X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z kolei dzisiaj w ogóle nie mam ochoty na warzywa, więc fasolką mnie nie skusicie
    za mną dziś chodziły mączne dania i właśnie pożeram knedle z truskawkami :)

milky way lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usunęłam całkiem ale napisałam do moderatora, może uda się ustawić mnie jako autora drugi raz :)
    Wszystko ok, nie martwcie się :)

cudek2, kwiatuszek12345 lubią tę wiadomość

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja jestem świeżo po genetycznym.... Maluszek ma 76mm, wszystkie markery w porządku. Trochę mnie zmartwiło, że przezierność nie jest taka idealna, raczej górna granica normy dla tego rozmiaru - najwyższy wynik 2,7mm, było tez kilka razy 2mm. Miała problem ze zmierzeniem bo maluch "przytulony" był ciagle do ściany macicy, kilka razy mierzyła. Niby ze wszystkimi innymi markerami ryzyko wyszło 1:10766, ale i tak gdzies tam mnie martwi ta przeziernosc. Oczywiście- jak to ja, musiałam sobie znaleźć cos do martwienia :) lekarka mówi, ze nie ma nawet wskazania do pappa, a zreszta i tak juz za późno. Ładna kość nosowa była, bardzo ładne serduszko i wszystko. Ech.

Dzien pełen emocji, dzisiaj mówimy teściom, a jutro mojej rodzince :)

Aaa, i jeszcze sie pochwale... Powiedziala, ze niemal na 100% CHŁOPAK :) Jezus Maria!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:02

Okciakowa, Izieth, kalina123, Koska 88, milky way, Isia86, polkosia, cudek2, Chamomilla, Nulka, RedLady lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj żyję zdrowo- w końcu mogę :D
    Szcześliwa, to najwyżej któraś z was utworzy nowy ;)

3i49roeq4sgexhrq.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakuska też bym się pewnie stresowała i wkręcała sobie różne rzeczy więc rozumiem twój niepokój :( łatwo pocieszać kogoś siebie trudniej ale skoro pozostałe parametry są ok to na pewno jest w porządku, zwłaszcze że z tego co piszesz to ryzyko trisomii 21 jest 1:100000 to bardzo małe, ja przy wszystkich pomiarach ok i nt 1.49 ryzyko tris 21 mam 1:2560
    nie wiem jak ten komputer to liczy w sumie :P

82doroeqdnooy9dr.png
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,swoją drogą a co to jest ta trisomia 18 i 13 wieku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:17

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może Lady Highlander skopiuje to co szarlotka wpisała w swoim poście i wklei do swojego posta i tam będzie można edytować wtedy dane, jeśli będzie potrzeba...

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dżdżysto :)
    Dziś jakiś demon we mnie wstąpił - na obiad uwaga: żeberka duszone w cebuli plus młoda kapusta plus kompot ze świeżych truskawek no i młode ziemniory z mnóstwem kopru. Jeśli tego wszystkiego nie wyrzygam zaraz po konsumpcji to na bank umrę na niestrawność :|

Witajcie zagionione ale odnalezione ;) no i wszystkie Mamusie córciów i synków. Smacznego popołudnia dla Was wszystkich, pozytywnych wibracji, udanych wizyt, książkowych wyników, ustania wszelkich obleśnych objawów no i ogólnie naj naj naj :D

:*
    :)

Izieth lubi tę wiadomość

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okciakowa wrote:
    Dziewczyny,swoją drogą a co to jest ta trisomia 18 i 13 wieku?

uszkodzenie konkretngo chromosomu:
    Trisomia chromosomu 18 - Zespół Edwardsa
    Zespół Patau, czyli trisomia chromosomu 13

Okciakowa lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa Mamusia wrote:
    Isia86 Niestety i chyba takie coś nie zadziała skopiować , skopiujesz ale edytować już nie można czyjegoś postu .
    chodzi mi o edytowani swojego postu. ten szarlotki zostanie już taki jaki jest (albo może moderator go usunie), a kolejna dziewczyna w swoim poście już by go wtedy mogła edytować.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, wolisz chłopca, że te Jezusy i Marie? :P A ryzykiem się nie przejmuj, tak naprawdę dopiero przy ponad 4 jest realne zagrożenie, a u Ciebie to nawet 3 nie ma i na dodatek nie w każdym pomiarze :) No i maleństwo duże, więc też inaczej, ale wiem, że łatwo powiedzieć... Sama bym też stresa złapała.

