WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziś dokładnie rok temu miałam ostatni okres :D

U mnie jutro będzie rocznica :D

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Też śpicie z przyzwyczajenia ciągle na lewym boku? Bo ja tak :D a przed ciążą najlepiej mi było na prawym albo na brzuchu ;)
    Ja zawsze zasypiam na lewym ale budzę się na prawym i w ciąży też tak spałam ;)

Ja pierwszy test zrobiłam 2.04 i betę 4.04 ;) a teraz taki cycek 6,6kg wisi już na mnie <3

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj byłam na szczepieniu, tym razem rotawirusy. Mała waży 6,2 i ma już 63cm :)

Podpytałam o tą rzadką kupkę - przy kp może taka być. Mała dobrze przybiera, a mi wychodzi 6-7 karmień na dobę i ciężko mi zwiększyć tą ilość. Pediatra mówiła, że nie trzeba częściej, mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na laktację.

Zapytałam też o tą asymetrię, musiała się trochę przyjrzeć, ale coś tam zauważyła i dała skierowanie do neurologa, żeby potwierdził. Mała czasami odgina się do tyłu, czasem jak się wkurza przy karmieniu i czasami jak ją noszę na rękach mocno chce się wygiąć, żeby zobaczyć świat z tyłu. Poczytałam, że to może oznaczać jakieś problemy z napięciem mięśniowym. Udało się umówić na czwartek. Jeśli faktycznie coś jest nie tak, to wolę zacząć działać teraz, niż później, gdy trudniej będzie skorygować nieprawidłowości.

No i są pewne postępy w leżeniu na brzuszku - dzisiaj padł rekord 15min :D Co prawda cały czas muszę ją podtrzymywać za ramiona, ale fajnie że już tyle wytrzymuje i nie wkurza się :)

baranosia, milky way, Iva79 lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • Nita Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dużo wasze dzieci ważą. Ja jestem jeszcze na jednym wątku 30stek, tam jest kilka dziewczyn, ich dzieci mają 4-5 miesięcy i dopiero ważą 6.5 kg :D
    No a mój śmieszek jakimś cudem dobił do 5.2 kg. Ale cały czas podążamy tym samym centylem, także jest ok. Przybiera regularnie, nie chudnie, a wysoki jak strzała, 64 cm ;)

Dzisiaj jest ważny dla nas dzień: odstawienie od smoczka. Mimo iż nie dawałam mu długo, w ciągu dnia może z godzinę łącznie possał i do spania na 10 minut, żeby zasnął, później sam wypluwał i kontynuował spanie. Ale zauważyłam, że mu się taki krzywy grymas ust robi, przez smoczka, bo go ssie w ten sposób. Boję się co to będzie i czy w ogóle zaśnie bez. Czasem mu się udaje zasnąć bez smoka, ale to jest rzadkością ;)

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój Antek duży jest nie wygląda na swój "wiek" ;) ale i spory się urodził, od początku ładnie tył i tak mu zostało.

Dziś mam pierwszy raz wychodne. Idę na kręgle z koleżankami z pracy mam nadzieję że chłopaki sobie poradzą - i że ja sobie poradzę psychicznie :D

Maggie_31, Iva79 lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Fuksja90 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po ciąży wróciłam do mojego ukochanego spania na brzuchu, nie ma nic lepszego ;)

Rzeczywiście te wasze dzieci dużo ważą, jak chodzę z moim do lekarza to tak jak pisze Nita 6-7kg to ważą 4-5 miesięczne. Mój okruszek dobija do 5kg.

• baranosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fuksja a jaka waga urodzeniowa? U nas 3800

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia, Twój wcale aż taki spory się nie urodził, bo 3800 to jest całkiem normalna, średnia waga. Śmietanę masz w piersiach, ot co ;) no i przyrosty wagi liczy się od najniższej spadkowej podobno. Mój sporo schudł w pierwszej dobie, bo aż 9% z 3450.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Koska 88 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie ostatni okres 24.02. Test zrobiłam dopiero 02.04 bo miałam stwierdzony cykl bezowulacyjne :D tego samego dnia a raczej nocy zrobiłam betę w prywatnym szpitalu medicover bo bałam się ze test jest zafałszowany :)
    Michalinka wazy niecałe 6kg a mierzy już 65 cm. A i tak wydaje mi się grubiutkim pultaskiem. Pucki ma wielkie :) Nita dlaczego już obstawiasz od smoka? Moja strasznie ssie palce i jej zabieram i wpycham smoka. Już się nauczyła ze nie może kciuka to wpycha wskazujący lub środkowy:)

