SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • milky_way Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie to kolejny argument, zeby jednak na swieta siedziec w domu, ktos nawet moze ie wiedziec i sprzedać rotawirusa, a dla takiego noworodka to naprawde duze zagrozenie, nie mowiac o swietach spedzonych koniec koncow, w szpitalu.
    Ale to ja tak mysle, jestem troche zjebana jesli chodzi o zarazki....wszedzie je widze ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 19:56

• baranosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taka sytuacja :(

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f9474f39345f.jpg

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wlasnie od lekarza wróciłam...Młody wazy 3500 i na razie mu nie spieszno nigdzie,za tydzien jak dotrwamy dr kladzie mnie w szpitalu 28-ego i wywołujemy...Przeraza mnie to wszystko i jakiegoś dola załapałam:-/Jakoś sie głupio nastawiłam,ze juz wszystko będzie wiadomo i,ze najlepiej cc. W dodatku moj mąż chory-trzeci dzień ma prawie 38 C i nie jest to wirus sraczkowy:-/Boje sie,aby sie nie zarazić jeszcze na koniec.

17u920mmtaho5gy9.png
  • milky_way Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia siedzisz na kroplówkach biedaku?

• polkosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maggie, a na kiedy masz termin? U mnie nadal cisza, tylko spojenie boli. Jestem już na skraju wytrzymałości... :(

Baranosia, współczuję...

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Perl Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Izieth, mnie z kolei położna powiedziała, żebym nie przechodziła na zadna dietę, oprócz ograniczenia na poczatku surowych owoców. Twierdzi, ze nawet jakbym była na samej wodzie, to kolki jak maja byc to bedą.

Ja się strasznie martwię, bo juz było lepiej z ulewaniem, po czym nagle od wczoraj ulewa fontannami mleka :( juz nie wiem czy to ulewanie czy wymioty, nic specjalnego nie jadłam, a nabiału prawie w ogóle. Coraz bardziej prześladuje mnie wizja, ze mały sie w końcu kiedyś udusi w nocy przez zakrztuszenie, nie jest na razie nic lepiej ;( nie chce odbijać, próbowałam różnych pozycji, a po tych niby najbardziej skutecznych zamiast odbić to wylewa cała falę pokarmu. Oprócz tego stęka przez chyba 2h po karmieniu, widac, ze meczy go brzuszek, ma płytki sen. Po mm to samo. Wizyta u pediatry dopiero 30tego.

Moja Alicja ma tak samo. Nie odbija w ogóle, a jeśli się uda to odrazu ulewa. Płacze przez sen i płytko śpi. Ulewa podczas snu... Krztuszeniem się tym... Masakra. Byłam u trzech różnych lekarzy i każda z nich powiedziała to samo. Niedojrzały układ trawienny. Refluks się robi bo zbieracze żołądka nie są zbyt silne i nie utrzymują mleczka w brzuszku. Na ulewanie położna poleciła mi syropek gastrotuss baby. U nas przestała ulegać ale podchodzili jej pod gardło i i tak się dusza, ale może u was pomoże. Na nocne ulewanie znowu Alicja śpi na brzuszku. Wtedy jak uleje to się tym nie krztusi. Lekarze na to ozwolili bo mamy detektor oddechu. przez lekarzy jestem tylko instruowana jak postępować przy zakrztuszeniu i każą uzbroić się w cierpliwość.
    Jak będziesz u lekarza i poradzi ci na to coś konkretnego to napisz. Chętnie skorzystam z rad.

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak wylądowałam w szpitalu. Wyniki dobre na szczęście dostałam dwie kroplówki i do domu. Dziś tylko woda jutro mogę wprowadzić banana i kleik mam nadzieję że nie stracę pokarmu :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Maggie, a na kiedy masz termin? U mnie nadal cisza, tylko spojenie boli. Jestem już na skraju wytrzymałości... :(

Polkosia z usg mam na 22 czyli pojutrze i lekarz sobie od tej daty zrobił 6 dni na wywołanie czyli 28 (który jest terminem z ostatniej @).Tez mam juz dosyć,jest mega ciezko,nieporadnie,mały juz ma główkę na dole i szyjka mnie łupie,nie mówiąc o spojeniu,które promieniuje az na kości udowe i przez to człapie jak kaczka.Jutro jadę jeszcze na KTG,choc skurczy bolesnych brak,delikatne przepowiadające jedynie,szyjka zamknięta...

