X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dla mnie ok :) chociaż ją jeszcze gdzieś wykorzystasz :)
    To Maja już idzie na stałe do żłobka czy tylko tak na próbę?
    U nas zębów też brak choć ostatnio miałam wrażenie że coś sie szykuje na dole i Antek to mega maruda.
    Dziś sam stanął przy stole i zawalił mój kubek a ja mało zawału nie dostałam!

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 6 września 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobrze, że Agatka cieszy się na przedszkole. No a Maja się niestety musi przyzwyczaić, za to pewnie jak siostra wraca z przedszkola to jest zadowolona :) Pewnie się Mai nudzi bez towarzystwa. Sama widzę po Klaudii, że jak jesteśmy tylko we dwie to się bardziej nudzi. Za to uwielbia jak w domu jest tłoczno ;)

Jeju to teraz już w przedszkolu są podręczniki? ^^ Oj nie dają tym dzieciom luzu ;)

My mamy 2 ząbki :)

Pewnie, że sukienka będzie dobra. Jest szansa wykorzystać ją jeszcze kiedyś. Moja miała białą i teraz tylko leży :P

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wczoraj wyszła dolna lewą jedynka!

Agia, RedLady, Szczęśliwa Mamusia lubią tę wiadomość

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 7 września 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia gratuluję pierwszego ząbka :) To juz chyba tylko my bezzębne zostałyśmy.
    Tak, Agatka idzie już do żłobka na stałe. Ja wracam do pracy pod koniec października na 3,5 godziny ( łączę pracę pół na pół z rodzicielskim i będę wykorzystwać przerwe na karmienie ). Będziemy więc mieć 1,5 miesiąca na zaadaptowanie i na pierwsze przechorowanie. Najpierw będzie ze mną przez kilka dni, a potem sama zostanie na chwilę i będe Jej stopniowo wydłużać czas. Zresztą co ja Ci mówię, przecież z racji swojej pracy wiesz jak wygląda adaptacja :)

RedLady tak w przedszkolach już są podręczniki. Ale to bardziej takie książeczki do rysowania, zakreślania, przyklejania, zaznaczania itp. Fajne są, tylko szkoda że takie drogie.

Zapisałam wczoraj Maję do naszej rehabilitantki na wtorek, bo coś mi się nie podoba to Jej odpychanie jedną nóżką i "raczkowanie" na przedramionkach . Nie chcę sobie potem w brode pluć, że czegoś nie dopilnowałam i wolę jak ktoś fachowym okiem na to spojrzy.

Czy Wasze dzieci jedzą już chlebek ? Ja jak wiecie BLW. Robię Mai do śniadanka np. chlebek z białym twarożkiem, jajeczko, pomidorka i zawsze najpierw i w całosci zjada ten chlebek. Co bym Jej nie dała poza chlebkiem, to chlebek jest najlepszy. Daję zwykły biały chleb bo ponoć razowe są dla tak małych dzieci jeszcze niedobre, no a jak wiadomo ten biały jest na pewno z dodatkiem soli i to mnie martwi.

I czy ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na jaglankę dla dziecka? Nigdy nie gotowałam kaszy jaglanej a chcę zaczac Mai dawać ( owsiankę z płatków zwykłych z jabłuszkiem i rodzynkami uwielbia ), a wiem że ją jakoś szczególnie trzeba ugotować.

