SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kalina123 wrote:
    Szaleństwo, a wszyscy przeciwnicy szczepień w polsce twierdzą że to u nas tylko takie ilości szczepień się funduje, że na zachodzie nikt tak nie szczepi a jednak...
    Nita masz możliwość rozłożenia tego na kilka wizyt?
    Ja jestem zwolenniczką szczepień i będę szczepić na wszystko ale w życiu bym nie podała tylu szczepionek na jednej wizycie
    jedna to mega obciążenie dla organizmu a co dopiero 4 z czego ta jedna 5w1 czyli łącznie 9 chorób
    Nawet jeśli mały dostanie gorączki, nie mówię o innych działaniach niepożądanych (tfu tfu) to nawet nie wiadomo po której szczepionce
    Pogadaj z lekarzem, poczytaj i pomyśl nad rozłożeniem tego, szkoda dziecko męczyć fundując mu takie kombo

U nas tylko taka różnica, że żadne z tych szczepień nie jest obowiązkowe, nawet 5w1. Są rodzice, którzy w ogóle nie szczepią na nic.
    I ja się absolutnie z Tobą zgadzam i zastanawiałam się nad rozłożeniem tych szczepionek. Chyba tak zrobię. Gdzież takiemu maluszkowi ładować tyle na raz? To jest jakaś głupota. A po tym szczepieniu kolejne będzie za miesiąc, czyli też krótki odstęp czasu :( Mąż bierze wolne z pracy, żeby w razie mi pomóc, gdyby mały gorączkował.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia tak rota doustnie
    Ja gdyby to było moje pierwsze dziecko dawałabym wszystko pojedynczo czyli pewnie z pneumokokami wstrzymała się i podała po 6 miesiącu, po skończeniu rota
    ale z uwagi na to że mam w domu przedszkolaka to daję teraz na jednej wizycie pneumo i rota, osobno 6w1, podaję naprzemiennie co 3 tyg nie chcę częściej więc nie wyrobilibyśmy się aby co wizytę dawać 1 szczepionkę

82doroeqdnooy9dr.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, a szczepienie na meningokoki stosowałaś? U nas tutaj naprawdę mocno zalecają przyjęcie tej szczepionki i właśnie po niej jest gorączka. Myślę, że może na tej wizycie wzięłabym 5w1 i meningokoki a rota i pneumokoki na kiedy indziej. Jak sądzisz?

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita meningo podawałam ale jakoś później, nie pamiętam,musiałabym spojrzeć w książeczkę
    U nas wtedy były tylko meningo z grupy a,c,w,y teraz teraz jest jeszcze meningo z grupy b (strasznie droga)
    Nie wiem jeszcze którą najpierw szczepić, muszę pogadać z pediatrą
    Syna też pewnie na te b zaszczepię ale on teraz tak ryczy na szczepionkach że chwilowo mu chyba oszczędzę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 12:33

82doroeqdnooy9dr.png
  • Martusiazabka Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chaira, ja bym spróbowała patyczkiem do uszu smarować. Nasączyć tym preparatem i delikatnie wysmarować w środku noska. Tylko delikatnie. Bo łatwo podrażnić i uszkodzić te maleńkie naczynka. Ja w ten sposób czyszczę nosek. Gile wyciągam patyczkami do uszu, bo na sam widok gruszki mój mały dostaje szału. Od razu ryk i tak się ciska ze aż się zanosi. Musiałam znaleźć inny sposób. Tez się denerwuje, ale nie na tyle żebym nie była w stanie mu nosa wyczyścić.

Ja się bardziej zastanawiam jak ja mu będę w buzi smarować jak pediatra da coś na te pieśniawki. Pojęcia nie mam... Jak mu się cokolwiek do buzi przyłoży to od razu ma odruch ssania.
    Wczoraj psiknęłam mu raz tym dentoseptem na język. Bo już praktycznie nie wyciągał rączek z buzi. Śliny tyle ze masakra. Musi mu to strasznie przeszkadzać. Ale... Od razu był rzyg. Ledwo psiknęłam i od razu był odruch wymiotny i fontanna. I oczywiście głupia matka, zaraz wyrzuty sumienia, tulenie dziecka, przepraszanie. Ech... Więcej mu już tego nie podam :-(

