Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja jak tylko położę się do łóżka to padam jak kawka. Nie ma dla mnie czegoś takiego jak: nie mogę spać - odkąd mam niemowlaka.
A nie, wróć, było coś takiego. Po pierwszej szczepionce siedziałam przy Aranie całą noc i czuwałam czy ma gorączkę czy nie. A i tak dostał dopiero następnego dnia.
Wczoraj wieczorem po karmieniu wzięłam Arana do góry na ramię do odbicia. Odbiło mu się i ulał, chyba dość dużo, chciałam go wytrzeć jedną ręką, odwróciłam głowę w jego stronę a on główką się zamachnął i zderzył się z moją głową, uderzył się gdzieś koło skroni i mocno go zabolało, bo od razu się rozpłakał i to głośno. Biedaczek, tak mi się go szkoda zrobiło. A teraz boję się już go trzymać w pionie. -
Moj tez macha głowa dość gwałtownie czasami i staram sie unikac zderzeń,a najlepsze jest to ze w pozycji półleżącej np. będąc opartym o moja klatkę piersiowa on zaczyna podrywać wraz z głowa całe plecki tak jakby chciał usiąść,troche mnie to przeraziło,bo w wieku 2 miesięcy takie akcje? Tez miałyście cos podobnego?bo zastanawiam sie czy to normalne...a propos czy Wasze maluchy tez maja nadprodukcje sliny???
-
Maggie mój też tak próbuje siadać. A o ślinie nic nie mów
ma śliniak bo jak go nosiliśmy to miał całe body mokre
Ja to wczoraj lepiej odwaliłam. Młody lubi bardzo odkurzacz a że musieliśmy zrobić dziurę w suficie to stwierdziłam że zrobimy to przy nim. Mąż wiercił a ja do odkurzacza łapałam śmieci. Młody tak się rozpłakał że nie mogłam go uspokoićWiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 08:33
-
Baranosia, mój z kolei odkurzacza nie znosi,a ostatnio zrobił sie bardzo wrażliwy na dźwięki i np.glosne kichnięcie jest w stanie go wybudzić,gdzie kiedyś spał niewzruszony przy gościach i głośnych rozmowach,tudzież brzęku sztućców,a teraz? Mam nowy patent na usypianie w ciagu dnia- zmywarka:-))) Włączam zmywarkę,mały w wózku obok i po 10 minutach słodko spi,taki powiększony szumis:-D Wlasnie obcięłam mu paznokcie u rak,bo zasnął po obaleniu butli,a dzis spał niemal do8 od 2.Ta czynność strasznie mnie stresuje!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 09:26
-
Mój Danielek chyba przechodzi skok rozwojowy 12 tygodnia... Tak jak wcześniej żadnych skoków nie zauważałam, tak teraz widzę, że coś jest nie tak. Od wczoraj przestał jeść rano po wstaniu. Grymasi, płacze albo gapi się na mnie i śmieje, jak próbuję go przystawić. Cieszyłam się, że ładnie zasypia w pierwszą drzemkę, a od wczoraj nie potrafi sam zasnąć. Płacze i marudzi, zasypia mi dopiero na rękach albo z wyczerpania. Masakra. Za to w wieczorny sen szybko zapada i nie ma z tym problemu, jeśli jest dobrze odbity...
-
Dobrze wiedzieć, że nie jestem z tym sama.
Kurcze, mój Danielek kończy dzisiaj 3 miesiące! Tak na to czekałam ;p Muszę przyznać, że zrobił się całkiem fajny. Ma swoje problemy, ale fajnie patrzeć, jak się rozwija.
Mamy starszych dzieciaczków. Czy Wasze maluchy śpią już całą noc? Wiem, że nie ma reguły, ale nie mogę doczekać się przespanych 8h ciągiem...MoBo lubi tę wiadomość
-
Czy wasze dzieciaczki też mają ulubioną dłoń do chwytania zabawek, gryzienia piąstek itd? Mój to tak 70% chwyta zabawki i liże piąstki lewej dłoni. Prawą dłonią mało pracuje, jest widocznie mniej rozwinięta, częściej zamknięta. Jedynie podczas karmienia jest otwarta, luźniejsza.
Google pokazują mi strasznie rzeczy.
Jak jest u was? I czy to oznacza, że mój syn będzie leworęczny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 12:18
-
Szczęsliwa, zazdro. U mnie dalej pobudka o 23/24, 2/3, 5/6.
Ciężko powiedzieć. Wydaje mi się, że obie ręce tak samo.
Ja za to martwię się tym, że Mały bardzo chce siadać. Jak trzymam go na półleżąco i coś złapie od razu ciągnie głowę do góry.Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
Nita wrote:Czy wasze dzieciaczki też mają ulubioną dłoń do chwytania zabawek, gryzienia piąstek itd? Mój to tak 70% chwyta zabawki i liże piąstki lewej dłoni. Prawą dłonią mało pracuje, jest widocznie mniej rozwinięta, częściej zamknięta. Jedynie podczas karmienia jest otwarta, luźniejsza.
