Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
baranosia ja właśnie wczoraj zrobiłam pierwsze pulpeciki dla Mai, ale coś źle wymierzyłam proporcje i wyszły trochę gumowate . Maja kilka gryzów zjadła.
Mięso mielone z piersi kurczaka, jajko, starta marchewka i kasza manna. Ugotowane w wywarze warzywnym. Jak Twoje wyjdą fajne, to poprosze przepis.
Przed chwilą zrobiłam placuszki serowe i wyszły pyszne. Już raz je robiłam i obu moim córkom bardzo smakowały. Przepis: 2 łyżki twarogu, 0,5 rozgniecionego banana, roztrzepane jajko, 1,5 łyzki mąki i garść wymoczonych rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na odrobinie oleju na małym ogniu. Wychodzi 5 pysznych placuszków. Polecam
Wczoraj zaczęłyśmy też pierwsze próby z doidy cup. Zrobiłam koktajl z banana, jogurtu naturalnego, nektarynki i amarantusa ekspandowanego. Maja wypiła pięknie pół kubeczka ( oczywiście z moją pomocą przy podtrzymywaniu kubeczka ).
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2017, 11:39
A. 07.08.2012, M. 09.12.2016 -
Moj jednoczesnie nauczyl sie wstawac sam i raczkowac ostatnio i trzeba go ciagle pilnowac bo potrafiw kilka sekund sie przemiescic. Upatrzy sobie jakis cel i tak szybko raczkuje w taki smieszny sposob hedna noga sie odpychajac a druga zgieta pod spodem i np. Dojdzie do lawy, wstanie i wszystko stamtad sciaga i zrzuca, wiec nie mam chwiliodpoczynku. Z lozeczka tez wszystko wyrzuca
-
Elcia89 to masz urwanie głowy, ale wszystkie nas to czeka prędzej czy później. Moja Maja jak pełza, to też tylko prawą nóżką. Trochę się martwiłam, ale widac początki raczkowania i do tego już używa dwóch nóżek.
Byłam dziś zważyć Maję, bo jednak gdzieś tam w głębi trochę się martwiłam tą niedowagą.
No i tak jak ostatnio w 2 miesiące przybrała mi tylko 300 gram, tak teraz w 2 tygodnie prawie 200 Jestem już spokojna. Nadal jest pewnie na samym dole siatki centylowej, ale ważne że przybiera lepiej, więc żadnych badań robiła nie będę póki co. No ale od 2 tygodni budzi mi się w nocy co 2 godziny na karmienie, więc sama chyba sobie to nadrobiła:)
Teraz zauważyłam, że stuknęło mi 100 postów na tym forum:)baranosia lubi tę wiadomość
Oj tak teraz trzeba mieć oczy dookoła głowy Moja już śmiało raczkuje po całym mieszkaniu i uwielbia iść tam gdzie mama mówi,że nie wolno Choć cieszę się, że raczkuje bo nie muszę jej w końcu ciągle nosić. Ona chce być cały czas ze mną, a tak to po prostu za mną idzie i siedzi zawsze w tym samym pokoju co ja
Elcia a może się ślizga za bardzo? Jak moja raczkuje po śliskiej powierzchni to też tak robi. Jak jest na dywanie czy macie to raczkuje poprawnie
Agia super, że z wagą już lepiej Teraz już na pewno Maja będzie ładnie przybierać -
Zrobiłam w weekend ciasto z tego przepisu http://alaantkoweblw.pl/ciasto-marchewkowo-orzechowe/ tylko bez orzechów, no i Mai bardzo smakowało, więc polecam. Innym domownikom mniej, bo było za mało słodkie
Czy Wasze dzieci też na początku raczkowania chodziły na kolankach i łokciach? Martwię się, bo u Mai to już trwa trochę długo i coś nie może się podnieść na dłonie.A. 07.08.2012, M. 09.12.2016 -
RedLady no właśnie tak. Gdy gdzieś idzie, to zaczyna właśnie od raczkowania na tych przedramionkach, a gdy chce przyspieszyć to przechodzi do pełzania. Nie wiem, czy to bardzo źle, czy mam czekać, czy jednak iść już do rehabilitantki.A. 07.08.2012, M. 09.12.2016
-
Agia, a ile Maja waży?