17u920mmtaho5gy9.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kp pomóżcie, bo już zaczynam się martwić. Aran już tak ładnie jadł, ładnie ssał od początku a teraz jakieś cyrki wyprawia. Possie jedną pierś 10-15 minut i nie ma sposobu aby go zmusić na więcej, bo już śpi głęboko w mlecznej krainie.
    Odkładam, po godzinie znów biorę na drugą pierś i to samo. 10-15 minut i koniec jedzenia. Buzie ma pełną mleka. Robię tak jak położne mówiły: rozbieram do pieluszki przed karmieniem, żeby był w pełni rozbudzony, podczas karmienia i tak go ciągle poklepuje żeby nie zasnął, ale po 15 minutach nie ma mocnych i sam śpi. W dodatku jak ssie teraz to bardzo mnie boli, bo zaczął ssać 10 razy mocniej niż 2 dni temu, a przy tym kręci główką kółka i ciągnie sutka bardzo mocno :/
    Macie jakieś rady?

Dotty84 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• polkosia Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, a co jest złego w tym, że ssie tylko 15 minut? Jeśli to jest aktywne ssanie, jeśli słyszysz przełykanie czy masz uczucie opróżnionej piersi, to jest OK. Chyba, że nie? Nie musisz też karmić z obu piersi na raz, może naprzemiennie będzie Wam wygodniej?

Baranosia, nie stracisz :) Jak nie będziesz dojadać kilka dni, to z zapasów organizm weźmie :) A pewnie zaraz Ci przejdzie.

Maggie, to z taką pancerną szyjką może być ciężko, bo pewnie nawet tego masażu nie mogą zrobić? Oksytocyną będą wywoływać? Czy jakiś balonik, przebicie pęcherza etc.? Nic nie wiesz? Mam nadzieję jednak, że samo ruszy. Spróbujcie może jeszcze tego seksu ;) To najlepszy masaż dla szyjki podobnież :P Czytałam gdzieś też, że w szpitalu jak aplikują prostaglandyny to co kilka godzin (6 czy jakoś tak) na przykład 3x. Może jakbyście dali radę rano, w południe i wieczorem to w nocy ruszy? :) Ja jeśli nie urodzę do 26.12 to na pewno wypróbuję ten sposób. Teraz to już tak średnio chcę rodzić... W same święta to lipa dla mnie straszna :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2016, 23:07

Maggie_31, milky_way, Isia86 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita ja karmię Mojego często tylko z jednej piersi i też po 10-15 minutach zasypia, odkładam go do łóżeczka i śpi kilka godzin więc widocznie tyle pokarmu mu wystarcza.

milky_way, Dotty84 lubią tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślałam, że te 10-15 minut to stanowczo za krótko. Tym bardziej, że on od początku jadł jakieś 40 minut a często ponad godzinę. Zresztą jak go odkładam po tych 15 minutach, bo przecież śpi jak kamień, to i tak za chwilę się budzi i ssie rączki. Czyli jednak nie dojada, skoro nadal chce ssać.

Madziula87 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też krótko je, zazwyczaj właśnie koło 15 min, czasem jej się zdarzy 20
    A bywa że popije z 10 min, zaśnie a za 30min się budzi, dopije z 5min i odpływa na 3h
    Nie ma szans nakarmienia na śpiocha, ona musi sama chcieć
    to są jeszcze maluszki, dla nich takie ssanie jest mega męczące, trudno się dziwić że zasypiają

Martusiazabka, polkosia, milky_way lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez karmienie teraz trwa 15-20 minut. Bardzo sporadycznie przeciąga się do 40. Potem Mikołaj juz odpływa i śpi mniej więcej 3 godziny. To chyba znaczy ze mu wystarcza. Z resztą kilka pajaców robi się juz za małych na niego, więc rośnie :-)