A. 07.08.2012, M. 09.12.2016
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podaję chleb i biały i razowy. Odrobina soli w diecie też jest potrzebna :)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 7 września 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia, jak do rysowania to pewnie fajne :) Choć kiedyś wystarczyła pusta kartka i kredki ;) No ale jak trzeba kupić to trzeba :P

Daj znać co powie rehabilitantka. Zawsze lepiej sprawdzić :)

Nie słyszałam o tym by razowy był nie ok. Moja bardzo lubi pieczywo :) Zawsze jak jem śniadanie to musi trochę dostać. Jemy i biały i razowy. Mnóstwo produktów ma w składzie sól i to jest normalne, a nawet potrzebne. Grunt to nie dosalać jeszcze dodatkowo :)

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • Werix Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JA robiłam taką jaglankę:

http://alaantkoweblw.pl/najzdrowsza-jaglanka-ali-i-antka-oraz-inne-propozycje-podania-kaszy-jaglanej/

Ale nie dawałam mleka i zamiast nerkowców migdały :) Mega dobra :)

17u9ha00otchcgqb.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 11 września 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RedLady puste kartki do rysowania też są nadal :). Co roku każdy rodzic dostarcza ryzę papieru i cała schodzi. Agatka potrafi jednego dnia przynieść do domu z 6 rysunków namalowanych właśnie na zwykłych białych kartkach.
    Z tym razowym chlebem to nie wiem dokładnie o co chodziło, ale tak czytałam w kilku miejscach.

Werix na ten przepis już się czaiłam, ale skoro go polecasz, to na pewno wypróbuję, tylko muszę dokupić kilka składników.

My już po chrzcinach. Wszystko się udało. Maja sobie zamówiła ładną pogodę i miała, było 25 stopni i bez deszczu :) Ja też się cieszę, że mamy to już za sobą, bo jakoś nie lubię być organizatorką takich dużych imprez ( było 25 osób), za bardzo się stresuję.

Nam został ostatni tydzień labów i już mi się płakac chce, jak sobie pomyślę, że Maja do żłobka i ja niedługo do pracy i dopiero pewnie na emeryturze znowu będę miała tyle miesięcy/lat wolnego :(

• baranosia Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej u nas urwanie tyłka więc się nie odzywam. Mąż na szczęście w piątek wraca to odsapnę bo jest masakra! Całe dnie biegam za wspinającym się na wszystko i przy wszystko stawającym Antku. Zaczął nawet coraz częściej puszczać ręce albo próbować trzymając się robić kroczki i chyba nie muszę pisać czym większość prób się kończy
    Mąż się śmieje żebym mu kask zakładała :D

Mamy już drugiego zęba i póki co skończył sie nocny horror.

Agia super że trafiliście z pogodą na chrzciny! Jak będziesz miała zdjęcia to wklej jak wygladaliscie :) my chrzciny robiliśmy w domu u mojej mamy ale nas było tylko 13 osób i babcie się uparły ;) ale chociaż nie wydaliśmy ani grosza.

Szkoda że musisz już Maję oddać do żłobka i wrócić do pracy ale jak mus to co zrobisz. Oby tylko Maja się szybko zaklimatyzowała i nie chorowała

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia no ja już się boję tego etapu, o którym piszesz. Mąż ma rację, czasem kask by się przydał tym naszym dzieciom. Moja potrafi na leżąco stracić równowagę i na główkę się przewrócić :) Tzn., gdy leży sobie na boczku, tak jak by się szykowała do siadania.
    U nas zębów brak. RedLady, a jak u Ciebie w tym temacie, bo z tego co pamietam, to też Klaudia jeszcze bezzębna ostatnio była?

Byłyśmy we wtorek na rehabilitacji. No i nie jest z Mają tak źle jak myślałam. " Pełzaki" jak to nazwała rehabilitantka, są super, symetryczne. To że odpycha sią czasami jedną nóżką, to też nic złego, bo widocznie taki sposób sobie wymyśliła. No ale Maja jest trochę za gibka jak na swój wiek i do siadania jeszcze Jej daleko, więc trzeba Ją trochę poćwiczyć i trochę też poćwiczyć w stronę raczkowania, żeby się podniosła wyżej z tych pełzaków. No więc ćwiczymy się.

baranosia nie wiem jak tu się wkleja zdjęcia :(

• guerretenshi Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny! mam nadzieję, że mnie nie zjecie :P
    czy któraś z Was już wróciła do pracy, a dziecię dała do żłobka? Jeśli tak, to jak sobie radzicie? z grudnia prawdopodobnie wyszedł mi październik i mam milion obaw, czy nie za wcześnie.

