X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa jaka czeka mnie noc :D Antek złapał dwie drzemki na podwórku 3:20 i 1:40 :D

Doszła nam wczoraj marchewka i kaszka z bobovity chyba sugerują już rozszerzenie diety

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 19:07

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:

Doszła nam wczoraj marchewka i kaszka z bobovity chyba sugerują już rozszerzenie diety
    ja też dostałam w poniedziałek
    He he, namawiają już, zawsze to wyciągnięcie kasy od rodziców o 3 miesiące wcześniej :)
    Sporo rodziców się na to łapie : "skoro napisane na słoiczku od 4 miesiąca, to już można dać". No niby "można", ale w sumie to "można" wszystko, tylko trzeba się zastanowić czy to na pewno najlepszy wybór dla układu pokarmowego takiego maluszka
    ja będę czekała do 6 m-cy
    Na szczęście nie ma babć, które będą próbowały nakarmić wcześniej wbrew mojej woli, czy też przekonywać mnie, że krzywdzę dziecko nie dając już popróbować

Ale wogóle zauważyłam, że Hanka coraz bardziej przygląda mi się jak jem, mam wrażenie, że wie, że to "jedzenie", (chociaż może się mylę :) )jeszcze trochę i pewnie będzie chciała umoczyć palucha :) chyba trzeba będzie się ukrywać z jedzeniem :)

Werix lubi tę wiadomość

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia super, dzielna i towarzyska córka ci się trafiła :)

Ja planuję profilaktycznie zaliczyć fizjo ale najpierw zakończę diagnostykę słabego przybierania mojej córki
    Tzn. wg mnie jej nic nie jest, po prostu moje dzieci tak mają że są chude choć ona na chudą absolutnie nie wygląda
    Ale pediatra chce mieć czyste sumienie
    Usg brzucha ok, mocz ogólny i posiew ok, morfologia ok, jeszcze tylko badanie ogólne kału mamy zrobić ale to na spokojnie bo musi się porządnie oczyścić po szczepieniu na rota

82doroeqdnooy9dr.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też będę czekać do 6m z rozszerzeniem diety.
    Właśnie jadłam kanapkę i miałam wrażenie że Antek połknie mnie wzrokiem więc wiem o czym Basiu mówisz ;)

Basia79 lubi tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu, też się dołączam do waszego grona obserwowanych podczas jedzenia. :D
    Wczoraj jadłam czekoladowe crispy roll, takie paluszki i myślałam, że Aran pożre mnie wzrokiem. Dosłownie patrzył się i oblizywał. A dzisiaj też się ślinił na jogurt i sok pomarańczowy, który przed chwilą wypiłam. Tak się patrzył na szklankę, na ładny kolor soku i zaczął machać nogami i rączkami i wybałuszać oczy na sok. :D

Maggie_31 lubi tę wiadomość

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na mm teoretycznie rozszerza sie dietę po skończonym 4-tym miesiącu, wiec dla mnie to już tuż-tuż. Pediatra proponuje zacząć wprowadzać jakaś kaszkę z mlekiem za dwa tygodnie, ale bardziej na spróbowanie. Mieszko ciagle je za mało, moze cos innego mu lepiej podejdzie. Choć wątpię, myśle, ze bedzie niejadkiem po mnie. Na razie wagowo jest dokładnie na 50-tym centylu, wzrostowo 80-90 centyl (66 cm).

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nita, Aran sie przestał obrażać na Ciebie i zabawki? :)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, no właśnie czytałam, że niekoniecznie te na mm powinny jeść inaczej

fajny artykuł na ten temat
    http://malgorzatajackowska.com/2015/03/16/czym-sie-rozni-cztery-od-szesciu-czyli-o-tym-kiedy-rozszerzac-diete-niemowlecia/

cytat:
    Organizm malucha dorasta dosyć harmonijnie, układ ruchowy dorasta do możliwości sięgania po nowe jedzenie, mniej więcej w tym samym momencie co układ pokarmowy i immunologiczny dojrzewają do tego, żeby te nowości bezpiecznie przetrawić i wykorzystać. Nie ma sensu obciążać dziecięcego organizmu, zamiast podawać mu to, czego naprawdę mu w tym momencie potrzeba – czyli mleka.

Nie ma też większego sensu wprowadzanie nowości bo „dziecko za mało przybiera na wadze”, bo produkty uzupełniające są mniej kaloryczne niż mleko, więc logika w tym żadna..

Krakuska lubi tę wiadomość

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska wrote:
    Nita, Aran sie przestał obrażać na Ciebie i zabawki? :)
    Nadal nie głuży, chociaż dzisiaj coś tam burknął ze dwa razy bardzo cichutko. Ale śmieje się cały czas. Zabawki są teraz nudne.
    Teraz najlepsza zabawa jest z moimi dłońmi albo klepanie mnie po twarzy.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• baranosia Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko w sobotę zaczniemy 15t aż się boję na myśl o tak długim skoku!

