SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej to ja chyba też zaczynam wierzyć w te skoki :P znów marudzi :/

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska ja też nie ogarniam jakby mogło wyglądać karmienie piersią o stałych porach. Mój wisi na mnie ciągle właśnie jest 18 karmienie :D

Krakuska lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Cudek 2 Koleżanka

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska mamy jak ty. Dokładnie tak samo.
    Pol na pol. Walczę. Ale rece i opadaja jak mały je jednego cyca 25 min. Puszcza. Ryczy. Daje drugiego. Do 30 min puszcza. Beka. Odkladam. Zasypia na pol minuty i taki ryk ze szok. Butla... cisza.
    Tylko jak przeważa mi cyc w danym dniu to nie ma problemu z kupa i to duzy plus.
    Ale nie wiem juz co robić.
    Poki cos leci to niech je.

Dwa szczęścia-
    Szymi styczeń 2015 ♡
    Bori listopad 2016 ♡
  • Perl Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, dzięki ze pytasz. Jest już lepiej. Podchodzi jej pod gardelko ale już nie wymiotuje. Ze dwa trzy razy w dzień uleje i to wszystko. Ale u nas był też taki problem że ze względu na wcześniactwo Alicja ma stwierdzonoą niedokrwistość czyli anemię. I musi brać żelazo. Niestety bardzo źle na nie reaguje... Wymiotuje, nie śpi, boli ja brzuszek. Od półtora tyg zrobiliśmy przerwę w braniu żelaza, bo wynik miała dobry, ale tak naprawdę to najgorsze przed nami. Bo żelaza w pokarmie mamy prawie w ogóle nie ma... Dzieci dostają je pod koniec ciąży przez pępowine . A że nas ominęła końcówka ciąży to Alicja nie ma tych rezerw żelaza na pół roku jak dzieci urodzone w terminie. Także hemoglobinya będzie nam spadać cały czas aż do czasu rozszerzenia diety o produkty bogate w żelazo...

ug37io4pmuu08seh.png
    20120519310114.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weźcie dziewczyny nie straszcie z tą butelką, bo jeśli za jakiś czas będę musiała gdzieś wyjść na nieco dłużej i mąż będzie z małym, to co? Ja podałam butelkę dwa razy, na 5 minut i potem nie umiał przyssać się do piersi zupełnie, ale po kilku dniach walki wszystko wróciło do normy. Jednak winię butelkę - Tommee Tippee closer to nature. Myślałam, że może kupię inną, jakąś lepszą i problemów nie będzie a wy jednak sugerujecie, że tak może być po każdej butelce?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• milky_way Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, no moja lezy sobie, patrzy na karuzelke, albo na rączkach lezy przytulona, albo costam gada, albo sie przygląda, albo spi, i tak mijają dni :) jak nie chce jesc za 3 godziny bo spi to nikt jej na sile nie budzi.
    W nocy od poczatku ladnie spała.

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, spokojnie Nita :) jak raz na jakiś czas podasz to chyba nic się nie stanie. Chyba większość mam musi raz na jakiś czas to zrobić. Ja musiałam podawać butelkę codziennie i ostatnio więcej niż raz dziennie, przez ten zagęszczacz.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • chiara Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita niestety nie mogę się z Tobą zgodzić, że karmienie nie na żądanie tylko w okreslonym czasie to tresowanie. Moim zdaniem to ulozenie pewnego schematu dnia żeby dziecko wiedziało co będzie się z nim działo. U nas np codziennie Młoda śpi już od 21 bo nauczylismy ją że po tym karmieniu o 20 zaczyna się noc. Zdecydowanie łatwiej jest to osiągnąć przy mm jednak za wielką sztukę uważam osiągnąć karmienie o okreslonym czasie przy kp. Każda robi tak jak uważa za sluszne i co najważniejsze chce dla swojego dziecka najlepiej. Sądzę jednak, że wyjscie z domu mamy tez dobrze robi nie tylko matce, ale i ojcu ponieważ wtedy tata ma szanse pobyć z dzieckiem tak na 200%. Moim zdaniem to bardzo zbliża do siebie dziecko i ojca.