13.01 pierwsze USG :)
    f2w3yx8dnbdwnm3w.png
    f2wlj44jcmeu4i3p.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia tu dodajesz zdjęcie https://naforum.zapodaj.net/ i nam na forum wklejasz link z BBCode (ten ostatni)

Dobrze że z Mają wszystko ok trochę poćwiczyć i będzie śmigać jak ta lala ;)

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • RedLady Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia, Klaudia ma już 2 ząbki :) Obie dolne jedynki. Maja trochę poćwiczy i zaraz będzie wszędzie ;) Grunt, że mama po wizycie uspokojona.
    Klaudia na razie intensywnie raczkuje i próbuje się wspinać. Na stópki stanęła może ze 3 razy dopiero. Ale wszystko w swoim czasie.

U nas ciężkie dni ostatnio, mała biedna gorączkowała. Dziś pojawiła się wysypka, więc możemy oznajmić, że zaliczyłyśmy trzydniówkę. Ciężko było bo kiepsko spała i praktycznie nie jadła, ale grunt, że najgorsze za nami :) Apetyt i humor już wraca.

guerretenshi, nikt Cię tu nie zje ;) Co tam u Piotrusia? Doświadczenia, że żłobkami nie mam, ale myślę, że sobie spokojnie da radę. Tylko zacznij wcześniej oswajanie ze żłobkiem.

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 września 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agia, poczekaj jak mała załapie to zacznie śmigać w jeden dzień...

U nas postępy widać w godzinach niemalże, Maja od poniedziałku wstała, także przez te całe 5 dni tak ternuje, że przestała sypiać w dzień (1, góra 2 małe drzemki) tak ciągle staje na nogi, przy meblach, przy łóżeczku, wpina się na pufę do siedzenia, nawet moja jedna noga jej wystarcza, żeby się wspiąć i już stać. Na całe szczęście opanowała w miarę łagodne upadanie na pupę, ale kask jak najbardziej potrzebny. Głowa nie szklanka, ale już szukała guza... ech dzieciaki

Ja szukam opiekunki, ale załamana jestem, na razie po znajomych pytam.

• Agia Przyjaciółka

Wysłany: 16 września 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    guerretenshi moja Maja zaczyna żłobek w poniedziałek, a ja wracam do pracy pod koniec października. Nie wiem dokładnie o co pytasz, ale na spotkaniach w żłobku dla rodziców nowych dzieci była też Pani psycholog i podobno dzieci w tym wieku się w miarę łatwo adaptują, więc ja jakoś o to jestem spokojna.

No a ja zaczęłam się trochę martwić, jak Maja wytrzyma w żłobku bez piersi te kilka godzin :( Teraz jak już je stałe pokarmy to zdarzają się przerwy w karmieniu max 4 godziny, a potem będzie musiała wytrzymać trochę dłużej.

RedLady dobrze, że choroba już minęła i Klaudia wróciła do siebie. Ja co prawda pamiętam, że starsze córka jak przechodziła trzydniówkę, to poza gorączką funkcjonowała zupełnie normalnie. No ale pewnie każde dziecko przechodzi to inaczej.

jej odbicie fajnie to wygląda jak te nasze dzieci coś tak trenują :) A opiekunka na pewno się znajdzie.

No i u mojej Mai coś się ruszyło. Trochę z Nią poćwiczyłam i już coraz częściej staje na czworakach i raz nawet zrobiła tak kilka kroczków. No i do siadania się bardzo rwie. Chyba już sobie daruję rehabilitację.

