Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, poradzcie w temacie kciuka... to jest Hani najlepszy przyjaciel, ssie jak glodna, dla uspokojenia, kiedy cos analizuje. Reka w buzi w dzien i nocy. Nie non stop, ale bardzo bardzo czesto.. Czasem ssie sam kciuk, czasem kilka palcow, niekiedy nawet obie rece naraz.. pozwalac? Czytam duzo na ten temat, ale opinie sprzeczne. Jak jest u Waszych maluchow?
-
MoBo wrote:Dotty o kurde, nawet nie wiedziałam ze tacy lekarze sa, moze i ja bym sie przeszla. Widzisz ja dla tego nie wiem czy drugie dziecko dla mnie jest ok. U mnie przez duzo partych pecherz poszedl w dol ktory uciska na wejscie do pochwy. Ponoc w 100% tego nie 'wylecze', ale wzmacniajac miesnie moge go podniesc, zeby nie bylo ucisku.
Jezeli chodzi to sport to do 6 miesiaca moge zapomnieć i musze sie przykładać.
Daj znac jak po operacji, no i zycze zeby bylo wszystko ok, jak wczesniej
Ja poszłam do kliniki Medifem - oni się specjalizują w takich operacjach, wiec będę w rękach specjalistówMoBo lubi tę wiadomość
-
Magdaalena, narazie maluch poznaje swoje łapki, nie nalezy mu tego zabraniac.
Ale jak bedzie sie uspokajał kciukiem to nalezy probowac to ukrócić, ale jeszcze długa droga do tego momentu.
Teraz to dzieciaczki oglądają co mają
Pozniej nie powinno sie tego pielęgnowac zeby nie przeszlo w nawyk. Pozniej ciezko oduczyć, a pozniej pojawiają sie problemy ortodontyczne, a zgryz otwarty to jeden z ciezszych do leczenia, bo kciuk hamuje wzrost wyrostkow zebodolowych na wysokość.
Ortodonci mowią, ze lepszy najgorszy smoczek niz kciuk, bo konoec koncow jakos smoczek wyrzucisz.
-
Odbijam biorąc do góry bardzo powoli na ramię. Masuję lewy bok plecków, najpierw w koło potem płaską dłonią od dołu do góry. Robię tak 3 minuty. Jeśli się nie odbije robię swoje, ale jak widzę że mu jedzenie podchodzi, znów podnoszę go ale powoli. I masuję znów. Potem przez 30 min utrzymuje go w półleżącej pozycji (na przewijaku, leżaczku w łóżeczku).
jusci lubi tę wiadomość
-
Milky, mogę Cię spytać o radę? Mieszko ma jakby to powiedzieć... trochę krzywe dziąsła? Górne i dolne, wydają się byc lekko skośne. Prawdopodobnie od asymetrii ulozeniowej, za długo leżał w jednej pozycji. Jakiś tam ortodonta nie chciał go nawet zobaczyć, bo powiedział, ze dopóki nie ma zębów, to nie ma problemu i ze dopiero w wieku 6 lat mozna zaczac leczyć wady zgryzu. I ze w ogóle samo sie moze wyrównać. Przejmować się tym jakoś bardzo?
-
Krakuska, wcale. Nim wyrzna się ząbki, natura sama przygotuje wyrostki zębodolowe. Nic nie trzeba robic, poza tym, nie nyloby za bardzo co z tym zrobić. Nie martw sie tym ani troche. Naprawde.
W jaki sposob one sa krzywe? I kto tak powiedział?
Nawet jesli jest asymetria to pewnie minimalna, nim zaczna wyrzynac sie zeby stałe, to kosci wyrostkow juz beda pieknie przygotowane i przebudowane
Poza tym natura swietnie sama koryguje takie rzeczy.
Poza tym jesli rzeczywiscie tak jest, to jama ustna i zeby to cały układ. Jedno ciagnie za sobą drugie, mowiac kolokwialnie.
A trzecie poza tym, cpz prtodobta chcialby robic u takiego maluszkaoperacje czy co? Nawet o tym nie mysl!
A co to znaczy skosne? W ktora strone? A kolejne poza tym, to asymetria nie moglaby raczej dotyczyc wyrpstkow. Bo po 1wsze sa one u noworodka bardzo niskie, a po drugie chronione przez mieśnie warg i policzków. Wiec to jakis wydumany problem, ktory nie ma znaczenia.