Fuksja to byłyśmy w tym samym czasie w szpitalu :)

Perl podziwiam cię że to wszystko ogarniasz bo przy wczesniaczku o tylu rzeczach trzeba dodatkowo pamiętać.

Baranosia idziesz na rekord w ilości karmień? :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2017, 22:30

milky_way lubi tę wiadomość

• Koska 88 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez mamy wystający pępek i to niestety przepuklina. Nam niestety wchodzi tam jelitko misie taka banieczkach robi:(. Nie leczy sie tego w żaden sposób. Trzeba dziecko jak najwiecej na brzuszku kłaść zeby ćwiczyło mięśnie brzucha.

Dotty84 lubi tę wiadomość

bl9cvcqgs911kctx.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za rutyną i pewnymi schematami jestem jak najbardziej bo to pozwala jakoś uporządkować życie i rodzicom i dziecku
    Natomiast wg mnie u takiego maluszka jedzenie nie może być elementem rutyny
    Spacer, kąpiel, masaż jak najbardziej tak
    Z czasem jak wprowadzamy inne jedzenie to np obiad może też mieć stałą porę, potem i inne posiłki, drzemki i tak powoli, stopniowo można wypracować plan dnia
    poza tym kp dla kilkumiesięcznego niemowlaka to też picie, mam odmówić dziecku picia bo nie minęło 3h od poprzedniego posiłku? ;)
    Przy mm sprawa ma się trochę inaczej bo dziecko musi mieć czas na strawienie więc siłą rzeczy to jedzenie jest bardziej regularne
    Jednocześnie zaznaczam że daleko mi do matki polki uwięzionej w domu z cycem na wierzchu, od tego tygodnia wróciłam na ćwiczenia, byłam z mężem na kolacji w knajpie, niezliczoną ilość razy na zakupach czy załatwić coś ze starszym dzieckiem :) laktator i butla moim przyjacielem ;)

Krakuska, Nita lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też raz wyszłam zobaczyć się z przyjaciółkami :) i raz z mężem na trzy godziny wyszliśmy, teściowie mieszkają 600m od nas i sami prosili, czy mogą go popilnować w jakiś wieczór :P zachwyceni byli, a mały i tak cały czas spał. Tak serio, to chyba później będzie trudniej rozstać sie z dzieckiem, kiedy będzie już świadome kto jest kim i bardzo przywiązane do mamy. Nie wiem czy dobrze mi sie wydaje. Oj tak, laktator to w moim przypadku był najbardziej potrzebny zakup z całej wyprawki, uratował mi jakiekolwiek kp.

Martusiazabka lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • milky_way Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2017, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myslicie serio, ze moja malunia płacze, a ja stoje nad nią z zegarkiem w ręku?
    No leję :D

Dagn_ lubi tę wiadomość

• polkosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Weźcie dziewczyny nie straszcie z tą butelką, bo jeśli za jakiś czas będę musiała gdzieś wyjść na nieco dłużej i mąż będzie z małym, to co? Ja podałam butelkę dwa razy, na 5 minut i potem nie umiał przyssać się do piersi zupełnie, ale po kilku dniach walki wszystko wróciło do normy. Jednak winię butelkę - Tommee Tippee closer to nature. Myślałam, że może kupię inną, jakąś lepszą i problemów nie będzie a wy jednak sugerujecie, że tak może być po każdej butelce?