Byłam wczoraj u pediatry po zaświadczenie do żłobka i znowu wrócił temat wagi Mai. Przez ostatnie 3 tygodnie Maja nie przybrała ani grama :( Owa Pediatra uważa, że dzieci na BLW mają niedowagę, ze skoro Maja się budzi w nocy na karmienie, to znaczy że w dzień jest niedożywiona. A Ona naprawdę dużo je i mówię tej Pani Doktor, że przecież Maja źle nie wygląda, a Pani mi na to, że to nieważne, bo co innego pokazują Jej tabelki ( wg nich Maja jest na -6 centylu ). Dostałyśmy skierowanie na morfologię i mocz. No i morfologia wyszła idealnie. A centymetrów mamy 71, więc tez nie za dużo, ale już mieścimy się w " tabelce " :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 21:41

• baranosia Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha mój Antek waży 9.5kg w nocy je 3-4 razy w dzień je mnóstwo rzeczy i co wg Twojej Pani dr budzi się bo jest niedożywiony? Szczerze? Zmieniłabym lekarza...

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • Agia Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2017, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia na szczęście to nie jest nasza pediatra. Trafiłam do Niej, bo zaświadczenie do żłobka musiało być z piątku i tylko do Niej był termin w Lux Medzie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa mamusia, moja na kropelki się cieszy jak szalona i uwielbia jeść, także powodzenia z rozszerzaniem, może nie będzie źle :)

Dziewczyny, jest pytanie, chciałabym już kupić zimowe butki, tak aby można już teraz zakładać na nóżki na spacer, żeby stópki nie marzły, więc chciałam już zimowe, bo Maja pewnie zacznie chodzić w tę zimę:) Może za miesiąc, może 2, ale do końca zimy już pewnie będzie śmigać, bo przecież zima trwa do marca... Polecacie jakieś firmy, nie wiem jak się za to zabrać, coś tam czytałam, ale Wy macie już jakieś doświadczenie w tym temacie...czy może przejściowe teraz kupić?

Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość

• Agia Przyjaciółka

Wysłany: 18 września 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jej odbicie podobno elephanteny są dobre, choć ja sama dla starszej córki zawsze kupowałam coś tańszego, np. z Lasocki Kids.
    My tez póki co chodzimy na boso i też właśnie planują jakies butki, ale chyba najpierw coś przejściowego, bo do tej prawdziwej zimy to jeszcze nożka może urosnąć.

• RedLady Autorytet

Wysłany: 19 września 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak :P Wspominałam, że Klaudia jeszcze nie wstaje? No to już to nieprawda ;) Ino coś gdzieś matka napisze i już mi pokazuje, że jest inaczej ;) Tak więc teraz króluje u nas trenowanie wstawania. Ale jestem pod wrażeniem bo całkiem nieźle jej to idzie, a jak już się zmęczy to próbuje w zwolnionym tempie przykucnąć. Jest więc szansa, że nie narobi guza a ja nie dostanę zawału ;)

Agia, myślę, że Maja da radę w żłobku dużej bez cyca. Po paru dniach się przyzwyczai, a jak mamy nie ma w pobliżu to też jest inaczej :)
    Ja mam wrażenie, że pediatrzy akceptują tylko "średnie" dzieci. Jak coś odbiega od "normy" to zaraz niedożywione/upasione. Najważniejsze, że waga nie spada. Skoro badania wychodzą dobrze, to znaczy że jest dobrze i taka uroda Mai :) Ja też taka byłam, moja mama wiecznie słyszała, że jestem niedożywiona, a jadłam sporo. Po prostu taka natura. Jeszcze zobaczysz Maja będzie modelka w przyszłości ;)

jej odbicie, ja słyszałam dużo dobrego o firmie emel i bobux. Póki dziecko nie chodzi to im więcej bez butów tym lepiej. Planuję najpierw kupić jakieś przejściowe z miękką podeszwą, głównie po to by na dworze było ciepło. Jak już zacznie chodzić to wtedy już kupię buciki. Myślę wtedy o emel roczki.

Agia lubi tę wiadomość

bhyw2n0a2ngo7wj5.png
‹‹ 1457 1458 1459 1460 1461 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