie, że to niezgodne z naturą itd itp - nie wiem :) Z Hanią działało, ładnie przybierała - Zosia też, więc nie widzę potrzeby karmić jej częściej.
    I ja nie rozumiem kiedy dziecko płaczem "żąda" piersi, a kiedy po prostu chce possać, a kiedy np chce się poprzytulać. Więc w ten sposób sobie pomogam podjąć decyzję.

Chiara - masz prawo wyboru! Znam mnóstwo dziewczyn i ich maluszków, które nie były kp i to wspaniałe i silne dzieciaki (i uwaga: wcale nie chorują więcej niż statystyczne dziecko karmione kp :)) Nic się nie przejmuj! A bliskość można okazywać dziecku też na inne sposoby.
    Sfrustrowana mama to zestresowane dziecko! Nic na siłę i nie daj sobie wmówić, że robisz dziecku krzywdę.
    Trzymaj się ciepło :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2016, 11:15

milky_way, Angela B-D, Krakuska, RedLady, chiara lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chiara, nasze maluchy to normalnie bliźniaczki prawie :) Zosia urodziła się 17 minut później :)

chiara lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My walczymy kolejny dzień z odparzeniem - cała dupka była czerwona, do tego krostki, łuszcząca skóra...Masakra!
    Dziś dopiero zaczynam widziec poprawę.
    Zmieniliśmy pieluszki, odstawiłam chusteczki nawilżane, przemywam tylko płatkami kosmetycznymi z ciepłą wodą.
    Do tego Dermatol (zasypka) 2-3 razy dziennie. Po przewijaniu całe okolice pod pieluszką smaruję Sudocremem.
    No i wszystkie drzemki w dzień mała leży tylko na pieluszce jednorazowej, między nóżki wkładam jej zwykłą tetrę (żeby jak coś zatrzymała troszkę strumień siusiu czy kupkę) i nakrywam kocykiem. Wietrzenie pełną parą.

No i nawału dzień 2. Przy moim rozmiarze piersi - jestem po prostu kaleką... Wszystko tak strasznie boli, że nie moge normalnie funkcjonować :(
    Niech już się to wszystko ustabilizuje...

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 14 grudnia 2016, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nakarmiona i ululana... Oto moja Panienka Zosia :*

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/91a77f2adfb9.jpg

polkosia, Perl, Szczęśliwa Mamusia, cudek2, Angela B-D, Krakuska, RedLady, chiara, Kushina, Izieth, Dobrawa, Iva79 lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
‹‹ 1099 1100 1101 1102 1103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