860ij44j7wrm669z.png

h84f3e5e51n59t97.png

f2wli09kez578bel.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właśnie jest ta meningo b, za darmo co prawda, ale to właśnie ona powoduje NOPa. Już mnie położna ostrzegała, kazała małemu podać paracetamol jeszcze przed wizytą, żeby zapobiec gorączce. I ta meningo b będzie jeszcze podawana, w 16tygodniu życia.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita sprawdziłam w książeczce, meningo dawałam jak syn miał 1.5 roku, 1 dawka tylko, szczepiłam tą na 4 szczepy (acwy)

82doroeqdnooy9dr.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita u mnie bez chusty ani rusz, czasem nawet dodaje małej czapkę i rękawiczki, na to ubietam kurtkę (ciążowa się daje zapiac) i wyprowadzam tak psa. Mi położna pokazała dokładnie jak dobrze zawiązać. No mój chłop uwielbia se z małą tak pochodzić. Poćwicz skoro już masz bo naprawdę warto i wydaje mi się że chusta uspokaja mają bardziej niż woombie (czy jak to się tam pisze).

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia, ja owijam gazik na patyczku do ucha, na to kilka kropel Cebionu i tak smaruję dziąsła i podniebienie. Ssie dopiero jak smaruję język, także robię to na koniec i szybko.

Martusiazabka lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wodę podaję przegotowaną i raz dziennie te 40 ml wystarczy

Fuksja90 lubi tę wiadomość

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MoBo wrote:
    Nita u mnie bez chusty ani rusz, czasem nawet dodaje małej czapkę i rękawiczki, na to ubietam kurtkę (ciążowa się daje zapiac) i wyprowadzam tak psa. Mi położna pokazała dokładnie jak dobrze zawiązać. No mój chłop uwielbia se z małą tak pochodzić. Poćwicz skoro już masz bo naprawdę warto i wydaje mi się że chusta uspokaja mają bardziej niż woombie (czy jak to się tam pisze).
    Ale Twoja jest dzieckiem raczej łatwym w wychowaniu, z tego co opisujesz. Spróbuj włożyć w ciasną chustę dziecko z refluksem, które kopie nóżkami 24/7. W ciągu minuty masz wszystko obrzygane i tyle z chustowania. To nie dla mojego synka. Chusta właśnie się pierze, bo jest pokryta w wymiocinach, a potem wraca prosto do producenta :(

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• chiara Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martusia dzięki za radę mam nadzieję że mi się uda:)

U nas wody idzie różnie dzisiaj jeszcze nie piła ale liczę na to że uda mi się ją podać przed jedzeniem o 16.30. Ja wodę podgrzewam. Kupuję w rossmannie w kartoniki wodę dla dzieci i z niej robię mleko i daje do picia. Nie trzeba jej gotować chyba że jest otwarta dłużej niż 48h. Musi być w lodówce.

Ja myślałam o chuście ale to raczej temat na cieplejsze dni :)

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdaalena wrote:
    Mleka modyfikowanego podaje sie okolo 120-150 ml na porcję, z naturalnym bedzie pewnie podobnie.
    Dotty czy Ty nadal sie rehabilitujesz ? Widzisz efekty? ja chyba tez mam problem z obnizeniem naradow (czuje u wejscia do pochwy duza gruba kulke, ktorej wczesniej nie bylo). W srode mam wizyte u ginekologa zeby to sprawdzic, ale obawiam sie najgorszego. zwlaszcza, ze cwiczenia po porodzie potraktowalam lajtowo :(
    Rehabilituje się i ćwiczę w domu z elektrostymulatorem - podobno wszystko da się naprawić, zwłaszcza, ze zaczęłam szybko :)
    Moj gin w poniedziałek potwierdził, ze wszystko jest w miarę wysoko i obniżenie faktycznie jest nieznaczne (choć ja tez widzę i czasem po ciężkim dniu czuje te kulkę - czyli ścianę pochwy) Nic się nie martw, zapytaj swojego co o tym myśli i ćwicz/rehabilituj się, bo na pewno nie zaszkodzi - a może uchronić tez przed problemami na stare lata jak dodatkowo brak estrogenów jeszcZe bardziej wszystko zluzuje...
    P