Nita mój Antek zaczął tak piszczeć że aż czasem Ci zazdroszczę że Aran przestał gadać :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 21:09

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia79 wrote:
    Krakuska, no właśnie czytałam, że niekoniecznie te na mm powinny jeść inaczej

fajny artykuł na ten temat
    http://malgorzatajackowska.com/2015/03/16/czym-sie-rozni-cztery-od-szesciu-czyli-o-tym-kiedy-rozszerzac-diete-niemowlecia/

cytat:
    Organizm malucha dorasta dosyć harmonijnie, układ ruchowy dorasta do możliwości sięgania po nowe jedzenie, mniej więcej w tym samym momencie co układ pokarmowy i immunologiczny dojrzewają do tego, żeby te nowości bezpiecznie przetrawić i wykorzystać. Nie ma sensu obciążać dziecięcego organizmu, zamiast podawać mu to, czego naprawdę mu w tym momencie potrzeba – czyli mleka.

Nie ma też większego sensu wprowadzanie nowości bo „dziecko za mało przybiera na wadze”, bo produkty uzupełniające są mniej kaloryczne niż mleko, więc logika w tym żadna..

Kaszka mniej kaloryczna od mleka? To nie wiedziałam, muszę dopytać pediatry. Może dotyczy to jednak jakiś warzyw, owoców? My jesteśmy na takim hipoalergicznym mleku, które jest dosyć lekkie. Wcale nie uśmiecha mi sie tak wczesne rozszerzanie diety, czuję ze wszystko bedzie lądować na śliniaku zamiast w buzi ;)

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi, moj tez od niedawna zaczął tak mega głośno piszczeć :P jak mały dinozaur z jurassic park :P

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Nita Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie, jak dziecko takie ciche jest to nie jest dobrze. Moj zawsze byl gadatliwy, gluzyl do mnie, do zabawek, do swoich stopek :D a teraz nic, zero. Tesknie za moim dawnym radosnym i gadatliwym synkiem. Mam nadzieje, ze wkrotce wroci do dawnych przyzwyczajen.

f6tvan2.png
    cb7wgov3drqp7e64.png

• kalina123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska twój syn pije nutramigen albo innego śmierdziucha?
    jeśli tak to podanie kaszki na mleku może być niezłym wyzwaniem
    Mój syn był na nutramigenie, o ile samo mleko uwielbiał (mnie wykręcało od samego zapachu), kaszki też uwielbiał tak kaszka na tym mleku była nie do przeskoczenia, nie tknął żadnej a te same na wodzie zrobione wsuwał
    To mleko tak zmienia smak, nawet najlepszej kaszki że nie dziwię się że tego nie tykał
    Wyobraź sobie że masz zjeść coś co przypomina w smaku połączenie psiej karmy z maliną lub gruszką :D na samo wspomnienie mam odruch wymiotny
    Chyba że wasze mleko jest bezsmakowe :)

82doroeqdnooy9dr.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina, tak, Nutramigen Puramino :) nie wiem jak śmierdzi zwykły Nutramigen, ale ten nasz wali chlorem. Mieszko go lubi :P no nic, pożyjemy, zobaczymy. Nie będę mu nic wciskać na siłę. A plan jest taki, że niedługo zmienimy na zwykły Nutramigen, a docelowo na "normalne" mm.

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Basia79 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ze względu na twarde kupy mieszalam Enfamil z Hipp przeciwko kolkom- rozrzedza kupę. Ochydny jest ten Hipp. Kupy po tym zielone jak pozna trawa. Odstawiłam Hipp tydzień temu. Kolki nie wróciły, kupki wcale nie gęste i ładne żółte. Wiec chyba układ pokarmowy dojrzał juz całkiem całkiem. Nawet nie chce sobie wyobrażać jaki ochydny musi być ten Nutramigen. Bleeee

klz9gu1rkkbkfyjt.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska no może akurat Mieszkowi posmakuje :) dzieci mają inne smaki, już samo to że piją to mleko szokuje :D
    Mój miał nutramigen lgg, raz odruchowo oblizałam palec, jedno z gorszych doświadczeń w życiu ;)

milky way, Krakuska lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • MoBo Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Basia79 wrote:
    jak Was czytam to aż się boję, czy na pewno u nas wszystko ok, z tymi odginaniami, rehabilitacjami itd. Z drugiej strony boję się iść do lekarza, żebym nie trafiła na takiego co "na pewno coś znajdzie"

Ot właśnie, mam takie same obawy :/
    U mnie kolejna wizyta dopiero w 4 miesiacu na szczepienie.

Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie radzę sobie z wypadającymi włosami :( lecą w takiej ilości podczas mycia że za max miesiąc będę łysa :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy jest tu ktoś jeszcze, kto nie używa smoczka? Jeśli tak, to niech zdradzi, jak usypia dziecko. Mój w 90% płacze przed snem, bez względu na to jak szybko zacznę go wyciszać. Płacz trwa max. 5 minut, zazwyczaj krócej i zasypia... Mam wrażenie, że za każdym razem woła o cycka...

17u9ha00otchcgqb.png
‹‹ 1336 1337 1338 1339 1340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