Ja z Danielem to już spokoju nie mam w ogóle. Ostatnio słabo śpi, do tego zaczyna chodzić przy meblach. Jak idzie spać o 18-19, to oddycham z ulgą. A jak już nie mogę wytrzymać to zabieram go na spacer ;p Muszę koniecznie kupić folię na wózek, którą zgubiłam, bo mają zacząć się deszcze i jak my będziemy spacerować? Znając życie, to Daniel tą folię będzie ciągle zrywał... A ten wózek jest taki do dupy, że sam daszek nie wystarczy. Poza tym przecieka Najchętniej kupiłabym inny, ale kasy brak.
Agia, Maja śpi w swoim łóżeczku? Ja zaczęłam brać
Daniela do swojego po szczepionce, kiedy budził się co 30 min. Przekonałam się, że dzięki temu oboje lepiej śpimy. Nie wiem, czy dobrze robię, ale mój narzeczony i tak mi powiedział, że jak Mały będzie starszy to będzie brał go do łóżka i z nim spał... -
Werix Maja ważona 5 dni temu ważyła 6980. Jeszcze nadal nie podwoiła wagi urodzeniowej, ale widzę, że rośnie, bo ubranka robią się za małe. A jak Twój Danielek, ile już waży?
Moja Maja to jeszcze nie siedzi, w wózku wozimy się w spacerówce, ale cały czas w pozycji leżącej. Sadzam ją samą tylko w krzesełku na czas jedzenia 4 razy dziennie. A Danielek już wstaje, ależ te dzieci się różnie rozwijają. No właśnie też muszę swoją folię obejrzeć, bo widziałam te prognozy.
A co do spania, to właśnie uświadomiłam sobie, że Maja ani jednej nocy z nami nie przespała. Właściwie tylko raz ze mną spała podczas jednej drzemki. Zawsze śpi w swoim łóżeczku, które stoi blisko naszego łóżka. Z nami zwykle pół nocy śpi starza córka
A myślę, że jak Danielek będzie starszy, to sam będzie do Was przychodził. Moja Maja pewnie też kiedyś zacznie, ale może starszej córce już wtedy trochę minie, bo kiepsko widze spanie w czwórkę w jednym łóżku.
Jutro zaczyna się przedszkole i trochę mi żal Majki, że będzie sama ze mną w domu. Teraz cały czas przemieszcza się tam gdzie starsza siostra, bawi się Jej porozrzucanymi zabawkami, jakoś tak razem obok siebie spędzają czas, no a ja mam czas na inne rzeczy.
RedLady w samym przedszkolu ok, Agatka juz sie nie mogła doczekać jak spotka swoją przyjaciółkę. Maja jednak przez pierwsze dni wisiała mi u nogi, chyba Jej się nudziło i jakoś sama nie umiała się odnaleźć. Kilka razy w ciągu dnia zapuszczała się do pokoju Agatki a tam pusto, ani Agatki, ani porozrzucanych zabawek, więc wracała. Dziś już jest lepiej, jakoś się sobą zajmuje. Jednak coś w tym jest, że przy dwójce dzieci nie jest tak ciężko, bo się sobą zajmą. U nas chociaż spora różnica wieku, to już teraz to się potwierdza.
Wczoraj byłam na zebraniu w przedszkolu i na samym wstępie 300 zł trzeba wydać. Same podręczniki 120 zł i mega wyprawka. Dobrze że chociaż w Warszawie znieśli opłaty za przedszkola i płacimy teraz za samo wyżywienie. No a za 1,5 tygodnia ruszamy do żłobka.
Moja Maja nadal nie siedzi i nawet nie raczkuje. Cały czas jakoś ma problem z podniesieniem się na te rączki. Ale czołga się z prędkością błyskawicy. Zębów nadal brak W niedzielę mamy chrzciny, więc jestem teraz strasznie zabiegana. Jak myślicie, czy blado różowa sukienka dla Mai na chrzcinach będzie ok? Taką kupiłam, ale nadal mam trochę wątpliwości.A. 07.08.2012, M. 09.12.2016