X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja przywiatałam sie z toalea i wrocił od razu apetyt... jak to jest????

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• ScarlettKate Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomidorki z cebulka i smietanka :D

normalnie czyta sie was i robicie smaki hehehe:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 20:33

Agulkowa lubi tę wiadomość

atdcx1hp55hplvo0.png
    3i49df9hqdu1yhfq.png
    jbt1dcim19fwryq1.png

• Agulkowa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ScarlettKate wrote:
    Pomidorki z cebulka i smietanka :D

normalnie czyta sie was i robicie smaki hehehe:)
    Mniami. Ja to jeszcze troszkę czosnku dodaje :). Normalnie ( przed ciążą) bez niego jem ale teraz się oprzeć nie mogę :)

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    baranosia wrote:
    Dziewczyny pisały że sushi nie można
    Można ale nie z surowa ryba, ogólnie nie powinno się jeść surowego mięsa w ciaży- ja nawet mielonego nie próbowałam. Ale sushi robię sobie sama - z wędzonym łososiem albo z surimi - też niezle ;) oczywiście to "profanacja" oryginalnego sushi, ale w ciąży taki substytut jest potrzebny - stan wyższej konieczność.

cudek2, Majanna, Isia86, dora13 lubią tę wiadomość

f2w3vfxms6mp9lea.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już rozmawiamy o jedzeniu to ja bym codziennie jadła barszczyk czerwony taki wigilijny :P

• Majanna Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dora13 wrote:
    To jest niesamowite. Marzę o rosole, wchodzę do Was i piszecie, że macie ochotę na rosół :-) Parę dni później marzą mi się naleśniki na obiad... I co dziś czytam? :-)

To sie nazywa solidarnosc macic :D
    Ja ostatnio jadla bym tylko bulki kajzerki z maselkim, ewentualnie z grubym plastrem pomidora i sola. Mmmmm....

U mnie dzis ok. Mdlosci nie ma, jedynie zmeczenie doskwiera, ale to rowniez dobrze mozna zrzucic na zamkniecie miesiaca w pracy i pobudki o 6rano

Surowych ryb w ciazy nie wolno, wedzonych tez nie za bardzo. I zadnych z hodowli, bo to straszny syf, wiec losos tylko atlantycki.

dora13, cudek2 lubią tę wiadomość

7470vfxmkaynkjbz.png
    ...więc teraz serca mam dwa...
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o a ja znowu na pomidory patrzeć nie mogę, w ogóle na surowe warzywa nie mogę patrzeć

82doroeqdnooy9dr.png
  • Majanna Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalina - ja mam tak z owocami. Jakoś szczególnie wyraźnie czuje w nich ten kwas. Mam wrażenie, ze wyżera mi żołądek :P

7470vfxmkaynkjbz.png
    ...więc teraz serca mam dwa...
  • Aradia*** Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kushina wrote:
    Jak już rozmawiamy o jedzeniu to ja bym codziennie jadła barszczyk czerwony taki wigilijny :P

Od trzech dni maniakalnie mysle o barszczu z uszkami!, jutro chyba wreszcie spelnie moja pierwsza zachcianke ciazowa ;)

Kushina lubi tę wiadomość

qdkk4z17vp90lfbe.png
    m3sxgov390omtlvc.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aradia*** wrote:
    Od trzech dni maniakalnie mysle o barszczu z uszkami!, jutro chyba wreszcie spelnie moja pierwsza zachcianke ciazowa ;)
    Jadłam w tamtym tygodniu na śniadanie i obiad hehe

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilkazozz wrote:
    Można ale nie z surowa ryba, ogólnie nie powinno się jeść surowego mięsa w ciaży- ja nawet mielonego nie próbowałam. Ale sushi robię sobie sama - z wędzonym łososiem albo z surimi - też niezle ;) oczywiście to "profanacja" oryginalnego sushi, ale w ciąży taki substytut jest potrzebny - stan wyższej konieczność.
    emilkazoz - tez uwazaj na wędzonego - jesli masz z dobrego zrodla to ok . JEsli chodzi o wędzone ryby czesto gęsto sa one podwędzane . Albo wędzone w niskich temp. przy ktorych niektóre bakt. przezywaja.
    JA robie sushi to go griluje ;) bez dodatku tłuszczu swietnie smakuje.

ps. dziewczyny czy wy macie problem z infekcjami na dole ? juz 2 tydzien znow mnie cos lapie :/ czuje swedzenie ... nasiadowki , mascie itd... i znow bledne kolo mysliscie ze powinnam isc do lekarza ? moze to byc jakos grozne dla ciazy ?

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasiadówki nad gorącym? Nie są zbyt bezpieczne. Ja bym radziła iść po jakieś tabsy, bo nieleczone mogą powodować powikłania. Możesz jeszcze spróbować Clotrimazolem tak na szybko.

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Agulkowa Autorytet

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cati ja bym poszła do lekarza jeśli to już tak długo trwa ogólnie to każda infekcje powinno się skonsultować z lekarzem. Da lek i spokoj a w pierwszym trymestrze to wszystko może być niebezpieczne.... Takie moje zdanie bo po co się męczyć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 22:57

cudek2 lubi tę wiadomość

dqpr4z17ve5tz75s.png
    ug37io4peg99fhvo.png
    [*]3.05.2016- 9 t.c
  • dora13 Ekspertka

Wysłany: 26 kwietnia 2016, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fakt. Ryby surowe i niedogotowane mięso są niebezpieczne że względu na bakterie. Co do sushi, odkąd jestem w ciąży jem tylko z tempura i smażone. Miałam taaaaką ochotę, że nie mogłam się powstrzymać :-)

Pomimo codziennych spotkań z porcelaną, kilkukrotnych... Nadal mam ochotę na słone i kwaśne. Kiwi, jabłka, ogórki małosolne, woda z cytryną.
    I te naleśniki, jutro robię! Z Serkiem i rodzynkami. A barszcz wigilijny z uszkami to mój ulubiony, ale mam smaka!

