Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016
Odpowiedz

Najlepsze prezenty świąteczne-Grudniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja z kolei dzisiaj w ogóle nie mam ochoty na warzywa, więc fasolką mnie nie skusicie
    za mną dziś chodziły mączne dania i właśnie pożeram knedle z truskawkami :)

milky way lubi tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Usunęłam całkiem ale napisałam do moderatora, może uda się ustawić mnie jako autora drugi raz :)
    Wszystko ok, nie martwcie się :)

cudek2, kwiatuszek12345 lubią tę wiadomość

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) ja jestem świeżo po genetycznym.... Maluszek ma 76mm, wszystkie markery w porządku. Trochę mnie zmartwiło, że przezierność nie jest taka idealna, raczej górna granica normy dla tego rozmiaru - najwyższy wynik 2,7mm, było tez kilka razy 2mm. Miała problem ze zmierzeniem bo maluch "przytulony" był ciagle do ściany macicy, kilka razy mierzyła. Niby ze wszystkimi innymi markerami ryzyko wyszło 1:10766, ale i tak gdzies tam mnie martwi ta przeziernosc. Oczywiście- jak to ja, musiałam sobie znaleźć cos do martwienia :) lekarka mówi, ze nie ma nawet wskazania do pappa, a zreszta i tak juz za późno. Ładna kość nosowa była, bardzo ładne serduszko i wszystko. Ech.

Dzien pełen emocji, dzisiaj mówimy teściom, a jutro mojej rodzince :)

Aaa, i jeszcze sie pochwale... Powiedziala, ze niemal na 100% CHŁOPAK :) Jezus Maria!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:02

Okciakowa, Izieth, kalina123, Koska 88, milky way, Isia86, polkosia, cudek2, Chamomilla, Nulka, RedLady lubią tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od wczoraj żyję zdrowo- w końcu mogę :D
    Szcześliwa, to najwyżej któraś z was utworzy nowy ;)

3i49roeq4sgexhrq.png
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakuska też bym się pewnie stresowała i wkręcała sobie różne rzeczy więc rozumiem twój niepokój :( łatwo pocieszać kogoś siebie trudniej ale skoro pozostałe parametry są ok to na pewno jest w porządku, zwłaszcze że z tego co piszesz to ryzyko trisomii 21 jest 1:100000 to bardzo małe, ja przy wszystkich pomiarach ok i nt 1.49 ryzyko tris 21 mam 1:2560
    nie wiem jak ten komputer to liczy w sumie :P

82doroeqdnooy9dr.png
  • Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,swoją drogą a co to jest ta trisomia 18 i 13 wieku?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 14:17

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    może Lady Highlander skopiuje to co szarlotka wpisała w swoim poście i wklei do swojego posta i tam będzie można edytować wtedy dane, jeśli będzie potrzeba...

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
    9.12.2016 - 38t1d - 3270g, 52cm :))
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dżdżysto :)
    Dziś jakiś demon we mnie wstąpił - na obiad uwaga: żeberka duszone w cebuli plus młoda kapusta plus kompot ze świeżych truskawek no i młode ziemniory z mnóstwem kopru. Jeśli tego wszystkiego nie wyrzygam zaraz po konsumpcji to na bank umrę na niestrawność :|

Witajcie zagionione ale odnalezione ;) no i wszystkie Mamusie córciów i synków. Smacznego popołudnia dla Was wszystkich, pozytywnych wibracji, udanych wizyt, książkowych wyników, ustania wszelkich obleśnych objawów no i ogólnie naj naj naj :D

:*
    :)

Izieth lubi tę wiadomość

• Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Okciakowa wrote:
    Dziewczyny,swoją drogą a co to jest ta trisomia 18 i 13 wieku?

uszkodzenie konkretngo chromosomu:
    Trisomia chromosomu 18 - Zespół Edwardsa
    Zespół Patau, czyli trisomia chromosomu 13

Okciakowa lubi tę wiadomość

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • Isia86 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa Mamusia wrote:
    Isia86 Niestety i chyba takie coś nie zadziała skopiować , skopiujesz ale edytować już nie można czyjegoś postu .
    chodzi mi o edytowani swojego postu. ten szarlotki zostanie już taki jaki jest (albo może moderator go usunie), a kolejna dziewczyna w swoim poście już by go wtedy mogła edytować.