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Dotty bardzo dużo tych specyfików podajesz Hani. Gripe water, delicol I bobotic. Ja bym się bała tyle dawać. Jestem taka strasznie anty jeśli chodzi o lekarstwa. Trzęsę się nad zwykłym paracetamolem. Daję małemu tą wodę koperkową, ale i tak mam wyrzuty, że karmię go czymś medycznym w tak młodym wieku.
    Akurat paracetamol jest dużo groźniejszy niż te wszystkie rzeczy które podaję ;) Moje dzieci nic innego nie dostają, nie podaje nigdy pseudolekow na tzw "przeziębienia", ibum/paracetamol tylko w wyjątkowych przypadkach...A te trzy miesiące próbuje małej ulżyć w bólu jak mogę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2017, 16:50

milky way lubi tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Elcia89 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie wlasnie zastanawiam czy moj ni3 ma refluksu bo podczas karmienia odrywa sie i placze, czasem na sam widok piersi placze io slysze jak podchodzi mu cos do gory i on to pokyka , do tego podczas karmienia czasem sie prezy tak do tylu odchyla glowe.

34bw3e3k9p7xsrt2.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elcia dzieci tak jedzą ;) mój też często się odrywa, czasem pręży (ale to na kupę). Już kiedyś pisałyśmy o niespokojnym jedzeniu naszych maluchów. A to połykanie to może być tak że dziecku "za szybko" leci mleko i nie nadąża łykać

polkosia, Martusiazabka lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • chiara Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasza pediatra twierdzi, że lepiej podać dziecku lek żeby było szczęśliwe i czuło się dobrze, bo jak odczuwa ból, dyskomfort to i tak wpływa to gorzej na jego rozwój. Wiadomo jednak że wszystko w granicach rozsądku. Ja osobiście mimo, że moje dziecko nie ma jakiś ogromnych problemów brzuszkowe historia to i tak szukałam sposobów i specyfików, żeby ulżyć.

Isia86 lubi tę wiadomość

• Nita Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chiara wrote:
    Nasza pediatra twierdzi, że lepiej podać dziecku lek żeby było szczęśliwe i czuło się dobrze, bo jak odczuwa ból, dyskomfort to i tak wpływa to gorzej na jego rozwój. Wiadomo jednak że wszystko w granicach rozsądku. Ja osobiście mimo, że moje dziecko nie ma jakiś ogromnych problemów brzuszkowe historia to i tak szukałam sposobów i specyfików, żeby ulżyć.
    Ja jestem taka panikara, ze boje sie podawac cokolwiek. Czasem sie zastanawiam czy ja na nerwice nie padne zanim moj synek skonczy 18 lat. Ale z drugiej strony wydaje mi sie ze takie uczucia czesto towarzysza mamom z pierwszym dzieckiem. Przy drugim chyba jest latwiej, wiecej sie wie, ma sie wiecej sily psychicznej.

Martusiazabka lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Olcia..89 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2017, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :* hej kochane, kupę lat! Jak miło widzieć, że dalej wątek aktywny :*! U nas brak czasu na nic... Mały śpi a mama sprząta,gotuje i wychodzimy na dwór... Alek był BARDZO grzecznym dzieckiem aż chyba za grzecznym _ wszyscy się dziwili, aż tu w sobotę myślałam, że oszaleje,chciałam.na pogotowie jechać, zadzwoniłam.po położna bo cały dzień i nic płakał,nic nie pomagalo:( dopiero położna dala czopek i przeszło ale od soboty cały czas rączki i płacze jak nigdy:(((( to chuba głupi skok, bo już nie wiem jak sobie to tłumaczyc:(

Mialyscie takie coś? Jak długo to trwa? I czy się kiedyś skończy:(

Mamusie ściskam Was i wasze kruszynki z całego serca, wybaczcie ze nie pisze ale jestem zdana na siebie i wszystko mnie przeraża :(

Teraz jest tak ze ciągle zastanawiam się i boję co przyniesie noc, co przyniesie dzień:(

Całuje wszystkie Wasze kruszynki,mam nadzieje, ze są mega grzeczne :*!!

Iva79 lubi tę wiadomość

eb795efb422758b1b7906ce4b420b9fe.png

Czekając na bąbelka... <3 :) :*
    Aniołek* 29.01.2015 (14tc)
    Aniołek* 17.12.2015 (8-9 tc)
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2017, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia już Cię szukałam! U mnie skok trwał od 12/13 do 18.01

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1224 1225 1226 1227 1228 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