Szczęśliwa, u nas na październikówkach odeszła osoba, która miała prowadzić wątek, więc admin podmienił pierwszy post i było OK :)

Krakuska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moderator/admin może zmienić autora postu :) Więc może uda się, żeby post był Okciakowej i już :)

Okciakowa, baranosia lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, jak ciężko Was nadgonić, jak się nie siedzi tu non stop ;)

Krakuska, gratulacje, na pewno będzie dobrze, skoro lekarz mówi, że nawet wskazania do PAPPA nie masz, a ryzyko naprawdę bardzo niskie Ci wyszło :)

Gratuluję też pozostałych wizyt :)

Szarlotka, fajnie że jesteś i też mam nadzieję, że wszystko OK. Trzeba się przyzwyczaić do nowego nicku ;)
    Ja też już bez wymiotów i prawie normalnie wchodzę do kuchni i mogę się zdrowiej odżywiać :)

Ja od wczoraj znów pracuję, ciężko się przyzwyczaić po takiej przerwie ;) W pracy na dzień dobry dostałam duży karton soków i owoców - dowiedziałam się, że każdy pracownik który wraca po L4 dłuższym niż miesiąc dostaje taką zdrowotną paczkę :) Przyda się trochę witamin dla dzieciątka :)

Okciakowa, Krakuska, Nulka lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izieth miło :)

polkosia, Izieth lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pytan o trisomie to tak zwane wady letalne czyli prowadzące do śmeirci lub niepełnosprawności dziecka to:
    -trisomia 13 chromosomu, nazywana zespołem Pataua - częstość występowania 1:8000-12000 żywych urodzeń (ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem matki). U noworodka z trisomią 13 chromosomu występują liczne wrodzone wady - małogłowie, ubytki skóry na głowie, płaski grzbiet nosa, nisko osadzone uszy, nadliczbowe palce lub zrosty palców w obrębie kończyn. U kilkuletnich dzieci obserwuje się hipotonię mięśniową, brak mowy i samodzielnego chodzenia, głuchotę. Jednakże, większość dzieci z zespołem Pataua umiera w okresie noworodkowym, tylko 5% z nich przeżywa do 1. roku życia.
    -trisomią 18 chromosomu jest zespół Edwardsa, występujący z częstością 1:8000 urodzeń - podobnie jak w przypadku zespołu Downa i Pataua, ryzyko jego wystąpienia znacznie wzrasta z wiekiem matki. Noworodki z trisomią 18 chromosomu cechuje niska masa urodzeniowa, wystająca potylica, mała żuchwa i usta, wąskie szpary powiekowe, nisko osadzone i zniekształcone małżowiny uszne, zaciśnięte w pięści dłonie, nakładanie się palców u rąk czy zniekształcenie stóp. Ponadto, u chorych dzieci występują liczne wady serca, przewodu pokarmowego, układu moczowego i kostno-stawowego. W zespole tym stwierdza się też napady drgawek, utrudnione oddychanie i ciężkie zaburzenie rozwoju psychoruchowego. Większość ciąż z trisomią 18 chromosomu ulega samoistnym poronieniom, natomiast narodzone dzieci umierają zazwyczaj w pierwszych tygodniach lub miesiącach życia (tylko 5-10% chorych dożywa do 1. roku życia).