14.01.2016 - [*] 8t3d ;(
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krakuska, wolisz chłopca, że te Jezusy i Marie? :P A ryzykiem się nie przejmuj, tak naprawdę dopiero przy ponad 4 jest realne zagrożenie, a u Ciebie to nawet 3 nie ma i na dodatek nie w każdym pomiarze :) No i maleństwo duże, więc też inaczej, ale wiem, że łatwo powiedzieć... Sama bym też stresa złapała.

Szczęśliwa, u nas na październikówkach odeszła osoba, która miała prowadzić wątek, więc admin podmienił pierwszy post i było OK :)

Krakuska lubi tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • polkosia Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moderator/admin może zmienić autora postu :) Więc może uda się, żeby post był Okciakowej i już :)

Okciakowa, baranosia lubią tę wiadomość

Klementysia 2015 psn
    Matylda 2016 cc
    Jaśmina 2018 psn
    Aurora 2021 psn
  • Izieth Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Matko, jak ciężko Was nadgonić, jak się nie siedzi tu non stop ;)

Krakuska, gratulacje, na pewno będzie dobrze, skoro lekarz mówi, że nawet wskazania do PAPPA nie masz, a ryzyko naprawdę bardzo niskie Ci wyszło :)

Gratuluję też pozostałych wizyt :)

Szarlotka, fajnie że jesteś i też mam nadzieję, że wszystko OK. Trzeba się przyzwyczaić do nowego nicku ;)
    Ja też już bez wymiotów i prawie normalnie wchodzę do kuchni i mogę się zdrowiej odżywiać :)

Ja od wczoraj znów pracuję, ciężko się przyzwyczaić po takiej przerwie ;) W pracy na dzień dobry dostałam duży karton soków i owoców - dowiedziałam się, że każdy pracownik który wraca po L4 dłuższym niż miesiąc dostaje taką zdrowotną paczkę :) Przyda się trochę witamin dla dzieciątka :)

Okciakowa, Krakuska, Nulka lubią tę wiadomość

zem3anlif9kas3et.png
    zem3df9h3sl7c67r.png
    Mój aniołek Lenka [*] 13.08.2015 (13tc)
  • kalina123 Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izieth miło :)

polkosia, Izieth lubią tę wiadomość

82doroeqdnooy9dr.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do pytan o trisomie to tak zwane wady letalne czyli prowadzące do śmeirci lub niepełnosprawności dziecka to:
    -trisomia 13 chromosomu, nazywana zespołem Pataua - częstość występowania 1:8000-12000 żywych urodzeń (ryzyko zachorowania wzrasta wraz z wiekiem matki). U noworodka z trisomią 13 chromosomu występują liczne wrodzone wady - małogłowie, ubytki skóry na głowie, płaski grzbiet nosa, nisko osadzone uszy, nadliczbowe palce lub zrosty palców w obrębie kończyn. U kilkuletnich dzieci obserwuje się hipotonię mięśniową, brak mowy i samodzielnego chodzenia, głuchotę. Jednakże, większość dzieci z zespołem Pataua umiera w okresie noworodkowym, tylko 5% z nich przeżywa do 1. roku życia.
    -trisomią 18 chromosomu jest zespół Edwardsa, występujący z częstością 1:8000 urodzeń - podobnie jak w przypadku zespołu Downa i Pataua, ryzyko jego wystąpienia znacznie wzrasta z wiekiem matki. Noworodki z trisomią 18 chromosomu cechuje niska masa urodzeniowa, wystająca potylica, mała żuchwa i usta, wąskie szpary powiekowe, nisko osadzone i zniekształcone małżowiny uszne, zaciśnięte w pięści dłonie, nakładanie się palców u rąk czy zniekształcenie stóp. Ponadto, u chorych dzieci występują liczne wady serca, przewodu pokarmowego, układu moczowego i kostno-stawowego. W zespole tym stwierdza się też napady drgawek, utrudnione oddychanie i ciężkie zaburzenie rozwoju psychoruchowego. Większość ciąż z trisomią 18 chromosomu ulega samoistnym poronieniom, natomiast narodzone dzieci umierają zazwyczaj w pierwszych tygodniach lub miesiącach życia (tylko 5-10% chorych dożywa do 1. roku życia).