Dobrej nocy! Idę spać i śnić o jedzeniu :-)

cudek2 lubi tę wiadomość

ckai43r858q6yu1s.png
    16.02.15 8tc. *
    31.07.2015 9tc. *
  • Werix Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zazdroszczę Wam apetytu. Mi to juz prawie nic nie wchodzi a gotowac kompletnie mi sie nie chce. Wszystko smierdzi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 07:02

17u9ha00otchcgqb.png
  • emilkazozz Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cati wrote:
    emilkazoz - tez uwazaj na wędzonego - jesli masz z dobrego zrodla to ok . JEsli chodzi o wędzone ryby czesto gęsto sa one podwędzane . Albo wędzone w niskich temp. przy ktorych niektóre bakt. przezywaja.
    JA robie sushi to go griluje ;) bez dodatku tłuszczu swietnie smakuje.

ps. dziewczyny czy wy macie problem z infekcjami na dole ? juz 2 tydzien znow mnie cos lapie :/ czuje swedzenie ... nasiadowki , mascie itd... i znow bledne kolo mysliscie ze powinnam isc do lekarza ? moze to byc jakos grozne dla ciazy ?
    Dzięki za sugestie. Wiedziałam, że nie wolno tych wędzonych na zimno. W kazdym razie nie kupuje w sklepie, bo wujek mi wędzi. Ale skoro nie można wcale to przecież można się powstrzymać. Dopytam jeszcze lekarza, który ostattnio powiedział mi, że wolno spożywać wędzone mięso ;)

cudek2 lubi tę wiadomość

f2w3vfxms6mp9lea.png

• cudek2 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 07:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Surowe mięso w ciąży. .. trzeba być bardzo "odważnym ". Myślę, że większość ginekologow mających pojęcie o temacie - zakażenie listeria np. Stanowczo odradzi.

Cati- a co się dzieje? Infekcja układu moczowego czy jakieś uplawy, świąd itd?
    Warto zrobić badanie ogólne moczu, a jak wyjdzie opalizacja, białko itd to wtedy posiew - e.coli jest bardzo niebezpieczna w ciąży - walczyłam z nią w 5 i 6 tygodniu poprzedniej ciąży - starałam się żurawina, niestety po 2 dniach wzrost obfity antybiotyk ma 5 dni, ten z gatunku bezpiecznych czyli amoksycylilna - chyba duomox łykałam.
    Jeśli masz świąd, pieczenie - co niestety jest częsta przypadłościa w ciąży na skutek zmian hormonalnych itd zmiana pH pochwy, niektóre babki borykają się z tym cała ciążę - koszmar, to powinnaś iść do gina. Clotrimazolum nie wolno stosować w 1 trymestrze ciąży. Nasiadowki zabronione.
    Złagodzić możesz na chwilę obecną żelem multy gin acti gel. Zupełnie naturalny, ulga natychmiastowa, ale to dobre na początku, zanim się rozhula, bądź żeby wytrzymać do wizyty. Także pokaż co się tam dzieje ginowi - bo jak to nie grzybek - pewnie na miejscu sprawdzi ci odczyn pH w pochwie - jak na to wpadnie! - i będzie wiadomo z czym walczyć.
    Ale pamiętaj, że jak już coś zastosujesz nawty ten żel, to wymaz bez sensu, bo będzie niemiarodajny - zel zakwasza itd. Więc ja bym szybko brykala do gina. Chyba pimafucin jest na naszym etapie bezpieczny, ale pewna nie jestem. Lec na wizytę i nie męcz się.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2016, 07:43

860iwn15jj88tkvr.png
    860i73sb9uiq88aj.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :) ale pogoda u mnie kijowa :( jakie plany na dzis? co na obiad? :D
    a tak z innej beczeki wiecie może czy jakby dzisiaj też mnie bolało podbrzusze to mogę nospę wziąć?

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • baranosia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pożarłam się wczoraj z mężem i poszłam zapłakana spać. Czasami mam ochotę go udusić albo zadzwonić do jego siostry która niedawno urodziła żeby mu przetłumaczyła jak czuje się kobieta w ciąży

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • cati Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia wrote:
    Nasiadówki nad gorącym? Nie są zbyt bezpieczne. Ja bym radziła iść po jakieś tabsy, bo nieleczone mogą powodować powikłania. Możesz jeszcze spróbować Clotrimazolem tak na szybko.

nie , nie nasiadowki na gorącym tylko nasiadowki z Tantumrosa .temp. wody okl. 37' C , przynajmniej tak jest na opakowaniu - daje ulge swiądowi ale na krótko Co do masci wlasnie Clotrimazolem smaruje mowie , ogolnie jest ok na kilka dni a pozniej to do mnie wraca :/ za cholere nie wiem co to ...
    poszla bym tu do lekarza ale wiecie jak tu to dziala ? pojde do lekarza rodzinnego powiem co mi jest on poprosi szpital o wizyte z ginekologiem , i bedzie to trwało 2 tyg . dostane list ze spzitala ze mam wizyte u ginekologa za nastepne 2 tyg :D wqurzyc sie mozna jak tu dziala sluzba zdrowia :/ no ale bede za tydzien w pl to mozed tam zrobie sobie wszystkie badania.

ckai9jcgmxpymslt.png
    https://www.maluchy.pl/li-71768.png
    ******* Gang 18+*******
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