bl9cvcqgs911kctx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze ja kp, chciałabym koniecznie do 6 mż, a potem będę na bieżąco obserwować, ale nie chcę karmić dłużej niż do roku. Chciałabym też zaplanować 2 :) a piersi powinny odpocząć. Poza tym, że bardzo lubię kp, to moje cycki już nie są takie szczęśliwe z tych randek;) Zresztą mam nadzieję, że u nas rozszerzanie diety pójdzie fajnie, bo mam wrażenie, że mała bardzo lubi kropelki i się już cieszy jak jej pokazuję buteleczkę i łyżeczkę... czy to możliwe, że już kojarzy? :)

Moja straciła na wadze ponad 10%, ale nadrabiamy. Teraz ma około 5,5 kg i jakoś 60-62 cm.

Gdzieś dziewczyny pisałyście o wkładkach laktacyjnych. Czy jest w ogóle szansa, że podczas kp można z nich zrezygnować? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że przestanie kapać. Np. podczas karmienia jedną piersią, z drugiej zawsze coś leci... Jak to jest u Was?

• Nita Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kośka wow, Twoja Michalinka już niedługo skończy 4 miesiące. Ale ten czas leci ;)
    A co do smoczka, to wiesz, zapisałam się do takiej grupy o karmieniu piersią na Facebooku. I tam te dziewczyny bardzo krytykują smoczki, że przy kp nie powinno się absolutnie żadnych smoczków ani żadnych butelek stosować i tylko cyc podawać nawet jako uspokajacz. A jak dziecko chce ssać, nie może zasnąć to tulić, tulić, bujać, dać pierś jeśli to pomoże itd. Mówiły też, że dzieci, które używają smoczków często wolniej przybierają na wadze, źle przystawiaja się do piersi, nie otwierają buzi zbyt szeroko, mają problemy ze zgryzem później itd.
    No i namieszały mi tymi doniesieniami i postanowiłam zrezygnować, póki jest jeszcze taki mały. Ale nie wiem, teraz siedzi i płacze, bo chce spać, a smoczka mu nie daje, a on ssie piąstki i się denerwuje. Cyca mu dałam przed chwilą i nie pomogło, bo zwymiotował (jest najedzony po pachy). :(

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziś dokładnie rok temu miałam ostatni okres :D

Ja też! Tzn jeśli nie liczyć tego co właśnie teraz dostałam ;P A 18 marca będę świętować poczęcie Miesia. Wiem, że tego dnia miałam owulkę :D

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita no może i faktycznie nie urodził się jakiś wielki ale od początku ładnie przebierał i tak mu zostało ;)
    Teraz nasze dzieci będą rosły i uczyły się nowych rzeczy w swoim tempie. Kiedy jutro wychodzi nam 12t wg planowanej daty porodu aż się boję skoku. Choćostatniego jakoś nie zauważyłam może tym razem tak będzie- oby !

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nie ma smoczka od początku. Ssie swoją piąstkę czasem i nie zabieram mu. Widocznie natura tak to wymyśliła i tak ma być.

Mały dziś nawet przespał ciągiem 4,5h w nocy.

Wczoraj byłam u gina. Wszystko ok, ale miejsce po cięciu jest twarde, bolesne i mam masować maściami. Jeszcze miesiąc może tak być. Badanie bolało, w środku sucho. Przyzwolenie na współżycie jest.

6 karmień. Zazdro. Ja to zazwyczaj 9, czasem 10.

17u9ha00otchcgqb.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska to u nas dzień później :D

Ja na szczęście jeszcze nie dostałam okresu

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Zapraszam Was na www.babelu.pl może znajdziecie coś tam dla Waszych maluszków :) Dziś w prezencie do każdego zamówienia dodajemy ocieplaną śliczną apaszkę (do oglądnięcia w dziale Dodatki). Więcej szczegółów na naszym instagramie i facebooku :) Dajcie lajka :) Pozdrowienia!

link do sklepu: www.babelu.pl
    fan page na facebooku: https://www.facebook.com/babelusklep/
    instagram: www.instagram/babelusklep