f2w343r8au6frwux.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nazywa zboczenie zawodowe, ale mam nadzieję, że żadnemu z naszych maluchów żadna trisomia nie grozi:P

f2w343r8au6frwux.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, całe zycie myślałam ze chce miec córę. Mam brata, który niestety nie szanuje kompletnie mojej mamy i bardzo ją skrzywdził, wykształciłam sobie jakiś dziwny stereotyp, że wszyscy mężczyźni nie szanują matek. Ojciec to samo, nie wychowywał mnie i to tylko pogłębiło ten "uraz". Ale w ostatnich miesiącach zaczęło mi się odwracać o 180 stopni :) zaczęłam dostrzegać jak wielu jest wspaniale wychowanych mężczyzn dookoła, zaczynając od mojego męża i jego braci. Już we wczesnej ciąży pomyślałam, że jednak super byłobymieć chłopaka. Ostatnio zaczęłam sob tego po cichu życzyć :)

A w ogóle to termin wg CRL przesunął mi się na 4 grudnia... Jak można się dopisać do listy? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:24

milky way lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia,Isia86 A w taki sposób może i coś zadziała , oby :-) :-) :-) :-) .Może któraś chętna :-P .

Izieth Ale fajną masz pracę , też tak bym chciała ;-) :-) .

Krakusa Najważniejsze aby maleństwo było zdrowe co ma być to będzie , nie ważne czy synek czy córeczka czy na odwrót , ja to bardzo liczę na synka od samego początku ciąży zero pryszczy, ładną mam cerę , od dołu idzie mi taka piłeczka kiedyś słyszałam że po kształcie brzuszka też można stwierdzić czy będzie synek czy córcia , na synka okrągły i chyba spiczasty , a na dziewczynkę chyba taki owalny a ile w tym prawdy nie wiem ;-) . Chociaż ja przy synku miałam duży jak balon , moja siostra cioteczna miała śliczny brzuszek taka piłeczka , przy dziewczynkach bardziej taki owalny miałam choć Gabrysia miała być Adasiem ;-) :-) .Ciekawa jestem czy u nas w naszym wątku zdarzą się takie niespodzianki , mówią że na 90 , 100 % np córa a syn jest lub na odwrót ;-) :-) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:38

Izieth lubi tę wiadomość

• Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Krakuska, na razie się nie dopiszesz :)
    Poczekamy na odpowiedź od ovu ;)
    Dziękuję wam dziewczyny, ja ogólnie mam niskie prawdopodobieństwa.
    Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:5106 Trisomia 18 ryzyko skorygowane 1:7166 Trisomia 13 ryzyko skorygowane <1:20000 . Zaraz muszę wprowadzić w kalendarz..
    Wszystko musze pisać od początku, ehh.
    Na tym ostatnim usg robiła mi pomiary dziecka. Ze wszystkim jest większy :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f7693ef6c5df.jpg
    Nie wiem co to jest to "2D calculations"

Właśnie Kochane, ostatnio ktoś mi powiedział, ze duphaston i luteina podtrzymują nawet nieprawidłową ciążę, ja z kolei słyszałam na odwrót.. Że podtrzymują zdrową bo "chora" i tak się skończy poronienieniem.. To jak to w końcu jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:48

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli powodem poronienia ma być zbyt niski poziom progesteronu i "fizyczne nieutrzymanie" ciąży bo słabo się na przykład zagnieździła to duphaston i luteina mogą zapobiec poronieniu i doprowadzic ciaze do porodu. Natomiast jesli powodem poronienia ma być jakaś wada dziecka lub zatrzymanie w rozwoju, to leki te nie utrzymają takiej ciązy i poronienie i tak nastapi, jedynie wydłużą czas oczekiwania na poronienie, bo sztucznie podtrzymuja wyższy poziom progesteronu.

polkosia, Okciakowa, milky way, katek88 lubią tę wiadomość

f2wle6ydyez5rsng.png
‹‹ 321 322 323 324 325 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