f2w343r8au6frwux.png
  • katek88 Przyjaciółka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nazywa zboczenie zawodowe, ale mam nadzieję, że żadnemu z naszych maluchów żadna trisomia nie grozi:P

f2w343r8au6frwux.png
  • Krakuska Autorytet

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polkosia, całe zycie myślałam ze chce miec córę. Mam brata, który niestety nie szanuje kompletnie mojej mamy i bardzo ją skrzywdził, wykształciłam sobie jakiś dziwny stereotyp, że wszyscy mężczyźni nie szanują matek. Ojciec to samo, nie wychowywał mnie i to tylko pogłębiło ten "uraz". Ale w ostatnich miesiącach zaczęło mi się odwracać o 180 stopni :) zaczęłam dostrzegać jak wielu jest wspaniale wychowanych mężczyzn dookoła, zaczynając od mojego męża i jego braci. Już we wczesnej ciąży pomyślałam, że jednak super byłobymieć chłopaka. Ostatnio zaczęłam sob tego po cichu życzyć :)

A w ogóle to termin wg CRL przesunął mi się na 4 grudnia... Jak można się dopisać do listy? :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:24

milky way lubi tę wiadomość

mjvyanli3sn49jip.png
    relgs65ghndjbduu.png

Beta hcg:
    13.02 - 248
    16.02 - 872
    22.02 - 6184
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polkosia,Isia86 A w taki sposób może i coś zadziała , oby :-) :-) :-) :-) .Może któraś chętna :-P .

Izieth Ale fajną masz pracę , też tak bym chciała ;-) :-) .

Krakusa Najważniejsze aby maleństwo było zdrowe co ma być to będzie , nie ważne czy synek czy córeczka czy na odwrót , ja to bardzo liczę na synka od samego początku ciąży zero pryszczy, ładną mam cerę , od dołu idzie mi taka piłeczka kiedyś słyszałam że po kształcie brzuszka też można stwierdzić czy będzie synek czy córcia , na synka okrągły i chyba spiczasty , a na dziewczynkę chyba taki owalny a ile w tym prawdy nie wiem ;-) . Chociaż ja przy synku miałam duży jak balon , moja siostra cioteczna miała śliczny brzuszek taka piłeczka , przy dziewczynkach bardziej taki owalny miałam choć Gabrysia miała być Adasiem ;-) :-) .Ciekawa jestem czy u nas w naszym wątku zdarzą się takie niespodzianki , mówią że na 90 , 100 % np córa a syn jest lub na odwrót ;-) :-) .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:38

Izieth lubi tę wiadomość

• Okciakowa Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety Krakuska, na razie się nie dopiszesz :)
    Poczekamy na odpowiedź od ovu ;)
    Dziękuję wam dziewczyny, ja ogólnie mam niskie prawdopodobieństwa.
    Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:5106 Trisomia 18 ryzyko skorygowane 1:7166 Trisomia 13 ryzyko skorygowane <1:20000 . Zaraz muszę wprowadzić w kalendarz..
    Wszystko musze pisać od początku, ehh.
    Na tym ostatnim usg robiła mi pomiary dziecka. Ze wszystkim jest większy :D
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/f7693ef6c5df.jpg
    Nie wiem co to jest to "2D calculations"

Właśnie Kochane, ostatnio ktoś mi powiedział, ze duphaston i luteina podtrzymują nawet nieprawidłową ciążę, ja z kolei słyszałam na odwrót.. Że podtrzymują zdrową bo "chora" i tak się skończy poronienieniem.. To jak to w końcu jest?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 czerwca 2016, 15:48

3i49roeq4sgexhrq.png
  • Chamomilla Ekspertka

Wysłany: 2 czerwca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli powodem poronienia ma być zbyt niski poziom progesteronu i "fizyczne nieutrzymanie" ciąży bo słabo się na przykład zagnieździła to duphaston i luteina mogą zapobiec poronieniu i doprowadzic ciaze do porodu. Natomiast jesli powodem poronienia ma być jakaś wada dziecka lub zatrzymanie w rozwoju, to leki te nie utrzymają takiej ciązy i poronienie i tak nastapi, jedynie wydłużą czas oczekiwania na poronienie, bo sztucznie podtrzymuja wyższy poziom progesteronu.

polkosia, Okciakowa, milky way, katek88 lubią tę wiadomość

f2wle6ydyez5rsng.png
‹‹ ‹ 321 322 323 324 325 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