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, też nie dawałam smoka przez 1 mż, bo wadę zgryzu to ja miałam i chciałam dziecku oszczędzić. Aż do pewnego popołudnia, gdy już po 3 godzinach (mała się bardzo męczyła) nieustannych prób uśpienia spróbowałam... i malutka w końcu usnęła. Więc uważam, że wszystko zależy indywidualnie od dziecka, trzeba obserwować i kalkulować, co w danej chwili (przyszłej) może być lepsze dla malucha. Chyba matczyna intuicja nie powinna zawieść. Fajnie nie dawać smoka, ale też jeżeli dziecko akurat tego właśnie potrzebuje, to chyba lepszy smok niż piąstka. A ile kurde można wisieć na piersi. Przecież są matki, które mają więcej dzieci, muszą im ugotować, uprasować. To naturalne, że nie można aż 100% czasu poświęcić na dziecko, a szkoda, żeby się też męczyło nie mogąc się wyciszyć. Ale jako dygresję powiem, że ja też dopóki jestem w domu z 1 dzieckiem, staram się nie przegapić ani minutki ;)

Z nowych odkryć, nie miałam zakupionego otulacza, ale otuliłam małą ostatnio w kocyk, bo przed wieczornym snem, strasznie macha rękami i udaje się... zasypia w moment :) czuje się bezpiecznie. Fajnie sama zasypia.

Daj znać jak walka ze smokiem, bo może też odłożę wkrótce, ale jeszcze nie wiem kiedy.

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita wrote:
    Mówiły też, że dzieci, które używają smoczków często wolniej przybierają na wadze, źle przystawiaja się do piersi, nie otwierają buzi zbyt szeroko, mają problemy ze zgryzem później itd.

I chorują na raka i zostają satanistami. Dziewczyny, wszystko w granicach rozsądku :) są smoczki ortodontyczne, które nie szkodzą. Pytałam o te smoczki już kilku pediatrów i położnych, a znajomy ortodonta powiedział, ze w niektórych przypadkach smoczki wręcz pomagają na wrodzone wady zgryzu. Ale i tak najlepiej jest słuchać własnej intuicji.

Uważam, ze bardziej szkodliwe od smoczków, bujaczków i innych współczesnych wynalazków są niektóre grupy "wsparcia" na fb. Takie jest moje zdanie. Koleżanka kiedyś dodała mnie do grupy offtopowej o Rodzicielstwie Bliskości. Napisałam tam, ze mam problem, ze moje dziecko nie przybywa na wadze, ciagle płacze, od miesiąca prawie nie je. Zapytałam, czy ktoś miał doswiadczenia z mlekiem Bebilon Pepti. Reakcja? Dziewczyny zamiast na pytaniu, skupiły sie na aspekcie mojego NIE karmienia piersią, ze mleko matki jest najlepsze i ze koniecznie muszę wrocic do kp, bo truję moje dziecko. Zjechały mnie, nie mając pojęcia przez co przeszłam, jaka jest moja indywidualna sytuacja. Moja droga mleczna była najeżona naprawdę licznymi przeszkodami i niepotrzebnie starałam sie im to wytłumaczyć. Druga grupa komentarzy to antyszczepionkowcy, którzy bardzo starali sie mi wmówić, ze to po szczepionce. Próbowałam wyjaśnić im, problem zaczął sie juz kilka dni przed, ale zignorowali ten bardzo niewygodny dla nich fakt. Poczułam się po tych komentarzach tak masakrycznie źle, ze przez trzy dni piłam melisę za melisą. Wypisałam się od razu. I mam awersję do fanatyczek RB.

Tutaj jest zupełnie inaczej, moze dlatego ze juz długo piszemy i ze grupa mała. Każdy ma swoje poglądy, niekiedy diamteralnie różne, ale nikt nikomu nie stara sie nic narzucić. I za to szanuję to forum.

baranosia, milky way, Izieth, Maggie_31, Nita, Fuksja90, Martusiazabka, Iva79, Perl lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj mały ma 2 miesiące i 5 dni i wazy ponad 6100g przy wadze urodzeniowej 3680g,karnie go mm i "rekreacyjnie" cycem,bo pokarmu u mnie jak dla wróbla,a pomimo tego rosnie super.Co do smoczków i butelek-jesli butelka zachowuje odruch ssania piersi nie ma chyba zadnego problemu z dostawianiem dziecka do cyca-przynajmniej ja tego nie zauważyłam i młody pomimo ciągnięcia butelki dostawia sie super.Za smoczkiem nie przepada,pociumka i wypluwa- teraz nauczył sie wypluwać z większa sila i jest cały dumny;-P

17u920mmtaho5gy9.png
  • Maggie_31 Autorytet

Wysłany: 3 marca 2017, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,które szczepily na rota?czego mozna sie teoretycznie spodziewać po szczepieniu?jakies jazdy z biegunka?

17u920mmtaho5gy9.png
‹‹ 1306 1307 1308 1309 1310 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