860ij44j7wrm669z.png

milky_way, Isia86 lubią tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2016, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i nasz rączki tez ssie. Nawet już się nauczył idealnie trafiać kciukiem do buzi i czasem ssie sam kciuk :-D Ale położna mówiła ze noworodki mają poprostu bardzo silny odruch ssania. Wcale nie znaczy to że dziecko jest głodne

860ij44j7wrm669z.png

milky_way, Dotty84 lubią tę wiadomość

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 00:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:

Maggie, to z taką pancerną szyjką może być ciężko, bo pewnie nawet tego masażu nie mogą zrobić? Oksytocyną będą wywoływać? Czy jakiś balonik, przebicie pęcherza etc.? Nic nie wiesz? Mam nadzieję jednak, że samo ruszy. Spróbujcie może jeszcze tego seksu ;) To najlepszy masaż dla szyjki podobnież :P Czytałam gdzieś też, że w szpitalu jak aplikują prostaglandyny to co kilka godzin (6 czy jakoś tak) na przykład 3x. Może jakbyście dali radę rano, w południe i wieczorem to w nocy ruszy? :) Ja jeśli nie urodzę do 26.12 to na pewno wypróbuję ten sposób. Teraz to już tak średnio chcę rodzić... W same święta to lipa dla mnie straszna :P
    O tak Polkosiu,szyjka jest z gatunku pancernych -jak miałam łyżeczkowanie rok temu to był problem zeby ja rozmiękczyć farmakologicznie,a mowa teraz...Seksy z mezem uskuteczniamy w miarę regularnie:-P moze nie az 3 razy dziennie,bo chyba Nasza sypialnia by tego nie przetrwała,ale działamy-bez rezultatu:-/No wlasnie nic nie wiem,moj lekarz dzis podminowany,chyba miał ciężki dzień,bo zwykle opowiada i ma humor,a burczal...Byliśmy o 19,a po mnie jeszcze 3 pacjentki,wiec chyba chlopina był przebodzcowany:-D

polkosia lubi tę wiadomość

17u920mmtaho5gy9.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Młody śpi od 23. Ja powiesiłam pranie i tak siedzę i patrzę na niego jak śpi ;) pije hektolitry wody i wcinam po kostce gorzką czekoladę- co prawda powinnam mieć głodówkę ale gorzka czekolada dobra jest na biegunkę więc się ratuję czym mogę ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 04:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, za parę tygodni to dojdzie do takiej wprawy, że w 3 min pierś opróżni ;)

Nita, Dotty84 lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cyc 23, 2:30- 3:45, 7:15 mam anioła w domu <3

polkosia, Szczęśliwa Mamusia, Martusiazabka lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Perl Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2016, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Dziewczyny kp pomóżcie, bo już zaczynam się martwić. Aran już tak ładnie jadł, ładnie ssał od początku a teraz jakieś cyrki wyprawia. Possie jedną pierś 10-15 minut i nie ma sposobu aby go zmusić na więcej, bo już śpi głęboko w mlecznej krainie.
    Odkładam, po godzinie znów biorę na drugą pierś i to samo. 10-15 minut i koniec jedzenia. Buzie ma pełną mleka. Robię tak jak położne mówiły: rozbieram do pieluszki przed karmieniem, żeby był w pełni rozbudzony, podczas karmienia i tak go ciągle poklepuje żeby nie zasnął, ale po 15 minutach nie ma mocnych i sam śpi. W dodatku jak ssie teraz to bardzo mnie boli, bo zaczął ssać 10 razy mocniej niż 2 dni temu, a przy tym kręci główką kółka i ciągnie sutka bardzo mocno :/
    Macie jakieś rady?

Moje lekarki mówią ze jak je 10 min a się najada to jest ok. Alicja je właśnie 10 min i to jej starcza na półtorej godziny.
    Pediatra powiedziała ze gorzej jakby aktywnie ssala przez 20-30 min i się nie najadala.

polkosia, Martusiazabka lubią tę wiadomość

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
‹‹ 1118 1119 1120 1121 1122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