Kup kubeczek Medeli :)

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milky nie
    Ja tylko wyraziłam swoją opinię że wg mnie jedzenie u takiego malucha nie powinno być elementem rutyny
    Może twoja córka jest po prostu typem której taki rytm odpowiada :)
    Ja twierdzę że karmię na źądanie a ktoś mi może zarzucić że jakie to kp na żądanie skoro notuję każde karmienie, czas, sprawdzam statystyki i że mała jest i tak dość przewidzalna w tym swoim jedzeniu, zwłaszcza w nocy :)
    Gdyby u mnie na żądanie wiązało się z wiszeniem na cycku 15h na dobę to też bym pewnie starała się coś z tym zrobić bo bym oszalała ;) ja nie śpię z dzieckiem, ona się budzi, karmię ją na siedząco, zjada i odkładam do łóżeczka, nie ma opcji spania z cyckiem i ciumkania co chwilę a może to właśnie jest kp na żądanie ;)
    Sprawdziłam w statystykach :P najwięcej na dobę karmiłam łącznie 180min (3 dni takie były)
    zaraz się okaże że chodzi nam o to samo tylko po prostu nasze dzieci mają ciut inne potrzeby ;)

82doroeqdnooy9dr.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam nie potrzebuję żadnych wyjść, ale ja jestem domatorką :) I nie uważam, że nie wychodzenie nigdzie to od razu pogorszenie psychicznego stanu matki, heh... Ja bym się gorzej czuła zostawiając niemowlaka bez cyca i tyle. Ale ja też pierś proponuję co każde "poruszenie" (czy to płacz czy stękanie), nie patrzę na zegarek i jak trzeba to i co 15 min podaję. Lubię te wspólne chwile i nie zaprzątam sobie głowy liczeniem godzin i minut ;) A teraz jeszcze jak karmię dwie dziewczynki, to w ogóle bym się w tym pogubiła...

Nita, Dagn_ lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My śpimy we czwórkę na jednym łóżku i jest cudownie <3 Mam nadzieję, że jeszcze kilka lat tak będzie. Lubię to ciepełko, każdy od każdego się grzeje :D Gorzej pewnie w lato będzie ;D

MoBo lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do rutyny, to u nas jej nie ma raczej, bo nigdy nam to specjalnie nie wychodziło. Jedyne o co dbam, żeby było powtarzalne, to sen. Stałe godziny drzemek i pójścia spać "na noc" są bardzo ważne dla rozwoju i staramy się codziennie spać w tych samych godzinach. I to nam się rzeczywiście udaje w 90% przypadków i wprowadza jakiś tam rytm dnia, ale też bez ciśnienia.

Nita lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Nita Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 00:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam dość długiego posta i tablet mi padł. Polajkowałam jedynie kilka wypowiedzi. Później odniosę się konkretniej.
    Padam na twarz. Dopiero zjadłam kolację. Mały jeszcze nie śpi. Mąż go lula, a ja w salonie przysypiam przy filmie.
    Odezwę się z nocnej zmiany na karmienie. Dobrej nocy

Edit: Werix, żyjesz? Wszystko ok?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 00:38

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Izieth Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 02:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, że rutyna przy kp zależy od egzemplarza. U mnie na razie nie ma szans, zazwyczaj podaję pierś po sprawdzeniu, czy nie chodzi o coś innego - pieluszka, przytulenie, noszenie, zabawa, masaż brzuszka, więc wprowadzenie stałych godzin karmienia wiązałoby się ze słuchaniem płaczu :) Ale zazdroszczę karmienia o stałych porach co 3h przy kp :)

Ja zaliczyłam już w wigilię 2h zakupy, ostatnio 4h impreza firmowa i znowu teraz wyjście mi się szykuje - odciągam i zostawiam tacie butelkę :) Chociaż nie lubię odciągania, bolesne jest.

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 02:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do śpiewania dziecku, to coś tam próbowałam, ale ostatecznie dla jej dobra obiecałam, że nigdy więcej nie będę śpiewała. Szkoda mi się jej zrobiło, że musi tego słuchać ;)

Iva79 lubi tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
‹‹ 1210 1211 1212 1213 1214 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