Chyba ze jest naprawde ogromna roznica w wysokosci np z jednej strony jest bp 5mm a z drugiej mmmmm 10mm
Ale to huz nie problem asymetrii, a rozwojpwy i idacy w parze z naprawde rzadkimi zespołami, rozszczepami i innymi problemami tego typu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 16:41
Krakuska lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nikt nie powiedział, po prostu jak otwiera buzię to widać że nie są idealnie równolegle do siebie. Są dosłownie lekko skośne. Zrobiłam na szybko taki szkic
rysowałam palcem tablecie, wiec proszę się nie śmiać
linia dziąseł na niebiesko (ten czarny owal to otwarta buzia jak płacze)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/59580696ab17.jpg
Moze jest nawet mniejszy skos niż na rysunku. No mam tylko nadzieję, że mu zęby nie wyrosną równolegle do tych dziąseł, bo byłoby słabo...Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 17:00
Werix, MoBo, Izieth, milky way lubią tę wiadomość
-
Polubiłam za artyzm :p
Mobo, jak wygląda W angielskiej wersji zaklinaczki Dzień czwarty do 7 w planie przestawienia na tryb 4 godzinny? U mnie jest coś nie tak. Wygłada tak:
P 7:00
RO 7:30
S 8:45 (1h30m)
P 10:15
S 12:15 (1h15m)
P 13:30
RO 14:00
S 14:45 (2h)
P 16:15
I tu się zaczyna problem bo przecieź od 14:45 do 16:15 nie ma 2h tylko 1h30min... -
Krakuska! Nic nie szkodzi!
Nawet jesli troche jest, to sie wyrówna, a jak nie, to caly uklad wymusi w jakis sposob wyrownanie. A reszte zalatwicie aparatem. Napewno nie bedzie tak, ze z jwdnej stroby bedzie szpara niedogryzowa, czyli przestrzeń, luka.
Nie martw sie, wszystko jest okej, i napewno nie wynika z asymetrii! -
nick nieaktualnyKrakuska ja mam właśnie takie nierównoległe łuki zębowe
Możliwe, że miałam asymetrię, bo moja mama mówi, że ciągle chciałam spać na jednym boku.
No i jak wyszczerzę zęby w ten sposób, że mam dolny łuk bezpośrednio pod górnym to wygląda to właśnie tak jak na Twoim rysunku, ale tak na co dzień to nie jest to w ogóle widoczne (no bo dolny łuk się chowa pod górnym) i nie przeszkadza mi też w przegryzaniu ani w niczym. Chociaż pewnie Cię nie pocieszyłam tymKrakuska lubi tę wiadomość
-
Kushina wrote:Hmm a Staś jeszcze chyba nie odkrył, że ma ręce. Tzn wyciąga rączki do zabawek na macie, jak coś złapie w rączkę to próbuje sobie włożyć do buzi, ale nie miał jeszcze fazy "podziwiania" swoich rąk. Przejmować się?
Kushina lubi tę wiadomość
-
Kushina, pocieszyłaś
naprawdę myślałam, że może zęby wyrosną też asymetrycznie i powstanie taka wielka luka międzyzębowa. Trochę się bałam, że żadna go nie będzie chciała
albo, ze nie bedzie mógł normalnie jesc. Wiecie jake chore scenariusze moze sobie matka wkręcić
milky way lubi tę wiadomość
-
Werix wrote:Polubiłam za artyzm :p
Mobo, jak wygląda W angielskiej wersji zaklinaczki Dzień czwarty do 7 w planie przestawienia na tryb 4 godzinny? U mnie jest coś nie tak. Wygłada tak:
P 7:00
RO 7:30
S 8:45 (1h30m)
P 10:15
S 12:15 (1h15m)
P 13:30
RO 14:00
S 14:45 (2h)
P 16:15
I tu się zaczyna problem bo przecieź od 14:45 do 16:15 nie ma 2h tylko 1h30min...
E- jedzenie A- zabawa S- spanie
Cos chyba jest przesuniete u Ciebie wiec lepiej moze to zdjecie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia 2017, 17:50
-
nick nieaktualny