Jak jest u was? I czy to oznacza, że mój syn będzie leworęczny?
Nita, mój synek tez ma bardziej aktywna jedna rekę tylko, że prawa. Zapytalam o to przy okazji moja pediatre i powiedziała, że na tym etapie ważne żeby dziecko powoli uczylo się chwytać i ustawiać obie dłonie w linii srodowej. Czyli bawi się obiema rączkami na środku, mam nadzieje ze wiesz o co chodzipowiedziała tez, ze u takiego malucha to czy rusza teraz bardziej lewa czy prawa rączka nie ma znaczenia i jeszcze nie przesadza o tym czy będzie prawo czy leworęczny. Jeśli druga ręką jest chociaż trochę aktywna, a nie tylko leży bezwładnie to wszystko jest ok. Staram się jedynie lewa rękę trochę bardziej stymulowac i do niej wkładam mu zabawki, nad nią je wieszam częściej itp
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 13:05
Nita, Martusiazabka lubią tę wiadomość
-
Dzięki Hooney. Tak też robię, wkładam mu zabawki do prawej rączki i coś tam chwyta, ale sztywno. Lewą jest znacznie swobodniejsza. A jeszcze parę tygodni temu swoje pierwsze wtedy chwytanie zabawek rozpoczynał od prawej dłoni. Teraz się wszystko poprzestawiało.
Zapytam lekarza o to przy okazji kolejnej szczepionki.
Fuksja, w sumie to, że byłby leworęczny to pół biedy. Jak ja w google wpisałam preferencje chwytania jedną dłonią u niemowlaka to mi cerebral palsy zaczęło pokazywać. Lepiej nie czytać internetówTolla_ lubi tę wiadomość
-
Nita wrote:Dzięki Hooney. Tak też robię, wkładam mu zabawki do prawej rączki i coś tam chwyta, ale sztywno. Lewą jest znacznie swobodniejsza. A jeszcze parę tygodni temu swoje pierwsze wtedy chwytanie zabawek rozpoczynał od prawej dłoni. Teraz się wszystko poprzestawiało.
Zapytam lekarza o to przy okazji kolejnej szczepionki.
Fuksja, w sumie to, że byłby leworęczny to pół biedy. Jak ja w google wpisałam preferencje chwytania jedną dłonią u niemowlaka to mi cerebral palsy zaczęło pokazywać. Lepiej nie czytać internetów
U nas właśnie ta lewa jest taka sztywna. Prawą potrafi już ładnie złapać jakąś mała wygodna dla jego rączki zabawkę i nawet nią grzechotac, a lewa zlapie na chwile i zaraz upuszcza. Ale pediatra powiedziala żeby się nie przejmowac wiec tak robie
-
Nita wrote:Czy wasze dzieciaczki też mają ulubioną dłoń do chwytania zabawek, gryzienia piąstek itd? Mój to tak 70% chwyta zabawki i liże piąstki lewej dłoni. Prawą dłonią mało pracuje, jest widocznie mniej rozwinięta, częściej zamknięta. Jedynie podczas karmienia jest otwarta, luźniejsza.
Jak jest u was? I czy to oznacza, że mój syn będzie leworęczny? -
Werix, ja bym się wcale tak mocno tym nie przyjmowała. Widocznie jest już gotowy żeby pomału ćwiczyć. Mój też próbuje siadać.
http://www.osesek.pl/wychowanie-i-rozwoj-dziecka/rozwoj-dziecka/1214-skoki-rozwojowe-w-pierwszym-roku-zycia-niemowlecia.html
Według tego w 11-12 tygodniu dziecko już powinno chwytać za nasze dłonie i się podciągać do siadania. Pamiętajmy też ze jedne dzieci będą pewne czynności wykonywać szybciej od innych, a inne wolniej. Sprawa bardzo indywidualna. Ale myślę że to całkiem zdrowy objaw(choć to moje zdanie)
My właśnie po drugiej dawce szczepienia. Wróciliśmy do domu. Mikołaj się najadł i śpi. Mam nadzieję że tym razem łagodniej to przejdzie.
Wogóle tak patrzę na mojego smyka i odnoszę wrażenie jakby był z nami od zawszejuż nie pamiętam jak to było bez niego. Nie jestem w stanie sobie nawet tego wyobrazić. Też tak macie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2017, 15:31
Werix, Maggie_31 lubią tę wiadomość
-
Dziś u nas 15 stopni. Super pogoda!
Szybko zdjęłam czapkę Aranowi, bo byłam jedyną mamuśką w parku, która dziecku czapkę założyła.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ea92820d16d5.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/607f11312f04.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/40152f34b67c.jpgjusci, MoBo lubią tę wiadomość